B Science

Κοροναϊός – Αρκτούρος: Πόσο μας ανησυχεί η νέα μετάλλαξη – Τι λέει ο Βασιλακόπουλολς

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια είναι πιθανό να δούμε ένα πιο δυνατό στέλεχος του κοροναϊού.

Στον Αρκτούρο, την νέα παραλλαγή του κοροναϊού, που σαρώνει την Ινδία, είναι στραμμένα τα βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας.  Η υπερμεταδοτική αυτή παραλλαγή, που αναδύθηκε τον Ιανουάριο, έφτασε στη Βρετανία όπου έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 50 κρούσματα, ενώ έχει ανιχνευθεί και σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία, όμως τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι λιγοστά.

Η παραλλαγή XBB.1.16, που ονομάστηκε «Αρκτούρος», είναι παρόμοια με την παραλλαγή «Kraken» XBB.1.5—την πιο μεταδοτική παραλλαγή μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής COVID-19 για τον ΠΟΥ.

Πόσο μας ανησυχεί ο Αρκτούρος

«Ξεκίνησε ουσιαστικά εδώ και τρεις τουλάχιστον μήνες από την Ινδία. Δεν έχει δώσει σήμα πολύ μεγάλου κινδύνου σε άλλες χώρες» δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον ειδικό η εμφάνιση του νέου κύματος του κοροναϊού στην Ινδία δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες καθώς χώρα αυτή έχει διαφορετικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την Ελλάδα. Και όπως αποκάλυψε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει ακόμα ονοματίσει τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον ως στέλεχος υψηλού κινδύνου.

«Εργαστηριακές μελέτες λένε ότι στη χειρότερη των περιπτώσεων θα είναι ένα 20% πιο μεταδοτικό και μάλλον δεν θα κάνει πιο βαριά νόσηση. Ελπίζουμε ότι δε θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα συστήματα υγείας» είπε.

 Τα συμπτώματα

Αναφερόμενος στα συμπτώματα της νέας παραλλαγής τόνισε ότι έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, με την έννοια ότι στην Ινδία κάνει λίγο πιο συχνά -ιδίως στα παιδάκια- επιπεφυκίτιδα δηλαδή κόκκινα μάτια με τσίμπλες, βλέφαρα που δεν μπορούν να ανοίξουν».

Ο Βασιλακόπουλος εξήγησε, σύμφωνα με την ertnews, ότι ο ιός συνέχεια θα εξελίσσεται και ότι δεν πρόκειται να εξαφανιστεί ως δια μαγείας. «Κάποιες από αυτές τις μεταμορφώσεις του ιού θα δίνουν στελέχη τα οποία πιθανόν θα αποκτούν και κάποια νέα χαρακτηριστικά», σημείωσε.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να πει ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια είναι πιθανό να δούμε ένα πιο δυνατό στέλεχος του κοροναϊού. «Ο ιός όσο περνάει ο καιρός να προσπαθεί να γίνεται πιο μεταδοτικός γιατί μόνο έτσι επιβιώνει κάποιος μέσα σε ξενιστές, αλλά δεν θέλει ο ιός να σκοτώνει τους ξενιστές του διότι αν τους σκοτώσει δεν θα μπορεί να μεταδοθεί», πρόσθεσε.

ΕΚΠΑ: Να είμαστε σε εγρήγορση

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, που συνόψισαν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Γιάννης Ντάνασης, χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση.

Οπως αναφέρουν, η  νέα παραλλαγή είναι ένας ανασυνδυασμός, ή συνδυασμός, δύο απογόνων του λεγόμενου «stealth Omicron» BA.2. Σε σύγκριση με την πρότερη παραλλαγή XBB, έχει τρεις επιπλέον μεταλλάξεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργαστηριακές μελέτες σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου που μπορεί να προκαλέσει η παραλλαγή. Οι νοσηλείες, οι εισαγωγές στη ΜΕΘ και οι θάνατοι δεν έχουν ακόμη αυξηθεί λόγω της νέας παραλλαγής, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Το κατά πόσο η νέα παραλλαγή είναι πράγματι ικανή να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών ή/και των θανάτων, μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η μετάλλαξη K478R, η οποία μπορεί να κάνει την παραλλαγή αποτελεσματικότερη στο να ξεπερνά την εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων από προηγούμενη μόλυνση και εμβολιασμό, να προκαλεί συμπτωματική λοίμωξη και να εξαπλώνεται, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων αναμένεται να προσφέρουν κάποιου βαθμού προστασία, ειδικά αν είναι πρόσφατος ο εμβολιασμός. Το αντι-ιικό χάπι Paxlovid (νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη) αναμένεται να συνεχίσει να έχει δράση έναντι της νέας παραλλαγής. Επιπλέον, η XBB.1.16 έχει δείξει την ικανότητα να υπερτερεί γρήγορα έναντι της XBB.1.5 που κυριαρχεί στις ΗΠΑ όσον αφορά τη διάδοση. Η νέα παραλλαγή έχει δείξει ισχυρό πλεονέκτημα ανάπτυξης τους τελευταίους τρεις μήνες.

Είναι σημαντικό να παραμένουμε ως κοινωνία και ως παγκόσμια κοινότητα σε εγρήγορση σχετικά με τις νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2 που αναδύονται, καθώς δεν μπορεί να είναι εκ των προτέρων γνωστός ο αντίκτυπος μιας νέας παραλλαγής στη μεταδοτικότητα του ιού και στη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί.

Βασιλακόπουλος: Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος για την υγεία

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, «ο μεγάλος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι ότι όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε την πανδημία. Έχουμε λοιπόν βάλει και τα μέτρα και την επιτήρηση τελείως στην άκρη και εκεί ελλοχεύει ένας κίνδυνος να έρθει ξανά κάποιο στέλεχος το οποίο να είναι πραγματικά πιο δύσκολο και να μην το αντιληφθούμε έγκαιρα».

Ο ίδιος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επιστημονική έρευνα τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν, πλέον των 18 δισ. δολαρίων που ήδη έχουν δώσει, με άλλα 5 δισ. δολάρια την ανάπτυξη των εμβολίων τα οποία θα είναι για το ανώτερο αναπνευστικό, για να μειώνουν τη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά και των εμβολίων που θα απευθύνονται σε όλους τους κορονοϊούς,

«Υπάρχει ελπίδα ότι μέσα στον επόμενο χρονικό διάστημα η νόσος και από την επιστημονική κοινότητα θα μπορεί να αντιμετωπίζεται και με καινούργια, πιο σημαντικά εργαλεία», επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Να μην ξεχνάμε να προστατεύουμε του ευάλωτους ενόψει πασχαλινού τραπεζιού

Απαντώντας στο εάν θα χρειαστεί να κάνουμε και τέταρτο εμβόλιο ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος. «Το ότι θα χρειαστεί να κάνουμε ένα νέο εμβόλιο το φθινόπωρο αυτό είναι το σίγουρο. Δε νομίζω ότι θα καταφέρουμε τόσο γρήγορα να έχουμε το νέο εμβόλιο. Υπάρχουν εμβόλια σε φάση κλινικών δοκιμών» προσέθεσε λέγοντας ότι τα νέα εμβόλια θα προσφέρουν προστασία από όλους τους κοροναϊούς.

Αναφορικά με τον εορτασμό του Πάσχα και τα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια που όλοι θα μαζευτούμε ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε ότι η κυκλοφορία και η θετικότητα που υπάρχει στη χώρα μας είναι πολύ πιο μικρή από άλλες χρονιές. Ωστόσο, όπως είπε, έχουμε μάθει πια πώς να προστατεύουμε τους αγαπημένους αγαπημένους μας ανθρώπους που είναι ευάλωτοι, που είναι είτε ηλικιωμένοι είτε έχουν προβλήματα υγείας.

Ο ίδιος προέτρεψε τον κόσμο να κάνει ένα rapid test και να χρησιμοποιεί τη μάσκα σε χώρους, όπως οι εκκλησίες, όπου υπάρχει πολύς κόσμος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr
Πρόσφατα Άρθρα B Science
Περιβάλλον

Κλιματική καταστροφή: το μέλλον είναι τώρα

Γνώμες

Με εκθέσεις ιδεών φτιάχνεται το σύστημα υγείας;

Τεχνολογία

Ψηφιακό αποτύπωμα: Καθαρίστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους κωδικούς πρόσβασης

Stories

Ψύχωση και αυτοάνοσες παθήσεις: Το περιστατικό που άνοιξε νέους ορίζοντες στην Ψυχιατρική

Περιβάλλον

Ευρώπη: Πάνω από 500 εκατομμύρια πουλιά έχουν χαθεί τα τελευταία 40 χρόνια

Deutsche Welle

Κλιματική κρίση: Ξηρασία και λειψυδρία ταλαιπωρούν την Πορτογαλία

Περιβάλλον

Κλιματική αλλαγή: «Βήμα σημειωτόν» οι μεγάλες εταιρείες για τη μείωση των εκπομπών

Διάστημα

NASA: Πράσινο φως για αποστολή στον αστεροειδή των αμύθητων θησαυρών

Επιστήμες

Οστεοπόρωση: Το βαρύ τίμημα της «επιδημίας» στις γυναίκες

Διάστημα

Γιατί τα λέιζερ πυροβολούν τον ουρανό πάνω από την έρημο Ατακάμα;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελλάδα

Ληστεία στην Ημαθία: Διαρρήκτες άρπαξαν 50.000 ευρώ και το έσκασαν με ηλεκτρικό πατίνι

Κόσμος

Προφυλακίστηκε ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στο Ανεσί – «Σφίγγα» στους αστυνομικούς

Κόμματα

Ανδρουλάκης: Έχουμε χρέος να διεκδικήσουμε τις γερμανικές επανορθώσεις

Οικονομία

Κοινωνικός Τουρισμός: Πρόγραμμα για συνταξιούχους

Ποδόσφαιρο

Οριστική η συμφωνία Παναθηναϊκού και Μλαντένοβιτς

Γνώμες

Με εκθέσεις ιδεών φτιάχνεται το σύστημα υγείας;

Language & Literature

Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Περί Ελλήνων και βαρβάρων (Μέρος Β’)

Αυτοκίνητο

Αυτοκίνητο: Αποκαλυπτικά στοιχεία – Πόσοι μιλούν στο τηλέφωνο ενώ οδηγούν, πόσοι χρησιμοποιούν το smartphone τους

Επιστήμες

Οστεοπόρωση: Το βαρύ τίμημα της «επιδημίας» στις γυναίκες

Παρασκήνιο

Γιώργος Παπανδρέου: Μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

IN TV

Ξεσπά συγγενής της 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη – «Δεν έχουμε ακούσει συγγνώμη, θα το πάμε μέχρι τέλους»

Planet Travel

Legoland Castle Hotel: Εσύ θα έμενες στο φαντασμαγορικό θέρετρο της LEGO

Interviews

Νεφέλη Μαϊστράλη: «Η απώλεια σε αναγκάζει να τα βλέπεις όλα αλλιώς»

Viral

Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη παραλία της Ελλάδας

Media

Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Το γκάλοπ που λύνει την εξίσωση

Τα Νέα της Αγοράς

«Δώσε βάρος σε όσα έχουν αξία»

Χρήσιμες Πληροφορίες