Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Upskirting: Νέες πιο αυστηρές ποινές από την Ιαπωνία για τα σεξουαλικά εγκλήματα

Upskirting: Νέες πιο αυστηρές ποινές από την Ιαπωνία για τα σεξουαλικά εγκλήματα

Οι παραβάτες θα είναι αντιμέτωποι με φυλάκιση άνω των τριών χρόνων ή «τσουχτερό» πρόστιμο.

Η Ιαπωνία εξετάζει να θεσπίσει τους πρώτους νόμους κατά της λήψης φωτογραφιών ή βίντεο σεξουαλικής εκμετάλλευσης άλλων χωρίς συγκατάθεση.

Το νομοσχέδιο κατά της «φωτογραφικής ηδονοβλεψίας» θα απαγορεύει πράξεις όπως το upskirting  και η κρυφή μαγνητοσκόπηση σεξουαλικών πράξεων.

Μέχρι τώρα, τέτοιες ποινικές υποθέσεις έπρεπε να διώκονταν σύμφωνα με τους τοπικούς νόμους, οι οποίοι ποικίλλουν σημαντικά ως προς το εύρος.

Το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αναθεώρησης των νόμων της Ιαπωνίας για τα σεξουαλικά εγκλήματα, η οποία θα διευρύνει επίσης τον ορισμό του βιασμού.

Απαγορεύει ρητά τη λήψη, διανομή και ή κατοχή φωτογραφιών των γεννητικών οργάνων κάποιου χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Ποινικοποιεί επίσης την πράξη λήψης φωτογραφιών ανθρώπων που χειραγωγούνται χωρίς να το γνωρίζουν σε σεξουαλικές στάσεις. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο απαγορεύει τη μαγνητοσκόπηση παιδιών «με σεξουαλικό τρόπο χωρίς βάσιμο λόγο».

Στην Ιαπωνία, τα μοντέλα παιδιών -κυρίως κορίτσια- απεικονίζονται συνήθως με σεξουαλικά προκλητικούς τρόπους. Για παράδειγμα, σε κάποιους ζητήθηκε να ποζάρουν με εσώρουχα ή μαγιό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, φωτογραφίες αθλητών με αθλητική ενδυμασία έχουν χρησιμοποιηθεί μερικές φορές και για σεξουαλικούς ή κακόβουλους σκοπούς.

Ποινή φυλάκισης έως 3 έτη

Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών ή πρόστιμο έως και 3 εκατομμυρίων γιεν Ιαπωνίας (£17.500, $22.000).

Οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να περάσουν τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Έρχεται μετά την αυξανόμενη δημόσια κατακραυγή για ισχυρότερους νόμους που ποινικοποιούν πράξεις που διευκολύνονται από τη φωτογραφία με κινητό τηλέφωνο.

Το 2021, η ιαπωνική αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 5.000 συλλήψεις για λαθραία φωτογράφιση – αριθμός ρεκόρ και περίπου τριπλάσιος των περιπτώσεων το 2010.

Περίπου επτά στις 10 αεροσυνοδούς στην Ιαπωνία ανέφεραν επίσης ότι οι φωτογραφίες τους τραβήχτηκαν κρυφά, σύμφωνα με έρευνα μιας εθνικής συνδικαλιστικής οργάνωσης αερομεταφορών που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο.

Ειδικές ρυθμίσεις στις συσκευές

Ήδη, οι περισσότεροι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων στην Ιαπωνία έχουν εγκαταστήσει ακουστικούς ήχους κλείστρου στις φορητές συσκευές τους, για να αποτρέψουν τη μυστική μαγνητοσκόπηση.

Αρκετές ασιατικές χώρες έχουν νόμους κατά της ηδονοβλεψίας, αλλά οι ποινές διαφέρουν.

Στη Νότια Κορέα, όσοι καταδικάζονται για φωτογραφίες με σεξουαλικό περιεχόμενο που έχει ληφθεί κρυφά αντιμετωπίζουν πρόστιμο έως και 10 εκατομμυρίων γουόν (6.000 £, 7.500 δολάρια) ή μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Ωστόσο, ο Σύνδεσμος Γυναικών Δικηγόρων της Κορέας είπε ότι μόνο το 5% από τις 2.000 υποθέσεις παράνομης μαγνητοσκόπησης που κατέληξαν στο δικαστήριο μεταξύ 2011 και 2016 οδήγησαν σε φυλάκιση.

Στη Σιγκαπούρη, κάποιος που καταδικάζεται για ηδονοβλεψία μπορεί να αντιμετωπίσει έως και δύο χρόνια φυλάκιση, πρόστιμα, ξυλοδαρμό ή συνδυασμό αυτών των ποινών. Τα ηδονοπτικά εγκλήματα στα οποία εμπλέκονται θύματα κάτω των 14 ετών θα σημαίνουν υποχρεωτική φυλάκιση, συν πρόστιμα και μπαστούνι.

Η Ιαπωνία εξετάζει αρκετές αλλαγές στον ποινικό κώδικα για να ενισχύσει τη νομοθεσία κατά των σεξουαλικών εγκλημάτων, μετά από πολλαπλές αθωωτικές αποφάσεις για βιασμό το 2019 που προκάλεσαν εθνική κατακραυγή.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, μια επιτροπή του ιαπωνικού υπουργείου Δικαιοσύνης πρότεινε την αύξηση της ηλικίας συναίνεσης από 13 σε 16. Η παραγραφή για την καταγγελία βιασμού θα αυξηθεί επίσης στα 15 από 10 χρόνια.

Η πρόταση του υπουργείου στοχεύει επίσης στην ποινικοποίηση του καλλωπισμού ανηλίκων και στη διεύρυνση του ορισμού του βιασμού.

Επί του παρόντος, η Ιαπωνία έχει τη χαμηλότερη ηλικία συναίνεσης στις προηγμένες χώρες και τη χαμηλότερη στην ομάδα G7.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024