Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Όργιο βίας στη Δ. Όχθη και σφυροκόπημα της Λωρίδας

Live οι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Όργιο βίας στη Δ. Όχθη και σφυροκόπημα της Λωρίδας

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα ενώ το Ισραήλ δεν κρύβει την οργή του για τα εντάλματα σύλληψης που πρότεινε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ

Μια ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα έκανε τα θύματα κομμάτια. Όπως περιέγραψαν μάρτυρες και συνεργεία έκτακτης ανάγκης στο Al Jazeera στους δρόμους βλέπει κανείς «διαμελισμένων πτώματα».

Ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Γάζα έχει μετατραπεί σε «κόλαση επί της γης» λόγω της έλλειψης ανθρωπιστικής βοήθειας που προκαλείται από το κλείσιμο των συνοριακών διαβάσεων από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην Τζενίν της Δ. Όχθης σκοτώνοντας επτά άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές πολιορκούν το νοσοκομείο της πόλης καθώς ο αριθμός των τραυματιών αυξάνεται ώρα με την ώρα.

Στο πλευρό του Νετανιάχου τάσσεται ο Μπάιντεν καταδικάζοντας την πρόταση του εισαγγελέα του ΔΠΔ για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν διαπράττει γενονοκτονία.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

05:50 Η Ισπανία για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσες, πρόκειται ν’ ανακοινώσει σήμερα στο ισπανικό κοινοβούλιο μια ημερομηνία για την επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Η Ιρλανδία, μέλος της ΕΕ, αναμένεται επίσης σήμερα να προβεί σε ανακοίνωση για το ίδιο θέμα, ενώ Μάλτα και Σλοβενία έχουν σηματοδοτήσει την πρόθεσή τους ν’ αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος.

Το Ισραήλ έχει πει ότι η αναγνώριση από τα ευρωπαϊκά έθνη θα «τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό και την αστάθεια» και θα τα μετατρέψει σε «πιόνι στα χέρια της Χαμάς».

05:20 Οικονομική συνδρομή της Ιαπωνίας για τη Γάζα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υπέγραψαν συμφωνία 10 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του τομέα της υγείας στη Γάζα, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο ΠΟΥ επισήμανε ότι μόνο το 30% των νοσοκομείων της Γάζας είναι εν μέρει λειτουργικά και η χρηματοδότηση από την Ιαπωνία «θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της λειτουργικότητας των εγκαταστάσεων υγείας, παρέχοντας βασικά φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και προμήθειες».

04:50 Αβεβαιότητα για τη συμφωνία εξομάλυνσης Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν παραδέχθηκε πως δεν είναι σίγουρος για το εάν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι διατεθειμένος να κάνει συμβιβασμούς για να συναφθεί συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

«Δεν μπορώ να σας πω αν το Ισραήλ, είτε πρόκειται για τον πρωθυπουργό ή για τη χώρα στο σύνολό της, είναι έτοιμο αυτή τη στιγμή γι’ αυτό που θα ήταν απαραίτητο να καταλήξει σε εξομάλυνση» των σχέσεων με το σουνιτικό βασίλειο, είπε ο κ. Μπλίνκεν ερωτηθείς κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο.

«Καθώς γι’ αυτό θα απαιτηθεί να τερματιστεί (ο πόλεμος στη) Λωρίδα της Γάζας. Και αυτό απαιτεί αξιόπιστη οδό προς (το να ιδρυθεί) παλαιστινιακό κράτος. Είναι σε θέση και επιθυμούν να το κάνουν αυτή τη στιγμή; Δεν γνωρίζω», είπε.

04:20 Κλειστό το πέρασμα στη Ράφα – Καμία άφιξη στην τεχνητή προβλήτα

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ενημέρωσε διαπιστευμένους συντάκτες για την ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει μέσω χερσαίων διελεύσεων στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και για τη διανομή της βοήθειας που φτάνει από την Κύπρο μέσω προβλήτας που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Οπως ανέφερε o κ. Ντουζαρίκ, το πέρασμα της Ράφας παραμένει κλειστό. «Οι συνάδελφοί μας στο OCHA, στην ενημέρωσή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας (σ.σ. προχθές Δευτέρα), είπαν ότι το κλείσιμο εμπόδισε την είσοδο περίπου 82.000 τόνων προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων», είπε.

Το Κερέμ Σαλόμ, επίσης καίριας σημασίας σημείο διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας, παραμένει ανοιχτό, με την έννοια ότι φθάνει υλικό εκεί από την ισραηλινή πλευρά μεν, αλλά οι προκλήσεις ως προς την πρόσβαση παραμένουν, λόγω των συνεχιζόμενων μαχών και των δυσκολιών στη μεταφορά. Βορειότερα, το πέρασμα του Ερετς άνοιξε από την 1η έως την 9η Μαΐου, αλλά έκτοτε είναι κλειστό, σημείωσε.

«Το νέο πέρασμα στο δυτικό Ερετς χρησιμοποιείται τώρα για περιορισμένες ποσότητες βοήθειας. Ομως οι περιοχές κοντά στα περάσματα τελούν υπό διαταγές εσπευσμένης απομάκρυνσης (των αμάχων). Επίσης, δεν έχει υπάρξει νέα άφιξη φορτηγών από την τεχνητή προβλήτα από το Σάββατο», πρόσθεσε ο κ. Ντουζαρίκ.

03:50 Δυο νοσοκομεία δέχονται ισραηλινά πυρά

Η λειτουργία δυο νοσοκομείων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας απειλείται εξαιτίας των μαχών σε εξέλιξη ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στον στρατιωτικό βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, προειδοποίησαν χθες Τρίτη αξιωματούχοι, τα Ηνωμένα Εθνη και μη κυβερνητική οργάνωση.

Το νοσοκομείο Αλ Αουντα, όχι μακριά από τον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, πολιορκείτο για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπηρεσιακός διευθυντής του, ο Δρ. Μοχάμαντ Σάλεχ.

Μίλησε για πυρά των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον κτιρίων του νοσοκομείου και «ελεύθερους σκοπευτές» παρόντες «γύρω του και σε γειτονικά σπίτια».

Οι πληροφορίες για το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, βόρεια από την Τζαμπάλια, «είναι ακόμα πιο ανησυχητικές», υπογράμμισε ο κ. Πέπερκορν, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Την περασμένη εβδομάδα, με την εντατικοποίηση των εχθροπραξιών γύρω από το νοσοκομείο, η ροή ασθενών και τραυματιών αυξήθηκε (…) όμως πλέον πλήττεται και το νοσοκομείο», εξήγησε (περισσότερα εδώ).

03:20 Σύστημα βοήθειας για τη Γάζα – «Φαίνεται ότι σχεδιάστηκε για να μην λειτουργήσει

Η Αμερικανική Επιτροπή Φιλικής Υπηρεσίας λέει ότι η αποτυχία της αμερικανικής κατασκευής προβλήτας να μεταφέρει μέχρι στιγμής τρόφιμα στους πεινασμένους κατοίκους της Γάζας δείχνει ότι είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να ανοίξουν ξανά τα τρία καθιερωμένα χερσαία περάσματα.

«Η ίδια η προβλήτα μπορεί να φέρει μόνο 90 φορτηγά την ημέρα. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 500, μάλλον 1.500, για να καλύψουμε τις τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες που υπάρχουν στη Γάζα», δήλωσε η Kerri Kennedy από την οργάνωση, η οποία εργάζεται στη Γάζα εδώ και 75 χρόνια.

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πρωτοφανούς λιμού στη Γάζα. Υπάρχουν 600.000 παιδιά στα όρια του θανάτου. Το να σκεφτόμαστε ότι παίζουμε με την κατασκευή μιας προβλήτας… δεν είναι σοβαρήβοήθεια». Είπε στο Al Jazeera ότι η προβλήτα βοήθειας είναι ένας αντιπερισπασμός από τα πολύ πιο αποτελεσματικά χερσαία περάσματα που το Ισραήλ συνεχίζει να εμποδίζει.

«Είναι εκεί εδώ και δεκαετίες. Έχουν την υποδομή, τους μηχανισμούς ασφαλείας. Αυτό είναι ένα σύστημα που δεν λειτουργεί και φαίνεται ότι σχεδιάστηκε για να μην λειτουργεί».

03:00 Ερυθρός Σταυρός: Ανθρώπινα λείψανα πρέπει να ανακτηθούν και να επιστραφούν στις οικογένειες

Η Mirjana Spoljaric Egger, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, δηλώνει ότι είναι ζωτικής σημασίας να ανακτηθούν τα πτώματα όσων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Μεγάλος αριθμός ανθρώπων κινδυνεύει να εξαφανιστεί, καθώς τα ανθρώπινα λείψανα αφήνονται στα χαλάσματα ή εγκαταλείπονται στο πεδίο της μάχης, καθώς θάβονται σε ομαδικούς τάφους ή αφήνονται σε υπερπλήρη νεκροτομεία χωρίς να ταυτοποιούνται και να τεκμηριώνονται, και καθώς λαμβάνονται όμηροι και χρησιμοποιούνται ως διαπραγματευτικό χαρτί», δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη.

«Προτρέπω το Συμβούλιο Ασφαλείας να υπενθυμίσει στα μέρη να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και την απόφαση 2474, ώστε να αποτρέψουν την εξαφάνιση ανθρώπων εξ αρχής. Και να ξεκαθαρίσουν την τύχη όσων έχουν χαθεί. Εν μέσω εχθροπραξιών, και ως αναπόσπαστο μέρος κάθε σχεδίου για την ανοικοδόμηση, τα κράτη πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα ανθρώπινα λείψανα ανακτώνται, ταυτοποιούνται και επιστρέφονται στις οικογένειές τους εγκαίρως και με αξιοπρέπεια».

02:30 Πεντάγωνο: Γάζα: Καμία βοήθεια από την αμερικανική πλωτή προβλήτα δεν έφτασε στον πληθυσμό της Γάζας

Κανένας από τους 569 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που έφθασαν σε προβλήτα που έχτισαν οι ΗΠΑ στη Γάζα δεν έχει διανεμηθεί σε όσους έχουν ανάγκη.

Ενώ ένα μέρος της βοήθειας που βγήκε από την αποβάθρα έφτασε στις αποθήκες, τα φορτηγά φέρονται επίσης να έχουν αναχαιτιστεί από πλήθη απελπισμένων Παλαιστινίων μετά την έξοδό τους από τον χώρο φόρτωσης. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πατ Ράιντερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν πιστεύει ότι οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια έχει φθάσει ακόμη στους πεινασμένους Παλαιστίνιους.

«»Εκτιμούμε και αναγνωρίζουμε πλήρως ότι οι χερσαίες διαδρομές είναι ο βέλτιστος τρόπος για να φτάσει η βοήθεια. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρόκειται για μια ζώνη μάχης και ότι είναι μια πολύπλοκη επιχείρηση», δήλωσε. Οι ΜΚΟ και οι οργανισμοί που εμπλέκονται στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, αναφέρουν πως το 95% αυτής περνούσε μέσω της πλέον κλειστής Ράφα.

02:10 ΗΠΑ εναντίον Αιγύπτου για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Ράφα

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν που ενημερώνει τους δημοσιογράφους ασκεί πολύ σπάνια κριτική στην Αίγυπτο για την παρακράτηση, όπως λένε, από το Κάιρο της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ από τη Γάζα. «Αυτό που θα έπρεπε να πηγαίνει στο Κερέμ Σαλόμ είναι η βοήθεια του ΟΗΕ, η οποία τώρα βρίσκεται στην Αίγυπτο. Η Αίγυπτος την κρατάει πίσω μέχρι να διευθετηθεί η κατάσταση με το πέρασμα της Ράφα», λέει ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

«Δεν πιστεύουμε ότι η βοήθεια θα πρέπει να συγκρατείται για οποιονδήποτε λόγο. Το Κερέμ Σαλόμ είναι ανοιχτό. Οι Ισραηλινοί το έχουν ανοίξει. Και η βοήθεια θα πρέπει να περνάει από το Κερέμ Σαλόμ», προσθέτει ο αξιωματούχος. Η βοήθεια έχει συσσωρευτεί στην αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα, αφού αυτό έκλεισε νωρίτερα αυτό το μήνα λόγω της επιχείρησης του Ισραήλ να καταλάβει την πλευρά της Γάζας από τη Χαμάς. Η Αίγυπτος και το Ισραήλ αντάλλαξαν κατηγορίες για τον λόγο που η Ράφα παρέμεινε κλειστή.

Ένας δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στους Times of Israel νωρίτερα την Τρίτη δήλωσε ότι η Αίγυπτος προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα έκλεινε το πέρασμα εάν το Ισραήλ δεν συντόνιζε πλήρως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στην πύλη με το Κάιρο, κάτι που η Ιερουσαλήμ δεν έκανε. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Αίγυπτος δεν είναι πρόθυμη να ανοίξει ξανά το πέρασμα όσο οι IDF είναι αυτές που ασφαλίζουν την άλλη πλευρά, μη θέλοντας να θεωρηθεί ότι συνεργεί με την κατοχή της πύλης από το Ισραήλ.

Η Αίγυπτος θα μπορούσε να είναι πρόθυμη να ανοίξει εκ νέου το πέρασμα της Ράφα αν η Παλαιστινιακή Αρχή ή ένας διεθνής οργανισμός αντικαθιστούσε τις IDF εκεί, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η ΠΑ απέρριψε μια ισραηλινή προσφορά για τη διαχείριση της πύλης.

02:00 Η Ιρλανδία θα ανακοινώσει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους την Τετάρτη

Η ιρλανδική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους την Τετάρτη, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο «πηγή που γνωρίζει το θέμα».

Η ιρλανδική κυβέρνηση δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης το πρωί της Τετάρτης, αλλά δεν ανέφερε ποιο θα είναι το θέμα.

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Σλοβενία και η Μάλτα, έχουν δηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι σκοπεύουν να προβούν στην αναγνώριση, υποστηρίζοντας ότι μια λύση δύο κρατών είναι απαραίτητη για τη διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

01:50 Επικεφαλής του ΠΟΥ: Επιτέθηκαν τέσσερις φορές σήμερα στο νοσοκομείο Καμάλ Αντγουάν

Ο Τέντρος Γκεμπρεγιέσους, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρει στο Χ ότι η μονάδα εντατικής θεραπείας, οι χώροι υποδοχής και διοίκησης και η οροφή επλήγησαν από επιθέσεις.

«(Είκοσι) μέλη του υγειονομικού προσωπικού και 13 ασθενείς παραμένουν μέσα, αλλά γίνονται προσπάθειες για την εκκένωσή τους», δήλωσε ο Τέντρος Γκεμπρεγιέσους, προσθέτοντας ότι η αύξηση των ισραηλινών στη βόρεια Γάζα, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο, έχει οδηγήσει σε εισροή τραυματιών ασθενών στην «ήδη υπερφορτωμένη εγκατάσταση».

«Το Καμάλ Αντγουάν είναι το μεγαλύτερο εν μέρει λειτουργικό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα και το μόνο που παρέχει υπηρεσίες αιμοκάθαρσης. Η εκκένωση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ασθενών θα καταστήσει το νοσοκομείο μη λειτουργικό, εξαντλώντας περαιτέρω τις υπηρεσίες υγείας στη βόρεια Γάζα», δήλωσε ο Τέντρος Γκεμπρεγιέσους.

01:37 Η Νορβηγία δηλώνει ότι θα συλλάβει τον Νετανιάχου στο έδαφός της σε περίπτωση έκδοσης εντάλματος

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρθ Άιντε δηλώνει ότι αν το ένταλμα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ γίνει πραγματικότητα, η Νορβηγία είναι υποχρεωμένη να τον συλλάβει.

Χθες, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζήτησε από το δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και τριών αξιωματούχων της Χαμάς, μεταξύ των οποίων και ο Γιαχία Σινουάρ.

«Εάν ο ίδιος ή κάποιος από τους ηγέτες της Χαμάς που επίσης κατηγορούνται πρέπει να εμφανιστεί στη Νορβηγία, τότε είμαστε υποχρεωμένοι από το διεθνές δίκαιο να το πράξουμε. Το ίδιο ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρώπης με εξαίρεση την Τουρκία», δήλωσε ο Άιντε στον νορβηγικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό TV 2.

01:10 Ο εκτοπισμός 800.000 αμάχων από τη Ράφα φέρεται ως ο λόγος που οι ΗΠΑ καθησυχάστηκαν

Σύμφωνα με τους Times of Israel τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ άρχισε να εκδίδει εντολές εκκένωσης μεγάλων τμημάτων της νοτιότερης πόλης της Γάζας, οδηγώντας σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού σε φυγή προς τις ανθρωπιστικές ζώνες στα νότια και δυτικά.

Αν και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ανησυχούν ότι το Ισραήλ δεν διαθέτει τα ανθρωπιστικά συστήματα για να φροντίσει τόσους πολλούς ανθρώπους που τώρα βρίσκουν καταφύγιο σε περιοχές που ισοπεδώθηκαν από τους βομβαρδισμούς, σε αντίθεση με την ελαφρώς πιο υγιή από άποψη υποδομών Ράφα, ο ανώτερος αξιωματούχος του Μπάιντεν ήταν λιγότερο επικριτικός απέναντι στην ισραηλινή προσπάθεια.

«Οφείλω να πω ότι μετά την έξοδό μου από το Ισραήλ τις τελευταίες δύο ημέρες… είναι αρκετά σαφές. ότι οι Ισραηλινοί λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους αυτές τις ανησυχίες», λέει ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. Σημειώνει επίσης ότι η κατάσταση στη Ράφα έχει αλλάξει δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες, δεδομένης της μαζικής εκκένωσης των Παλαιστινίων.

Ο μαζικός εκτοπισμός σε περιοχές χωρίς νοσοκομεία, ανθρωπιστική βοήθεια, στέγη και αποχετευτικό δίκτυο, θεωρείται από τον ΟΗΕ εξαιρετικά επικίνδυνος και παραβιάζει διεθνείς συνθήκες.

00:47 Οι ΗΠΑ φαίνονται ικανοποιημένες με το νέο σχέδιο επίθεσης στη Ράφα

Το Ισραήλ επικαιροποίησε τα σχέδιά του για μια στρατιωτική επίθεση στη Ράφα με τρόπο που αρχικά ικανοποίησε τις ΗΠΑ, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ισραήλ ξεκίνησε επιχειρήσεις στις ανατολικές γειτονιές της Ράφα και στο συνοριακό πέρασμα της πόλης – επιχειρήσεις που οι ΗΠΑ λένε ότι δεν έχουν ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή τους για το τι θα δικαιολογούσε την παρακράτηση της μεταφοράς όπλων.

Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια επίθεση στη Ράφα που να συμβαδίζει με τις ανησυχίες της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο ανώτερος αξιωματούχος λέει ότι η Ιερουσαλήμ βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να το πράξει.

«Είναι δίκαιο να πούμε ότι οι Ισραηλινοί έχουν επικαιροποιήσει τα σχέδιά τους. Έχουν ενσωματώσει πολλές από τις ανησυχίες που έχουμε εκφράσει», λέει ο αξιωματούχος.

00:24 Φοβούμενοι ότι οι προσκυνητές θα συρρεύσουν στην εμπόλεμη ζώνη, οι IDF κηρύσσουν το όρος Μερόν «κλειστή στρατιωτική περιοχή» ενόψει γιορτής

Ο επικεφαλής της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου των IDF κήρυξε την περιοχή του όρους Μερόν ως κλειστή στρατιωτική ζώνη εν μέσω των εορτασμών του Lag B’Omer, από τις 11 μ.μ. απόψε και μέχρι τη Δευτέρα 27 Μαΐου, το μεσημέρι.

Η Χεζμπολάχ έχει επιτεθεί επανειλημμένα κατά του όρους Μέρον, το οποίο βρίσκεται περίπου οκτώ χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου, εκτοξεύοντας μεγάλα μπαράζ ρουκετών στο βουνό, καθώς και κατευθυνόμενους πυραύλους στην ισραηλινή βάση ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας που βρίσκεται στην κορυφή του. Κανονικά, δεκάδες χιλιάδες Εβραίοι επισκέπτονται τον τάφο του ραβίνου Σιμόν μπαρ Γιοχάι στο βουνό κατά τη διάρκεια του Lag B’Omer.

Ο υποστράτηγος Ράφι Μίλο, επικεφαλής της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου, υπέγραψε τη διαταγή για τον αποκλεισμό του όρους Μερόν σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου Υποθέσεων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιερουσαλήμ, καθώς και με αξιωματούχους ασφαλείας.

Η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου αναφέρει ότι «τονίζει ότι η είσοδος στην περιοχή του Μερόν απαγορεύεται αυστηρά» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Δυστύχημα το 2021 στοίχισε τη ζωή σε 45 άντρες και αγόρια από ποδοπάτημα.

00:00 Η επόμενη ημέρα στη Γάζα, μπορεί να περιλαμβάνει την άμεση εμπλοκή τρίτων χωρών

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken λέει ότι μια σειρά από χώρες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο, «τουλάχιστον σε προσωρινή βάση», αν χρειαστεί, για να βοηθήσουν στην παροχή ασφάλειας στη μεταπολεμική Γάζα.

Μιλώντας σε ακρόαση της υποεπιτροπής πιστώσεων της Γερουσίας, ο Μπλίνκεν κάνει τα σχόλια αυτά όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν την ικανότητα ή τη βούληση να διοικήσουν τη Λωρίδα της Γάζας.

23:26 Σοκαριστικό βίντεο από την Ράφα δείχνει εφήβους και γυναικόπαιδα νεκρά από σφαίρες («μωσαϊκό»)

Το βίντεο κάνει τον γύρο του κόσμου σήμερα και παραουσιάζεται με θολή εικόνα. Δυστυχώς το βίντεο χωρίς επεξεργασία είναι πολύ σκληρό.

23:00 Τόσο η UNRWA όσο και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα φέρονται μη προσβάσιμα στη Ράφα

Με νέα ανάρτηση στην εφαρμογή Χ, η UNRWA δηλώνει πως δεν υπάρχει καμία πρόσβαση σε τρόφιμα στη Ράφα τόσο από πλευράς της όσο και σχετικά με τις δράσεις του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

22:37 UNRWA: Οι εντολές εκκένωσης του Ισραήλ έκλεισαν 2 υγειονομικές εγκαταστάσεις στη Ράφα

Ο Scott Anderson, ανώτερος αναπληρωτής διευθυντής των υποθέσεων της UNRWA στη Γάζα, αναφέρει ότι δύο κέντρα υγείας έπρεπε να κλείσουν λόγω των πρόσφατων διαταγών εκκένωσης της νότιας Ράφα από το Ισραήλ.

Αυτό έρχεται να προστεθεί στην αδυναμία της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους να μεταφέρει επαρκείς προμήθειες στην περιοχή, γεγονός που ανάγκασε την αναστολή των επιχειρήσεων βοήθειας της υπηρεσίας στη Ράφα.

«Χρειαζόμαστε παύση των μαχών για να έχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε το προσωπικό μας να μπορεί να λειτουργήσει για τους πολίτες, τους αθώους ανθρώπους που περιθάλπουμε», δήλωσε στο Al Jazeera.

Ιδανικά, θα έπρεπε να εισέρχονται 350 φορτηγά «τουλάχιστον» στη Γάζα κάθε μέρα, είπε ο Άντερσον, αλλά μόνο περίπου 200 εισέρχονται τώρα.

«Είναι λυπηρό ότι πολλοί από το προσωπικό μας έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης και ενεργούν ηρωικά κάθε μέρα για να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες στους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ», είπε, μιλώντας από τη Ράφα.

22:25 Δύσκολη μέρα για τον Άντονι Μπλίνκεν

22:20 Εν μέσω κατακραυγής, ο υπουργός επικοινωνιών υπαναχωρεί και διατάσσει την επιστροφή του κατασχεμένου εξοπλισμού στο AP

Ο υπουργός Επικοινωνιών Shlomo Karhi υπαναχωρεί από τη διαταγή του να κατασχεθεί ο εξοπλισμός του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press που μετέδιδε ζωντανή μετάδοση από τη βόρεια Γάζα και λέει ότι οι κάμερες θα επιστραφούν.

Το υπουργείο δήλωσε ότι ο εξοπλισμός αφαιρέθηκε επειδή το AP είχε αγνοήσει τις προειδοποιήσεις να σταματήσει να παρέχει εικόνα στο απαγορευμένο δίκτυο Al Jazeera. Το υπουργείο δήλωσε αργότερα ότι η μετάδοση της βόρειας Γάζας αποκάλυπτε τις κινήσεις των στρατευμάτων.

«Το υπουργείο Επικοινωνιών ενήργησε σήμερα για την κατάσχεση του εξοπλισμού που, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, μετέδιδε στο Al Jazeera για τις θέσεις των δυνάμεών μας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, θέτοντάς τις σε κίνδυνο – σύμφωνα με τις απόψεις περί ασφάλειας και την απόφαση της κυβέρνησης», αναφέρει ο Karhi σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ.

«Δεδομένου ότι το Υπουργείο Άμυνας επιθυμεί να εξετάσει το θέμα των εκπομπών από αυτές τις θέσεις στο Sderot σχετικά με τον κίνδυνο για τις δυνάμεις μας, διέταξα τώρα την ακύρωση της επιχείρησης και την επιστροφή του εξοπλισμού στο AP, μέχρι να ληφθεί διαφορετική απόφαση από το Υπουργείο Άμυνας», αναφέρει ο Karhi.

Η απόφαση για την κατάσχεση του εξοπλισμού προκάλεσε κατακραυγή, μεταξύ άλλων και από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος δήλωσε ότι επικοινωνεί άμεσα με το Ισραήλ για να ζητήσει να ανακληθούν οι ενέργειές του.

22:08 Η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η νέα θαλάσσια οδός των ΗΠΑ για τη βοήθεια προς τη Γάζα μπορεί να αποτύχει αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ δηλώνει ότι το νέο σχέδιο για τη θαλάσσια μεταφορά βοήθειας στη Γάζα, ύψους 320 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, μπορεί να αποτύχει εάν το Ισραήλ δεν αρχίσει να παρέχει τις συνθήκες που χρειάζονται οι ανθρωπιστικές ομάδες για να λειτουργούν με ασφάλεια, μετά τη χαοτική έναρξη που κατέληξε με λεηλασία μεγάλου μέρους της βοήθειας και τον θάνατο ενός Παλαιστίνιου.

Οι παραδόσεις από την προβλήτα σταμάτησαν την Κυριακή, αφού η αυτοκινητοπομπή βοήθειας του Σαββάτου δεν μπόρεσε να φτάσει στις αποθήκες εντός της Γάζας όπως προβλεπόταν, δήλωσε το WFP. Τα πρώτα 10 φορτηγά είχαν εισέλθει μέσω της προβλήτας την Παρασκευή.

Δέκα φορτηγά εισήλθαν μέσω της αμερικανικής προβλήτας την Παρασκευή και μεταφέρθηκαν στην αποθήκη της στο κέντρο της Γάζας. Αλλά μια παράδοση το Σάββατο 11 φορτηγών σταμάτησε από πλήθος Παλαιστινίων που πήραν προμήθειες και μόνο πέντε φορτηγά έφτασαν στην αποθήκη.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ επανεκτιμά τώρα τα μέτρα εφοδιαστικής και ασφάλειας και αναζητά εναλλακτικές διαδρομές εντός της Γάζας, λέει ο εκπρόσωπος Abeer Etefa.

21:45 Ο Χερζί Χαλεβί είπε πως οι στρατιώτες στην Τζαμπαλίγια είναι πρόθυμοι να εκτελέσουν επικίνδυνες αποστολές για να ανακτήσουν τα σώματα των ομήρων

Μιλώντας σε αξιωματικούς στη βόρεια Τζαμπαλίγια της Γάζας, ο αρχηγός του επιτελείου των IDF αντιστράτηγος Χερζί Χαλεβί λέει ότι ο στρατός είναι πρόθυμος να εκτελέσει ριψοκίνδυνες αποστολές για την ανάκτηση των σωμάτων των δολοφονημένων ομήρων.

«Η αποστολή… είναι να σκοτώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους διοικητές της Χαμάς, όσο το δυνατόν περισσότερους τρομοκράτες, να καταστρέψουμε την υποδομή. Αυτή η πίεση… θα μας βοηθήσει επίσης να φέρουμε τους ομήρους ζωντανούς και είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε επικίνδυνες και περίπλοκες επιχειρήσεις για να φέρουμε τα πτώματα των ομήρων μας πίσω για να ταφούν στο Ισραήλ», λέει ο Χαλεβί.

Τα πτώματα τεσσάρων ομήρων που σκοτώθηκαν από τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ανασύρθηκαν πρόσφατα από μια σήραγγα στην Τζαμπαλίγια. Ένας αξιωματικός αλεξιπτωτιστής σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μάχης πάνω από το έδαφος στην περιοχή της επιχείρησης.

21:42 Η δημοτικότητα του Μπάιντεν πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών

Η δημοσκοπική αποδοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έπεσε αυτό το μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, ισοφαρίζοντας τη χαμηλότερη μέτρηση της προεδρίας του, σε ένα προειδοποιητικό σημάδι για την προσπάθεια επανεκλογής του, όπως έδειξε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.

Η τετραήμερη δημοσκόπηση, η οποία έκλεισε τη Δευτέρα, έδειξε ότι μόλις το 36% των Αμερικανών εγκρίνει την απόδοση του Μπάιντεν ως προέδρου, από 38% τον Απρίλιο. Πρόκειται για επιστροφή στο χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής της προεδρίας του, που σημειώθηκε τελευταία φορά τον Ιούλιο του 2022.

Ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχει χάσει την στήριξη τόσο του Ισραηλινού λόμπι της Αμερικής, όσο και των Μουσουλμάνων ή των Εβραίων υπέρ της Παλαιστίνης της Αμερικής.

21:30 Το πέμπτο drone MQ-9 που καταρρίπτουν οι Χούθι – Δεύτερο σε μια εβδομάδα

Η ανάρτηση του Γιαχία Σαρία, αναφέρει «Ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης σχετικά με την επιχείρηση κατάρριψης αμερικανικού αεροσκάφους MQ_9 στον εναέριο χώρο της επαρχίας Al Bayda, λίγες ημέρες μετά την κατάρριψη αεροσκάφους του ίδιου τύπου στον εναέριο χώρο της επαρχίας Ma’rib. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των αεροσκαφών αυτού του τύπου που καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια της Μάχης της Υποσχεθείσας Κατάκτησης και του Ιερού Τζιχάντ ανέρχεται σε πέντε αεροσκάφη».

21:17 Φεμινίστριες και σύμμαχοι της οργάνωσης Code Pink διακόπτουν την ομιλία Μπλίνκεν αποκαλώντας τον «χασάπη» και «εγκληματία πολέμου»

Η ομιλία του Μπλίνκεν στην Γερουσία διακόπηκε περισσότερες από μια φορές. «Ο Μπλίνκεν είναι εγκληματίας πολέμου», «έχεις το αίμα 40.000 Παλαιστινίων στα χέρια σου», ήταν μερικές από τις εκφράσεις ενός διαδηλωτή.

Ακτιβιστές του Code Pink διακόπτουν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Γερουσία, επικρίνοντας την υποστήριξή του προς το Ισραήλ και χρεώνοντάς του ευθύνη στον θάνατο δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων.

Σε επόμενη στιγμή τον διακόπτουν λέγοντάς τους για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία.

«Η Hind Rajab ήταν έξι ετών όταν την σκότωσαν οι Ισραηλινοί».

20:54 Η Αίγυπτος θα χρησιμοποιήσει «όλα τα σενάρια» για να διατηρήσει την ασφάλεια

Ο σεβασμός της Αιγύπτου προς τις συνθήκες δεν την εμποδίζει «να χρησιμοποιήσει όλα τα σενάρια για να διατηρήσει την εθνική της ασφάλεια και τα ιστορικά δικαιώματα των Παλαιστινίων», ανέφερε την Τρίτη η κρατική τηλεόραση Al Qahera News TV, η οποία επικαλέστηκε μια πηγή υψηλού επιπέδου, όπως τη χαρακτήρισε.

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου ήταν τεταμένες κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα και έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τότε που το Ισραήλ κατέλαβε και έκλεισε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου στις αρχές του μήνα.

Και οι δύο πλευρές έχουν κατηγορήσει δημοσίως η μία την άλλη για το συνεχιζόμενο κλείσιμο του συνοριακού περάσματος, το οποίο, σύμφωνα με πολλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να ανοίξει εκ νέου για να διασφαλιστεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

20:45 Το CPJ «βαθιά ενοχλημένο» από την κατάσχεση του εξοπλισμού του Associated Press

Η επιτροπή εποπτείας του Τύπου, η Επιτροπή για τους Δημοσιογράφους του Προγράμματος (CPJ) αναφέρει σε δήλωση ότι «οι ισραηλινές αρχές πρέπει να επιστρέψουν τον εξοπλισμό που κατέσχεσαν από το Associated Press στο νότιο Ισραήλ και να σταματήσουν να παρενοχλούν και να λογοκρίνουν τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο».

Νωρίτερα σήμερα, αξιωματούχοι κατέσχεσαν μια κάμερα και εξοπλισμό εκπομπής που ανήκε στο Associated Press (AP) από αξιωματούχους στο νότιο Ισραήλ. Το AP κατηγορήθηκε για παραβίαση ενός νέου νόμου για τα μέσα ενημέρωσης παρέχοντας εικόνες στο Al Jazeera.

«Το CPJ είναι βαθιά ενοχλημένο από την κατάσχεση του ραδιοτηλεοπτικού εξοπλισμού από την ισραηλινή αρχή που χρησιμοποιείται από το Associated Press, ένα διεθνές ειδησεογραφικό μέσο που παρέχει κρίσιμη κάλυψη του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ-Γάζας», δήλωσε ο διευθυντής προγράμματος του CPJ Carlos Martinez de la Serna σε δήλωση.

20:30 Η ανακοίνωση του ΔΠΔ είναι «απλά λάθος», λέει Βρετανός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον λέει ότι τα εντάλματα σύλληψης που ζητά ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) είναι «απλά λάθος».

«Δεν πιστεύω ούτε για μια στιγμή ότι η αναζήτηση αυτών των εντολών θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των ομήρων, δεν θα βοηθήσει στην παροχή βοήθειας και δεν θα βοηθήσει στην επίτευξη βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός», είπε στη Βουλή των Λόρδων.

«Το να συνάγουμε ηθική ισοδυναμία μεταξύ της ηγεσίας της Χαμάς και του δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη του Ισραήλ, νομίζω ότι είναι απλώς λάθος», είπε ο Κάμερον.

19:40 Ένωση Ξένου Τύπου: Η κατάσχεση εξοπλισμού AP έχει στόχο «να καταπνίξει τα μέσα ενημέρωσης»

Η Ένωση Ξένου Τύπου, η οποία εκπροσωπεί τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που εργάζονται στο Ισραήλ και την Γάζα, λέει ότι ανησυχεί για τις ισραηλινές αρχές που κατάσχουν εξοπλισμό από το Associated Press καθώς μετέδωσε ζωντανά πλάνα από την εμπόλεμη ζώνη.

«Αυτό είναι το τελευταίο σε μια σειρά ανατριχιαστικών βημάτων από την ισραηλινή κυβέρνηση για να καταπνίξει τα μέσα ενημέρωσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ένωση.

«Το ιστορικό του Ισραήλ για την ελευθερία του Τύπου ήταν ήδη θλιβερό καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Για όλη τη σύγκρουση, εμπόδισε την ανεξάρτητη πρόσβαση ξένων δημοσιογράφων στη Γάζα. Τώρα έχει κάνει άλλο ένα βήμα προς τα πίσω από τα δημοκρατικά ιδεώδη που ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει».

19:10 Η Γαλλία, το Βέλγιο και η Σλοβενία ​​δηλώνουν ότι στηρίζουν την κίνηση του ΔΠΔ

Η Γαλλία, το Βέλγιο και η Σλοβενία ​​εξέδωσαν δηλώσεις που υποστηρίζουν το ανώτατο ποινικό δικαστήριο του κόσμου και το αίτημα του γενικού εισαγγελέα του για εντάλματα σύλληψης για τους ηγέτες του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Η Γαλλία υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την ανεξαρτησία του και τον αγώνα κατά της ατιμωρησίας σε όλες τις καταστάσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Hadja Lahbib ανάρτησε στο X, «Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γάζα πρέπει να διώκονται στο υψηλότερο επίπεδο, ανεξάρτητα από τους δράστες», μαζί με μια δήλωση.

18:40 Ο Λευκός Οίκος λέει ότι οι καταγγελίες του AP είναι «ανησυχητικές»

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι εξετάζει το περιστατικό όπου οι ισραηλινές αρχές κατέσχεσαν εξοπλισμό από το Associated Press και χαρακτήρισε το περιστατικό «ανησυχητικό».

Η εκπρόσωπος Τύπου Karine Jean-Pierre είπε ότι ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν την ικανότητα και το δικαίωμα να κάνουν τη δουλειά τους.

18:35 Επικεφαλής του ΠΟΥ: «Προτρέπουμε το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό» της Γάζας

Σε μια ενημέρωση, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, λέει ότι παρόλο που οι προμήθειες ήταν προκαθορισμένες προμήθειες σε αποθήκες και νοσοκομεία, η βοήθεια για την εξοικονόμηση ζωής μειώνεται γρήγορα στη Γάζα.

«Χωρίς περισσότερη βοήθεια που ρέει στη Γάζα, δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τη σωτήρια στήριξή μας στα νοσοκομεία και τον πληθυσμό», είπε.

18:15 Ανασύρθηκε η σορός ενός βρέφους στη Γάζα

Η Πολιτική Άμυνα της Γάζας έκανε γνωστό ότι μεταξύ των σορών που ανασύρθηκαν από την επίθεση νωρίτερα ήταν και ενός παιδιού «όχι πάνω από ένα έτος».

Ανέφερε ότι οι τραυματίες που επέζησαν από την επίθεση, η οποία στόχευσε ένα σπίτι στην οδό al-Sahaba στη συνοικία Daraj στην πόλη της Γάζας, μεταφέρθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο για περίθαλψη.

«Μας βομβάρδισαν ξαφνικά, και διαπιστώσαμε ότι το σπίτι της οικογένειας Σομπάκι βομβαρδίστηκε και σκάψαμε με τα χέρια μας για να φτάσουμε στους μάρτυρες και τους τραυματίες και τώρα συνεχίζουμε να σκάβουμε για να φτάσουμε σε οποιονδήποτε άλλο λανθασμένο», ανέφερε ένας μάρτυρας.

17:45 Η UNRWA αναστέλλει τη διανομή τροφίμων στη Ράφα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ανέφερε ότι η διανομή τροφίμων στη νότια πόλη της Γάζας έχει ανασταλεί επί του παρόντος λόγω έλλειψης προμηθειών και ανασφάλειας.

Οι ταυτόχρονες ισραηλινές επιθέσεις στα νότια και βόρεια άκρα της Λωρίδας της Γάζας αυτόν τον μήνα προκάλεσαν νέα έξοδο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τα σπίτια τους και περιόρισαν δραστικά τη ροή βοήθειας, αυξάνοντας τον κίνδυνο πείνας.

17:35 Ντόναλντ Τουσκ: Η σύγκριση του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τη Χαμάς είναι «απαράδεκτη»

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας επέκρινε αίτημα εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εντάλματα σύλληψης τόσο για τους ηγέτες του Ισραήλ όσο και για τη Χαμάς.

«Μια προσπάθεια να δείξουμε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και οι ηγέτες τρομοκρατικών οργανώσεων είναι το ίδιο και η ανάμειξη διεθνών θεσμών σε αυτό είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου.

17:20 Η αστυνομία των ΗΠΑ διαλύει συγκέντωση υπέρ της Παλαιστίνης στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν

Η αστυνομία απομάκρυνε συγκεντρωμένους από τον καταυλισμό που είχε στηθεί στο πανεπιστήμιο ενώ χρησιμοποίησε χημικά για να τους απομακρύνει.

Οι διαδηλωτές ζητούν από το πανεπιστήμιο να σταματήσει να επενδύει σε εταιρείες που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ. Το πανεπιστήμιο λέει ότι δεν έχει άμεσες επενδύσεις και λιγότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια διατίθενται με κεφάλαια που μπορεί να περιλαμβάνουν εταιρείες στο Ισραήλ.

17:00 Η Χεζμπολάχ επιτίθεται σε Ισραηλινούς στρατιώτες

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε στον επίσημο λογαριασμό της στο Telegram, η λιβανέζικη ομάδα αναφέρει ότι στόχευσε μια «συγκέντρωση εχθρικών στρατιωτών» κοντά στο φυλάκιο Raheb του ισραηλινού στρατού.

Η ανακοίνωση δεν έκανε καμία αναφορά σε θύματα που προκλήθηκαν από την επίθεση.

16:50 Το Ισραήλ προτρέπει τα «πολιτισμένα έθνη» να απορρίψουν τυχόν εντάλματα του ΔΠΔ εναντίον των ηγετών του

Το Ισραήλ προέτρεψε τα «έθνη του πολιτισμένου κόσμου» να αντιταχθούν στο αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης κατά των ηγετών του και να δηλώσουν ότι δεν θα τηρήσουν κανένα τέτοιο εντάλμα.

Ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ή ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ θα απέφευγαν να ταξιδέψουν σε χώρες που έχουν υπογράψει το ΔΠΔ σε περίπτωση που εκδοθούν εντάλματα σύλληψης εναντίον τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ταλ Χάινριχ είπε: «Ας περιμένουμε να δούμε».

Τη Δευτέρα, ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν είπε ότι ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου, τον Γκάλαντ και τρεις ηγέτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της, Γιαχία Σινγουάρ.

16:30 Το AP καταγγέλλει το Ισραήλ επειδή διέκοψε ζωντανή σύνδεση από τη Γάζα

Το δορυφορικό κανάλι του Κατάρ είναι μεταξύ χιλιάδων πελατών που λαμβάνουν ζωντανές ροές βίντεο από το AP και άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

«Το Associated Press καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης να κλείσει τη μακροχρόνια ζωντανή ροή μας που δείχνει θέα στη Γάζα και να αρπάξει εξοπλισμό του AP», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων σε δήλωση.

16:04 Ισραηλινές δυνάμεις κατεδαφίζουν  στην Τζενίν

Ισραηλινές μπουλντόζες κατεδάφισαν το σπίτι μιας παλαιστινιακής οικογένειας στην Τζενίν χωρίς καμία προειδοποίηση, δίνοντάς τους χρόνο να απομακρύνουν τα υπάρχοντά τους, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το σπίτι ανήκει στην Hani Baraket, η οποία είπε ότι ο σύζυγός της βρίσκεται υπό ισραηλινή κράτηση εδώ και έξι μήνες και του οποίου ο γιος σκοτώθηκε από ισραηλινή επίθεση στον καταυλισμό τον Μάρτιο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδαφίζουν τακτικά σπίτια και άλλες παλαιστινιακές κατασκευές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μια πολιτική που έχει επικριθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως μια μορφή «συλλογικής τιμωρίας».

Φέτος, οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν 454 παλαιστινιακές κατασκευές στη Δυτική Όχθη, εκτοπίζοντας 843 ανθρώπους, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

15:57 Γερμανία: Οι ισραηλινοί ηγέτες δεν μπορούν να συγκρίνονται με τη Χαμάς

Το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εντάλματα σύλληψης για τους ηγέτες της Χαμάς είναι λογικό και δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, για τους οποίους προτείνονται επίσης εντάλματα, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Οι κατηγορίες του γενικού εισαγγελέα είναι σοβαρές και πρέπει να τεκμηριωθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος την Τρίτη.

Πρόσθεσε ότι η Γερμανία θεωρεί ότι το δημοκρατικό σύστημα και το κράτος δικαίου του Ισραήλ με ένα ισχυρό, ανεξάρτητο δικαστικό σώμα θα είναι παράγοντες που θα ληφθούν υπόψη από τους δικαστές που θα αποφασίσουν εάν θα εκδώσουν τα εντάλματα.

15:53 Νετανιάχου για εισαγγελέα ΔΠΔ: Θέλει να δαιμονοποιήσει το Ισραήλ – Προμηθεύουμε με φαγητό και φάρμακα τη Γάζα

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε στην εκπομπή «Good Morning America» του ABC ότι απορρίπτει την εκτίμηση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν για τη συμπεριφορά του Ισραήλ στη Γάζα.

«Προμηθεύουμε τώρα σχεδόν το μισό νερό της Γάζας. Προμηθεύαμε μόνο το 7% πριν από τον πόλεμο. Αυτό είναι εντελώς αντίθετο από αυτό που λέει. Λέει ότι λιμοκτονούμε ανθρώπους;», είπε ο Νετανιάχου. «Έχουμε προμηθεύσει μισό εκατομμύριο τόνους τροφίμων και φαρμάκων με 20.000 φορτηγά. Αυτός ο τύπος θέλει να δαιμονοποιήσει το Ισραήλ. Κάνει μια επιτυχημένη δουλειά».

15:44 Πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ κατά Μπάιντεν για στήριξη σε Ισραήλ: Γελοιοποιείτε τον νόμο

Ο πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ Πάτρικ Λίχι, ο οποίος έγραψε τον νόμο που απαγορεύει την πώληση αμερικανικών όπλων σε ξένες στρατιωτικές μονάδες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, επέκρινε την απόρριψη από την κυβέρνηση Μπάιντεν των φερόμενων παραβιάσεων του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στη δεκαετή ιστορία του νόμου Leahy, μόνο πέντε μονάδες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας έχουν διαπράξει κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκ των οποίων τέσσερις τιμωρήθηκαν κατάλληλα. «Αυτό δεν είναι μόνο ευπιστία, γελοιοποιεί επίσης το νόμο», έγραψε σε άρθρο γνώμης της Washington Post.

«Ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει επειγόντως να δώσει στο Ισραήλ έναν κατάλογο μη επιλέξιμων μονάδων ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της Neztah Yehuda, να ενημερώνει τακτικά τον κατάλογο με μονάδες που διαπράττουν κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έτσι να αποδείξει ότι καμία χώρα της οποίας οι δυνάμεις ασφαλείας λαμβάνουν βοήθεια από τις ΗΠΑ δεν είναι υπεράνω του αμερικανικού νόμου», πρόσθεσε.

15:34 Οι Ταξιαρχίες Al-Quds ισχυρίζονται ότι σκότωσαν Ισραηλινούς στρατιώτες στην κεντρική Γάζα

Οι Ταξιαρχίες Al-Quds, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, λένε ότι οι μαχητές της βομβάρδισαν μια ομάδα ισραηλινών στρατιωτών με όλμους βαρέως διαμετρήματος στην κεντρική Γάζα.

Η οργάνωση ισχυρίστηκε στο κανάλι της στο Telegram ότι οι νεκροί και τραυματίες στρατιώτες απομακρύνθηκαν με ελικόπτερο μετά το περιστατικό.

Σε μία ξεχωριστή ανάρτηση, η οργάνωση δήλωσε ότι οι μαχητές της βομβάρδισαν ισραηλινούς στρατιώτες και οχήματα στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ράφα στη νότια Γάζα, χωρίς να αναφέρουν θύματα.

15:20 Πότε αναμένεται η απάντηση του ΔΠΔ για τα εντάλματα σύλληψης

Το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης για τους ηγέτες του Ισραήλ και της Χαμάς θα πάει τώρα στο προδικαστικό τμήμα του δικαστηρίου.

Πρέπει να αποφασίσουν αν τα επιχειρήματα που ο Karim Khan, ο εισαγγελέας, ανέφερε ως λόγο για τις συλλήψεις είναι βάσιμα. Στη συνέχεια, θα εξετάσουν εάν το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία και εάν υπάρχει βάσιμος λόγος για τη σύλληψη αυτών των ανθρώπων.

«Δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα», αναφέρει η ανταποκρίτρια του AJ στη Χάγη. «Αλλά αν εξετάσουμε το ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν, χρειάστηκαν περίπου τρεις εβδομάδες μεταξύ του αιτήματος και της πραγματικής απόφασης. Αναμένουμε λοιπόν ότι αυτό θα συμβεί σε λίγες εβδομάδες.

Μετά την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης, 124 μέλη του ΔΠΔ έχουν την υποχρέωση να συλλάβουν αυτούς τους ανθρώπους όταν έρχονται στις χώρες τους.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία δεν είναι μέλη, επομένως δεν έχουν αυτή την υποχρέωση, αλλά άλλες χώρες έχουν. Αυτό περιλαμβάνει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, η οποία υποστηρίζει πολύ το Ισραήλ».

15:01 «Το ΔΠΔ είναι για την Αφρική και τον Πούτιν» – Η «παραίνεση» ηγέτη στον εισαγγελέα

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) δήλωσε στη συνέντευξή του στην Αμανπούρ ότι κατά τη διεξαγωγή ερευνών εναντίον κορυφαίων ισραηλινών αξιωματούχων, ανώτερος ηγέτης του είπε ότι το δικαστήριο αυτό «χτίστηκε για την Αφρική και για κακοποιούς όπως ο Πούτιν» εννοώντας προφανώς ότι δεν μπορεί να αφορά  τη Δύση και τους συμμάχους της.

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Καρίμ Χαν δήλωσε:  «Μου μίλησαν κάποιοι εκλεγμένοι ηγέτες και ήταν πολύ ωμοί. ‘Αυτό το δικαστήριο είναι χτισμένο για την Αφρική και για κακοποιούς όπως ο Πούτιν’, ήταν αυτό που μου είπε ένας ανώτερος ηγέτης».

«Εμείς δεν το κάνουμε έτσι», είπε, προσθέτοντας: «Αυτό το δικαστήριο θα έπρεπε να είναι ο θρίαμβος του νόμου, έναντι της εξουσίας και της ωμής βίας. Είναι η κληρονομιά της Νυρεμβέργης».

14:51 Η αστυνομία επιτίθεται σε φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν

Η αστυνομία επιτέθηκε σε έναν φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό την Τρίτη στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου διαδηλωτές εμφανίστηκαν στο σπίτι ενός στελέχους του πανεπιστημίου και τοποθέτησαν ψεύτικες σακούλες πτωμάτων στο γκαζόν της.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από τηλεοπτικούς σταθμούς της περιοχής δείχνουν την αστυνομία να απομακρύνει τους ανθρώπους από τον καταυλισμό στο Diag, έναν κοινό τόπο για διαμαρτυρίες στην πανεπιστημιούπολη. Η κατασκήνωση είχε στηθεί στα τέλη Απριλίου κοντά στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

14:38 Κεκλεισμένων των θυρών ο αγώνας ποδοσφαίρου γυναικών μεταξύ Σκωτίας και Ισραήλ

Ο αγώνας ποδοσφαίρου για τα προκριματικά του Euro 2025 γυναικών μεταξύ της Σκωτίας και του Ισραήλ θα διεξαχθεί χωρίς φιλάθλους λόγω της πιθανότητας ταραχών, δήλωσε την Τρίτη η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σκωτίας.

«Η ομάδα λειτουργίας του σταδίου ειδοποιήθηκε για το ενδεχόμενο προγραμματισμένων διακοπών στον αγώνα και ως εκ τούτου δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να παίξουμε τον αγώνα χωρίς την παρουσία οπαδών», ανέφερε για τον αγώνα στο Hampden Park στις 31 Μαΐου.

Πρόσθεσε ότι ο εκτός έδρας αγώνας, που πρόκειται να διεξαχθεί στην Ουγγαρία στις 4 Ιουνίου, θα διεξαχθεί επίσης κεκλεισμένων των θυρών

14:23 Λαπίντ: Ας ξεκινήσει ο Νετανιάχου συζήτηση για παλαιστινιακή κρατική υπόσταση ώστε να αποφύγει τη δίωξη από το ΔΠΔ

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ πρότεινε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου να συμμετάσχει σε συνομιλίες εξομάλυνσης με τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης μιας οδού προς την παλαιστινιακή κρατική οντότητα, λέγοντας ότι τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να αποτρέψουν το ΔΠΔ από την άσκηση κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου εναντίον του.

«Ο Νετανιάχου θα πρέπει να ανακοινώσει ότι έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Σαουδάραβες, συμπεριλαμβανομένης της παλαιστινιακής συνιστώσας», δήλωσε ο Lapid στο Army Radio.

«Στη Χάγη δεν θα ασκήσουν δίωξη σε έναν πρωθυπουργό που βρίσκεται στη μέση μιας ιστορικής ειρηνευτικής διαδικασίας. Αυτό θα λύσει το [πρόβλημα] της Χάγης για εμάς και το [ζήτημα] της επόμενης ημέρας στη Γάζα« και θα μας βοηθήσει να κινητοποιήσουμε τους Σαουδάραβες για να ασκήσουν πίεση όσον αφορά το ζήτημα των ομήρων», δήλωσε ο Λαπίντ.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ για να πιέσει για μια ισραηλινο-σαουδαραβική συμφωνία εξομάλυνσης, υπό την προϋπόθεση ότι το Ισραήλ θα αποδεχθεί μια οδό προς την παλαιστινιακή κρατική οντότητα.

Οι Times of Israel ανέφεραν ότι η πρόταση φάνηκε να είναι «άκυρη» στο Ισραήλ, με τον Νετανιάχου να την απορρίπτει και πάλι.

14:17 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Τουλάχιστον 35.647 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 79.852 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 85 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν κατά την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς.

Οι αριθμοί αυτοί αφορούν τους επίσημα καταγεγραμμένους σε νοσοκομεία, ενώ οι αρχές της Γάζας σημειώνουν ότι υπάρχουν και άλλα θύματα κάτω από τα συντρίμμια.

14:13 Επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκοτώνει τρία παιδιά στην κεντρική Γάζα

Ιατρικές πηγές δήλωσαν στο Al Jazeera ότι επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε ως στόχο μια ομάδα ανθρώπων στον προσφυγικό καταυλισμό Yibna στη Ράφα στη νότια Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρία παιδιά.

Τα παιδιά μεταφέρθηκαν από ιατρικό προσωπικό στο εξειδικευμένο νοσοκομείο του Κουβέιτ στη Ράφα, λένε πηγές.

14:01 Το Ομάν χαιρετίζει την απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ: «Η δικαιοσύνη θα επικρατήσει»

«Χαιρετίζω την καθαρή κρίση του ΔΠΔ. Η ιστορία θα θυμάται τους πραγματικούς εγκληματίες που διαπράττουν γενοκτονίες και εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας. Η δικαιοσύνη πρέπει να επικρατήσει» έγραψε ο ΥΠΕΞ του Ομάν σε ανάρτησή του στο Χ μετά την πρόταση του εισαγγελέα του ΔΠΔ.

13:55 ΗΠΑ: Για εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας χρειάζεται «ηρεμία» στη Γάζα

Η σφυρηλάτηση επίσημων σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο μιας διαφαινόμενης τριμερούς συμφωνίας με τη συμμετοχή της Ουάσιγκτον θα απαιτούσε την ηρεμία του πολέμου στη Γάζα και μια συζήτηση για τις προοπτικές της παλαιστινιακής διακυβέρνησης, δήλωσε την Τρίτη ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

«Θα πρέπει να υπάρξει κάποια περίοδος ηρεμίας, νομίζω, στη Γάζα, και θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση για το πώς αντιμετωπίζετε το ζήτημα του μέλλοντος της παλαιστινιακής διακυβέρνησης», δήλωσε ο πρεσβευτής Τζακ Λιού.

«Η άποψή μου είναι ότι για ένα τέτοιο στρατηγικό όφελος αξίζει να πάρουμε το ρίσκο να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση. Αλλά αυτή είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση του Ισραήλ και ο λαός του Ισραήλ», δήλωσε σε συνέδριο που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης Israel Democracy Institute.

13:51 «Κοντά σε αδιέξοδο οι συνομιλίες» λέει το Κατάρ

Το Κατάρ λέει ότι οι συνομιλίες για την εκεχειρία στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων παραμένουν «κοντά σε αδιέξοδο

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed Al-Ansari, δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την εκεχειρία και την απελευθέρωση ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς παραμένουν «κοντά σε αδιέξοδο».

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει εντάλματα σύλληψης κατά ορισμένων ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς, ο Al-Ansari δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για το Κατάρ να σχολιάσει άμεσα το θέμα αυτό, αλλά ότι όλα τα κράτη και οι οργανισμοί θα πρέπει να «θεωρηθούν υπεύθυνοι για τη δολοφονία αμάχων».

13:35 ΠΟΥ: Υπό πολιορκία συνεχίζει να βρίσκεται το νοσοκομείο Al Awda

Το νοσοκομείο στη βόρεια πόλη Τζαμπάλια της Γάζας πολιορκείται εδώ και δύο ημέρες, καθώς μαίνονται μάχες σε κοντινή απόσταση, εγκλωβίζοντας 170 εργαζόμενους, ασθενείς και τους συνοδούς τους, λέει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Χθες, οι μάχες έφτασαν μέχρι το ίδιο το νοσοκομείο, με ελεύθερους σκοπευτές να σημαδεύουν το κτίριο και μια ρουκέτα πυροβολικού να πλήττει τον πέμπτο όροφο, σύμφωνα με τον Ghebreyesus.

«Ανησυχούμε βαθιά για την ασφάλεια των υπόλοιπων ασθενών και του προσωπικού του νοσοκομείου», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X. «Κάνουμε έκκληση για την προστασία τους, για ανθρωπιστική πρόσβαση και για άμεση κατάπαυση του πυρός».

Το νοσοκομείο Al-Awda είναι μία από τις λίγες υγειονομικές εγκαταστάσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν στη βόρεια Γάζα και το μοναδικό νοσοκομείο που προσφέρει φροντίδα μητρότητας ή ορθοπεδικής χειρουργικής.

13:22 Οι ταξιαρχίες Κασάμ λένε ότι σκότωσαν ισραηλινούς στρατιώτες στην Τζαμπάλια

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ισχυρίστηκαν ότι μαχητές της πυροδότησαν έναν μηχανισμό κατά προσωπικού με στόχο Ισραηλινούς στρατιώτες στην Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα.

Σε ανακοίνωσή τους στο Χ αναφέρεται ότι η επίθεση σκότωσε και τραυμάτισε ορισμένους από τους στρατιώτες στη μέση του στρατοπέδου Τζαμπάλια.

Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει επιχείρηση στην Τζαμπάλια, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν ότι οι μάχες συνεχίζονται.

13:07 Τι γνωρίζουμε για την επιδρομή στην Τζενίν

  • Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό της σήμερα το πρωί γύρω στις 8:00 πμ, όπου βρήκαν αντίσταση από τοπικές ένοπλες ομάδες
  • Οι μάχες σε μια περιοχή του καταυλισμού συνεχίζονται και αναμένεται να συνεχιστούν «για αρκετή ώρα», μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Al Jazeera.
  • Τουλάχιστον επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας γιατρός και ένας δάσκαλος που πήγαιναν στη δουλειά τους, καθώς και ένας μαθητής, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Οι κάτοικοι είπαν στο AJ ότι πιστεύουν ότι οι άλλοι άνθρωποι που σκοτώθηκαν ήταν επίσης άμαχοι.
  • Επιπλέον 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αρκετοί μαθητές και ένας δημοσιογράφος, έχουν τραυματιστεί, δύο από αυτούς σοβαρά, σύμφωνα με το Wafa.
  • Τα σχολεία στην Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό της έχουν εκκενωθεί.
  • Μια ισραηλινή μπουλντόζα εισήλθε στον καταυλισμό της Τζενίν, όπου οι κάτοικοι πιστεύουν ότι θα κατεδαφίσει το σπίτι ενός Παλαιστίνιου που σκοτώθηκε νωρίτερα σήμερα.
  • Ο διευθυντής του κυβερνητικού νοσοκομείου της Τζενίν ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το κτίριο και έχουν ανοίξει πυρ προς το προαύλιό του.
  • Βίντεο δείχνουν μπουλντόζες να καταστρέφουν δρόμους γύρω από το νοσοκομείο της Τζενίν.
  • Η επιδρομή είναι η πιο θανατηφόρα που λαμβάνει χώρα στην Τζενίν, γνωστή ως προπύργιο των παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων, εδώ και μήνες.

13:02 Στα χρώματα της Παλαιστίνης η Κέιτ Μπλένσετ στις Κάννες

Viral έχει γίνει η φωτογραφία της Κέιτ Μπλάνσετ στις Κάννες καθώς η ηθοποιός φόρεσε ένα φόρεμα που σε συνδυασμό με το κόκκινο χαλί σχημάτιζαν τα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

12:57 «Η επιδρομή στην Τζενίν δεν θα αποθαρρύνει την αντίσταση της Χαμάς», λέει η οργάνωση

Η Χαμάς λέει ότι η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην πόλη Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δεν θα αποθαρρύνει την αποφασιστικότητα της παλαιστινιακής ομάδα.

Η επιχείρηση αποτελεί «συνέχεια μιας σειράς εγκλημάτων της κατοχής που αφορούν δολοφονίες, πολιορκία και πείνα στη Ράφα, την Τζαμπάλια και άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

Η οργάνωση πρόσθεσε: «Καθώς θρηνούμε τους μάρτυρες και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειές τους, επιβεβαιώνουμε ότι τα συνεχιζόμενα εγκλήματα της κατοχής εναντίον του λαού μας στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη δεν θα αποδυναμώσουν την υποστήριξη του λαού μας, ούτε θα σταματήσουν την αντίσταση του λαού μας».

Η ομάδα τόνισε ότι «συνεχίζει να αντιμετωπίζει την κατοχή και την επιθετικότητά της με όλα τα μέσα, παρά τη διεθνή συνενοχή και σιωπή».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε επιχείρηση στην Τζενίν το πρωί.

Τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν στην επιδρομή, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, καθώς τόσο το Ισραήλ όσο και Παλαιστίνιοι μαχητές αναφέρουν συγκρούσεις.

12:51 Πέντε νεκροί σε ισραηλινή επίθεση στον καταυλισμό Γιάμπνα της Ράφα

Ισραηλινό χτύπημα έπληξε ομάδα ανθρώπων στον προσφυγικό καταυλισμό Yabna στο κέντρο της Ράφα, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε αμάχους και τραυματίζοντας άλλους, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Wafa.

Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι τουλάχιστον τρία από τα άτομα που σκοτώθηκαν ήταν παιδιά.

Η Ράφα, το νοτιότερο άκρο της Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο, δέχεται επιθέσεις από τα προελαύνοντα ισραηλινά στρατεύματα και τις εντεινόμενες αεροπορικές επιδρομές από τις 7 Μαΐου, ωθώντας εκατοντάδες χιλιάδες ήδη εκτοπισμένους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο εκεί να φύγουν προς άλλες περιοχές.

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, μια νυχτερινή ισραηλινή επίθεση στη Ράφα κατέστρεψε ένα σπίτι κατοικίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους.

12:37 Ο ισραηλινός στρατός πολιορκεί νοσοκομείο στην Τζενίν

Ο  διευθυντής του κυβερνητικού νοσοκομείου της Τζενίν στη Δυτική Όχθη ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβολούν πολίτες στο προαύλιο του νοσοκομείου.

Ανέφερε ακόμα ότι ισραηλινές δυνάμεις πολιορκούν το νοσοκομείο και μπουλντόζες καταστρέφουν τους γύρω δρόμους εν μέσω της ανάπτυξης ελεύθερων σκοπευτών.

12:30 Πυροβόλησαν φωτορεπόρτερ στην Τζενίν – Αυξάνονται οι τραυματίες

Ο διευθυντής του κυβερνητικού νοσοκομείου της Τζενίν στη Δυτική Όχθη δήλωσε ότι ο αριθμός των τραυματιών από τις συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις αυξάνεται συνεχώς και ότι υπάρχουν τραυματίες στην περιοχή που οι ιατρικές ομάδες δυσκολεύονται να προσεγγίσουν.

Ένας από τους τραυματίες είναι ένας φωτορεπόρτερ που χτυπήθηκε από πυρά ενώ κάλυπτε τα γεγονότα.

12:22 Όταν γίνονται εγκλήματα πολέμου, πρέπει να βγαίνουν και εντάλματα για τους εγκληματίες

Στη Γάζα διαπράττονται εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα.

Κανονικά αυτή θα έπρεπε να είναι μια αυτονόητη αλήθεια για όλους και η αφετηρία για την άμεση εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός.

Διαβάστε το editorial του in εδώ 

12:07 Έξαλλος ο Γκάλαντ με το ΔΠΔ – Πρότυπο για τον ανθρωπισμό του ο ισραηλινός στρατός

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, κατήγγειλε τα εντάλματα σύλληψης που ζήτησε ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ εναντίον του ιδίου και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας ότι «η προσπάθεια του εισαγγελέα να ανατρέψει τα δεδομένα δεν θα πετύχει και ο παραλληλισμός μεταξύ της Χαμάς, μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, και του κράτους του Ισραήλ είναι κατάπτυστος και εξοργιστικός. Το κράτος του Ισραήλ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο δικαστήριο και δεν αναγνωρίζει την εξουσία του».

Ο Γκάλαντ πρόσθεσε ότι η προσπάθεια του εισαγγελέα να αρνηθεί στο κράτος του Ισραήλ το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να απελευθερώσει τους ομήρους του πρέπει να απορριφθεί συλλήβδην.

«Οι IDF πολεμούν σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ενώ καταβάλλουν μοναδικές ανθρωπιστικές προσπάθειες, παρόμοιες με αυτές που δεν έχουν γίνει σε καμία ένοπλη σύγκρουση», ανέφερε.

12:01 Ξανά στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού η Τζαμπάλια

Οι ανταποκριτές του AJ στη Γάζα αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν βάλει ξανά στο στόχαστρο τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο στρατός πυροβολούσε απευθείας στη βόρεια πύλη του νοσοκομείου Kamal Adwan στον καταυλισμό.

11:50 «Ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ αδιακρίτως» – Ανταπόκριση από την Τζενίν

Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης μεταφέρει τις εξελίξεις μετά την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη.

Επτά άτομα σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, ανάμεσά τους ένας γιατρός, ένας δάσκαλος και ένας μαθητής.

«Ο στρατός άνοιξε πυρ αδιακρίτως σε κόσμο που απλώς πήγαινε στη δουλειά του», αναφέρει η δημοσιογράφος.

11:42 Σκηνές φρίκης μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στον καταυλισμό Bureij στην κεντρική Γάζα

Παιδιά μεταφέρονται στα χέρια σε νοσοκομείο μετά από βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij στην κεντρική Γάζα.

Πολλά από αυτά ακόμα σοκαρισμένα από τη φρίκη, περιτριγυρισμένα από συγγενείς που βρίσκονται σε σοκ.

11:33 Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας καταδικάζει τη δολοφονία γιατρού στην Τζενίν

Ο Usaid Kamal Jabarin, ένας 50χρονος γενικός χειρουργός, είναι ένας από τους επτά ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της επιδρομής τους στην Τζενίν.

Ο Jabarin πυροβολήθηκε καθ’ οδόν προς το Κυβερνητικό Νοσοκομείο της Τζενίν, όπου εργαζόταν.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο καταδίκασε τη «σκόπιμη δολοφονία», όπως την αποκάλεσε, του Τζαμπαρίν και απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την προστασία του ιατρικού προσωπικού και των νοσοκομείων.

11:29 Μπουλντόζες του στρατού καταστρέφουν υποδομές στην Τζενίν

11:22 Η Κίνα ελπίζει ότι το ΔΠΔ θα είναι «αντικειμενικό»

Η Κίνα δηλώνει ότι ελπίζει ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα τηρήσει μια «αντικειμενική» θέση, αφού ο επικεφαλής εισαγγελέας του ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τους ηγέτες του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Ελπίζουμε ότι το ΔΠΔ θα διατηρήσει την αντικειμενική και αμερόληπτη θέση του και θα ασκήσει τις εξουσίες του σύμφωνα με το νόμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin, ζητώντας να τερματιστεί η «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

11:09 Μάχες ισραηλινών δυνάμεων με παλαιστίνιους μαχητές στην Τζενίν

Οι Ταξιαρχίες αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, δήλωσαν ότι οι μαχητές της εμπλέκονται με τα ισραηλινά στρατεύματα στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Μια δήλωση στο Telegram από το Τάγμα Τζενίν της ομάδας ανέφερε ότι οι «βίαιες συγκρούσεις» ξεκίνησαν μετά από «εισβολή των ειδικών δυνάμεων» στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την επιχείρηση νωρίτερα το πρωί. Τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν κατά την επιδρομή.

11:00 «Ούτε η Χαμάς ούτε το Ισραήλ πρέπει να κυβερνούν τη Γάζα», λέει ο Γκαντζ

Το μέλος του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ εξέφρασε την αντίθεσή του στο να αναλάβει ο στρατός του Ισραήλ τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, εν μέσω αναφορών ότι μια στρατιωτική κατοχή του παλαιστινιακού εδάφους θα απαιτούσε την επέκταση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας της χώρας από 32 μήνες σε τέσσερα χρόνια, αναφέρουν αμυντικές δεξαμενές σκέψης.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) με έδρα την Ουάσινγκτον και το Critical Threats Project (CTP) ανέφεραν στην τελευταία τους αξιολόγηση για τη Γάζα ότι τα σχόλια του Γκαντζ ακολουθούν το πρόσφατο τελεσίγραφό του προς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να καθορίσει μια νέα στρατηγική για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού εδάφους.

Η αναφερόμενη αντίθεση του Γκαντζ σε μια στρατιωτική κατοχή της Γάζας έρχεται επίσης μετά τη διαρροή στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μιας κυβερνητικής έκθεσης, η οποία εκτιμά ότι το Ισραήλ θα χρειαζόταν μια «δραματική αύξηση» των εφέδρων στρατιωτών για να πραγματοποιήσει μια τέτοια επιχείρηση και ότι θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 5 δισ. δολάρια.

10:48 Σε εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία ελπίζει ο Χέρτζογκ

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε σε συνέδριο του Ισραηλινού Ινστιτούτου Δημοκρατίας ότι πριν από δύο ημέρες συναντήθηκε με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος μίλησε για την πρόταση εξομάλυνσης του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία.

Ο Χέρτζογκ δήλωσε ότι ελπίζει ότι αυτή η επιλογή εξετάζεται σοβαρά, καθώς αποτελεί μια κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει «μια ιστορική “αλλαγή του παιχνιδιού” που αποτελεί νίκη επί της αυτοκρατορίας του κακού, η οποία προσπάθησε στις 7 Οκτωβρίου να καταστρέψει την ευκαιρία για ομαλοποίηση».

Σύμφωνα με τον Χέρτζογκ, «ο αγώνας μας δεν είναι μόνο εναντίον της Χαμάς, είναι ένας μεγάλος στρατηγικός και ιστορικός, διακρατικός και παγκόσμιος αγώνας και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να χωρέσουμε στο μεγάλο όραμα της εξομάλυνσης».

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν το Ισραήλ να περιορίσει την επιθετικότητά του στη Γάζα και το σχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία χρησιμοποιήθηκε από τον Σάλιβαν ως ένα «δυνατό χαρτί» για να πείσει τον Νετανιάχου να κάνει πίσω κερδίζοντας κάτι από τον επτάμηνο πόλεμο στη Γάζα.

10:42 Η αεροπορία του Ισραήλ έπληξε 70 στόχους στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι αεροπορικές δυνάμεις του έπληξαν περίπου 70 στόχους σε όλη τη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο στρατός ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι οι στόχοι περιελάμβαναν Παλαιστίνιους μαχητές, αποθήκες όπλων, εκτοξευτές ρουκετών, παρατηρητήρια και κτίρια ομάδων μαχητών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα στρατεύματα συνέχισαν τις επιχειρήσεις τους και τη δολοφονία μαχητών σε όλη τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής Γάζας, του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα και της Ράφα στη νότια Γάζα.

Όπως μόλις μετέδωσε ο ανταποκριτής του AJ, Tareq, από τα μεσάνυχτα τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Ράφα μετά την καταστροφή ενός κτιρίου κατοικιών και τρεις σκοτώθηκαν στη Beit Hanoon, στη βόρεια Γάζα, όπου οι Παλαιστίνιοι παγιδεύτηκαν κατά την επέκταση των μαχών στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια.

10:33 Ακόμα δύο νεκροί στην Τζενίν – Σε επτά ανέρχονται τα θύματα

Ο αριθμός των νεκρών από την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν αυξήθηκε και πάλι, με επτά ανθρώπους να έχουν πλέον επιβεβαιωθεί ως νεκροί, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης κατά την επιδρομή, εκ των οποίων δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο ισραηλινός στρατός εμποδίζει τις ομάδες διάσωσης να προσεγγίσουν τους τραυματίες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί μαθητές, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, επικαλούμενο την Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου.

Η επιδρομή, μία από τις πιο θανατηφόρες στην Τζενίν εδώ και μήνες, προστίθεται στους περισσότερους από 500 Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό και τους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

10:28 Υπουργός του Νετανιάχου τάσσεται κατά της στρατιωτικής διακυβέρνησης της Γάζας

Το Ισραήλ δεν θα πρέπει να επιβάλει στρατιωτική κυριαρχία στη Γάζα, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια πολλών στρατιωτών, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού του, Μίκι Ζοχάρ.

Ο Ζοχάρ, μέλος του δεξιού κόμματος Λικούντ, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, έκανε τις παρατηρήσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματος τη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη διαίρεση εντός του μπλοκ για το ζήτημα της μεταπολεμικής διακυβέρνησης της Γάζας.

«Όποιος από εδώ ζητά στρατιωτική κυβέρνηση ξέρει ότι αργότερα θα πάει στα σπίτια των μητέρων που θα έχουν χάσει εκατοντάδες, αν όχι περισσότερους στρατιώτες, και θα τους εξηγήσει γιατί έπεσαν τα παιδιά τους», δήλωσε ο Ζοχάρ, σύμφωνα με το Israel National News.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας Γκαλάντ, επίσης μέλος του Λικούντ, κάλεσε τον Νετανιάχου να απορρίψει ρητά την ισραηλινή στρατιωτική διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο και να περιγράψει ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας.

10:21 Οι Χούθι κατέρριψαν αμερικανικό drone

Οι Χούθι της Υεμένης κατέρριψαν ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 πάνω από την επαρχία αλ-Μπάιντα στη νότια Υεμένη, ανέφερε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης Γιαχία Σαρί σε τηλεοπτική δήλωση.

10:05 «Ξεσκίστηκαν σε κομμάτια» – Φρίκη στην Τζαμπάλια

Οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται στη βόρεια Γάζα, με στόχο αμάχους.

Τη Δευτέρα, μια ισραηλινή επίθεση στη συνοικία Mashrou της Μπεΐτ Λαχία, μιας πόλης βόρεια της Τζαμπάλια στη Γάζα, κατέστρεψε κτίρια κατοικιών και παγίδευσε ανθρώπους κάτω από τα ερείπια.

Ο πανικός εξαπλώθηκε μεταξύ χιλιάδων Παλαιστινίων που βρίσκουν καταφύγιο εδώ, με έναν άνδρα να λέει ότι ήταν «σαν να είχε χτυπήσει σεισμός».

«Κομμάτια σάρκας είναι διασκορπισμένα σε όλους τους τοίχους. Κοιτάξτε μόνοι σας. Μαζεύω κομμάτια σάρκας. Αυτά ανήκουν σε μικρά παιδιά, γυναίκες και μωρά. Είθε ο Θεός να τιμωρήσει τους υπεύθυνους», είπε.

Ένα θλιμμένο νεαρό κορίτσι είπε στο AJ ότι «γύρισε σπίτι και βρήκε όλα τα αδέλφια μου να έχουν εξαφανιστεί».

«Όλοι τους σκοτώθηκαν, ξεσκίστηκαν σε κομμάτια, η σάρκα τους σκορπίστηκε παντού», είπε.

09:47 Πάνω από 100 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στη Γάζα

Εφιαλτική ήταν η νύχτα στη Γάζα καθώς ο ισραηλινός στρατός αύξησε τις επιθέσεις του σε όλον τον θύλακα.

Από τα μεσάνυχτα, τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Ράφα μετά την καταστροφή ενός κτιρίου κατοικιών. Άλλοι τρεις σκοτώθηκαν στη Μπέιτ Χάνον, στη βόρεια Γάζα, όπου παγιδεύτηκαν Παλαιστίνιοι κατά την επέκταση των μαχών στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια.

Ο καταυλισμός είναι απομονωμένος σε μία γωνιά της πόλης χωρίς προμήθειες νερού και τροφίμων. Και τώρα οι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί εκεί σκοτώνονται από ισραηλινά πυρά, αναφέρει ο ανταποκριτής του AJ.

Πριν από λίγα λεπτά, τρεις τραυματίες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, έφτασαν στο νοσοκομείο Al-Aqsa. Τραυματίστηκαν μετά από στοχοποίηση ομάδας Παλαιστινίων από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη.

Τις τελευταίες 24 ώρες, τουλάχιστον 106 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί.

09:30 Αλυσοδεμένοι, με δεμένα μάτια και πάνες οι κρατούμενοι Παλαιστίνιοι σε ισραηλινά νοσοκομεία

Υγειονομικοί στο Ισραήλ δήλωσαν στο BBC ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τη Γάζα κρατούνται συστηματικά αλυσοδεμένοι σε νοσοκομειακά κρεβάτια, με δεμένα τα μάτια, μερικές φορές γυμνοί και αναγκάζονται να φορούν πάνες – μια πρακτική που ένας γιατρός είπε ότι ισοδυναμεί με «βασανιστήρια».

Μία πηγή περιέγραψε λεπτομερώς πώς οι ιατρικές διαδικασίες σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο πραγματοποιούνται «συστηματικά» χωρίς παυσίπονα, προκαλώντας «απαράδεκτο πόνο» στους κρατούμενους.

Μία άλλη πηγή δήλωσε ότι τα παυσίπονα χρησιμοποιήθηκαν «επιλεκτικά» και «με πολύ περιορισμένο τρόπο» κατά τη διάρκεια μιας επεμβατικής ιατρικής διαδικασίας σε έναν κρατούμενο από τη Γάζα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο.

Είπε επίσης ότι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση που κρατούνταν σε πρόχειρες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στερούνταν την κατάλληλη θεραπεία λόγω της απροθυμίας των δημόσιων νοσοκομείων να τους μεταφέρουν και να τους περιθάλψουν.

Ένας κρατούμενος, ο οποίος μεταφέρθηκε από τη Γάζα για ανάκριση από τον ισραηλινό στρατό και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, δήλωσε στο BBC ότι το πόδι του έπρεπε να ακρωτηριαστεί επειδή του αρνήθηκαν τη θεραπεία για ένα μολυσμένο τραύμα.

Ένας ανώτερος γιατρός που εργάζεται μέσα στο στρατιωτικό νοσοκομείο που βρίσκεται στο επίκεντρο των καταγγελιών αρνήθηκε ότι οποιοσδήποτε ακρωτηριασμός ήταν άμεσο αποτέλεσμα των συνθηκών που επικρατούσαν εκεί, αλλά περιέγραψε τις αλυσίδες και τα άλλα δεσμά που χρησιμοποιούσαν οι φρουροί ως «απανθρωπισμό».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι κρατούμενοι στις εγκαταστάσεις αντιμετωπίζονταν «κατάλληλα και προσεκτικά».

09:22 Οι IDF σκότωσαν αξιωματικό της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε έναν διοικητή της οργάνωσης Χεζμπολάχ σε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή της Τύρου στο Λίβανο.

Στην ανακοίνωση του στρατού στο Χ αναφέρεται ο Qassim Saqlawi ως «διοικητής της μονάδας πυραύλων στο παράκτιο τμήμα» της οργάνωσης.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση επιθέσεων με ρουκέτες και αντιαρματικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ από την παράκτια περιοχή του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατό του μετά το χτύπημα χωρίς να αναφερθεί στη θέση του.

09:15 Στους πέντε αυξήθηκαν οι νεκροί στην Τζενίν – Ανάμεσά τους και ένας μαθητής

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πλέον πυροβολήσει και σκοτώσει πέντε ανθρώπους κατά τη διάρκεια της επιδρομής τους στον καταυλισμό της Τζενίν, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Μεταξύ των θυμάτων είναι ένας γιατρός, ένας δάσκαλος και ένας μαθητής.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν μια φωτογραφία του μαθητή που, όπως είπαν, σκοτώθηκε.

09:02 Τρεις νεκροί στην Τζενίν της Δ. Όχθης

Ο αριθμός των νεκρών στην Τζενίν ανέρχεται σε τρεις μετά από επίθεση Ισραηλινών. Υπάρχουν ακόμα αναφορές για αγόρι που πυροβολήθηκε ενώ οδηγούσε ποδήλατο

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών στην Τζενίν αυξήθηκε σε τρεις και άλλοι οκτώ έχουν τραυματιστεί.

08:56 «Ουδέν σχόλιο» από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας για την πρόταση του εισαγγελέα του ΔΠΔ

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε απέφυγε τις ερωτήσεις σχετικά με την απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για Ισραηλινούς ηγέτες, λέγοντας ότι δεν σχολιάζει τις δικαστικές διαδικασίες.

«Έχουμε πει ότι κάθε ζωή έχει σημασία, είτε είναι ισραηλινή είτε παλαιστινιακή, και έχουμε ζητήσει πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας λύσης δύο κρατών. Εκεί επικεντρωνόμαστε, παίζοντας ρόλο όπου μπορούμε στην προώθηση των δικαιωμάτων τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων να ζουν με ασφάλεια, με ειρήνη και ευημερία», είπε.

Τα σχόλια ήρθαν την ώρα που ο ηγέτης της αυστραλιανής αντιπολίτευσης Πίτερ Ντάτον υποστήριξε τον χαρακτηρισμό της πρότασης του εισαγγελέα του ΔΠΔ από τον Αμερικανό πρόεδρο ως «εξωφρενικής».

«Η άποψή μου είναι ότι η Αυστραλία θα πρέπει να σταθεί δίπλα στον Πρόεδρο Μπάιντεν για να αντισταθεί στις ίσες αποστάσεις, οι οποίες είναι εντελώς και απολύτως αποκρουστικές, καθώς βάζουν στη σύγκριση τον Ισραηλινό πρωθυπουργό με έναν ηγέτη τρομοκρατικής οργάνωσης», δήλωσε ο Ντάτον

08:52 Το Ισραήλ αναφέρει ότι δύο ακόμη στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά σε μάχες στη Γάζα

Οι δύο έφεδροι – ο ένας υπηρετεί στην Ταξιαρχία Γκιβάτι και ο άλλος σε μια ομάδα διοικητικής μέριμνας – υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς σε μάχες τη Δευτέρα στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε ο στρατός.

Και οι δύο απομακρύνθηκαν για περίθαλψη στο Ισραήλ.

Μέχρι τη Δευτέρα, με βάση τα επίσημα ισραηλινά στοιχεία, 282 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 1.745 έχουν τραυματιστεί σε μάχες στη Γάζα -ή κατά μήκος των συνόρων της περιοχής με το Ισραήλ- από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στο παλαιστινιακό έδαφος.

08:47 Οι σύμβουλοι εξωτ. πολιτικής του Τραμπ συναντήθηκαν με τον Νετανιάχου

Το Reuters αναφέρει ότι τρεις πρώην αξιωματούχοι της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και άλλα δημόσια πρόσωπα στο Ισραήλ τη Δευτέρα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται πρόσωπο με άμεση γνώση του θέματος.

Η αντιπροσωπεία περιελάμβανε τον Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν, ο οποίος διετέλεσε τέταρτος και τελευταίος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, καθώς και τον πρώην πρεσβευτή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Τζον Ρακόλτα και τον πρώην πρεσβευτή στην Ελβετία Εντ ΜακΜάλεν, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ένας από τους κύριους στόχους του ταξιδιού τους, το οποίο πραγματοποιείται εν μέσω εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με τη διεξαγωγή του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, ήταν να αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση της πολύπλοκης εσωτερικής πολιτικής κατάστασης του Ισραήλ, ανέφερε το Reuters.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

08:34 Το ΣΑ του ΟΗΕ ενημερώθηκε για τις «φρικτές» συνθήκες στις ζώνες εκκένωσης της Γάζας

Στην ενημέρωση του αξιωματούχου της UNOCHA, Edem Wosornu, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφέρθηκαν τα παρακάτω για την επιδείνωση των συνθηκών στη Γάζα:

  • Μέχρι σήμερα, περίπου το 75% του πληθυσμού, ή 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν εκτοπιστεί βίαια εντός της Γάζας, πολλοί από αυτούς έως και πέντε φορές.
  • Οι περισσότεροι από τους πάνω από 800.000 ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη Ράφα λόγω των πρόσφατων εντολών εκκένωσης του Ισραήλ αναζήτησαν καταφύγιο στη Χαν Γιουνίς και τη Ντέιρ ελ Μπαλάχ, με αποτέλεσμα να επικρατούν «φρικτές» συνθήκες στις περιοχές αυτές.
  • Υπάρχει έλλειψη επαρκών τουαλετών, σημείων υδροδότησης, αποχέτευσης και καταφυγίων στη Χαν Γιουνίς και στη Ντέιρ ελ Μπαλάχ, και αυτές οι τρομακτικές συνθήκες αφήνουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συμμόρφωση του Ισραήλ με τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου.
  • Η Γάζα παραμένει στο χείλος του λιμού, με περίπου 1,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιους να αντιμετωπίζουν «καταστροφικά επίπεδα πείνας».
  • Από τις 18 Μαΐου, μόνο 10 από τα 16 φιλανθρωπικά αρτοποιεία παραμένουν σε λειτουργία, αλλά θα ξεμείνουν από αποθέματα και καύσιμα μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς πρόσθετες προμήθειες.
  • Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας βρίσκεται υπό «απίστευτη πίεση». Η τελευταία επίθεση του Ισραήλ έχει αποκόψει την πρόσβαση σε έξι νοσοκομεία, εννέα κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και 37 ιατρικά σημεία στη Ράφα και τη βόρεια Γάζα.

08:20 Κόλαση επί της γης η Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ χαρακτήρισε ως κόλαση επί της γης τη Γάζα λόγω της έλλειψης ανθρωπιστικής βοήθειας που προκαλείται από το κλείσιμο των συνοριακών διαβάσεων από τον ισραηλινό στρατό.

Διαβάστε εδώ όλα όσα έχουν προηγηθεί

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024