Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Αντιδράσεις για τις απευθείας αναθέσεις της ΔΥΠΑ - Τι απαντά η Υπηρεσία;

Αντιδράσεις για τις απευθείας αναθέσεις της ΔΥΠΑ – Τι απαντά η Υπηρεσία;

Ανακοίνωση σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απευθείας αναθέσεις δημοσιοποίησε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης - Επίθεση ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση - Στην ΔΥΠΑ ο Κασσελάκης

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα που αφορούν στις απευθείας αναθέσεις της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστικών οργανώσεων, με το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για «πάρτι» απευθείας αναθέσεων προς «εταιρεία – φάντασμα», την ώρα που «ο πρωθυπουργός απουσιάζει», όπως σημειώνει.

Την ίδια ώρα και ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης τα γραφεία της Υπηρεσίας, όπου συνομίλησε με εργαζόμενους, η ΔΥΠΑ διευκρίνισε ότι οι εν λόγω αναθέσεις δεν αφορούν στην παραγωγή διαφημιστικών, αλλά αφορούν αποκλειστικά στην προβολή τους στα μέσα ενημέρωσης.

Στην ανακοίνωσή της, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης αναφέρει ότι «τα τελευταία χρόνια, η ΔΥΠΑ εξελίσσεται σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό φορέα απασχόλησης που δίνει έμφαση στις ενεργητικές πολιτικές (σημειώνοντας ρεκόρ δαπανών και απορροφητικότητας ευρωπαϊκών πόρων), στην άμεση επανένταξη των ανέργων (σημειώνοντας ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, με περισσότερες από 170.000 προσλήψεις την τελευταία τετραετία συγκριτικά με τις 42.000 προσλήψεις την περίοδο 2015-2019)».

Για «σκοπιμότητες» και περίεργο «timing» κάνει λόγο η ΔΥΠΑ

Προσθέτει ακόμα πως «δίνει έμφαση στις δεξιότητες (με περισσότερους από 260.000 Έλληνες να έχουν ήδη καταρτιστεί σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες μέσω του μεγαλύτερου προγράμματος κατάρτισης, που έχει τρέξει ποτέ στη χώρα), στη συμβουλευτική (με εκατοντάδες διαδικτυακά και δια ζώσης εργαστήρια για όλους του πολίτες), στη σύζευξη (με την ενίσχυση της ΔΥΠΑ με 600 εργασιακούς συμβούλους μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και την ενίσχυση και επανασύσταση της ΜΕΜΜΕ) και στην εξωστρέφεια».

Και τονίζει πως «μέσα από δεκάδες προγράμματα επιδότησης της εργασίας και δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και περισσότερες από 40 εκδηλώσεις όπως οι Ημέρες Καριέρας, Open Days – Γνώρισε τις Σχολές της ΔΥΠΑ και JobReady by DYPA, η ΔΥΠΑ επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας».

«Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που έχει υιοθετήσει η ΔΥΠΑ, σχεδιάζει και υλοποιεί πολλές ενημερωτικές δράσεις για τη μέγιστη δυνατή προβολή των προγραμμάτων και πρωτοβουλιών της και συνεργάζεται με πολλές διαφημιστικές εταιρείες, ακολουθώντας αυστηρά όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Προφανώς δεν έχουν αποτελέσει εξαίρεση οι αναθέσεις που αναφέρονται στα δημοσιεύματα, καθώς έχουν τηρηθεί όλα όσα προβλέπει ο νόμος», όπως υποστηρίζει.

Τι διευκρινίζει η ΔΥΠΑ

Για να σημειώσει τα εξής: «Διευκρινίζουμε ότι οι εν λόγω αναθέσεις, συνολικής δαπάνης 91.712 ευρώ, δεν αφορούν στην παραγωγή των διαφημιστικών, αλλά αφορούν αποκλειστικά στην προβολή τους στα μέσα ενημέρωσης (τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και ψηφιακά). Συγκεκριμένα:

  • Διαφημιστική καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την εκδήλωση «Ημέρας Καριέρας» στη Θεσσαλονίκη στις 15-16/9/2023, συνολικής δαπάνης 29.000 ευρώ.
  • Διαφημιστική Καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την εκδήλωση «Ημέρας Καριέρας» στην Πάτρα στις 21/10/2023, συνολικής δαπάνης ποσού 9.000 ευρώ.
  • Ενημέρωση κοινού σε ψηφιακά μέσα για τις δράσεις της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων στις 24/11/2023, συνολικής δαπάνης 20.000 ευρώ.
  • Εξωτερική (outdoor) επικοινωνιακή προβολή του Ευρωπαϊκού έτους δεξιοτήτων και δράσεων της ΔΥΠΑ για την Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας στις 26/2/2024, συνολικής δαπάνης 19.700 ευρώ.
  • Διαφημιστική Καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την εκδήλωση «Ημέρα Καριέρας» στο Ηράκλειο Κρήτης στις 29/2/2024, συνολικής δαπάνης 14.012 ευρώ».

Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΔΥΠΑ, «δεν θα ποινικοποιήσουμε την απευθείας ανάθεση που προβλέπει ο νόμος. Όλα τα σχετικά έγγραφα είναι αναρτημένα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ)».

Παράλληλα, σημειώνει ότι «για τις πληρωμές αναδόχων, μετά την περάτωση οποιουδήποτε έργου, απαιτούνται αποδεικτικά καλής εκτέλεσης και φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Εάν κάποιος έχει ερωτήματα για την εταιρεία μπορεί να απευθυνθεί σε αυτήν. Η ΔΥΠΑ έκανε και κάνει όλα όσα προβλέπει ο νόμος και άπτονται των αρμοδιοτήτων της».

«Εντύπωση για το χρονικό σημείο» των καταγγελιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων

«Ομολογούμε πάντως πως μας προκαλεί εντύπωση το χρονικό σημείο κατά το οποίο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προχωρούν σε αυτές τις ‘αποκαλύψεις’ και δεν κατανοούμε για ποιο λόγο δεν έχουν ανατρέξει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στο ΕΣΗΔΗΣ», τονίζει η Υπηρεσία.

Και υποστηρίζει, κάνοντας λόγο για «σκοπιμότητες»: «Καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι μπορεί να ενοχλούνται από τη θεαματική μείωση της ανεργίας σε ποσοστά του 2009, το γεγονός ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων βρίσκεται σε χαμηλό 13 ετών, ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι βρήκαν δουλειά από τα νέα και ανανεωμένα προγράμματα απασχόλησης, ότι ο ΟΑΕΔ μετεξελίσσεται ψηφιακά με ταχύτατους ρυθμούς, ότι οι Ημέρες Καριέρας – για τις οποίες διαφώνησαν βέβαια – έχουν εντυπωσιακή ανταπόκριση από πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και να μην εκθέτουν την Υπηρεσία προς όφελος των σκοπιμοτήτων τους«.

«Όσο και να θέλουν, όσο και να προσπαθούν, η ΔΥΠΑ δεν θα επιστρέψει στην εσωστρέφεια και την αδράνεια του παρελθόντος», επισημαίνει ενώ δηλώνει ότι «επιφυλάσσεται για να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της ώστε να διαφυλάξει το κύρος της».

ΠΑΣΟΚ: Το «πάρτι» των απευθείας αναθέσεων στη ΔΥΠΑ συνεχίζεται

«Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση ανέδειξε το θέμα των απευθείας αναθέσεων από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α), πρώην ΟΑΕΔ, σε εταιρεία ‘φάντασμα’ με ποσό ύψους 33.790,00 ευρώ», δήλωσε ο τομεάρχης Εργασίας του κόμματος, Γιώργος Μουλκιώτης.

Όπως ανέφερε, «στις 20 Μαΐου με κοινή ανακοίνωση, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, ΤΟΕΕ, ΤΟΕΚ (ΠΑΝΣΥΠΟ), κατήγγειλαν ότι η Διοίκηση της ΔΥΠΑ έχει προβεί και σε άλλες πέντε απευθείας αναθέσεις προς την ίδια εταιρεία, όλες με το ίδιο αντικείμενο, δηλαδή την επικοινωνιακή προβολή της Δ.ΥΠ.Α».

Και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «τελικά, η Ν.Δ. και το Μέγαρο Μαξίμου μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι, όπου τα συμφέροντα που την στηρίζουν και οι ημέτεροι, κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού».

Προσέθεσε πως «οι απευθείας αναθέσεις της ΔΥΠΑ, στην εταιρεία φάντασμα, δεν έχουν τελειωμό», ενώ ρωτάει την κυβέρνηση «σε πόσες τέτοιες εταιρείες ζητείται η παραίτηση του Διοικητή της;».

«Την απάντηση θα δώσει ο ελληνικός λαός, για να προτατεύσει το δημόσιο συμφέρον, την αξιοπρέπειά του και την αξιοπρεπή διαβίωσή του», τόνισε καταληκτικά ο τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ.

inSports

Θρήνος στο αγγλικό ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Κέβιν Κάμπελ

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 54 ετών άφησε ο πρώην ποδοσφαιριστής των Άρσεναλ και Έβερτον, Κέβιν Κάμπελ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024