Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Τέσσερα αυτογκόλ στον δρόμο για τις κάλπες

ΣΥΡΙΖΑ: Τέσσερα αυτογκόλ στον δρόμο για τις κάλπες

Θολές γραμμές 40 ημέρες πριν από την κάλπη με την αναζωπύρωση της συζήτησης για τον φράχτη στον Εβρο, την άρνηση ψήφισης της ρύθμισης για το μπλόκο στον Κασιδιάρη, τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ και τις συγκρούσεις για την υποψηφιότητα Αντώναρου

Μια γενική αρχή είναι πως στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου την ατζέντα την επιβάλλει η κυβέρνηση, η οποία αποφασίζει και τον χρόνο των εκλογών.

Πάντα αυτό ίσχυε σε όλες τις προεκλογικές περιόδους και πάντα το μεγάλο στοίχημα για την αξιωματική και τη λοιπή αντιπολίτευση είναι να αναμετρηθεί με την ατζέντα αυτή ή να την «τουμπάρει».

Σήμερα, και περίπου 40 ημέρες πριν από την κάλπη της 21ης Μαΐου, οι αναλυτές αλλά και μέρος της συριζαϊκής βάσης καταγράφουν πως η στρατηγική δεν ξεκίνησε καλά και μετρά ήδη θολές γραμμές, αυτογκόλ από την Κουμουνδούρου και νέες εστίες εσωστρέφειας (παρά την προσπάθεια Τσίπρα να πάει αδιαμεσολάβητα στον κόσμο, όπως χθες στο Ιλιον).

Τα αυτογκόλ

Τουλάχιστον σε τέσσερις περιπτώσεις τις τελευταίες ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί γραμμή άμυνας, την ώρα που θεωρητικά θα άρχιζε να ξεδιπλώνει το σχέδιο μιας τελικής αντιπολιτευτικής αντεπίθεσης:

Ο φράχτης του Εβρου εκ των πραγμάτων δεν είναι στις ατζέντες της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί προνομιακό πεδίο για τη ΝΔ και το κοινό της.

Το γεγονός πως η κουβέντα για τη διατήρηση ή επέκτασή του αναζωπυρώθηκε δεν εγγράφεται στα δυνατά χαρτιά για την Κουμουνδούρου και παρά το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας αποσαφήνισε πως επί ημερών του θα συνεχίσει να υπάρχει ο φράχτης έστω και με άλλο μείγμα μεταναστευτικής πολιτικής.

Η εικόνα πάντως του κόμματος που από τη μία έχει πάγια θέση τον φράχτη, από την άλλη ρευστοποιεί τη γραμμή αυτή, προσέδωσε μια εικόνα αμηχανίας που εκμεταλλεύθηκε ευφυώς η κυβέρνηση.

Η ρύθμιση για το μόρφωμα Κασιδιάρη είχε και χθες πεδίο αρένας την ίδια τη Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνοντας τα βέλη του στην κυβέρνηση για το θέμα δεν ψήφισε το μπλόκο στο κόμμα, αν και δηλώνει σε όλους τους τόνους πως είναι υπέρ της μη συμμετοχής του στις εκλογές. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωσαν τη στάση της Κουμουνδούρου και την έθεσαν προ των ευθυνών της που δεν στοιχίζεται με το δημοκρατικό τόξο για το θέμα αυτό.

«Σας έχουν τυφλώσει οι προεκλογικές στοχεύσεις. Η απεύθυνση στη θολούρα και το αντισύστημα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε την τροπολογία της Αριστεράς, λέγοντας πως εκείνη «κλείνει το μάτι» στη Χρυσή Αυγή.

Τα πρόσφατα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ πυροδότησαν πόλεμο με την κυβέρνηση και μια απαράδεκτη δήλωση του Τάκη Θεοδωρικάκου πως η αντιπολίτευση «θέλει νεκρούς».

Η πανεπιστημιακή αστυνομία όμως ή η ανομία που βλέπουν πολλοί σε μέρος των χώρων των ΑΕΙ δεν ανήκουν επίσης στα ευχάριστα θέματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να ταλαντεύεται επίσης στο θέμα της ασφάλειας και να μετεωρίζεται έντονα μεταξύ των κυβερνητικών και των αντιπολιτευτικών ημερών του.

Εντάσεις για τα ψηφοδέλτια. Η Κεντρική Επιτροπή της περασμένης Κυριακής επιχειρήθηκε να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Η ανακοίνωση μεγάλου μέρους των υποψηφίων για τις εθνικές εκλογές σε συνδυασμό με το κυβερνητικό πρόγραμμα θα ήταν μια καλή αφορμή για εξωστρέφεια. Κι όμως υπήρξαν εκείνες οι περιπτώσεις που θόλωσαν την εικόνα και πυροδότησαν αντιθέσεις και συγκρούσεις.

Για παράδειγμα, η υποψηφιότητα του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Αττική δεν έγινε δεκτή οριζόντια θετικά απ’ το κόμμα. Μάλιστα το ζωηρό παρασκήνιο που ήθελε να «παίζεται» το εν λόγω όνομα ακόμη και την προηγούμενη ημέρα, ενίσχυσε το κλίμα περίσκεψης που δεν έλαβε χαρακτήρα ανοιχτής σύγκρουσης, πέραν των ευθέων βολών του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη. Εδώ υπήρξε η δεύτερη σκέψη και κριτική από μέρος της βάσης πως τώρα το κόμμα έχει ανάγκη στο άνοιγμα σε αριστερές και νεανικές δεξαμενές και όχι ανάποδα.

Η ανακοίνωση, εξάλλου, της υποψηφιότητας της Ιωάννας Κοντούλη – που δεν είχε συμφωνηθεί μαζί της – επίσης μπέρδεψε τα πράγματα κι άλλο. Οπως και οι ψίθυροι διαφωνίας και ενστάσεων για την υποψηφιότητα του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά για τον Δήμο Αθηναίων (υπήρξε σύσκεψη της Ανοιχτής Πόλης ήδη το Σάββατο όπου καταγράφηκαν ηχηρές διαφωνίες) αλλά και για τη στήριξη του κόμματος στον Ανδρέα Παχατουρίδη στο Περιστέρι. Η μίνι κρίση, τέλος, στο Κιλκίς, όπου έφτασε η Ειρήνη Αγαθοπούλου να αποσύρει την υποψηφιότητά της λόγω του συνυποψηφίου της Παύλου Τονικίδη, συμπλήρωσε την όλη εικόνα εσωστρέφειας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024