Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
LGBTQ+: Η πρώτη τρανς ομάδα ποδοσφαίρου γράφει ιστορία

LGBTQ+: Η πρώτη τρανς ομάδα ποδοσφαίρου γράφει ιστορία

Σημαντική στιγμή για τα δικαιώματα των τρανς που πρόσφατα αποκλείστηκαν από διάφορες αθλητικές διοργανώσεις.

Το όνειρό του Arthur Webber που παράτησε το ποδόσφαιρο όταν ήταν μόλις 13 χρονών και ξανάπαιξε το 2022 έγινε πραγματικότητα τον περασμένο Μάρτιου. Ο Arthur έγινε αρχηγός της πρώτης ομάδας ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, που αποτελείται αποκλειστικά από τρανς άνδρες.

Οι παίκτες βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο φορώντας στολές σε μπλε και ροζ χρώμα, τα χρώμτα δηλαδή που κοσμούν τη σημαία της τρανς υπερηφάνειας.

Ο όρος τρανς άνδρας χρησιμοποιείται για τα άτομα που τους αποδόθηκε το θηλυκό φύλο στη γέννηση αλλά η ταυτότητα φύλου τους είναι η αρσενική.

Το ιστορικό ματς της TRUK United FC, όπως ονομάζεται η πρώτη τρανς ομάδα ποδοσφαίρου στην Ευρώπη δόθηκε μπροστά σε 500 οπαδούς στη Διεθνή Ημέρα Τρανς Ορατότητας και για τον Arthur Webber ήταν μια μαγική νύχτα που τα όνειρά του απέκτησαν σάρκα και οστά.

«Ήμουν αρκετά νευρικός πριν τον αγώνα» λέει ο Webber στο CNN. «Δεν έχω ξαναγίνει αρχηγός και ήξερα ότι τα μάτια των τρανσοφοβικών θα ήταν σταμμένα πάνω μας. Ταυτόχρονα, ήθελα να πάρουμε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα και οι παίκτες να διασκεδάσουν. Πολλοί απ’ αυτούς έχουν να παίξουν ποδόσφαιρο από όταν πήγαιναν σχολείο και έπρεπε να τους εξηγήσω μέχρι και το οφσάιντ!» λέει.

Εξάλλου και ο ίδιος, δεν έχει παίξει ποδόσφαιρο εδώ και 11 χρόνια καθώς όταν ως έφηβος αποκάλυψε ότι είναι τρανς, το παράτησε αν και δεν έπαψε ποτέ να το αγαπάει.

Ποια είναι η TRUK united

«Ήμασταν όντως περήφανοι μπαίνοντας στο γήπεδο» υπογραμμίζει ο Webber, ο αρχηγός της TRUK United. Πρόκειται για μια ομάδα που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2021 με αρχικό στόχο να συγκεντρώσει χρήματα για το Trans Radio. Τώρα ο στόχος είναι να κάνουν το ποδόσφαιρο ένα άθλημα χωρίς αποκλεισμούς.

Μάνατζερ της πρώτης τρανς ομάδας είναι η Lucy Clark, η οποία, σύμφωνα με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA) έγινε η πρώτη τρανς διαιτητής του αγγλικού ποδοσφαίρου το 2018 και επίσης δημιούργησε την πρώτη ομάδα τρανς γυναικών στον κόσμο το 2022.

Η Clark, έχει απολαύσει ως μάνατζερ τα ιστορικά κατορθώματα της TRUK United και ο Webber λέει ότι ήταν εκείνη που τον ενθάρρυνε να γίνει αρχηγός της ομάδας που αποτελείται αποκλειστικά από τρανς άνδρες τον περασμένο μήνα.

Το κάλεσμα μέσω social media και ο πόνος του να μην μπορείς να κάνεις αυτό που σου αρέσει

Αφού ο Weeber αποδέχθηκε την πρόταση της Clark, απηύθυνε κάλεσμα στους ενδιαφερόμενους στο Twitter και, όπως λέει ενθουσιάστηκε με την ανταπόκριση.

Πολύ γρήγορα βρήκε την 11δα του, στη οποία συμμετείχε και ένας Βρετανός τηλεοπτικός σταρ, ο Ash Palmisciano.

Ο αγώνας της TRUK United και η θετική ανταπόκριση που είχε, γεμίζουν τον Webber με ελπίδα για το μέλλον της εκπροσώπησης της τρανς κοινότητας στο ποδόσφαιρο αλλά για την ώρα, δεν γίνονται όσα θα έπρεπε στο άθλημα.

Χρειάζεται να γίνουν τόσο πολλά πράγματα ακόμα, όπως τα αποδυτήρια, λέει ο 25χρονος και εξομολογείται ότι αφότου έκανε coming out ως τρανς και σταμάτησε να παίζει ποδόσφαιρο, σταμάτησε να βλέπει και την αγαπημένη του Άρσεναλ. «Πονούσε πολύ να βλέπω αλλά να μην μπορώ να παίξω ποδόσφαιρο» λέει.

Ο Arhtur είναι μέλος των οπαδών LGBTQ στο Βόρειο Λονδίνο –γνωστοί ως Gay Gooners- αλλά όπως λέει υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να κάνουν οι μεγάλοι σύλλογοι για τους τρανς οπαδούς τους. «Προσπαθούν και κάποιες ομάδες έχουν σημειώσει πρόοδο αλλά τα τρανς άτομα πρέπει να βρεθούν στα κέντρα των αποφάσεων» λέει.

Οι προκλήσεις στον αθλητισμό για τους τρανς

Η συγκυρία για τους τρανς αθλητές και αθλήτριες δεν είναι καλή καθώς πρόσφατα η World Athletics απαγόρευσε σε transgender αθλήτριες να αγωνίζονται στην κατηγορία γυναικών σε διεθνείς διοργανώσεις.

Τον Ιούνιο του 2022 η Αγγλική Ομοσπονδία Ράγκμπι (RFU) απαγόρευσε στις transgender γυναικες να παίζουν σε γυναικείους αγώνες και τον ίδιο μήνα η Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης (FINA) ενέκρινε μια νέα πολιτική που εμποδίζει τις περισσότερες τρανσέξουαλ αθλήτριες να συμμετάσχουν σε γυναικείους αγώνες.

Τον Απρίλιο του 2022, η βρετανική ποδηλασία απαγόρευσε στους τρανς και non-binary αθλητές να αγωνίζονται.

Πολλά τρανς άτομα αισθάνονται αυτή τη στιγμή αποκλεισμένα από τον αθλητισμό και αυτό δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στην πρωτιά της TRUK United.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024