Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για «σκάνδαλο εκατομμυρίων» στην ανακύκλωση

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για «σκάνδαλο εκατομμυρίων» στην ανακύκλωση

Ο κ. Παπαδημούλης επικαλείται δημοσιεύματα του Τύπου αναφορικά με το «πάγωμα» της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» στην Ελλάδα.

Για «σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων στην ανακύκλωση» και «πάγωμα» της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στην Ελλάδα για λόγους «αδιαφάνειας», κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με ερώτησή του προς την Κομισιόν.

Όπως αναφέρει, «η Κομισιόν, δια της Επιτρόπου Elisa Ferreira, αρμόδιας για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, με επιστολή της προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας αφήνει σαφείς αιχμές για αδιαφάνεια στην ανακύκλωση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς και για σοβαρά ζητήματα απόδοσης του εξοπλισμού και παγώνει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το έργο έως ότου δοθούν διευκρινίσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ και τον αρμόδιο Υπουργό».

Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο κ. Παπαδημούλης ζητά να μάθει αφενός «ποια είναι τα ειδικότερα ζητήματα που έχουν ανακύψει και οδήγησαν στο πάγωμα της χρηματοδότησης και ποιοι συγκεκριμένοι κίνδυνοι έχουν εντοπιστεί», και αφετέρου «ποιες περιοχές αφορούν τα ζητήματα που έχουν εντοπιστεί, σε ποια χρονική περίοδο αναφέρονται και ποιο το ύψος των σχετικών κονδυλίων».

Τέλος, ζητά από την Κομισιόν να διευκρινίσει ποιες είναι οι «περαιτέρω ενέργειες που είναι απαραίτητες για τη διευθέτηση του ζητήματος, όπως αναφέρει στην επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων η Ευρωπαία Επίτροπος Elisa Ferreira, αρμόδια για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις».

Η ερώτηση Παπαδημούλη

Θέμα: Πάγωμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» στην Ελλάδα

Δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου αποκαλύπτουν επιστολή της κ. Elisa Ferreira, Επιτρόπου αρμόδιας για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας, με την οποία αφήνονται σαφείς αιχμές για τη χρηστή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση του συστήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης στην Ελλάδα, γνωστού ως «σπιτάκια ανακύκλωσης».

Ειδικότερα, σε συνέχεια αλληλογραφίας μεταξύ των ευρωπαϊκών και των ελληνικών υπηρεσιών, η Επίτροπος αναφέρει ότι, ενόσω εκκρεμούν η αξιολόγηση της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας και της σχέσης κόστους-οφέλους και η τελική διευθέτηση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει, παγώνει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το έργο, με την απόσυρση των σχετικών δαπανών από εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής δαπανών και τη μη συμπερίληψή τους σε επόμενες αιτήσεις πληρωμής.

Παράλληλα, η Επίτροπος αναφέρει ότι έχει ζητήσει από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες να ενημερώσουν την ελληνική διοίκηση για περαιτέρω ενέργειες που είναι απαραίτητες για τη διευθέτηση του ζητήματος, ώστε να διασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ υλοποιείται με στρατηγικό, αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια είναι τα ειδικότερα ζητήματα που έχουν ανακύψει και οδήγησαν στο πάγωμα της χρηματοδότησης και ποιοι συγκεκριμένοι κίνδυνοι έχουν εντοπιστεί;

Ποιες περιοχές αφορούν τα ζητήματα που έχουν εντοπιστεί, σε ποια χρονική περίοδο αναφέρονται και ποιο το ύψος των σχετικών κονδυλίων;

Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες αναφέρεται η Επίτροπος;

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024