Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Credit Suisse: Η κατάρρευσή της θα συμπαρέσυρε και την οικονομία της Ελβετίας

Credit Suisse: Η κατάρρευσή της θα συμπαρέσυρε και την οικονομία της Ελβετίας

Η ελβετίδα υπουργός Οικονομικών εξηγεί γιατί ήταν ζωτικής σημασίας η εξαγορά της Credit Suisse από τη μεγάλη της ανταγωνίστρια UBS

Υπάρχει μια ανακολουθία λόγων και έργων όταν μια φιλελεύθερη κυβέρνηση παρεμβαίνει τόσο αποφασιστικά στον κόσμο των επιχειρήσεων ώστε να ενορχηστρώσει την εξαγορά και τη διάσωση του δεύτερου χρηματοπιστωτικού ομίλου της χώρας από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του.

Τους λόγους για τους οποίους η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας παραβίασε τις «βασικές της τις αρχές» εξήγησε η υπουργός Οικονομικών της χώρας Κάριν Κέλερ-Σούτερ στην ημερήσια εφημερίδα της Γενεύης «Le Temps».

Δίχως περιστροφές η Κέλερ-Σούτερ, στέλεχος του ελβετικού Φιλελεύθερου Κόμματος και η ίδια, παραδέχθηκε ότι αν η Credit Suisse αφηνόταν να καταρρεύσει, θα συμπαρέσυρε πιθανώς και την οικονομία της Ελβετίας.

«Η κυβέρνηση έδρασε για να προστατεύσει με τον καλύτερο τρόπο το συμφέρον της χώρας οργανώνοντας τάχιστα την ανάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας της Ελβετίας από τη UBS, τη βασική της εγχώρια ανταγωνίστρια», τόνισε.

«Λάθος κουλτούρα»

«Για να γλιτώσει την πτώχευση η Credit Suisse περίπου 109 δισ. ελβετικά φράγκα (110 δισ. ευρώ) έπεσαν στο τραπέζι στα μέσα του μήνα που πέρασε, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών εγγυήσεων και της ρευστότητας που διέθεσε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας», υπενθυμίζει η «Le Temps».

«Δεδομένων των συνθηκών ενεργήσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε για να ελαχιστοποιήσουμε το βάρος για το κράτος και τους φορολογούμενους», τόνισε η Κάριν Κέλερ-Σούτερ.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χωρίς την αποφασιστική παρέμβαση των αρχών, η εναλλακτική λύση θα ήταν μια χρεοκοπία της Credit Suisse το πρωί της Δευτέρας 20 Μαρτίου, συνοδευόμενη πιθανώς από μια κατάρρευση της ελβετικής οικονομίας», υποστήριξε η ελβετίδα υπουργός.

Γιατί όμως κατέρρευσε ο ένας εκ των δύο πυλώνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος μιας χώρας που έχει ως «σήμα κατατεθέν» τις τράπεζές της, εκτός βέβαια από τα «ρολόγια κούκους», όπως παρατηρούσε σκωπτικά ο Όρσον Γουελς στον «Πολίτη Κέιν» (εννοούσε τα γνωστά εκκρεμή);

«Επειδή με τα χρόνια καλλιεργήθηκε μια κουλτούρα που φαίνεται ότι δημιούργησε λάθος κίνητρα. Επειδή έχουν γίνει πολλά σκάνδαλα..», απάντησε η ελβετίδα υπουργός.

Θα καθίσει κάποιος στο σκαμνί;

Όπως και η UBS, η Credit Suisse συγκαταλέγεται μεταξύ των 30 τραπεζών του πλανήτη που θεωρείται ότι έχουν βαρύνουσα σημασία για το διεθνές τραπεζικό σύστημα και ως εκ τούτου είναι «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν».

Όμως τα τελευταία χρόνια η άλλοτε κραταιά Credit Suisse έχει πληγεί από σειρά σκανδάλων. Και όταν τρεις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ κατέρρευσαν τον Μάρτιο, αποκαλύφθηκε ότι ήταν ο αδύναμος κρίκος στο διεθνές χρηματοπιστωτικό στερέωμα.

Οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της καταρρέουσας τράπεζας από την UBS διεξήχθησαν υπό το κράτος του υπερεπείγοντος στο ελβετικό υπουργείο Οικονομικών στη Βέρνη, υπό την αιγίδα της Κάριν Κέλερ-Σούτερ. Η συμφωνία για το συνολικό πακέτο διάσωσης των περίπου 3 δισ. ελβετικών φράγκων (και ευρώ πάνω-κάτω) ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής 19 Μαρτίου και ευλόγως πιστώνεται στην ηλικίας 59 ετών υπουργό που κατάγεται από παλαιά ελβετική οικογένεια χρυσοχόων.

Στο ερώτημα που της έθεσε ο ρεπόρτερ της ελβετικής εφημερίδας για το αν στελέχη της τράπεζας θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για κακοδιαχείριση ή και άλλα αδικήματα, η υπουργός απάντησε ότι κάτι τέτοιο «είναι δύσκολο και σύνθετο».

Η Κέλερ-Σούτερ διευκρίνισε ότι αυτή την ώρα προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συγχώνευση των δύο τραπεζών. Την περασμένη Τετάρτη η διοίκηση της UBS είχε ανακοινώσει ότι θα ολοκληρώσει την εξαγορά τους επόμενους μήνες.

«Η εμπιστοσύνη δεν ρυθμίζεται»

Ένα επίσης κρίσιμο ερώτημα που έθεσε η ελβετική εφημερίδα στην υπουργό Οικονομικών αφορούσε τη δομή που θα έχει ο νέος χρηματοπιστωτικός οργανισμός. Διότι η συγχώνευση των δύο κολοσσών θα δημιουργήσει μια τραπεζική οντότητα με ενεργητικό που θα φθάνει τα 1,6 τρισ. δολάρια, θα είναι δηλαδή διπλάσιο από το ΑΕΠ της Ελβετίας.

Η Κέλερ-Σούτερ είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλήσει κανείς για τη μελλοντική δομή της UBS, διευκρινίζοντας ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας της πρέπει να αναλύσει πλήρως τις εξελίξεις και στη συνέχεια να αναθεωρήσει τους κανονισμούς για τις τράπεζες που κρίνονται ότι είναι «πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν».

«Ας μην ξεχνάμε ότι αντιμετωπίσαμε μια κρίση εμπιστοσύνης και όπως είπα και την κρίσιμη νύχτα της 19ης Μαρτίου, η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να ρυθμιστεί», τόνισε η υπουργός.

«Τα οικονομικά και επιχειρηματικά μεγέθη που θα προκύψουν από την απορρόφηση της Credit Suisse δεν θα είναι υπερβολικά και δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα», εκτίμησε πάντως ο νέος (επανακάμψας για την ακρίβεια) διευθύνων σύμβουλος της UBS Σέρτζιο Ερμότι.

«Ακόμα και μετά τη συνένωση της UBS με την Credit Suisse δεν θα είμαστε στην κορυφή της διεθνούς κατάταξης των τραπεζών με βάση το μέγεθός τους», δήλωσε ο Ερμότι στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024