Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Οργή Νετανιάχου κατά ΔΠΔ, τον στηρίζουν οι ΗΠΑ - Νέα πολύνεκρα ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα

Live: Οργή Νετανιάχου κατά ΔΠΔ, τον στηρίζουν οι ΗΠΑ – Νέα πολύνεκρα ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα

Live οι εξελίξεις στο in - «Σκανδαλώδες» το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ, λέει ο Νετανιάχου - «Εξισώνει το θύμα με τον θύτη», υποστηρίζει η Χαμάς - Αντιδρούν οι ΗΠΑ, συνεχίζουν να στηρίζουν το Ισραήλ

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν ανακοίνωσε ότι ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Γιοάβ Γκάλαντ από το Ισραήλ, καθώς και για τους Ισμαήλ Χανίγια, Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντέιφ, ηγέτες της Χαμάς.

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις πολιορκούν το νοσοκομείο αλ-Άουντα στη βόρεια Γάζα, εμποδίζοντας τους ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό να εισέλθουν ή να εξέλθουν από τις εγκαταστάσεις. Το νοσοκομείο, ένα από τα τελευταία που λειτουργούν στην περιοχή, έχει πλέον ξεμείνει από πόσιμο νερό.

Οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίστηκαν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με πλήγματα στην Τζαμπάλια στα βόρεια, στη Νουσεϊράτ στο κέντρο και στη Χαν Γιουνίς και τη Ράφα στα νότια.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί σκοτώθηκε μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου που επέβαινε. Αξιωματούχος του Ισραήλ δήλωσε στο Reuters ότι το Τελ Αβίβ δεν εμπλέκεται στον θάνατο του Ραϊσί.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

05:45 Συλλήψεις στη Δυτική Οχθη από τις ισραηλινές δυνάμεις

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τρεις Παλαιστίνιους στο χωριό Rujeib, ανατολικά της Ναμπλούς, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, και κατάσχεσαν δύο οχήματα, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ενας παλαιστίνιος κρατούμενος που είχε απελευθερωθεί συνελήφθη επίσης στο χωριό al-Jalama, βόρεια της Τζενίν, ενώ «αριθμός» Παλαιστινίων συνελήφθη στην πόλη Σιντζίλ, βόρεια της Ραμάλα, σύμφωνα με το Wafa.

Συγκρούσεις μεταξύ παλαιστινιακών αντιστασιακών ομάδων και ισραηλινών δυνάμεων αναφέρθηκαν στην πόλη Τούμπας, όπου μια ισραηλινή μπουλντόζα στοχοποιήθηκε με εκρηκτικό μηχανισμό, καθώς και στην πόλη Ταρκούμιγια, δυτικά της Χεβρώνας.

05:15 «Πάνω από 569 τόνοι βοήθειας έχουν παραδοθεί μέσω της προβλήτας»

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 569 μετρικοί τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν παραδοθεί μέσω της προσωρινής προβλήτας που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ στην ακτογραμμή της Γάζας, από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία της την προηγούμενη Παρασκευή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ευρωπαϊκή Ενωση και πολλοί άλλοι εταίροι έχουν προσφέρει αυτήν την ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε η CENTCOM.

Νωρίτερα, ανώνυμος αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι δεν έχουν λάβει βοήθεια από την προβλήτα για δύο ημέρες, με την τελευταία παράδοση σε αποθήκη του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στην κεντρική Γάζα να πραγματοποιείται το Σάββατο.

04:45 Παλαιστίνιος οδηγός αρνείται να σταματήσει μπροστά σε ισραηλινούς εποίκους

Καθώς σκληροπυρηνικοί και ακροδεξιοί ισραηλινοί έποικοι στήνουν ενέδρες και καταστρέφουν φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας που μεταφέρονται οδικώς στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα, στο Χ αναρτήθηκε βίντεο που δείχνει έναν παλαιστίνιο οδηγό φορτηγού που αρνείται να σταματήσει.

Στις εικόνες ακούγεται και φαίνεται ο οδηγός να κορνάρει και να προχωρά, παρά το γεγονός ότι οι ισραηλινοί έποικοι χρησιμοποιούν το σώμα τους στην προσπάθειά τους να σταματήσουν το φορτηγό σ’ έναν αυτοκινητόδρομο.

Οι έποικοι τελικά πηδούν μακριά από το φορτηγό καθώς αυτό συνεχίζει το ταξίδι του.

Μετάφραση: Παλαιστίνιος οδηγός φορτηγού αρνείται να σταματήσει μπροστά σε ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ

04:15 Συλλυπητήριο μήνυμα Κιμ για τον θάνατο Ραϊσί

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν απηύθυνε συλλυπητήριο μήνυμα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν για τον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και άλλων αξιωματούχων σε συντριβή ελικοπτέρου, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Στο μήνυμά του ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί «μεγάλη απώλεια», εκφράζοντας συμπαράσταση στις οικογένειες που πενθούν.

Ηταν «εξαίρετος πολιτικός ηγέτης και στενός φίλος», είχε «σπουδαία συνεισφορά στην υπόθεση του ιρανικού λαού», στην προσπάθεια «προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας, της ανάπτυξης και των συμφερόντων της χώρας», καθώς και των «κεκτημένων της Ισλαμικής Επανάστασης», πρόσθεσε ο κ. Κιμ, σύμφωνα με το KCNA.

03:45 Δεν διαπράττει γενοκτονία το Ισραήλ, κατά τον Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από τον Οκτώβριο «δεν είναι γενοκτονία».

«Αυτό που γίνεται δεν είναι γενοκτονία, απορρίπτουμε» τον όρο αυτό, επέμεινε, προφανώς αναφερόμενος στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης, τον κορυφαίο δικαστικό θεσμό του ΟΗΕ, ενώπιον του οποίου το Ισραήλ κατηγορείται για «γενοκτονία».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον μήνα εβραϊκής αμερικανικής κληρονομιάς στον Λευκό Οίκο (περισσότερα εδώ).

03:10 Υψηλή πιθανότητα αναγνώρισης της κρατικής υπόστασης της Παλαιστίνης από 4 έως 5 ευρωπαϊκές χώρες

Την περίοδο πριν από την χθεσινή κλήση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Καν προς του δικαστές του Δικαστηρίου, ώστε να εκδώσουν πέντε εντάλματα σύλληψης εις βάρος προσώπων από το Ισραήλ και τη Χαμάς, στη βάση συγκεκριμένων καταγγελιών, 4 έως πέντε ευρωπαϊκές χώρες ανέμεναν την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός ώστε να ανακοινώσουν ή όχι την αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους.

Για την Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Σλοβενία και τη Μάλτα, είχε διαρρεύσει πως η 21η Μαΐου είναι η πιθανή ημερομηνία αναγνώρισης της Παλαιστίνης και το Βέλγιο είχε εκφράσει επίσης την πιθανότητα να συμμετάσχει στην κίνηση. Δεν υπάρχει σαφής γνώση αν η χθεσινή έκκληση του Καρίμ Καν ανατρέπει τα σχέδια των ευρωπαϊκών χωρών, όμως εκτός απροόπτου σε αυριανή ανακοίνωση θα υπάρχουν νεώτερα. Την κίνηση είχε επιβεβαιώσει και ο Ζοζέπ Μπορέλ. Η πρωτοβουλία προήλθε από το βέτο των ΗΠΑ απέναντι στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ισότιμο μέλος του ΟΗΕ που τέθηκε στις 19 Απριλίου και τις ζυμώσεις εντός της ΕΕ για πιθανή ισορρόπιση της απόφασης αυτής.

02:43 Ο Ζοζέπ Μπορέλ σήκωσε «ασπίδα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σχολίασε την έκκληση του Εισαγγελέα Καρίμ Καν προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης.

Τα εντάλματα αφορούν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ Galant και τρεις ηγέτες της Χαμάς, με τον Ζοζέπ Μπορέλ να σχολιάζει ότι όλες οι χώρες-μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του.

Συμπλήρωσε δε πως «Όλα τα κράτη που έχουν επικυρώσει το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι υποχρεωμένα να εκτελέσουν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου».
Περισσότερα εδώ.

02:22 Εντυπωσιακή εικόνα από νυχτερινή διαδήλωση στο Πεσαβάρ του Πακιστάν

02:00 Την πιθανότητα κυρώσεων κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ρίχνει στο τραπέζι ο Μάικ Τζόνσον

Ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, δηλώνει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να ψηφίσει κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επειδή ζητά ένταλμα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το Κογκρέσο εξετάζει όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων, για να τιμωρήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και να διασφαλίσει ότι η ηγεσία του θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες αν προχωρήσει», ανέφερε σε δήλωσή του.

01:35 Η Ελβετή απεσταλμένη στα Ηνωμένα Έθνη ζητά να γίνει σεβαστή η ανεξαρτησία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Μιλώντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Ράφα, η Pascale Baeriswyl δήλωσε ότι η Ελβετία «ανησυχεί για πιθανά εγκλήματα πολέμου και υπενθυμίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου».

Πρόσθεσε ότι η Ελβετία «υποστηρίζει πλήρως το δικαστήριο και τονίζει τη σημασία του σεβασμού της ανεξαρτησίας του».

01:10 Η Γαλλία υποστηρίζει την εντολή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και τον «αγώνα κατά της ατιμωρησίας»

Η Γαλλία λέει ότι έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τις συνέπειες της παραβίασης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδίως όσον αφορά τον «απαράδεκτο» αριθμό αμάχων που σκοτώνονται στη Γάζα, καθώς και την «ανεπαρκή ανθρωπιστική πρόσβαση».

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, «την ανεξαρτησία του και την καταπολέμηση της ατιμωρησίας σε όλες τις καταστάσεις». Όμως, όπως μεταφέρει το Al Jazeera, η δήλωση απέφυγε να αναφέρει επί λέξη ότι η Γαλλία υποστηρίζει τον εισαγγελέα του ΔΠΔ Χαν για την αναζήτηση ενταλμάτων σύλληψης τόσο για τους ισραηλινούς ηγέτες όσο και για τους ηγέτες της Χαμάς.

Η δήλωση πρόσθεσε ότι η Γαλλία υποστηρίζει μια «μόνιμη πολιτική λύση στην περιοχή», λέγοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος που θα βάλει «τέλος στα δεινά τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων».

00:46 Ο Μπέρνι Σάντερς λέει ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι «σωστό», εγκαινιάζοντας την διαίρεση εντός των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ

Οι διαιρέσεις στο Δημοκρατικό κόμμα και την προοδευτική του πτέρυγα σχετικά με το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ Χαν, για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον Γκαλάντ, είναι πλέον φανερές.

Μιλώντας σήμερα στο βήμα της Γερουσίας, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην αίθουσα, χαρακτήρισε την κίνηση του Χαν «βαθιά άδικη» και «καταδικαστέα». Κατηγόρησε το ΔΠΔ ότι τρέφει «βαθιές προκαταλήψεις» κατά του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, ο προοδευτικός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ανεξάρτητος που συγκυβερνά με τους Δημοκρατικούς, δήλωσε ότι ο Χαν είχε «δίκιο να προβεί σε αυτές τις ενέργειες».

«Χωρίς αυτά τα πρότυπα αξιοπρέπειας και ηθικής, αυτός ο πλανήτης μπορεί να βυθιστεί γρήγορα στην αναρχία, τους ατελείωτους πολέμους και τη βαρβαρότητα», ανέφερε σε δήλωσή του.

00:27 Η Ιταλία καταδικάζει τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Μιλώντας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι καταδίκασε τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Χαν για την πρόθεση να εκδόσει εντάλματα σύλληψης τόσο για Ισραηλινούς ηγέτες.

«Μου φαίνεται πραγματικά μοναδικό, θα έλεγα απαράδεκτο, να εξισώνεται μια κυβέρνηση που εκλέγεται νόμιμα από τον λαό σε μια δημοκρατία με μια τρομοκρατική οργάνωση που είναι η αιτία όλων όσων συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Tajani.

Η δήλωση απηχεί παρόμοιες καταδίκες που έγιναν από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία νωρίτερα σήμερα.

00:05 Γιατί Ιρανοί σε όλον τον κόσμο πανηγυρίζουν τον θάνατο του Ραϊσί

Το Ιράν κήρυξε πενθήμερο πένθος για τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί τη Δευτέρα (20/5), αλλά η μουντάδα που επικρατεί στη χώρα δεν θυμίζει σε τίποτε τη θεαματική δημόσια θλίψη που συνόδευσε τους θανάτους άλλων υψηλόβαθμων προσωπικοτήτων στην 45χρονη ιστορία της εν λόγω ισλαμικής δημοκρατίας – με προεξέχων, φυσικά, του εθνικού ήρωα Κασέμ Σολεϊμανί.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:00 Λευκός Οίκος: ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία κοντά σε συμφωνία για την ασφάλεια και τα πυρηνικά

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας για την ασφάλεια και την πυρηνική ενέργεια, αφού ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν σημείωσε σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες με τους Σαουδάραβες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι  δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είναι «πιο κοντά από ποτέ» σε μια συμφωνία που είναι πλέον «σχεδόν οριστική».

Η ανακοίνωση έγινε καθώς μια ισραηλινο-σαουδαραβική συμφωνία εξομάλυνσης που θα θεωρούνταν ως μέρος μιας «μεγάλης διαπραγμάτευσης» στη Μέση Ανατολή δεν έχει προχωρήσει, αναφέρει το Al Jazeera.

23:55 Συλλυπητήρια του πάπα Φραγκίσκου στο Ιράν για τον θάνατο του Ραϊσί

Τα συλλυπητήριά του στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξέφρασε ο πάπας Φραγκίσκος σήμερα μετά τον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί χθες, Κυριακή, κατά την συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε.

«Καθώς εμπιστευόμαστε τις ψυχές των θανόντων στο έλεος του Παντοδύναμου Θεού και προσευχόμαστε υπέρ αυτών που θρηνούν την απώλειά τους (σ.σ. των θανόντων), κυρίως τις οικογένειές τους, στέλνω τη διαβεβαίωση της πνευματικής εγγύτητας με τη χώρα, αυτήν τη δύσκολη στιγμή», έγραψε ο πάπας, στα αγγλικά, σε τηλεγράφημα που απηύθυνε στον Χαμενεΐ.

23:50 Καρίμ Χαν: «Δεν πρόκειται για κυνήγι μαγισσών, αλλά για μια εγκληματολογική διαδικασία που αναμένεται από εμάς ως διεθνείς εισαγγελείς»

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN ότι «οι ισχυρισμοί περί αντισημιτισμού, το μίσος, η ιδέα ότι εφαρμόζοντας τον νόμο τυφλά, ευνοούμε τη μία πλευρά ή διώκουμε ή είμαστε εχθρικοί προς μια άλλη πλευρά… Τίποτα δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από την αλήθεια».

«Δεν πρόκειται για κυνήγι μαγισσών, δεν πρόκειται για κάποιου είδους συναισθηματική αντίδραση σε θόρυβο. Είναι μια εγκληματολογική διαδικασία που αναμένεται από εμάς ως διεθνείς εισαγγελείς, ως ανεξάρτητο δικαστήριο, για να δημιουργήσουμε στοιχεία που είναι στέρεα και δεν θα διαλυθούν στην αίθουσα του δικαστηρίου», συνέχισε.

23:44 ΗΠΑ: Το Ιράν μας ζήτησε βοήθεια για τον εντοπισμό του Ραϊσί

Τη συνδρομή των ΗΠΑ ζήτησε το Ιράν, για την ανεύρεση του μοιραίου ελικοπτέρου στο οποίο βρισκόταν ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, και το οποίο κατέπεσε στα σύνορα της χώρας με το Αζερμπαϊτζάν παρασέρνοντας στον θάνατο όλους τους επιβαίνοντες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πού σκοτώθηκε ο πρόεδρος του Ιράν.

23:35 COGAT: 402 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν σήμερα στη Γάζα

Τετρακόσια δύο φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν σήμερα στη Γάζα, αναφέρει το ισραηλινό Γραφείο Συντονισμού των Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα παλαιστινιακά Εδάφη,  COGAT.

Ο αριθμός είναι παρόμοιος με τον ημερήσιο αριθμό που παρατηρήθηκε για σχεδόν ένα μήνα, αφού το Ισραήλ έλαβε αρκετά μέτρα για να βελτιώσει τη διευκόλυνση της βοήθειας λόγω της ακραίας απογοήτευσης από την κυβέρνηση Μπάιντεν, σχολιάζουν οι Times of Israel.

Ωστόσο, η ποσότητα της βοήθειας μειώθηκε σημαντικά νωρίτερα αυτό τον μήνα, όταν το Ισραήλ κατέλαβε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα. Η πύλη δεν έχει ανοίξει ξανά από τότε.

Η βοήθεια σήμερα εισήλθε μέσω των ισραηλινών διαβάσεων Κερέμ Σαλόμ και Ερέζ μαζί με την προσωρινή προβλήτα που δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ.

Η βοήθεια παραδόθηκε επίσης μέσω της Ιορδανίας και του ισραηλινού λιμανιού Ασντόντ, αναφέρει η υπηρεσία COGAT.

23:26 Πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ: «Ντροπή» η τήρηση ενός λεπτού σιγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τον Ραϊσί

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν επέκρινε έντονα σήμερα την τήρηση ενός λεπτού σιγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε συντριβή ελικοπτέρου, χθες Κυριακή.

«Σωστά είδατε. Το Συμβούλιο Ασφαλείας τήρησε σήμερα ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του μακελάρη προέδρου του Ιράν, (σ.σ.του Εμπραχίμ) Ραΐσι. Τι ντροπή!», τόνισε ο πρεσβευτής του Ισραήλ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που κοινοποίησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Καταλογίζοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι δεν καταβάλλει ουσιαστικές προσπάθειες με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, ο Γκιλάντ Ερντάν επέκρινε τα μέλη του Σ.Α. που έσκυψαν το κεφάλι στη μνήμη κάποιου που «ήταν υπεύθυνος για χιλιάδες θανάτους στο Ιράν, στο Ισραήλ και σε όλον τον κόσμο».

«Τι θα ακολουθήσει; Θα τηρήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Χίτλερ;», διερωτήθηκε.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει εξελιχθεί σε απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», υποστήριξε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.

23:16 Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών: «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ισχύει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο»

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σχετικά με το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ότι η ταυτόχρονη αίτηση για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά ηγετών της Χαμάς και Ισραηλινών αξιωματούχων δημιούργησε την εσφαλμένη εντύπωση μιας εξίσωσης.

Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και ισχύει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και οι υποχρεώσεις του, ανέφερε το γερμανικό υπουργείο.

23:07 Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ ζητά από την AIPAC να πιέσει για «δραματικά μέτρα» κατά του ΔΠΔ

Σε ανάρτησή του στο X, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατζ δήλωσε ότι συναντήθηκε με εκπροσώπους της ισχυρής ομάδας πίεσης υπέρ του Ισραήλ, της Αμερικανικής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων του Ισραήλ (AIPAC).

«Τους ζήτησα να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και το Κογκρέσο για να λάβουν δραματικά μέτρα ενάντια στην απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας», έγραψε ο Κατζ.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε τα μέτρα. Αρκετοί σταθερά φιλοϊσραηλινοί νομοθέτες των ΗΠΑ ανανέωσαν νωρίτερα σήμερα τις εκκλήσεις για την επιβολή κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, σε αξιωματούχους του ΔΠΔ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία των ΗΠΑ είχαν ήδη εισαγάγει νομοθεσία που επιδιώκει την επιβολή κυρώσεων στον εισαγγελέα του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν.

22:58 Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε σημείο ελέγχου στη Γάζα

Aνταποκριτής του Al Jazeera αναφέρει ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους κοντά σε σημείο ελέγχου στον διάδρομο Νετζαρίμ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο διάδρομός αυτός είναι μια γραμμή που έχει δημιουργηθεί από τον ισραηλινό στρατό και χωρίζει τη βόρεια Γάζα από τη νότια Γάζα, την οποία η πλειονότητα των αμάχων δεν επιτρέπεται να διασχίσει.

Η επιστροφή των εσωτερικά εκτοπισμένων κατοίκων στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα αποτελεί εδώ και καιρό αίτημα της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις της με το Ισραήλ για την κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή των Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Λωρίδα.

Βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera και δημοσιεύτηκε στο Instagram από Παλαιστίνιο δημοσιογράφο δείχνει την άφιξη των σορών των δύο ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Άκσα στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

22:48 Αυτός είναι ο αντικαταστάτης του Ιρανού ΥΠΕΞ που σκοτώθηκε στη συντριβή του ελικοπτέρου

Μετά τον θάνατο του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν ο αναπληρωτής του για πολιτικές υποθέσεις, Αλί Μπαγκερί, τοποθετήθηκε στην επιτροπή εξωτερικών σχέσεων της κυβέρνησης.

Τον Μπαγκερί επέλεξε ο προσωρινός αντικαταστάτης του Εμπραχίμ Ραϊσί, Μοχάμαντ Μοχμπέρ.

Ο Μπαγκερί ήταν ο κορυφαίος διαπραγματευτής του Ιράν στις συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Ο Αλί Μπαγκερί.

22:39 Οι διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης στο Πανεπιστήμιο Ντρέξελ αρνούνται να διαλυθούν

Οι διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης αγνόησαν το αίτημα του προέδρου του Πανεπιστημίου Ντρέξελ να διαλύσουν τον καταυλισμό τους, καθώς οι συλλήψεις που συνδέονται με τις διαδηλώσεις στην πανεπιστημιούπολη κατά του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα ξεπερνούν το όριο των 3.000 σε εθνικό επίπεδο.

Η πανεπιστημιούπολη του Ντρέξελ στη Φιλαδέλφεια παρέμεινε σε αποκλεισμό τη Δευτέρα, με τα μαθήματα να διεξάγονται διαδικτυακά καθώς η αστυνομία επέβλεπε τη διαδήλωση.

Πολλοί υπάλληλοι του Drexel κλήθηκαν να εργαστούν από το σπίτι τους.

Ο πρόεδρος του Ντρέξελ, Τζον Φράι, χαρακτήρισε τον καταυλισμό «απαράδεκτα ενοχλητικό».

Ο καταυλισμός στο Ντρέξελ, το οποίο έχει περίπου 22.000 φοιτητές, στήθηκε μετά την πορεία πολλών εκατοντάδων διαδηλωτών από το δημαρχείο της Φιλαδέλφειας προς τη δυτική Φιλαδέλφεια το Σάββατο.

Σε κοντινή απόσταση, στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, η πανεπιστημιακή και η δημοτική αστυνομία συνέλαβε 19 διαδηλωτές το βράδυ της Παρασκευής, μεταξύ των οποίων έξι φοιτητές του Πεν.

22:30 Η Νότια Αφρική χαιρετίζει το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ

Η προεδρία της Νότιας Αφρικής χαιρέτισε σήμερα το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ – του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Γιοάβ Γκάλαντ – και τριών ηγετών της παλαιστινιακής Χαμάς για εικαζόμενα εγκλήματα πολέμου.

«Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται εξίσου σε όλους ώστε να προασπίζεται το διεθνές κράτος δικαίου, να διασφαλίζεται ότι θα λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν ειδεχθή εγκλήματα και να προστατεύονται τα δικαιώματα των θυμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα.

Η Νότια Αφρική έχει προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον του Ισραήλ, κατηγορώντας το για γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων. Το Ισραήλ απορρίπτει την κατηγορία, την οποία χαρακτηρίζει αβάσιμη.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς αρνούνται πως έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και επέκριναν το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

22:20 Τουλάχιστον 18 νεκροί μετά από επιθέσεις στην Τζαμπάλια και Μπέιτ Λάχια

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα, καθώς μαχητικά αεροσκάφη συνεχίζουν να σφυροκοπούν τον κατεστραμμένο προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Al Jazeera Arabic και το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τουλάχιστον άλλοι πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επίθεση που είχε στόχο κατοικία στην Μπέιτ Λάχια της βόρειας Γάζας. Αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν από την επίθεση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει ξανά τις εντατικές χερσαίες και εναέριες επιθέσεις στη βόρεια Γάζα, η οποία μαστίζεται από λιμό, εδώ και περίπου μια εβδομάδα.

22:14 Ένας νεκρός από ισραηλινή επίθεση στην πόλη Μανσούρι του νότιου Λιβάνου

Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε σε «εχθρική επίθεση» στην πόλη Μανσούρι του νότιου Λιβάνου, μετέδωσε το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (NNA).

Η επίθεση, ανέφερε, είχε στόχο μια μοτοσικλέτα, η οποία φαίνεται να φλέγεται σε εικόνα που ανάρτησε το NNA.

22:05 Στις 28 Ιουνίου οι εκλογές στο Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί

Οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν θα διεξαχθούν στις 28 Ιουνίου, ανακοίνωσε απόψε η δημόσια τηλεόραση της χώρας, μετά τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραΐσί, του υπουργού Εξωτερικών και της συνοδείας τους σε συντριβή ελικοπτέρου, την Κυριακή.

«Το εκλογικό χρονοδιάγραμμα εγκρίθηκε» στη σύσκεψη που είχαν οι επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, μετέδωσε η τηλεόραση. «Με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου των Φρουρών, αποφασίστηκε οι 14ες προεδρικές εκλογές να διεξαχθούν στις 28 Ιουνίου», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι η επικήδεια πομπή για τον Ραϊσί θα γίνει το πρωί της Τετάρτης στην Τεχεράνη.

22:00 «Στιγμή καμπής» η προσπάθεια για τη δίωξη των Ισραηλινών ηγετών για την πείνα στη Γάζα, λέει εμπειρογνώμονας διεθνούς δικαίου

Η Κατριόνα Μέρντοχ, διευθύντρια του Τμήματος Πείνας και Ανθρωπιστικών Κρίσεων της Global Rights Compliance και κορυφαία εμπειρογνώμονας του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ότι η προσπάθεια να διωχθούν οι Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιοάβ Γκαλάντ για το έγκλημα πολέμου της πείνας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Η κίνηση αυτή αποτελεί την πρώτη φορά που ένας εισαγγελέας του ΔΠΔ ζητά ένταλμα σύλληψης για πείνα αμάχων, σύμφωνα με την Global Rights Compliance. Οι δύο αξιωματούχοι θα μπορούσαν να γίνουν τα πρώτα άτομα που θα δικαστούν ποτέ για το έγκλημα αυτό, εάν η αίτηση εγκριθεί.

«Αυτή είναι μια στιγμή καμπής για την αντιμετώπιση αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος, το οποίο επί μακρόν θεωρούνταν αποκλειστικά ως παράπλευρο ή τυχαίο αποτέλεσμα των ένοπλων συγκρούσεων και όχι ως σκόπιμη και υπολογισμένη στρατηγική», ανέφερε η Μέρντοχ σε δήλωσή του.

«Αυτή η μέθοδος πολέμου έχει υποστηριχθεί από τον Γκάλαντ και άλλους ανώτερους Ισραηλινούς στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, μεταξύ άλλων μέσω της επανειλημμένης χρήσης απάνθρωπης γλώσσας, μιας κατάφωρης και δημοσίως δηλωμένης περιφρόνησης των κανόνων της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας, περιγράφοντας μια μάχη ‘εναντίον ανθρώπινων κτηνών’, μεταξύ πολλών παρόμοιων συναισθημάτων», είπε.

21:50 106 από τα 120 μέλη της Κνεσέτ καταδικάζουν το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης των Νετανιάχου, Γκάλαντ

Εκατόν έξι από τους 120 νομοθέτες της Κνεσέτ υπογράφουν επιστολή με την οποία καταδικάζουν την απόφαση του επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν να ζητήσει εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ για τον πόλεμο στη Γάζα.

Το κείμενο διαβάστηκε στην ολομέλεια της Κνεσέτ από τον πρόεδρό της Αμίρ Οχάνα.

«Το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται εν μέσω ενός δίκαιου πολέμου εναντίον μιας εγκληματικής τρομοκρατικής οργάνωσης. Οι IDF είναι ο πιο ηθικός στρατός στον κόσμο. Οι ηρωικοί στρατιώτες μας πολεμούν με απαράμιλλο θάρρος και ηθική, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως κανένας άλλος στρατός δεν έχει κάνει ποτέ», αναφέρεται στην επιστολή.

«Η σκανδαλώδης σύγκριση του εισαγγελέα της Χάγης μεταξύ των ηγετών του Ισραήλ και των επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς είναι ένα ανεξίτηλο ιστορικό έγκλημα και μια σαφής εκδήλωση αντισημιτισμού», αναφέρεται.

«Η σύγκριση του δημοκρατικού Ισραήλ, το οποίο υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και αγωνίζεται και υπερασπίζεται τον εαυτό του, με τους τρομοκράτες της Χαμάς που απήγαγαν, έσφαξαν, έκαψαν και βίασαν τους πολίτες του είναι μια διαστρέβλωση την οποία οι Ισραηλινοί απορρίπτουν με αηδία.

80 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, κανείς δεν θα δέσει τα χέρια του εβραϊκού κράτους να υπερασπιστεί τον εαυτό του», αναφέρει η επιστολή.

21:45 Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ξεκινούν έρευνα για τα αίτια της συντριβής του προεδρικού ελικοπτέρου

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, Μοχαμάντ Μπαγκερί, διέταξε σήμερα (20/5) τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί και η συνοδεία του, μετέδωσε το πρακτορείο Isna.

Ο Μπαγκερί διέταξε «μια επιτροπή υψηλόβαθμων αξιωματικών» να ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της συντριβής του προεδρικού αεροσκάφους, από την οποία σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, το οποίο χάθηκε χθες Κυριακή, εντοπίστηκαν σήμερα τα ξημερώματα στην πλαγιά ενός βουνού όπου κατέπεσε, για άγνωστο ακόμη λόγο. Το ελικόπτερο πετούσε κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

21:40 Ο ΥΠΕΞ της Ιρλανδίας λέει ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η «ανεξαρτησία και η αμεροληψία» του ΔΠΔ

Σε ανάρτησή του στο X, ο Μίχαλ Μάρτιν καταδίκασε «τις πρόσφατες απειλές κατά του ΔΠΔ και των αξιωματούχων του», χωρίς να προσδιορίσει τις συγκεκριμένες απειλές.

«Είναι ζωτικής σημασίας να σεβαστούμε την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του ΔΠΔ», έγραψε.

Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι ο «ρόλος του δικαστηρίου στον τερματισμό της ατιμωρησίας είναι ουσιαστικός».

21:32 «Το στρατηγικό σχέδιο δράσης του Ισραήλ απέτυχε στον πόλεμο και δεν μπορεί να πετύχει», λέει ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

Ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Γιοράμ Χέμο, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του την περασμένη εβδομάδα, έγραψε σε επίσημο έγγραφο που παρουσιάστηκε στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ότι το στρατηγικό σχέδιο δράσης του Ισραήλ απέτυχε στον πόλεμο και δεν μπορεί να επιτύχει.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργικού συμβουλίου πολέμου που διάβασαν το έγγραφο δήλωσαν ότι ο Χέμο υποστηρίζει ότι ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να σταματήσει.

Όταν παρουσίασε τα επιχειρήματά του, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζάχι Χανέγκμπι θύμωσε και τα απέρριψε. Πήρε το έγγραφο και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να το αντιμετωπίσουν σαν να μην υπήρχε, σύμφωνα με τη Haaretz.

21:24 Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Δεν πιστεύουμε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για κανένα από τα δύο μέρη σε αυτή την υπόθεση»

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ δήλωσε σχετικά με το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά Ισραηλινών αξιωματούχων και αξιωματούχων της Χαμάς ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η ενέργεια θα ενθαρρύνει τη Χαμάς, η οποία υπήρξε το κύριο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός».

«Δεν πιστεύουμε ότι έχουν δικαιοδοσία σε κανένα από τα δύο μέρη, αυτό περιλαμβάνει και τη Χαμάς. Πιστεύουμε απολύτως ότι η Χαμάς πρέπει να λογοδοτήσει – είτε μέσω της δίωξης της πολεμικής προσπάθειας από το Ισραήλ είτε μέσω της παραπομπής της στη δικαιοσύνη από ισραηλινό δικαστήριο. Δεν πιστεύουμε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία σε κανένα από τα δύο μέρη σε αυτή την περίπτωση», δήλωσε.

21:14 Ιράν: Γιατί μπορεί να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος λόγω του θανάτου του Ραϊσί

Μετά τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, ο κίνδυνος να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη χώρα πράματι ελλοχεύει, μολονότι το εν λόγω σενάριο δεν συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες, αναφέρουν δυτικοί αναλυτές.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

21:05 Τρεις σύμβουλοι του Τραμπ συναντήθηκαν με τον Νετανιάχου και τον Λαπίντ

Τρεις σύμβουλοι εξωτερικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκαν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ.

Αυτό μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το οποίο περιέγραψε ότι σκοπός της άφιξης της αντιπροσωπείας ήταν να κατανοήσουν την περίπλοκη πολιτική κατάσταση στη χώρα, σύμφωνα με πηγή που ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες της επίσκεψης.

20:55 Η Κνεσέτ απέρριψε τρεις προτάσεις δυσπιστίας – «Δεν θα κερδίσουμε τον πόλεμο με αυτή την κυβέρνηση», λέει ο Λαπίντ

Η ολομέλεια της Κνεσέτ απέρριψε τρεις προτάσεις δυσπιστίας που τέθηκαν σε ψηφοφορία.

Η πρόταση που υποβλήθηκε από το κόμμα Γες Ατίντ υποστηρίχθηκε από 31 μέλη της Κνεσέτ χωρίς αντιρρήσεις, ενώ η πρόταση που υποβλήθηκε από το Εργατικό Κόμμα υποστηρίχθηκε από 25.

Η πρόταση δυσπιστίας που υποβλήθηκε από το κόμμα Χαντάς – Τα’άλ υποστηρίχθηκε από 32 βουλευτές, αλλά οι προτάσεις δεν έλαβαν την απαιτούμενη πλειοψηφία σύμφωνα με τον νόμο και ως εκ τούτου δεν έγιναν δεκτές.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε στην ολομέλεια: «με αυτή την κυβέρνηση δεν θα κερδίσουμε τον πόλεμο. Είναι μια καταστροφική, διαλυμένη ομάδα και δεν έχουν ιδέα για τι πράγμα μιλάνε». Ο Λαπίντ κάλεσε τα μέλη της Κνεσέτ να «μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χειρότερη κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ».

20:43 Είναι δυνατόν να γίνει πράξη η σύλληψη του Νετανιάχου; Η ουσιαστική ισχύς του εντάλματος και η διαδικασία

Η κίνηση του επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Καρίμ Χαν, να ζητήσει από το δικαστήριο εντάλματα σύλληψης για κορυφαία στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης, αλλά και για την ηγεσία της Χαμάς με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, θα μπορούσε να αποτελέσει μία απόφαση-σταθμό στην παγκόσμια ιστορία.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

20:34 Νετανιάχου: «Ο νέος αντισημιτισμός έχει μετακινηθεί από τις πανεπιστημιουπόλεις στη Δύση στο δικαστήριο στη Χάγη»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σχολίασε το αίτημα του επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για σύλληψή του.

«Το παράλογο και ψευδές αίτημα του εισαγγελέα της Χάγης δεν στρέφεται μόνο εναντίον του πρωθυπουργού του Ισραήλ και του υπουργού Άμυνας – στρέφεται εναντίον ολόκληρου του κράτους του Ισραήλ», είπε.

«Στρέφεται κατά των στρατιωτών του IDF, οι οποίοι πολεμούν με υπέρτατο ηρωισμό εναντίον των άθλιων δολοφόνων της Χαμάς, οι οποίοι μας επιτέθηκαν με τρομερή σκληρότητα στις 7 Οκτωβρίου. Εισαγγελέα του ΔΠΔ, με ποιο θράσος τολμάτε να συγκρίνετε τα τέρατα της Χαμάς με τους στρατιώτες των IDF, του πιο ηθικού στρατού στον κόσμο;», συνέχισε.

«Ως πρωθυπουργός του Ισραήλ, απορρίπτω με αηδία τη σύγκριση του εισαγγελέα μεταξύ του δημοκρατικού Ισραήλ και των μαζικών δολοφόνων της Χαμάς. Πρόκειται για πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Έτσι ακριβώς μοιάζει ο νέος αντισημιτισμός, ο οποίος έχει μεταφερθεί από τα πανεπιστήμια της Δύσης στο δικαστήριο της Χάγης. Τι κρίμα», πρόσθεσε.

«Πολίτες του Ισραήλ, σας υπόσχομαι ένα πράγμα – η προσπάθεια να μας δέσουν τα χέρια θα αποτύχει… Ως πρωθυπουργός του Ισραήλ, υπόσχομαι ότι καμία πίεση ή απόφαση από οποιοδήποτε διεθνές φόρουμ δεν θα μας σταματήσει από το να χτυπήσουμε αυτούς που θέλουν να μας καταστρέψουν», κατέληξε.

20:24 Μεικτή αντίδραση από το κυβερνητικό γραφείο Τύπου της Γάζας στο αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ για τα εντάλματα σύλληψης

Όπως ήταν λογικά αναμενόμενο, το κυβερνητικό γραφείο Τύπου της Γάζας πανηγυρίζει για το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά Ισραηλινών αξιωματούχων και καταγγέλλει τα αιτήματα για έκδοση ενταλμάτων κατά αξιωματούχων της Χαμάς.

«Εκτιμούμε την απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για δύο σιωνιστές εγκληματίες πολέμου», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας.

«Βλέπουμε την έκδοση αυτών των μνημονίων ως ένα νομικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι ήρθαν με καθυστέρηση», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Από την άλλη πλευρά, τονίζεται ότι «αποδοκιμάζουμε επίσης το γεγονός ότι το βήμα αυτό συνοδεύτηκε από την έκδοση παρόμοιων αποφάσεων κατά ορισμένων ηγετών του λαού μας, σε μια σκηνή όπου το δικαστήριο εξίσωσε το θύμα με τον δήμιο», αναφερόμενο στα αιτήματα για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά τριών ηγετών της Χαμάς.

20:15 Ο Μουσταφά Μπαργούτι χαιρετίζει την πρωτοβουλία του επικεφαλής εισαγγελέα του ΔΠΔ

Ο Μουσταφά Μπαργούτι, γενικός γραμματέας της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, δήλωσε ότι το βήμα αυτό επιβεβαιώνει ότι «κανείς δεν είναι απρόσβλητος από το διεθνές δίκαιο».

Σε δήλωσή του, ο Μπαργούτι πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της καταδίκης των εγκλημάτων γενοκτονίας που διαπράττουν οι κυβερνήτες και ο στρατός του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και της απόδοσης ευθυνών για τη διάπραξη αυτών των εγκλημάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Θυμηθείτε εδώ τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο in και τον Παναγιώτη Σωτήρη ο Μουσταφά Μπαργούτι.

20:10 Πέντε μέλη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στο νότιο τμήμα του Λιβάνου

Πέντε μέλη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν και άλλα πέντε τραυματίστηκαν σήμερα από ισραηλινά πλήγματα σε κοινότητες του νοτίου Λιβάνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Λιβανέζους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιδρομές στην περιοχή Νακούρα και στις κοινότητες Μέις ελ Ζαμπάλ και Ελ Κασίρ.

Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζει την παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση.

Έκτοτε, τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο έχουν προκαλέσει τον θάνατο 477 ανθρώπων, εκ των οποίων έχει επιβεβαιωθεί πως 301 ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ και 89 άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας. Στο ίδιο διάστημα, στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 25 άνθρωποι, δεκατέσσερις στρατιωτικοί και έντεκα άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Η ανάρτηση των IDF για τα χτυπήματα στον Λίβανο:

20:00 Η Τσεχία εναντιώνεται στο αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα καταδίκασε την κίνηση του ΔΠΔ χαρακτηρίζοντας την «αποκρουστική και εντελώς απαράδεκτη».

«Η πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα του ΔΠΔ να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τους εκπροσώπους μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης μαζί με τους ηγέτες μιας ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης είναι αποκρουστική και εντελώς απαράδεκτη», έγραψε σε ανάρτηση στο Χ.

Νωρίτερα σήμερα ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και των ηγετών της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Καρίμ Χαν ανέφερε ότι ζητεί την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Γιoάβ Γκάλαντ για εγκλήματα όπως «σκόπιμη πρόκληση λιμού κατά πολιτών», «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» και «εξόντωση ή δολοφονία».

Οι κατηγορίες που αφορούν τους ηγέτες της Χαμάς, ανάμεσά τους ο Γιαχία Σινουάρ, περιλαμβάνουν την «εξόντωση», «τον βιασμό και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας και τη σύλληψη ομήρων ως έγκλημα πολέμου».

19:55 Μπάιντεν: «Δεν υπάρχει καμία εξίσωση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ ενάντια στις απειλές για την ασφάλειά του»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχολίασε το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και δήλωσε: «Η αίτηση του εισαγγελέα του ΔΠΔ για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά των Ισραηλινών ηγετών είναι εξοργιστική. Και επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: ό,τι κι αν υπονοεί αυτός ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει καμία ισοδυναμία – καμία – μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Θα είμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ απέναντι στις απειλές για την ασφάλειά του».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:46 Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν εκ βάθρων» την αίτηση του ΔΠΔ για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά ανώτερων Ισραηλινών αξιωματούχων

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν «εκ βάθρων» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Καρίμ Χαν που ζητά εντάλματα σύλληψης για ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, μαζί με εντάλματα για ηγέτες της Χαμάς.

«Απορρίπτουμε την εξίσωση του Ισραήλ με τη Χαμάς από τον εισαγγελέα. Είναι ντροπιαστικό. Η Χαμάς είναι μια κτηνώδης τρομοκρατική οργάνωση που πραγματοποίησε τη χειρότερη σφαγή Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα και εξακολουθεί να κρατά δεκάδες αθώους ανθρώπους ομήρους, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών», τονίζει ο Μπλίνκεν.

19:37 Γκάλαντ στη συνεδρίαση του Λικούντ: «Η στρατιωτική κατοχή στη Γάζα είναι ένα τίμημα που δεν πρέπει να πληρώσουμε»

Ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε στη συνεδρίαση του κόμματος Λικούντ ότι «η στρατιωτική κατοχή στη Γάζα είναι ένα τίμημα που δεν πρέπει να πληρώσουμε, πρέπει να αναπτυχθεί ένα εναλλακτικό κυβερνητικό όργανο. Η λιγότερο κακή επιλογή, κατά τη γνώμη μου, είναι ένα τοπικό όργανο».

Αρκετά μέλη της Κνεσέτ τον επέκριναν ως απάντηση, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Μοσέ Σάαντα, ο οποίος είπε: «Σε ποιον θέλετε να δώσετε την εξουσία και τον έλεγχο στη Γάζα; Αυτό που λέτε σημαίνει ουσιαστικά την Παλαιστινιακή Αρχή και δεν μπορείτε να μας αναμείξετε μαζί».

Ο Γκάλαντ απάντησε ότι υπάρχουν επιλογές στο έδαφος που δεν είναι μαχητές της Χαμάς και πρόσθεσε: «είμαστε οι διάδοχοι του Μεναχέμ Μπέγκιν, όχι του Μπεν-Γκβιρ, και προτείνω να μην αφήσουμε τους εαυτούς μας να ξεχάσουν ότι είμαστε ένα εθνικό κίνημα».

Αριστερά, ο Γιοάβ Γκάλαντ, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.

19:28 Αν οι ΗΠΑ αποδοκιμάσουν τα εντάλματα του ΔΠΔ, θα «υπονομεύσουν περαιτέρω το κύρος τους στον κόσμο»

Θα ήταν «απερισκεψία εκ μέρους της Ουάσινγκτον» εάν καταγγείλει το ΔΠΔ για την έκδοση ενταλμάτων κατά ορισμένων συμμάχων της, δήλωσε ο ανώτερος πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Μαρουάν Μπισάρα.

Θα «υπονομεύσει περαιτέρω το κύρος της στον κόσμο και θα θέσει σε κίνδυνο τη θέση της σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο», είπε, και θα στείλει επίσης «το λάθος μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι το διεθνές δίκαιο δεν μετράει».

Μόλις το διεθνές δίκαιο «διακυβευθεί» από μια παγκόσμια υπερδύναμη, «μπορείτε να αποχαιρετήσετε το διεθνές δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά ο Μπισάρα.

Τα εντάλματα του ΔΠΔ κατά Ισραηλινών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Νετανιάχου, είναι η «αρχή του τέλους», δήλωσε ο Μπισάρα.

Ο Νετανιάχου υπήρξε «απόλυτη ντροπή» και «αποτυχία», είπε.

«Το μέλλον δεν φαίνεται καλό γι’ αυτόν», πρόσθεσε ο Μπισάρα.

19:19 «Αν το ΔΠΔ έχει κάποια αξιοπιστία, θα πρέπει να κυνηγά αυτούς που διαπράττουν γενοκτονία»

Η Ντιάνα Μπούτου, δικηγόρος και πρώην εκπρόσωπος της PLO, λέει ότι ο Καρίμ Χαν του ΔΠΔ κάνει «πολύ αμφίπλευρη δουλειά».

«Κοιτάζει και βλέπει ότι υπάρχει μια γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ – μια γενοκτονία την οποία το Ισραήλ έχει διαπράξει πολύ ανοιχτά με πάνω από 35.000 Παλαιστίνιους νεκρούς, μαζική πείνα, 15.000 παιδιά νεκρούς, και για να το εξισορροπήσει πρέπει να το κάνει να φαίνεται ότι απευθύνεται και στις δύο πλευρές», δήλωσε η Μπούτου στο Al Jazeera.

«Αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει να εξετάσουμε τι είναι αυτό που κάνει η ισραηλινή κυβέρνηση και τις εντολές που έχει δώσει στους στρατιώτες της», είπε.

«Αν αυτό το δικαστήριο θέλει να έχει κάποια αξιοπιστία, θα πρέπει να κυνηγήσει τους ανθρώπους που διαπράττουν γενοκτονία και όχι απλά να προσπαθεί να παίξει αυτό το παιχνίδι του αμφίπλευρου χαρακτήρα», πρόσθεσε η Μπούτου.

Η Νότια Αφρική έχει κατηγορήσει το Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο ότι πραγματοποιεί γενοκτονία στη Γάζα, ισχυρισμό που το Ισραήλ αρνήθηκε.

19:10 Χιλιάδες διαδηλώνουν μπροστά στην Κνεσέτ ζητώντας πρόωρες εκλογές – «Ο Μπίμπι θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη της χώρας»

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές από όλο το Ισραήλ βρέθηκαν σήμερα το απόγευμα στην Κνεσέτ, καθώς οι νομοθέτες συνέρχονται εκ νέου μετά από κοινοβουλευτική διακοπή έξι εβδομάδων.

Η αστυνομία έχει στήσει δύο οδοφράγματα που χωρίζουν τη συγκέντρωση από την Κνέσετ, καθώς οι διαδηλωτές φωνάζουν κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και της κυβέρνησής του.

«Ο Μπίμπι αποτελεί κίνδυνο για την ύπαρξη της χώρας!», σύμφωνα με τους Times of Israel.

Πηγή φωτογραφίας: Charlie Summers / Times of Israel

Mέλη οικογενειών ομήρων αναμένεται να μιλήσουν στη συγκέντρωση, συμπεριλαμβανομένης της Αγιάλα Μέτζγκερ, νύφης του ομήρου της Χαμάς, Γιοράμ Μετζγκέρ.

Δείτε βίντεο από τη διαδήλωση:

19:00 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε νέες επιθέσεις στη Ράφα

Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις νεκροί από δύο ξεχωριστά χτυπήματα του ισραηλινού στρατού σε σπίτια στην πόλη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Επικαλούμενο «τοπικές πηγές» το Wafa αναφέρει ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από βομβαρδισμό σπιτιού από τον ισραηλινό στρατό στο κέντρο της Ράφα και ότι άλλοι τραυματίστηκαν σε χτύπημα σε σπίτι στα βόρεια της πόλης.

18:51 Εκπρόσωπος Σούνακ: Η απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ για ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου δεν βοηθά

Η απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ να ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν βοηθά, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ.

«Αυτή η ενέργεια δεν είναι βοηθητική σε σχέση με την επίτευξη της παύσης των μαχών, την απελευθέρωση των ομήρων ή την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», τόνισε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην κίνηση που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη.

18:47 Περισσότερα για τις διαφορές ανάμεσα σε Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ζήτησε σήμερα (20/5) την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:37 Μήνυση «για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονίας στη Γάζα με ελληνική συμμετοχή» κατέθεσαν σύμβουλοι της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας στην Εισαγγελία

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν σήμερα, Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, έξι νυν και πρώην σύμβουλοι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή», όσον αφορά τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για εγκλήματα πολέμου και πράξεις γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό με συμμετοχή και ελληνικής ιθαγένειας στρατιωτών που υπηρετούν στις τάξεις του.

«Η μηνυτήρια αναφορά κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ της κατάθεσης προηγήθηκε ακρόαση των συμβούλων από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Προβατάρη», αναφέρει η ΕΠΔΑ σε ανακοίνωσή της.

«Όπως εξηγούν στην αναφορά τους, οι δικηγόροι Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Καμπαγιάννης, Ευγενία Κουνιάκη, Δημήτρης Σαραφιανός, Αγγελική Σεραφείμ και Θοδωρής Συμεωνίδης, από βιντεοσκοπικό υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας προκύπτει η τέλεση εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονίας για τα οποία η ελληνική δικαιοσύνη διαθέτει την ποινική δικαιοδοσία εξαιτίας συμμετοχής Ελλήνων δραστών, γεγονός που έχει αποτυπωθεί και με τη δημόσια χρήση της ελληνικής σημαίας από ένστολους σε επιχειρήσεις στη Γάζα.

Κατά τις επιχειρήσεις αυτές, όπως προκύπτει από βίντεο, φωτογραφίες, δημοσιεύματα, μαρτυρίες, κλπ, ο ισραηλινός στρατός εκθέτει αμάχους (γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, ανάπηρους, καθώς και το σύνολο του άοπλου ανδρικού πληθυσμού που συλλαμβάνει) σε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, βασανιστήρια και παράνομη βία, ενώ λεηλατεί χωρίς λόγο πολιτικές υποδομές της κατεχόμενης περιοχής», προστίθεται.

Ελληνική σημαία διακρίνεται στο κράνος στρατιώτη των IDF στη Γάζα.

«Παραβίαση διατάξεων του ελληνικού Ποινικού Κώδικα»

«Οι πράξεις αυτές συνιστούν παραβίαση διατάξεων του ελληνικού Ποινικού Κώδικα, του νόμου 3948/2011 (ΦΕΚ Α 71, 5.4.2011) με τίτλο “Προσαρμογή των διατάξεων του εσωτερικού δικαίου προς τις διατάξεις του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που κυρώθηκε με το ν. 3003/ 2002 (Α’ 75)”, καθώς και διεθνών Συμβάσεων που έχει κυρώσει η Ελλάδα (Σύμβαση για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, Συμβάσεις της Γενεύης περί μεταχειρίσεως των αιχμαλώτων πολέμου, περί προστασίας του άμαχου πληθυσμού σε καιρό πολέμου, κλπ). Με την αναφορά ζητείται από τις ελληνικές εισαγγελικές και δικαστικές αρχές να διερευνήσουν συνολικά “την τέλεση πιθανών αξιόποινων, κατά τις διατάξεις του ν. 3948/2011, πράξεων από Έλληνες πολίτες που συμμετείχαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας κατά το τελευταίο εξάμηνο”.

Σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης, αρμόδιο για την εκδίκαση των αδικημάτων είναι κατά τον ελληνικό νόμο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, ενώ οι επαπειλούμενες ποινές είναι κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών», υπογραμμίζεται.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ

18:30 Το HRW καλεί τις χώρες μέλη να προστατεύσουν την ανεξαρτησία του ΔΠΔ εν μέσω των αναμενόμενων πιέσεων

Ο Μπαλκίς Τζάραχ, αναπληρωτής διευθυντής διεθνούς δικαιοσύνης στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λέει ότι η απόφαση του Καρίμ Χαν να ζητήσει εντάλματα σύλληψης «επιβεβαιώνει τον κρίσιμο ρόλο» του ΔΠΔ.

«Τα θύματα σοβαρών καταχρήσεων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη αντιμετωπίζουν ένα τείχος ατιμωρησίας εδώ και δεκαετίες. Αυτό το πρώτο βήμα αρχών από τον εισαγγελέα ανοίγει την πόρτα σε όσους ευθύνονται για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν τους τελευταίους μήνες να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους σε μια δίκαιη δίκη», ανέφερε ο Τζάραχ σε δήλωσή του.

«Οι χώρες μέλη του ΔΠΔ θα πρέπει να είναι έτοιμες να προστατεύσουν αποφασιστικά την ανεξαρτησία του ΔΠΔ, καθώς η εχθρική πίεση είναι πιθανό να αυξηθεί όσο οι δικαστές του ΔΠΔ εξετάζουν το αίτημα του Χαν».

18:20 «Σκανδαλώδες» το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ, λέει ο Νετανιάχου – «Δεν θα σταματήσει ούτε εμένα ούτε εμάς»

Στη σημερινή συνεδρίαση του Λικούντ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται να χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την απόφαση του επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τον ίδιο και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

«Αυτό δεν θα σταματήσει ούτε εμένα ούτε εμάς», φέρεται να είπε σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι ζήτησε από τους δικαστές του δικαστηρίου εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, μαζί με τρία κορυφαία στελέχη της Χαμάς.

Ο Νετανιάχου αναμένεται να εκδώσει επίσημη δήλωση αργότερα σήμερα.

18:14 Μητέρα ομήρου αντιπαρατέθηκε με τον Γκάλαντ στην Κσεσέτ

Η Εϊνάβ Ζανγκάουκερ, της οποίας ο γιος, Ματάν κρατείται αιχμάλωτος στη Γάζα, απευθύνθηκε στον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ στην Κνεσέτ και δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί ότι «ο Μάταν απήχθη ζωντανός, είναι ζωντανός στη Λωρίδα και εσείς θα τον αφήσετε να πεθάνει».

Η Ζανγκάουκερ περίμενε τους υπουργούς που έβγαιναν από τη συνεδρίαση του κόμματος Λικούντ για να επικρίνει τη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης.

«Τι κάνετε για να φέρετε πίσω τους ομήρους;», ρώτησε τον Γκάλαντ, ο οποίος απάντησε: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε». Η Ζανγκάουκερ απάντησε εκ νέου: «Θέλω να μου δώσετε έναν κατάλογο ενεργειών, κ. υπουργέ».

Η ίδια πρόσθεσε επίσης ότι ευχαριστεί τον Γκάλαντ για την κριτική που άσκησε στον Νετανιάχου και το υπουργικό συμβούλιο, αλλά είπε ότι «χρειάζεται κάτι περισσότερο από αυτό. Ο Ματάν δεν έχει χρόνο για αυτή την πολιτική περιπλάνηση».

Δείτε σχετικό βίντεο:

18:05 Δημοκρατικός βουλευτής: «Θα ήμουν ευτυχής να δείξω στο ΔΠΔ τον δρόμο προς το βήμα της Βουλής για την έκδοση του εντάλματος» αν εμφανιστεί ο Νετανιάχου

«Αν ο Νετανιάχου έρθει να απευθυνθεί στο Κογκρέσο, θα ήμουν περισσότερο από ευτυχής να δείξω στο ΔΠΔ τον δρόμο προς το βήμα της Βουλής για την έκδοση του εντάλματος», δήλωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Μαρκ Πόκαν, ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα.

17:55 Επίθεση Αμερικανού γερουσιαστή στον Καρίμ Χαν – «Μεθυσμένος από αυτοπεποίθηση, έχει κάνει μεγάλη ζημιά στην ειρηνευτική διαδικασία»

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο κορυφαίος σύμμαχος του Ισραήλ στην αμερικανική Γερουσία, δήλωσε ότι «θα εργαστεί πυρετωδώς με τους συναδέλφους του και στις δύο πλευρές του διαδρόμου και στα δύο σώματα για την επιβολή καταδικαστικών κυρώσεων κατά του ΔΠΔ».

Ο Γκράχαμ δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί νομοθέτες ενέπλεξαν το ΔΠΔ στο θέμα αυτό πριν από εβδομάδες και τους είπαν ότι θα υπάρξουν συζητήσεις με το Ισραήλ πριν από τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων.

«Τονίσαμε ότι η αρχή της ‘συμπληρωματικότητας’ θα πρέπει να εφαρμοστεί σε αυτή την περίπτωση. Η συμπληρωματικότητα απαιτεί από το ΔΠΔ να αφήσει πρώτα το νομικό σύστημα του εν λόγω έθνους να κινηθεί, προτού αναληφθεί οποιαδήποτε δράση από το Δικαστήριο», σημείωσε ο Γκράχαμ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η ομάδα του Χαν θα έπρεπε να βρίσκεται σήμερα στο Ισραήλ για να κανονίσει συνάντηση την επόμενη εβδομάδα με την εισαγγελία σχετικά με τους ισχυρισμούς.

Ο Γκράχαμ πρόσθεσε ότι του είπαν από το προσωπικό του ΔΠΔ ότι η έρευνα πιθανότατα θα διαρκέσει μήνες και όχι εβδομάδες και ότι θα υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση με το Ισραήλ.

«Αντί το ΔΠΔ να ακολουθήσει τις προγραμματισμένες διαβουλεύσεις με το Ισραήλ, ανακοίνωσε τα εντάλματα. Αισθάνομαι ότι μου είπαν ψέματα και ότι είπαν ψέματα στους συναδέλφους μου. Ο εισαγγελέας Χαν είναι μεθυσμένος από αυτοπεποίθηση και έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην ειρηνευτική διαδικασία και στην ικανότητα να βρεθεί ένας δρόμος προς τα εμπρός», συνέχισε ο Γκράχαμ και πρόσθεσε: «Οι ψεύτες εισαγγελείς δεν φέρνουν ποτέ δίκαια αποτελέσματα».

17:41 IDF: Οι μάχες στη Γάζα θα μπορούσαν να διαρκέσουν άλλους έξι μήνες, τουλάχιστον

Οι IDF εκτιμούν ότι οι μάχες στη Γάζα θα διαρκέσουν τουλάχιστον άλλους έξι μήνες, προκειμένου να σταματήσει εντελώς η Χαμάς να λειτουργεί ως κυβερνητικό όργανο μάχης στη Λωρίδα της Γάζας.

Παρόλο που ο στρατός σκότωσε αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι IDF λένε ότι η ανώτερη ιεραρχία των μεραρχιών πεδίου τους είναι σχεδόν άθικτη. Το ισραηλινό σύστημα ασφαλείας εκτιμά ότι οι διοικητικές ικανότητες της Χαμάς έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα, αλλά όχι με αμετάκλητο τρόπο.

Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι περίπου 900.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα, ενώ κάπου 300.000 με 400.000 παραμένουν στην πόλη.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

17:32 Χέρτζογκ για τα εντάλματα του ΔΠΔ: «Κάθε παραλληλισμός μεταξύ της Χαμάς και των δημοκρατικά εκλεγμένων ηγετών του Ισραήλ είναι εξωφρενικός»

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ χαρακτηρίζει την απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ «πέρα από εξωφρενική», προσθέτοντας ότι «δείχνει τον βαθμό στον οποίο το διεθνές δικαστικό σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει».

«Η μονομερής αυτή κίνηση, που έγινε κακόπιστα, αντιπροσωπεύει ένα μονομερές πολιτικό βήμα που ενθαρρύνει τους τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο», γράφει ο Χέρτζογκ στο Χ, «και παραβιάζει όλους τους βασικούς κανόνες του δικαστηρίου σύμφωνα με την αρχή της συμπληρωματικότητας και άλλους νομικούς κανόνες».

Χαρακτηρίζει «εξωφρενική» κάθε προσπάθεια παραλληλισμού μεταξύ των ηγετών της Χαμάς και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του Ισραήλ.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποιος ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο και ποιος βίασε, έσφαξε, έκαψε, κακοποίησε και απήγαγε αθώους πολίτες και οικογένειες», υπόσχεται, προσθέτοντας ότι αναμένει «από όλους τους ηγέτες του ελεύθερου κόσμου να καταδικάσουν ευθέως αυτό το βήμα και να το απορρίψουν σθεναρά».

17:27 Ζωντανός επί μία ώρα μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου ήταν ο Ραϊσί – Πότε και πού θα γίνει η κηδεία του

Όλο και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως για τη συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου από την οποία έχασαν τη ζωή τους ο ίδιος ο Εμπραχίμ Ραϊσί, ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, και άλλα επτά άτομα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:18 Το πρώτο μωρό που γεννήθηκε στο νοσοκομείο πεδίου του Ερυθρού Σταυρού στη Ράφα

Μια ευχάριστη είδηση από τη Ράφα. Μωρό γεννήθηκε στο νοσοκομείο πεδίου του Ερυθρού Σταυρού, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τη δημιουργία του.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι το όνομα του αγοριού είναι Σανάντ.

«Το ταξίδι της μητέρας ήταν γεμάτο άγχος και φόβο κατά τη διάρκεια των πολλαπλών μετακινήσεων, αναζητώντας συνεχώς ασφάλεια. Το Σανάντ σημαίνει ‘υποστήριξη’, αυτό που λέει ότι ελπίζει να γίνει όταν μεγαλώσει για τους άλλους γύρω του, ανέφερε η ΔΕΕΣ σε ανάρτησή της στο Χ.

Η UNRWA έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι περισσότερες από 150.000 έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζουν τρομερές συνθήκες υγιεινής και κινδύνους για την υγεία τους εν μέσω του εκτοπισμού και του πολέμου στη Γάζα.

17:08 Η Χαμάς απαιτεί την ακύρωση του αιτήματος έκδοσης εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον ηγετών της

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ να ζητήσει εντάλματα σύλληψης κατά των ηγετών της, κατηγορώντας τον Καρίμ Χαν ότι προσπαθεί να «εξισώσει το θύμα με τον δήμιο».

Η οργάνωση δήλωσε ότι απαιτεί την ακύρωση του αιτήματος, προσθέτοντας ότι η αίτηση του Χαν για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Γιοάβ Γκάλαντ ήρθε «επτά μήνες πολύ αργά».

16:55 Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη στέγαση χαιρετίζει τα αιτήματα του εισαγγελέα του ΔΠΔ για τα εντάλματα σύλληψης

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη στέγαση, Μπαλακρισνάν Ρατζαγκόπαλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αιτήματα του εισαγγελέα του ΔΠΔ για τα εντάλματα σύλληψης κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου και ηγετών της Χαμάς.

«Σχετικά με το αίτημα του Εισαγγελέα του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης: κατά της Χαμάς, οι κατηγορίες της ομηρίας και της δολοφονίας πιθανόν να ισχύουν, αλλά όχι άλλες», ανέφερε ο Μπαλακρισνάν Ρατζαγκόπαλ στο Χ.


«Ενάντια στους Ισραηλινούς ηγέτες, όλες οι κατηγορίες είναι πιθανό να παραμείνουν. Και οι κατηγορίες που λείπουν περιλαμβάνουν επιθέσεις εναντίον διαφόρων πολιτικών αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων σπιτιών!», σημείωσε ο ίδιος.

16:46 BBC: Ο Χαν πρέπει τώρα να πείσει τους δικαστές της προδικασίας

Η Άννα Χόλιγκαν μεταδίδει για το BBC: «Όσον αφορά την ισραηλινή πλευρά της δήλωσής του, η εστίαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν στην πείνα ως όπλο πολέμου και στη σκόπιμη στόχευση του άμαχου πληθυσμού υποδηλώνει ότι εκεί πιστεύει ότι βρίσκονται τα πιο πειστικά και διαθέσιμα στοιχεία εναντίον του Νετανιάχου και του Γκάλαντ.

Από την πλευρά της Χαμάς, όπως αναμενόταν, τα εντάλματα για τους τρεις ανώτερους ηγέτες επικεντρώνονται στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Χαν πρέπει τώρα να πείσει μια ομάδα δικαστών της προδικασίας ότι πληρούνται τα αποδεικτικά όρια για την έκδοση κατηγορητηρίων».

16:36 Οργή στο Ισραήλ για το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ

Άμεσες και σφοδρότατες ήταν οι αντιδράσεις της ισραηλινής κυβέρνησης απέναντι στην κίνηση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και των ηγετών της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:24 Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) και το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης (ΔΔΔ) βρίσκονται σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων μεταξύ τους στη Χάγη της Ολλανδίας.

Και τα δύο δικαστήρια εξετάζουν επί του παρόντος υποθέσεις που σχετίζονται με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, ωστόσο, παρά τις παρόμοιες συντομογραφίες τους, υπάρχουν ορισμένες βασικές διαφορές μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, οι αρμοδιότητες του ΔΔΔ περιλαμβάνουν την επίλυση νομικών διαφορών μεταξύ κρατών, ενώ το ΔΠΔ διώκει άτομα για εγκλήματα πολέμου.

Πηγή: Al Jazeera

16:14 Ρίτσι Τόρες: «Το αίτημα για εντάλματα σύλληψης δεν είναι δικαιοσύνη, αλλά αντίποινα κατά του Ισραήλ για την ύπαρξή του ως εβραϊκό κράτος»

«Η απόφαση να ζητηθούν εντάλματα σύλληψης δεν είναι δίκαιο αλλά πολιτική. Δεν είναι δικαιοσύνη, αλλά αντίποινα κατά του Ισραήλ για το πρωτοφανές της ύπαρξης ως εβραϊκό κράτος και το επακόλουθο αμάρτημα της υπεράσπισής του εν μέσω της πιο θανατηφόρας ημέρας για τους Εβραίους μετά το Ολοκαύτωμα», δήλωσε ο Ρίτσι Τόρες, από τους πιο ηχηρά φιλοϊσραηλινούς Δημοκρατικούς, στην πρώτη αντίδραση Αμερικανού βουλευτή μετά την αποκάλυψη των ευρημάτων του εισαγγελέα του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν.

«Η σημερινή απόφαση στην πραγματικότητα καθιστά εγκληματικό για ένα κράτος όπως το Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια σε έναν εχθρό αρκετά έξυπνο ώστε να ενσωματωθεί σε έναν άμαχο πληθυσμό, όπως έχει κάνει η Χαμάς σε βαθμό που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία του πολέμου», πρόσθεσε ο Τόρες, προβλέποντας τα σημεία συζήτησης που πιθανότατα θα εμφανιστούν από τους υποστηρικτές του Ισραήλ στο Κογκρέσο.

16:01 ΥΠΕΞ Ισραήλ: Σκανδαλώδης η πρόταση του εισαγγελέα του ΔΠΔ

Ο Ισραέλ Κατζ χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την απόφαση του επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε επίσης ότι η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με επίθεση κατά των θυμάτων της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκε από τη Χαμάς και τις συμμαχικές ομάδες.

Ο Κατζ δήλωσε ότι άνοιξε ένα ειδικό πολεμικό δωμάτιο για να αντιμετωπίσει την κίνηση του εισαγγελέα του ΔΠΔ, προσθέτοντας ότι καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να φέρει πίσω τους αιχμαλώτους που κρατούνται στη Γάζα και να εξαλείψει τη Χαμάς.

15:55 Η UNRWA ζητά την επαναλειτουργία των περασμάτων προς τη Γάζα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δήλωσε ότι τα περάσματα προς τη Γάζα «πρέπει να ξανανοίξουν και να είναι ασφαλής η πρόσβαση».

«Χωρίς την επαναλειτουργία αυτών των οδών, η στέρηση της βοήθειας και οι καταστροφικές ανθρωπιστικές συνθήκες θα συνεχιστούν», ανέφερε η UNRWA στο Χ, παραθέτοντας παλαιότερη ανάρτηση του επικεφαλής της.

«Δεν φτάνει αρκετή βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας: χρειαζόμαστε σταθερή πρόσβαση τώρα», πρόσθεσε η υπηρεσία.

Νωρίτερα η UNRWA δήλωσε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες περνούν στη Γάζα μόνο πέντε φορτηγά τη μέρα.

Το τελευταίο διάστημα επίσης έποικοι, πολλές φορές παρουσία των αρχών του Ισραήλ, εμποδίζουν φορτηγά με βοήθεια να προσεγγίσουν τη Γάζα.

15:50 Ποια είναι η διαδικασία μετά το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ

Ο Καρίμ Χαν, εισαγγελέας του ΔΠΔ, πρέπει να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων από μια επιτροπή τριών δικαστών, οι οποίοι χρειάζονται κατά μέσο όρο δύο μήνες για να εξετάσουν τα αποδεικτικά στοιχεία και να αποφασίσουν αν η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει.

Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη, και ακόμη και αν εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης, ο Νετανιάχου και ο Γκαλάντ δεν αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο δίωξης.

Όμως η ανακοίνωση του Χαν βαθαίνει την απομόνωση του Ισραήλ, καθώς αυτό συνεχίζει τον καταστροφικό του πόλεμο στη Γάζα. Η απειλή της σύλληψης θα μπορούσε να δυσκολέψει τους Ισραηλινούς ηγέτες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Από τους τρεις ηγέτες της Χαμάς εναντίον των οποίων έχει ζητηθεί ένταλμα σύλληψης, οι δύο από αυτούς – ο Yahya Sinwar και ο Mohammed Deif – βρίσκονται στη Γάζα. Όμως ο Ισμαήλ Χανίγια, ο πολιτικός επικεφαλής της Χαμάς, εδρεύει στο Κατάρ και ταξιδεύει συχνά σε όλη την περιοχή.

15:46 PLO: Η πρόταση του εισαγγελέα προκαλεί σύγχυση για το ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης

Ο αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Γουασέλ Αμπού Γιουσέφ δήλωσε ότι η απόφαση της εισαγγελίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τους ηγέτες της Χαμάς προκαλεί «σύγχυση για το ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης».

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οφείλει να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων που συνεχίζουν να διαπράττουν εγκλήματα γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε.

15:43 Στηρίζει την πρόταση του εισαγγελέα του ΔΠΔ το Βέλγιο

Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Hadja Lahbib δήλωσε ότι τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γάζα πρέπει να διώκονται στο υψηλότερο επίπεδο, ανεξάρτητα από τους δράστες, μετά την ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ ότι επιδιώκει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για κορυφαίους αξιωματούχους του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Το αίτημα που υπέβαλε ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης τόσο κατά αξιωματούχων της Χαμάς όσο και κατά ισραηλινών αξιωματούχων είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διερεύνηση της κατάστασης στην Παλαιστίνη», ανέφερε η ίδια στο Χ.

«Το Βέλγιο θα συνεχίσει να υποστηρίζει το ουσιαστικό έργο της διεθνούς δικαιοσύνης για να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι για όλα τα εγκλήματα θα λογοδοτήσουν», πρόσθεσε η υπουργός.

15:39 Νεκροί και τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο Kamal Adwan

Τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν από την ισραηλινή επίθεση σε γειτονιά της Μπεΐτ Λαχίγια στη βόρεια Γάζα.

Σύμφωνα με το AJ oι νεκροί και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Kamal Adwan.

15:36 Αναβλήθηκε συνεδρίαση του Λικούντ μετά την πρόταση του εισαγγελέα του ΔΠΔ

Η συνεδρίαση του κόμματος Λικούντ (σ.σ.το κόμμα του Νετανιάχου) που ήταν προγραμματισμένη για τις 3 μ.μ. αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας, αφού ο εισαγγελέας του ΔΠΔ ανακοίνωσε το αίτημά του για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γκαλάντ, καθώς και για ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς.

15:35 Δύο νεκροί από ισραηλινή επιδρομή στον Λίβανο

«Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία επιτέθηκε σε ομάδα τρομοκρατών κοντά σε μια βάση εκτόξευσης στο Meiss Ej Jabal, στο νότιο Λίβανο», σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, οι IDF επιτέθηκαν σε αποθήκη όπλων στη Νακούρα, επίσης στο νότιο Λίβανο.

15:30 Ξεπέρασαν τις 35.500 οι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 35.562 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 79.652 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Το υπουργείο ανέφερε ότι 106 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 176 τραυματίστηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο.

15:22 Ο Σμότριχ παρομοιάζει την πρόταση του εισαγγελέα του ΔΠΔ με ναζιστική προπαγάνδα

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριχ παρομοίασε την πρόταση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για κορυφαίους Ισραηλινούς αξιωματούχους με ναζιστική προπαγάνδα.

«Δεν έχουμε δει τέτοια επίδειξη υποκρισίας και μίσους κατά των Εβραίων από την εποχή της ναζιστικής προπαγάνδας», δήλωσε ο Σμότριχ στο X.

Είπε επίσης ότι όλοι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να αισθάνονται σαν να υπάρχουν εντάλματα σύλληψης εναντίον τους μετά την ανακοίνωση του Καρίμ Χαν.

Ο Χαν δήλωσε νωρίτερα ότι θα ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιάοβ Γκαλάντ.

15:19 «Σε σωστή κατεύθυνση η πρόταση του εισαγγελέα του ΔΠΔ – Μην προδικάζουμε την απόφαση»

Ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Geoffrey Nice εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κίνηση του επικεφαλής εισαγγελέα του ΔΠΔ.

«Χαίρομαι που βλέπω ότι ο νόμος καταλαμβάνει πλέον τη θέση που πρέπει», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Μέχρι τώρα, η πολιτική ήταν ύποπτη για την παρεμπόδιση της εφαρμογής του νόμου και με έναν τρόπο που ήταν πολύ μη ικανοποιητικός – τώρα ο νόμος λέει ότι θα παίξει το ρόλο του, οπότε αυτό είναι καλό», είπε.

Ο Nice χαρακτήρισε την πρόταση του εισαγγελέα «μια πολύ καλή κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά προειδοποίησε ότι τα εντάλματα σύλληψης δεν έχουν εκδοθεί ακόμη.

«Μην προδικάζετε το θέμα, είναι μια αίτηση για εντάλματα σύλληψης από τον κ. Χαν σε σχέση με ανθρώπους και από τις δύο πλευρές και περιμένουμε την απόφαση των δικαστών αν θα την επιβεβαιώσουν ή όχι», είπε.

15:13 Καμία αντίδραση ακόμα από Νετανιάχου – Οι πολιτικοί του αντίπαλοί καταδικάζουν την πρόταση του εισαγγελέα

Ο Μπένι Γκαντζ, ο Γιαΐρ Λαπίντ και το Φόρουμ των οικογενειών των ομήρων καταδικάζουν την πρόταση του εισαγγελέα του ΔΠΔ που ζητά εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ.

Μέχρι στιγμής ούτε η ισραηλινή ηγεσία ούτε οι ΗΠΑ έχουν προβεί σε κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις του εισαγγελέα Καρίμ Χαν.

15:03 Οι κατηγορίες κατά της Χαμάς σύμφωνα με τον εισαγγελέα του ΔΠΔ

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν ζητά εντάλματα σύλληψης για τον Γιαχία Σινουάρ, τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, τον Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, επικεφαλής των Ταξιαρχιών Al-Qassam, και τον Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

Είπε ότι φέρουν ποινική ευθύνη για τα ακόλουθα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ και στη Γάζα τουλάχιστον από τις 7 Οκτωβρίου.

  • Εξόντωση ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας
  • Δολοφονία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας
  • Λήψη ομήρων ως έγκλημα πολέμου
  • Βιασμός και άλλες πράξεις σεξουαλικής βίας ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ως εγκλήματα πολέμου στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας
  • Βασανιστήρια ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και επίσης ως έγκλημα πολέμου στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας
  • Άλλες απάνθρωπες πράξεις ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας
  • Σκληρή μεταχείριση ως έγκλημα πολέμου στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας
  • Προσβολή της προσωπικής αξιοπρέπειας ως έγκλημα πολέμου στο πλαίσιο της αιχμαλωσίας

14:59 Φόρουμ Ομήρων και Αγνοούμενων Οικογενειών: «Απορρίπτουμε την εξίσωση των ηγετών του Ισραήλ με τους τρομοκράτες της Χαμάς»

Το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοούμενων Οικογενειών απάντησε στην ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ ότι είχαν ζητηθεί εντάλματα σύλληψης εναντίον του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, λέγοντας ότι το φόρουμ «απορρίπτει την εξίσωση των ηγετών του Ισραήλ με τους τρομοκράτες της Χαμάς».

«Ο τρόπος για να αποδείξουμε ότι αυτά τα δύο δεν είναι τα ίδια για να τα δει ο κόσμος είναι να ξεκινήσουμε αμέσως μια διαπραγμάτευση που θα απελευθερώσει τους ομήρους», ανέφερε η δήλωσή τους.

14:56 Λαπίντ: Ελπίζω ότι οι ΗΠΑ θα παρέμβουν και θα καταδικάσουν τα μέτρα του ΔΠΔ

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ καταδίκασε ως «καταστροφή» τη Δευτέρα την ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ ότι ζητήθηκαν εντάλματα σύλληψης εναντίον του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ.

Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική του παράταξη, ο Λαπίντ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα συγκληθεί και θα καταδικάσει το μέτρο του ΔΠΔ.

14:54 Γκαντζ: Ιστορικό έγκλημα η έκδοση εντάλματος κατά του Νετανιάχου

Με αφορμή την ανακοίνωση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου με την οποία ζητά εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τους ηγέτες της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, Ισμαήλ Χανίγια και Μοχάμεντ Ντέιφ, ο υπουργός Μπένι Γκαντζ έγραψε στο Χ:

«Το κράτος του Ισραήλ ξεκίνησε τον πιο δίκαιο πόλεμο, μετά από μια σφαγή μιας τρομοκρατικής οργάνωσης εναντίον των πολιτών του. Το κράτος του Ισραήλ πολεμά με τον πιο ηθικό τρόπο στην ιστορία, τηρώντας το διεθνές δίκαιο, και διαθέτει ένα ανεξάρτητο και ισχυρό δικαστικό σύστημα.

«Η τοποθέτηση των ηγετών μιας χώρας που μπήκε στη μάχη για να προστατεύσει τους πολίτες της, στην ίδια γραμμή με τους αιμοδιψείς τρομοκράτες – είναι ηθική τύφλωση και παραβίαση του καθήκοντος και της ικανότητάς της να προστατεύει τους πολίτες της. Η αποδοχή της θέσης του εισαγγελέα, θα ήταν ένα ιστορικό έγκλημα που δεν θα αρνηθούμε».

14:46 Η δήλωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ – Οι κατηγορίες σε Νετανιάχου και Γκάλαντ

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε τη δήλωση του Καρίμ Χαν, εισαγγελέα του ΔΠΔ, για τα εντάλματα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Γκάλαντ στους οποίους προσάπτονται κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Δείτε εδώ:

Με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε και εξέτασε η υπηρεσία μου, έχω βάσιμους λόγους να πιστεύω ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ, και ο Γιόαβ Γκάλαντ, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, φέρουν ποινική ευθύνη για τα ακόλουθα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο έδαφος του Κράτους της Παλαιστίνης (στη Λωρίδα της Γάζας) τουλάχιστον από τις 8 Οκτωβρίου 2023:

  • Πέθανε από την πείνα άμαχος πληθυσμός – Η πείνα ως μέθοδος πολέμου ως έγκλημα πολέμου κατά παράβαση του άρθρου 8(2)(β)(xxv) του Καταστατικού
  • Η εκ προθέσεως πρόκληση μεγάλου πόνου ή σοβαρών σωματικών βλαβών ή τραυματισμών κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο α) σημείο iii), ή σκληρή μεταχείριση ως έγκλημα πολέμου κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σημείο i),
  • Σκόπιμες δολοφονίες κατά παράβαση του άρθρου 8(2)(α)(i), ή Δολοφονίες ως έγκλημα πολέμου κατά παράβαση του άρθρου 8(2)(γ)(i),
  • Σκόπιμη καθοδήγηση επιθέσεων κατά άμαχου πληθυσμού ως έγκλημα πολέμου κατά παράβαση των άρθρων 8(2)(β)(i), ή 8(2)(ε)(i),
  • Εξόντωση και/ή δολοφονία κατά παράβαση των άρθρων 7(1)(β) και 7(1)(α), συμπεριλαμβανομένου του θανάτου από ασιτία, ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας,
  • Δίωξη για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας κατά παράβαση του άρθρου 7 παράγραφος 1 στοιχείο η),
  • Άλλες απάνθρωπες πράξεις ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά παράβαση του άρθρου 7 παράγραφος 1 στοιχείο ια)».

14:38 Συλλυπητήρια από το ΝΑΤΟ για τον θάνατο του Ραϊσί

Το ΝΑΤΟ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στο λαό του Ιράν για το θάνατο του Προέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών του που έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή του ελικοπτέρου.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Φάρα Ντακλαλάχ, με ανάρτησή της στην πλατφόρμα «Χ», αναφέρει τα εξής:

«Τα συλλυπητήριά μας στον λαό του Ιράν για το θάνατο του Προέδρου Ραϊσί, του Υπουργού Εξωτερικών Αμιραμπντολαχιάν και άλλων που έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή του ελικοπτέρου».

Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει ακόμα δήλωση για το θέμα ενώ εκ μέρους της ΕΕ συλλυπητήρια ευχήθηκε ο Σαρλ Μισέλ, με τους Ευρωπαίους ηγέτες ωστόσο να μην έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις.

14:31 Χαμάς: Η απόφαση του ΔΠΔ εξισώνει τον θύτη με το θύμα

Έχουμε την πρώτη αντίδραση από τη Χαμάς για την απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ, αλλά και για τρεις ηγέτες της Χαμάς.

Αξιωματούχος της οργάνωσης δήλωσε στο Reuters ότι η απόφαση του ΔΠΔ ουσιαστικά «εξισώνει τον δήμιο με το θύμα» και ότι θα «ενθαρρύνει τη συνέχιση του πολέμου εξόντωσης κατά των Παλαιστινίων».

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την πλευρά του Ισραήλ.

14:26 Μεγάλη διαδήλωση στην Πεσαβάρ του Πακιστάν για την υποστήριξη της Γάζας

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην πακιστανική πόλη Πεσαβάρ αργά την Κυριακή για να υποστηρίξουν τον λαό της Γάζας, απαιτώντας να σταματήσει ο πόλεμος του Ισραήλ στον θύλακα.

Η πορεία καθοδηγήθηκε από υποστηρικτές του κόμματος Jamaat-e-Islami του Πακιστάν και οι άνθρωποι φώναζαν συνθήματα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Επικεφαλής των διαδηλωτών ήταν ο ηγέτης του κόμματος, Hafiz Naeem ur Rehman.

14:20 «Δεν υπάρχει λόγος να αποκλειστεί το Ισραήλ», λέει ο επικεφαλής της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής

Οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις δεν πρέπει να επηρεάζουν τη συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι πρέπει να μεταφέρουν ένα μήνυμα ελπίδας και υποστήριξης, και το Ισραήλ δεν πρέπει να τιμωρηθεί, λέει ο Άντριου Πάρσονς, επικεφαλής της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC).

Η IPC δήλωσε τον Μάρτιο ότι οι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 δεν θα λάβουν μέρος στην τελετή έναρξης.

Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε ομαδικά αγωνίσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της 26ης Ιουλίου – 11ης Αυγούστου και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της 28ης Αυγούστου – 8ης Σεπτεμβρίου, αλλά επιτρέπεται να συμμετάσχουν ως ουδέτεροι – χωρίς να ακούγονται σημαίες ή ύμνοι.

Το Ισραήλ, ωστόσο, θα συμμετάσχει πλήρως στους Αγώνες, παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί I Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

«Η Ρωσική και η Λευκορωσική Παραολυμπιακή Επιτροπή ανεστάλησαν επειδή και οι δύο οργανισμοί παραβίασαν το (Ολυμπιακό) καταστατικό», δήλωσε ο Πάρσονς στο Reuters. «Χρησιμοποίησαν το Ολυμπιακό κίνημα για να προωθήσουν τον πόλεμο και την εισβολή στην Ουκρανία».

«Στην περίπτωση του Ισραήλ, η Παραολυμπιακή Επιτροπή και ακόμη και η Παραολυμπιακή Επιτροπή της Παλαιστίνης δεν έχουν κάνει κάτι τέτοιο, οπότε δεν έχουμε καμία διαδικασία σε ισχύ όταν πρόκειται να αναστείλουμε αυτές τις εθνικές Παραολυμπιακές Επιτροπές», δήλωσε ο Parsons.

14:09 «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» λέει ο εισαγγελέας του ΔΠΔ για τον Νετανιάχου

Ερωτηθείς από την Αμανπούρ του CNN για τα σχόλια του Νετανιάχου ότι τυχόν έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του θα είναι μία προσβολή ιστορικών διαστάσεων, ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν είπε: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Είπε ακόμα ότι εάν το Ισραήλ διαφωνεί με το ΔΠΔ, «είναι ελεύθεροι, παρά τις αντιρρήσεις τους για τη δικαιοδοσία, να εγείρουν ένσταση ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου και αυτό τους συμβουλεύω να κάνουν».

Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλη του ΔΠΔ. Ωστόσο, το ΔΠΔ ισχυρίζεται ότι έχει δικαιοδοσία στη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, αφού οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν επίσημα να δεσμεύονται από τις ιδρυτικές αρχές του δικαστηρίου το 2015.

13:57 Εντάλματα σύλληψης από το ΔΠΔ για Νετανιάχου και Σινουάρ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα, δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου Καρίμ Χαν στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN σε αποκλειστική συνέντευξη τη Δευτέρα.

Ο Χαν δήλωσε ότι το ΔΠΔ ζητά επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς – τον Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι, τον ηγέτη των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ και γνωστότερο ως Μοχάμεντ Ντέιφ, και τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.

Τα εντάλματα κατά των ισραηλινών πολιτικών σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το ΔΠΔ στοχοποιεί τον κορυφαίο ηγέτη ενός στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών. Η απόφαση αυτή φέρνει τον Νετανιάχου στην παρέα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον οποίο το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Θα εξεταστεί η αίτηση του Χαν

Μια ομάδα δικαστών του ΔΠΔ θα εξετάσει τώρα την αίτηση του Χαν για τα εντάλματα σύλληψης.

Ο Χαν δήλωσε ότι οι κατηγορίες κατά των Σινουάρ, Χανίγια και αλ Μάσρι περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια της κράτησης».

«Ο κόσμος συγκλονίστηκε στις 7 Οκτωβρίου όταν άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τα υπνοδωμάτια τους, από τα σπίτια τους, από τα διάφορα κιμπούτζ στο Ισραήλ», δήλωσε ο Χαν στην Αμανπούρ.

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκαλάντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, την πρόκληση λιμού ως μέθοδο πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, τη σκόπιμη στόχευση αμάχων σε συγκρούσεις», δήλωσε ακόμα ο Χαν.

Όταν τον περασμένο μήνα εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές ότι ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ εξέταζε αυτή την πορεία δράσης, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι τυχόν εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ κατά ανώτερων αξιωματούχων της ισραηλινής κυβέρνησης και του στρατού «θα ήταν μια προσβολή ιστορικών διαστάσεων» και ότι το Ισραήλ «διαθέτει ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα που διερευνά αυστηρά όλες τις παραβιάσεις του νόμου».

13:49 Αναφορές για νεκρούς από την ισραηλινή επίθεση στη Συρία

Σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση η επίθεση στη Χομς, που αποδίδεται στο Ισραήλ, είχε σαν αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς.

13:40 Τι γνωρίζουμε για το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ραϊσί

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ελικόπτερο συνετρίβη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην ορεινή δασώδη περιοχή.

Το μοιραίο ελικόπτερο Bell 212 εκτιμάται ότι ήταν παλιό (ηλικίας δεκαετιών). Σύμφωνα με κάποιες αναφορές σε ΜΜΕ το ελικόπτερο χρονολογείται από το 1971.

Το Bell212 κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ, είχε δύο έλικες και χωρητικότητα 15 ατόμων.

Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ οι επιβεβλημένες από τις ΗΠΑ κυρώσεις έχουν δυσκολέψει την Τεχεράνη στο να βρίσκει εύκολα ανταλλακτικά για το συγκεκριμένο ελικόπτερο και όχι μόνο.

13:28 Οι IDF λένε ότι σκότωσαν Παλαιστίνιο μαχητή που έβγαινε από τούνελ στη Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε έναν μαχητή σε φρεάτιο σήραγγας στην ανατολική Ράφα.

Τα στρατεύματα κατηύθυναν ένα drone να χτυπήσει την τοποθεσία, σκοτώνοντας τον μαχητή, σύμφωνα με δήλωση του στρατού στο X.

Ο στρατός δήλωσε ότι συνεχίζει να εισβάλλει σε εγκαταστάσεις της Χαμάς στην περιοχή της Ράφα, σκοτώνοντας μαχητές και εντοπίζοντας δεκάδες σήραγγες.

Η φωτογραφία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι IDF

13:18 Η επόμενη μέρα μετά τον θάνατο του Ραϊσί – Τα νέα δεδομένα για τη Μέση Ανατολή

Διεθνή ΜΜΕ φιλοξενούν αναλύσεις για την επόμενη μέρα στο Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί, την οποία χαρακτηρίζουν δύσκολη, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι θα συνοδευτεί με πολιτική αστάθεια στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι τι θα σήμαινε για τις περιφερειακές εξελίξεις ο θάνατος του Ιρανού προέδρου.

Το Ιράν δεν φαίνεται – προς το παρόν τουλάχιστον – να θέλει να αφήσει την όποια υπόνοια για εμπλοκή του Ισραήλ στο περιστατικό με το ελικόπτερο. Θέλοντας να βάλει φρένο στις σχετικές θεωρίες, που άρχισαν από νωρίς να διαρρέουν στα social media, η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε από χθες ότι το ελικόπτερο συνετρίβη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ διαμηνύει ότι δεν είχε ανάμιξη στον θάνατο του Ιρανού προέδρου. «Δεν ήμασταν εμείς», δήλωσε στο Reuters, ισραηλινός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

13:10 Η ανακοίνωση της Ισλαμικής Τζιχάντ για τον θάνατο του Ραϊσί

Η Ισλαμική Τζιχάντ εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση τύπου:

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και τη συμπάθειά μας στον ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν και στον αγαπητό ιρανικό λαό για τον θάνατο του Προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Εμπραχίμ Ραϊσί, του υπουργού Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, και των αξιωματικών που τους συνόδευαν.

Επιβεβαιώνουμε την πλήρη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας προς τον ιρανικό λαό σε αυτή τη θλιβερή περίσταση.

Ο θάνατος του Προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών του είναι μια μεγάλη απώλεια για την Ισλαμική Δημοκρατία λόγω της σημαντικής και διακεκριμένης παρουσίας τους στο ταξίδι του Ιράν και της συνεχιζόμενης παρουσίας του στη διεθνή και περιφερειακή πολιτική σκηνή.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι το Ιράν είναι ικανό να ξεπεράσει αυτή την οδυνηρή δοκιμασία, όπως έχει ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις καθ ‘όλη τη διάρκεια της πορείας του τις τελευταίες δεκαετίες.

13:01 Ισραηλινή επίθεση στη Συρία – Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Αναφερθήκαμε προηγουμένως σε ισραηλινή επιδρομή στη Συρία.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στόχευσε ένα φορτηγό στα προάστια της Χομς, στη δυτική Συρία, σε μια επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό κανάλι που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ Al Mayadeen.

Τοπικοί αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης ανέφεραν μια δυνατή έκρηξη που ακούστηκε στην περιοχή και είπαν ότι ο στόχος της επίθεσης ήταν μια βάση του συριακού στρατού.

12:44 Σφοδροί βομβαρδισμοί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμοί πυροβολικού έπληξαν τη Λωρίδα της Γάζας, με τουλάχιστον τρεις ανθρώπους να σκοτώνονται και αρκετούς να τραυματίζονται σε χτύπημα κατοικιών στη συνοικία Ταλ αλ-Σουλτάν κοντά στη Ράφα στα νότια του θύλακα.

Η βόρεια Γάζα έχει επίσης γίνει στόχος σφοδρών βομβαρδισμών, με αναφορές για επιθέσεις πυροβολικού κοντά στη γειτονιά al-Zaytoun της πόλης της Γάζας. Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν μετά από βομβιστική επίθεση σε σπίτι στη συνοικία Sheikh Radwan βόρεια της πόλης της Γάζας, δήλωσαν πηγές στο Al Jazeera.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν έντονο βομβαρδισμό στο στρατόπεδο προσφύγων Jabalia στη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της γειτονιάς al-Qasaib.

Θρήνος στην πόλη της Γάζας

12:30 Ισραηλινό αεροσκάφος επιτέθηκε σε φορτηγό στη Συρία

Την είδηση μεταδίδει ο Τζακ Χιούρι της Haaretz σημειώνοντας ότι σύμφωνα με αναφορές το χτύπημα έλαβε χώρα δυτικά της Συρίας.

Θα σας ενημερώσουμε περαιτέρω μόλις έχουμε παραπάνω πληροφορίες.

12:17 BBC: Ισραηλινοί στρατιώτες συνεχίζουν να δημοσιεύουν βίντεο που εξευτελίζουν Παλαιστίνιους

Το βρετανικό μέσο αναφέρει ότι παρά τη δέσμευση των IDF να πατάξει το φαινόμενο, ισραηλινοί στρατιώτες συνεχίζουν να βιντεοσκοπούν τις επιδρομές τους σε σπίτια και τις συλλήψεις Παλαιστινίων, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν λείπουν η βάναυση συμπεριοφρά και οι εξευτελισμοί.

Οι IDF δεν απάντησαν στα νέα δεδομένα που παραθέτει το BBC ενώ σύμφωνα με αναλυτές οι πράξεις αυτές μπορούν να χαρακτηριστούν ως εγκλήματα πολέμου.

Εκπρόσωπος του Breaking The Silence – μιας οργάνωσης για πρώην και εν ενεργεία Ισραηλινούς στρατιώτες που εργάζεται για την αποκάλυψη φερόμενων παραπτωμάτων στις ID – ο Givati είπε στο BBC ότι στην πραγματικότητα πιστεύει ότι η τρέχουσα ακροδεξιά πολιτική ρητορική στη χώρα ενθαρρύνει περαιτέρω αυτή την πρακτική.

Η ανάλυσή του BBC διαπίστωσε ότι τα 45 βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εξέτασε είχαν αναρτηθεί από 11 στρατιώτες της Ταξιαρχίας Kfir, η οποία είναι η μεγαλύτερη ταξιαρχία πεζικού των IDF και δραστηριοποιείται κυρίως στη Δυτική Όχθη. Και οι 11 είναι ή ήταν στρατιώτες που υπηρετούν ή υπηρετούσαν και δεν έκρυβαν την ταυτότητά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλά από τα βίντεο του δείχνουν το τάγμα να μπαίνει σε σπίτια τη νύχτα και να συλλαμβάνει Παλαιστίνιους – συχνά τους δένει τα χέρια και τους δένει τα μάτια. Γυναίκες φαίνονται να πανικοβάλλονται ενώ βιντεοσκοπούνται χωρίς τις μαντίλες τους.

Screenshots από βίντεο που ανεβάζουν στρατιώτες στα social media

12:00 Γκάλαντ σε Σάλιβαν: Έχουμε δεσμευτεί για την επέκταση της επιχείρησης στη Ράφα

Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ότι το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Ράφα προκειμένου να διαλύσει τη Χαμάς και να απελευθερώσει τους ομήρους.

Το γραφείο του Γκάλαντ δήλωσε ότι παρουσίασε στη συνάντηση με τον Σάλιβαν «προσαρμογές που έγιναν από το Ισραήλ για να εκκενώσει τον πληθυσμό και να θέσει σε εφαρμογή ένα επαρκές ανθρωπιστικό σχέδιο». Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Γκάλαντ και ο Σάλιβαν συζήτησαν τις εντάσεις στο βόρειο Ισραήλ, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια «σημαντική κλιμάκωση», όπως το έθεσε ο Γκάλαντ, και οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους κατοίκους στο βόρειο Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Αρχηγός του Επιτελείου Hartzl Halevi, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας Eyal Zamir, ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων Oded Basiuk, ο Ισραηλινός Πρέσβης στις ΗΠΑ Michael Herzog και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι.

Ο Γκάλαντ ευχαρίστησε τον Σάλιβαν για την προσωπική του δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ και τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ ενάντια σε διάφορες απειλές.

11:52 Μαχμούντ Αμπάς: Τραγική απώλεια ο θάνατος Ραϊσί

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε για τον θάνατο Ραϊσί: «Η απώλεια είναι τραγική και το κράτος της Παλαιστίνης, ο λαός του και η ηγεσία του εκφράζουν αλληλεγγύη στον ιρανικό λαό για τον θάνατο του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών».

11:47 Χαμενεΐ: Πενθήμερο εθνικό πένθος – Καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος του Ιράν

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι ο πρώτος αντιπρόεδρος Mohammad Mokhber είναι ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας, σύμφωνα με το σύνταγμα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας που ελέγχεται από την κυβέρνηση του Ιράν.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, εάν ένας πρόεδρος πεθάνει εν ενεργεία, ο πρώτος αντιπρόεδρος αναλαμβάνει για μια ενδιάμεση περίοδο 50 ημερών, με την έγκριση του Ανώτατου Ηγέτη, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα κρατικά θέματα στο Ιράν. Νέες προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος των 50 ημερών.

Εντωμεταξύ το υπουργικό συμβούλιο του Ιράν διόρισε τη Δευτέρα τον υφυπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαγκερί Κανί ως υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών μετά τον θάνατο του Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

11:43 Οι ταξιαρχίες Al Quds λένε ότι σκότωσαν ισραηλινούς στρατιώτες στην Τζαμπάλια

Οι Ταξιαρχίες Al-Quds, η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ με έδρα τη Γάζα, δήλωσε ότι οι μαχητές της συγκρούστηκαν με ισραηλινά στρατεύματα συνοδευόμενα από στρατιωτικό όχημα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

Η ομάδα ανέφερε στο Telegram ότι το περιστατικό έλαβε χώρα κοντά στο τζαμί Imad Akl, υποστηρίζοντας ότι άφησε στρατιώτες νεκρούς και τραυματίες.

Το Ισραήλ διεξάγει μια επιχείρηση γύρω από το στρατόπεδο.

11:37 Ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο

Δύο σπίτια μόλις ισοπεδώθηκαν και κοντινές κατοικίες υπέστησαν ζημιές σε ένα κύμα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στην πόλη Naqoura στο νότιο Λίβανο.

11:14 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε ότι μετά από μια επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια της Γάζας, 34 ασθενείς έφτασαν στο νοσοκομείο al-Awda, το οποίο βρίσκεται υπό πολιορκία από και πλέον δεν έχει πόσιμο νερό.
  • Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι το Τελ Αβίβ δεν έχει ανάμιξη στον θάνατο του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, που σκοτώθηκε μαζί με τον ΥΠΕΞ του Ιράν και άλλους αξιωματούχους κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου που επέβαιναν.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 21 Παλαιστίνιους στη Χεβρώνα και τρεις στη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη το πρωί, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
  • Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι σκότωσε δύο αξιωματούχους ασφαλείας της Χαμάς που υπηρετούσαν στις αστυνομικές δυνάμεις στην κεντρική Γάζα σε αεροπορικές επιδρομές.
  • Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν τοποθεσίες που ανήκουν στην οργάνωση Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο το πρωί, σύμφωνα με τον στρατό.
  • Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ για να συζητήσουν τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

11:01 Τριήμερο εθνικό πένθος στον Λίβανο – Συλλυπητήρια Χεζμπολάχ για τον θάνατο του Ραϊσί

Τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών κήρυξε σήμερα ο Λίβανος μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν οι δύο άνδρες.

Η σιιτική ισλαμιστική οργάνωση του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ, εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά της σε ανακοίνωσή της.

Στη Συρία, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εξέφρασε κι εκείνος με τη σειρά του τα συλλυπητήριά του προς το Ιράν διακηρύσσοντας την «αλληλεγγύη» του προς την Τεχεράνη, η οποία τον στηρίζει από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα του.

«Η Συρία στέκεται αλληλέγγυα προς την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν (..)», δήλωσε ο πρόεδρος Άσαντ στο μήνυμά του προς τις ιρανικές αρχές.

«Εργαστήκαμε με τον εκλιπόντα πρόεδρο για να διασφαλίσουμε ότι οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Συρίας και Ιράν παρέμειναν πάντα σε ευημερία», πρόσθεσε.

10:47 Επιδρομές σε σπίτια και μαζικές συλλήψεις στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 21 Παλαιστίνιους στη Χεβρώνα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι συλλήψεις έγιναν σε διάφορες γειτονιές της επαρχίας της Χεβρώνας σε πολλαπλές επιδρομές το πρωί, ανέφερε το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι στη διαδικασία αυτή έγιναν έρευνες σε σπίτια.

Το πρακτορείο μετέδωσε νωρίτερα ότι τρεις Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στη Ραμάλα νωρίς το πρωί.

10:35 Κατάρ: Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Mohammed bin Abdulaziz Al-Khulaifi δήλωσε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

10:28 Δεν έχουμε ανάμιξη στον θάνατο του Ραϊσί, λέει το Ισραήλ

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι το Ισραήλ δεν εμπλέκεται στο θάνατο του Ιρανού προέδρου Ραΐσι.

10:17 Φοιτητές γυρίζουν την πλάτη στον Μπάιντεν κατά την ομιλία του στο κολέγιο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε χθες Κυριακή να ακούσει «τις ειρηνικές και μη βίαιες διαδηλώσεις» κατά του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια ομιλίας του στο Morehouse College της Ατλάντα, στο οποίο φοίτησε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

«Υποστηρίζω τις ειρηνικές και μη βίαιες διαδηλώσεις. Οι φωνές σας θα πρέπει να ακουστούν και σας υπόσχομαι ότι τις ακούω», δήλωσε ο Μπάιντεν στη διάρκεια της τελετής απονομής των πτυχίων στο πανεπιστήμιο αυτό στη Τζόρτζια όπου φοιτούν κυρίως Αφροαμερικανοί.

«Οι εικόνες από τη σύγκρουση ραγίζουν και τη δική μου καρδιά», ανέφερε ακόμα ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την ώρα που μιλούσε φοιτητές έστρεψαν την πλάτη τους στον Μπάιντεν και ύψωσαν παλαιστινιακές σημαίες για να συμβολίσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησής του, που στηρίζει το Ισραήλ.

Η ομάδα πολιτικών δικαιωμάτων Council on American-Islamic Relations (CAIR) επαίνεσε το προσωπικό και τους φοιτητές που στάθηκαν αλληλέγγυοι στο λαό της Γάζας.

Ο Έντουαρντ Άχμεντ Μίτσελ του CAIR δήλωσε ότι είναι «πολύ περήφανος για τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό που διαμαρτυρήθηκαν με σεβασμό στον Πρόεδρο Μπάιντεν και εξέφρασαν την αλληλεγγύη της μαύρης αμερικανικής κοινότητας στους Παλαιστίνιους που αντιμετωπίζουν γενοκτονία στη Γάζα».

Ο Μίτσελ δήλωσε ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να ακούσει τους φοιτητές, συμπεριλαμβανομένου του αποφοίτου του Morehouse DeAngelo Jeremiah Fletcher, ο οποίος στην ομιλία του ζήτησε «άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη λωρίδα της Γάζας».

10:05 Λαπίντ στον Σάλιβαν: Οι σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ είναι ισχυρότερες από κάθε κυβέρνηση

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε στον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ότι η επιστροφή των ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς είναι το πιο σημαντικό και επείγον καθήκον στον πόλεμο για το κόμμα του.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Λαπίντ δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον Σάλιβαν το πρωί, προσθέτοντας ότι η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ είναι ισχυρότερη από οποιαδήποτε κυβέρνηση.

«Οι δύο χώρες θα διαχειριστούν τις διαφορές απόψεων σε κλειστά δωμάτια, όπως έκαναν πάντα», είπε.

«Έτσι ενεργούν οι στενότεροι σύμμαχοι και ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η συμμαχία μεταξύ μας είναι ισχυρή και σταθερή», πρόσθεσε.

Ο Λαπίντ δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες από τη συνάντησή του με τον Σάλιβαν στο Χ.

09:59 Οι IDF λένε ότι σκότωσαν δύο αξιωματικούς της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε δύο στρατιωτικούς της Χαμάς που υπηρετούσαν στις αστυνομικές δυνάμεις στη Γάζα σε αεροπορικές επιδρομές.

Σε ανακοίνωσή του στο Χ, ο στρατός ανέφερε ότι ο Ζάχερ αλ Χούλι, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας που εργάζεται σε κεντρικούς καταυλισμούς της Γάζας, αποτέλεσε στόχο μιας επίθεσης την Κυριακή.

Σε μια ξεχωριστή επίθεση σκοτώθηκε ο Ράμι Χαλίλ Φάκι, ο οποίος, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, είναι μέλος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας της Νουσεϊράτ.

Ο αναπληρωτής του Φάκι και άλλα τέσσερα μέλη της Χαμάς σκοτώθηκαν στην επίθεση που έγινε το Σάββατο, προστίθεται στην ανακοίνωση.

09:52 Τι σημαίνει για το Ιράν ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Η δήλωση του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ότι δεν θα υπάρξει αναστάτωση στη λειτουργία του κράτους αποτυπώνει μία πλευρά της κατάστασης στο Ιράν μετά το δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών Χοσεϊν Αμιραμπντολαχιάν, αποτυπώνει μία πλευρά της πραγματικότητας.

Αυτή που έχει να κάνει με το ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν είναι ένα καθεστώς όπου όλες οι αποφάσεις κρίνονται από το ποιος είναι επικεφαλής, αλλά έχει μια πολιτική δομή που επιτρέπει τη συνέχεια του κράτους και την εκλογή της ηγεσίας, όπως και ένα σύνολο αλληλοσυμπληρούμενων κέντρων εξουσίας, που αποτυπώνονται σε ένα συνταγματικό πλαίσιο που συνδυάζει τις δημοκρατικές εκλογές με την ειδική βαρύτητα της θρησκευτικής ηγεσίας, όπως αποτυπώνεται και στον ρόλο του Ανώτατου Ηγέτη αλλά στην σημασία του Συμβουλίου των Κηδεμόνων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο άρθρο ανάλυσης στο in

09:43 Όργιο βίας στη Δυτική Όχθη – Εκατοντάδες έποικοι μαζί με τον στρατό καίνε αγροκτήματα

Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Wafa ότι οι ισραηλινοί έποικοι που έβαλαν φωτιά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και μια μάντρα στο χωριό Γιάτμα της Δυτικής Όχθης το έκαναν «υπό την προστασία των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής».

Ο Ahmed Sanobar, επικεφαλής του συμβουλίου του χωριού Yatma, δήλωσε επίσης στο Wafa ότι εκατοντάδες έποικοι συμμετείχαν στην επίθεση και ότι οι Παλαιστίνιοι αντιμετώπισαν τους δράστες και κατάφεραν να σβήσουν τις φωτιές.

«Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων και των επιτιθέμενων εποίκων, υποστηριζόμενοι από ισραηλινούς στρατιώτες που έριξαν αληθινά πυρομαχικά και δακρυγόνα στους πρώτους», ανέφερε η Wafa.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί από την επίθεση.

09:28 Χρονολόγιο των ισραηλινών επιθέσεων στα νοσοκομεία της Γάζας

Η συνεχιζόμενη πολιορκία του νοσοκομείου al-Awda της Γάζας είναι η τελευταία από μια σειρά ισραηλινών επιθέσεων σε υπηρεσίες υγείας στην παλαιστινιακή επικράτεια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει 445 ισραηλινές επιθέσεις στον ιατρικό τομέα της Γάζας που έπληξαν 101 εγκαταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων 32 νοσοκομείων.

Σε αυτές περιλαμβάνονται:

Οκτώβριος 2023 – ένας πύραυλος χτυπά το πάρκινγκ του αραβικού νοσοκομείου al-Ahli στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.

Νοέμβριος 2023 – οι ισραηλινές δυνάμεις εισέρχονται στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το al-Shifa, μετά από πολυήμερη πολιορκία. Εξαπολύουν επίσης επίθεση στο al-Awda, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις γιατρούς.

Δεκέμβριος 2023 – Οι ισραηλινές δυνάμεις αναλαμβάνουν τον έλεγχο του al-Awda μετά από 12ήμερη πολιορκία, κατά τη διάρκεια της οποίας ελεύθεροι σκοπευτές σκοτώνουν δύο μέλη του ιατρικού προσωπικού της εγκατάστασης.

Ιανουάριος 2024 – Οι ισραηλινές δυνάμεις διατάσσουν την εκκένωση του νοσοκομείου Nasser στο Khan Younis και πραγματοποιούν επιδρομή στις εγκαταστάσεις.

Μάρτιος 2024 – Ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο al-Aqsa σκοτώνει πολλούς αμάχους που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο. Τον ίδιο μήνα, ο στρατός εξαπολύει επίσης νέα επίθεση στο al-Shifa, αφήνοντάς πίσω του μόνο ερείπια.

09:13 Παλαιστινιακές πηγές: Καμία ηγεσία που θα στηρίζεται από το Ισραήλ δεν θα γίνει ανεκτή στη Γάζα

Ο Τζακ Χιούρι γράφει στη Haaretz για την απάντηση των Παλαιστινίων στα σενάρια που προτείνονται στο Ισραήλ για την επόμενη μέρα του πολέμου στη Γάζα.

«Φοβούμενοι την πλήρη ισραηλινή στρατιωτική κυριαρχία στη Λωρίδα της Γάζας, οι Παλαιστίνιοι συζητούν επίσης ποιος θα ελέγχει τον θύλακα μετά τον πόλεμο.

Σε αντίθεση με το Ισραήλ, όμως, οι κάτοικοι της Γάζας αντιτίθενται στην ιδέα τοπικών ηγεσιών (σσ στις οποίες δεν θα περιλαμβάνεται η Παλαιστινιακή Αρχή και η Χαμάς) που θα διοικούν την περιοχή υπό ισραηλινή αιγίδα και εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε μια εναλλακτική λύση: τη δημιουργία μιας πολυεθνικής δύναμης που θα διαχειρίζεται τις πολιτικές υποθέσεις για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ακολουθούμενη από μια διπλωματική διαδικασία που θα καταλήξει τελικά σε ένα παλαιστινιακό κράτος.

Δημοσιεύματα την Παρασκευή ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε εκφράσει την προθυμία να συζητήσει τη μεταφορά του πολιτικού ελέγχου της Γάζας σε «τοπικές οντότητες που δεν συνδέονται με τη Χαμάς».

Αλλά εξέχουσες προσωπικότητες στη Γάζα που δεν συνδέονται με την οργάνωση είναι σαφείς στην άποψή τους ότι υπό αυτές τις συνθήκες, κανείς δεν θα συμφωνούσε να κυβερνήσει τη Γάζα υπό ισραηλινή αιγίδα ή θα μπορούσε να επιβάλει την τάξη ή να πάρει οποιαδήποτε συνεργασία από τους κατοίκους της Γάζας».

09:07 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι έπληξε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν τοποθεσίες που ανήκουν στην οργάνωση Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.

Χτυπήθηκαν κτίρια στην Μπλίντα, την Τζιμπέιν και την Ονταϊσέ, μαζί με ένα παρατηρητήριο στην Τσιχίν, ανέφερε ο στρατός τη Δευτέρα.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι επιτέθηκε εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών στόχων στην ισραηλινή μεθοριακή πόλη Μετούλα.

09:03 ΟΗΕ: Λιγότερα από 5 φορτηγά τη μέρα περνούν στη Γάζα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να διατηρήσει την παρουσία της στα περάσματα Ράφα και Καρέν Αμπού Σάλεμ (γνωστό ως Κερέμ Σαλόμ για τους Ισραηλινούς) στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίγεια επίθεση στην πόλη Ράφα και δεν είναι σε θέση να παρακολουθεί την είσοδο φορτηγών με βοήθεια στην περιοχή.

Η UNRWA παρείχε προηγουμένως καθημερινές εκθέσεις σχετικά με τον συνολικό αριθμό των φορτηγών που εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας μέσω αυτών των διαβάσεων – η συντριπτική πλειονότητα των οποίων ήταν ανθρωπιστικές παραδόσεις από τον ΟΗΕ, την Ερυθρά Ημισέληνο της Παλαιστίνης και άλλες οργανώσεις βοήθειας.

Η UNRWA δήλωσε ότι τώρα, μπορεί να παρακολουθεί μόνο τα φορτηγά του ΟΗΕ που εισέρχονται στη νότια Γάζα. Τα τελευταία στοιχεία του οργανισμού δείχνουν ότι μόνο 69 τέτοια φορτηγά πέρασαν στη νότια Γάζα από τις 6 έως τις 19 Μαΐου, δηλαδή κατά μέσο όρο λιγότερα από πέντε φορτηγά την ημέρα.

Αυτό είναι σημαντικά λιγότερο από τον μέσο όρο των 87 ανθρωπιστικών φορτηγών του ΟΗΕ που εισήλθαν στη Γάζα μέσω των δύο διαβάσεων ανά ημέρα τον Απρίλιο.

08:57 Ο Νετανιάχου απέρριψε το σχέδιο για την ανανέωση των συνομιλιών

Αρκετά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση για την επανάληψη των έμμεσων διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς που υποβλήθηκε από Ισραηλινούς διαπραγματευτές.

Ο Νετανιάχου φέρεται να απέρριψε το σχέδιο το Σάββατο, την ίδια ημέρα που το μέλος του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί εάν η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν παρουσιάσει ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Γάζα μέχρι τις 8 Ιουνίου.

Η ενημέρωση έρχεται σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε ότι «θα στείλει μια αντιπροσωπεία εργασίας στους διαμεσολαβητές», όταν απέρριψε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, την οποία είχε αποδεχτεί η Χαμάς.

Αμέσως μετά, το Ισραήλ ξεκίνησε την επί μακρόν απειλούμενη χερσαία εισβολή του στη Ράφα, η οποία σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη έχει εκτοπίσει έκτοτε περίπου 800.000 ανθρώπους από τη νότια περιοχή.

08:47 Συλλυπητήρια της Χαμάς για τον θάνατο του Ραΐσι: «Υποστήριζε τον παλαιστινιακό αγώνα»

Η Χαμάς εξέφρασε τη θλίψη της για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι.

Σε ανακοίνωση που δημοσίευσε, η Χαμάς μετέφερε στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, την κυβέρνηση και τον λαό του Ιράν τα «ειλικρινή της συλλυπητήρια για την τεράστια απώλεια» και τόνισε ότι ο Ραΐσι είχε υποστηρίξει τον παλαιστινιακό αγώνα και είχε ταχθεί εναντίον του Ισραήλ.

Η Χαμάς μοιράστηκε επίσης την πεποίθησή της ότι οι «στέρεοι θεσμοί» του Ιράν θα ξεπεράσουν τις «συνέπειες της βαριάς απώλειας».

08:38 Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι

Ο αντιπρόεδρος του Ιράν επιβεβαίωσε τον θάνατο του προέδρου Ραΐσι στη συντριβή του ελικοπτέρου με ανάρτησή του στο X.

Η κυβέρνηση του Ιράν συγκάλεσε «επείγουσα συνεδρίαση» μετά την ανακοίνωση ότι ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ήταν μεταξύ εκείνων που έχασαν τη ζωή τους σε συντριβή ελικοπτέρου, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η καρέκλα στην οποία κάθεται συνήθως ο Ραΐσι ήταν κενή και ήταν ντυμένη με ένα μαύρο ύφασμα στη μνήμη του προέδρου, σύμφωνα με μια φωτογραφία που κοινοποιήθηκε από τις κρατικές ειδήσεις.

Η ώρα και οι λεπτομέρειες μιας πένθιμης πομπής θα ανακοινωθούν στο μέλλον, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων FARS.

Ο θάνατος του Ιρανού προέδρου έρχεται σε μια τεταμένη στιγμή των σχέσεων της Τεχεράνης με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα.

Μέχρι στιγμής το Ιράν δεν έχει κάνει λόγο για δολιοφθορά στο ελικόπτερο που μετέφερε τον Ραΐσι, ενώ τις επόμενες ώρες και ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί ποιος θα αναλάβει την προεδρία της χώρας.

Διαβάστε αναλυτικά για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου εδώ

08:30 Ποια είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο al-Awda;

  • Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη συνεχιζόμενη ισραηλινή πολιορκία στο νοσοκομείο al-Awda, ένα από τα τελευταία λειτουργικά νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα.
  • Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, επικαλούμενο ιατρικές πηγές, δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν βλήματα πυροβολικού στο νοσοκομείο πριν περικυκλώσουν τις εγκαταστάσεις την Κυριακή.
  • Το πρακτορείο ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν επίσης μπουλντόζες σε περιοχές κοντά στο νοσοκομείο.
  • Πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη πολιορκία εμποδίζει τους πολίτες και το ιατρικό προσωπικό να εισέλθουν ή να εξέλθουν από την εγκατάσταση.
  • Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι στο νοσοκομείο νοσηλεύονται τουλάχιστον 34 άνθρωποι που τραυματίστηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στον κοντινό προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια το Σάββατο και ότι έχει πλέον ξεμείνει από πόσιμο νερό.

08:20 Με αμείωτη ένταση το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ.

Για όσα προηγήθηκαν διαβάστε εδώ

Sports in

Οι εντυπωσιακές ενέργειες των «μικρών» και τα… χορευτικά του Τσικίνιο στην Ολλανδία (vid)

Δείτε φάσεις και γκολ από τη χθεσινή (25/7) προπόνηση του Ολυμπιακού στην Ολλανδία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024