Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωεκλογές: Τους αναποφάσιστους ποιος θα τους πάρει; Φουλάρουν μηχανές τα κόμματα

Ευρωεκλογές: Τους αναποφάσιστους ποιος θα τους πάρει; Φουλάρουν μηχανές τα κόμματα

Οι αναποφάσιστοι παίζουν κομβικό ρόλο στην κατανομή των εδρών

Φουλάρουν μηχανές τα κόμματα, τρεις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, με στόχο την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης, με τους πολιτικούς αρχηγούς, να εντείνουν τις περιοδείες τους, προβάλλοντας ο καθένας από την πλευρά του, το διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης και τονίζοντας την ανάγκη μαζικής συμμετοχής, καθώς πολλά θα κριθούν και από το ποσοστό της αποχής.

Ένα ποσοστό που όπως επισημαίνουν, εκλογολόγοι, είναι «ένα δύσκολο πρόβλημα που δεν μπορούμε να το λύσουμε» καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να καταγράψουν το μέγεθος της αποχής, αφού οι περισσότεροι που απέχουν συστηματικά από την εκλογική διαδικασία δεν συμμετέχουν ούτε στις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις που αναμένεται να πυκνώσουν όσο πλησιάζει η 9η Ιουνίου, η ΝΔ κινείται πολύ κοντά στον στόχο του 33%, που έθεσε ο πρωθυπουργός, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κλειδώνει στη δεύτερη θέση με  το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί, ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, φαίνονται να δίνουν μάχη για την τέταρτη θέση. ωστόσο πολλά είναι τα λεγόμενα μικρά κόμματα που φλερτάρουν με το όριο του 3% , με επικρατέστερους: Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη και Νέα Αριστερά.

Ζητούμενο η συσπείρωση

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι η ψήφος διαμαρτυρίας  παραμένει κίνδυνος για την κυβέρνηση παρά το ότι διατηρεί το άνετο προβάδισμα έναντι του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρωτιά της ΝΔ θεωρείται αναμφισβήτητη, όμως σε περίπτωση που οι πολίτες ψηφίσουν εκφράζοντας στην κάλπη την δυσαρέσκειά τους για την κυβερνητική πολιτική, ενδεχομένως το κυβερνών κόμμα να βρεθεί με ποσοστό κάτω από αυτό τον πήχη του 33% κάτι που θα αποτελέσει καμπανάκι κινδύνου για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος και σήμερα σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι θα εξαντλήσει τη δεύτερη θητεία.

Το 39% των αναποφάσιστων είναι ψηφοφόροι της ΝΔ, το 15,3% προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το 12,4% από το ΠΑΣΟΚ

Ο πρωθυπουργός σε όλες τις εμφανίσεις του, αναφέρεται στην κρισιμότητα των εκλογών, και ουσιαστικά «απειλεί» τους ψηφοφόρους προβάλλοντας το αφήγημα της σταθερότητας , ζητώντας ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση, ενώ με το βλέμμα στις διαρροές προς τα δεξιότερα, σκληραίνει τη στάση του στα εθνικά θέματα. «Μας ενδιαφέρει να συσπειρώσουμε και αυτούς που κοιτούν σε κόμματα προς τα δεξιά μας να κάνουμε τον διαχωρισμό του υπεύθυνου και σοβαρού πατριωτισμού και της πατριδοκαπηλίας» είπε χαρακτηριστικά «δείχνοντας» τους κυρίους Βελόπουλο και Νατσιό.

Από την αντιπολίτευση, τώρα, επικεντρώνουν την κριτική σε θέματα καθημερινότητας και δη – εκεί που η κυβέρνηση πονάει- στο θέμα της ακρίβειας, που οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι αποτελεί βασικό κριτήριο ψήφου.

Τους αναποφάσιστους ποιος θα τους πάρει;

Κομβικό ρόλο θεωρείται ότι παίζουν οι αναποφάσιστοι που εκτιμάται ότι ανέρχονται περίπου στο 10 με 12% και η τελική τους στάση μπορεί να επηρεάσει (αν όχι τη σειρά) την κατανομή των εδρών και τον στόχο Μητσοτάκη για 9 έδρες στην ευρωβουλή.

Στην πρόσφατη έρευνα της Marc, ενδιαφέρον παρουσιάζει το προφίλ των αναποφάσιστων – οι 6 στους 10 είναι γυναίκες και το 47% είναι στις ηλικίες από 45 έως 65 ετών, ενώ μόνον ο ένας στους πέντε είναι στην ομάδα από 17 έως 34 ετών. Πιο «αποφασισμένοι» στο τι θα ψηφίσουν είναι οι πολίτες ηλικίας 35-44 και 65 και άνω.

Το 39% των αναποφάσιστων είναι ψηφοφόροι της ΝΔ, το 15,3% προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το 12,4% από το ΠΑΣΟΚ.

Σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστων – 7,3% – προέρχονται και από το ΚΚΕ.

Σε επίπεδο αυτοτοποθέτησης, το 42,9% των αναποφάσιστων προέρχονται από το Κέντρο και την Κεντροαριστερά.

inSports

Δεν πάει στο Προολυμπιακό ο Παπαπέτρου – «Η απόφαση είναι καθαρά προσωπική» (pic)

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να μείνει εκτός του Προολυμπιακού τουρνουά με την Εθνική, εξήγησε με ανάρτησή του ο Ιωάννης Παπαπέτρου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024