Μητσοτάκης στην Bild: «Δεν γίνεται ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική χωρίς φράχτες και τείχη»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα μεγάλο τείχος και μία μεγάλη πόρτα» - το τείχος για την προστασία των συνόρων μας και η πόρτα «για τη νόμιμη πολιτική για την υποδοχή προσφύγων ή οικονομικών μεταναστών στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
Συνέντευξη με κύριο θέμα το μεταναστευτικό παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς φράχτες και τείχη στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Τι χρησιμότητα έχουν τα σύνορα, όταν δεν μπορεί κανείς να τα προστατεύσει; Κατά τη γνώμη μου, ένα τείχος είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τα χερσαία σύνορα. Και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μίας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής», τόνισε.
«Η Τουρκία χρησιμοποίησε τη μετανάστευση ως όπλο»
Αναφερόμενος στα επεισόδια που είχαν γίνει το 2020 στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην περιοχή του Έβρου, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, «βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία οργανωμένη εισβολή χιλιάδων παρανόμων μεταναστών στην Ελλάδα, δηλαδή σε ευρωπαϊκό έδαφος».
Και τόνισε πως «η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα, η οποία χρησιμοποίησε τη μετανάστευση ως όπλο, για γεωπολιτικούς σκοπούς. Τότε είχε έρθει ολόκληρη η ηγεσία της ΕΕ στα ελληνοτουρκικά σύνορα και μας χειροκρότησε όταν υπερασπιζόμαστε τα σύνορα», είπε χαρακτηριστικά.
Επικαλούμενος παλαιότερο σχόλιο του Τομ Φρίντμαν στους New York Times, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στην Bild ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα μεγάλο τείχος και μία μεγάλη πόρτα».
Και εξήγησε: «Το μεγάλο τείχος πρέπει να διασφαλίζει ότι προστατεύουμε τα σύνορά μας και η μεγάλη πόρτα θα αποτελεί μία γενναιόδωρη, νόμιμη πολιτική για την υποδοχή προσφύγων ή οικονομικών μεταναστών στην ευρωπαϊκή οικογένεια – διότι χρειαζόμαστε και ανθρώπινους πόρους για να στηρίξουμε την οικονομική μας ανάπτυξη».
«Οι πρόσφυγες κυνηγούν γενναιόδωρες παροχές»
Για το ζήτημα των «δευτερογενών μεταναστευτικών ροών», δηλαδή τους πρόσφυγες που έχουν εξασφαλίσει άσυλο στην Ελλάδα, αλλά επιχειρούν να μετακινηθούν στην Γερμανία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι πρόσφυγες κυνηγούν τις γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές».
«Αν κάποιος πάρει άσυλο στην Ελλάδα, θέλω αυτός ο άνθρωπος να παραμείνει στην Ελλάδα. Και αν θέλετε να χτίσετε τη ζωή σας στην Ελλάδα, θα σας καλωσορίσουμε, όπως κάνουμε ήδη.
»Μπορούμε να προσφέρουμε τις ίδιες παροχές με τη Γερμανία; Όχι. Δεν είμαστε τόσο πλούσιοι όσο η Γερμανία. Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες παροχές στους πρόσφυγες στην Ελλάδα από αυτές που δίνω στους Έλληνες πολίτες. Νομίζω ότι αυτό είναι κατανοητό σε όλους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Δεν κάνουμε pushbacks, αλλά αναχαιτίζουμε ανθρώπους στη θάλασσα»
Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα της Bild για το επίμαχο ζήτημα των επαναπροωθήσεων, αρνήθηκε ότι η Ελλάδα κάνει κάτι τέτοιο και ανέφερε τα εξής:
«Δεν κάνουμε pushbacks. Όμως αναχαιτίζουμε ανθρώπους στη θάλασσα. Είμαι απόλυτα συνειδητοποιημένος ως προς αυτό και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό συνάδει με το νομικό πλαίσιο της ΕΕ».
«Την ίδια ώρα», προσέθεσε ο πρωθυπουργός, «έχουμε σώσει χιλιάδες ανθρώπους που κινδύνευαν να πνιγούν στη θάλασσα. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό και να το εξηγήσω στους αναγνώστες σας: όσο λιγότεροι άνθρωποι υπάρχουν στη θάλασσα, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος να πνιγούν».
- Οι νέες πιθανότητες πρόκρισης για Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ – Το σενάριο για «εμφύλιο» στα πλέι-οφ
- «Φραπές»: «Μας φλόμωσε στο ψέμα» – Αντιδράσεις των κομμάτων στην παρωδία της Εξεταστικής
- Θρίλερ με τον Δανό δότη σπέρματος: «Η πιθανότητα να αναπτύξεις καρκίνο πλησιάζει το 90%» – Τι λέει καθηγητής
- Καλιφόρνια: Ισχυρή έκρηξη σε αγωγό αερίου – Τουλάχιστον 6 τραυματίες, σοβαρές ζημιές σε 3 κτίρια
- NCAA: Νέα τρομερή εμφάνιση και «τριαντάρα» του Αβδάλα (vid)
- Ο εντερικός – εγκεφαλικός άξονας του σκύλου: Πώς το έντερο επηρεάζει το άγχος, τη συμπεριφορά, την ευζωία του
