Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας κατά Μητσοτάκη για Τέμπη: «Οι πολίτες ψάχνουν πρωθυπουργούς που θα πάψουν να παριστάνουν τους ανήξερους»

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη για Τέμπη: «Οι πολίτες ψάχνουν πρωθυπουργούς που θα πάψουν να παριστάνουν τους ανήξερους»

«Είναι μία κυβέρνηση που συνεχίζει αλαζονικά να αγνοεί την ευθύνη. Είμαστε στη σκιά των Τεμπών όχι μιας θυσίας αλλά μιας τραγωδίας που θα έπρεπε και θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μίλησε στο πλαίσιο της ημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με αντικείμενο την ασφάλεια στις μεταφορές.

Ο κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του, τόνισε ότι είμαστε σε μία χώρα που πενθεί. «Είναι μία κυβέρνηση που συνεχίζει αλαζονικά να αγνοεί την ευθύνη. Είμαστε στη σκιά των Τεμπών όχι μιας θυσίας αλλά μιας τραγωδίας που θα έπρεπε και θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια τόνισε πως όσοι ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού, θα πρέπει να στεκόμαστε μπροστά στο χρέος που επιβάλει η συνείδηση και η ηθική μας. «Να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβεί μία τέτοια τραγωδία, να κάνουμε το παν για να νοιώθουν όλοι ασφαλείς. Να ακούσουμε τους ειδικούς και του εργαζόμενους».

«Καρφιά» κατά Μητσοτάκη

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι «δεν νοιώθουν όλοι οι πολιτικοί και οι πολιτικές δυνάμεις αυτό το χρέος. Κάποιοι δεν λένε να καταλάβουν ότι οι πολίτες δεν ψάχνουν για υπουργούς να παριστάνουν τους μηχανοδογούς, αλλά για πρωθυπουργούς που θα πάψουν να παριστάνουν τους ανήξερους».

Πρόσθεσε, πως η  σημερινή μας εκδήλωση και κάθε πτυχή του σχεδίου μας είναι για εμάς κάτι περισσότερο από μία σειρά πολιτικών προταγμάτων.

«Είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες θα χτίσουμε ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης.  Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών μεταξύ άλλων ανέδειξε και το μέγεθος της ανεπάρκειας και της αναποτελεσματικότητα του κράτους, ένα κράτος που χτίστηκε με τα παλιά υλικά της αναξιοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων και συντηρήθηκε με παλιές και νέες συνταγές διαφθοράς και εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων, ένα κράτος που αφού έκαναν λάφυρο, μετά απαξίωσαν συστηματικά».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το χρέος του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει να μιλήσει όχι με ευχολόγια αλλά για άμεσες και ριζοσπαστικές λύσεις, «να περιγράψουμε το πώς οι καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών δεν θα είναι ούτε ρίσκο, ούτε περιπέτεια αλλά τίποτα περισσότερο από μια ρουτίνα. Όπως συμβαίνει σε κάθε σοβαρό κράτος. Όπως επιβάλλει σε τελική ανάλυση το ίδιο το Σύνταγμα».

Τόνισε ότι «η δημοκρατία είναι το συμβόλαιο και οι όροι αυτού του συμβολαίου είναι η ασφάλεια και η δικαιοσύνη. Παντού και για όλους» και πως «αν μια κυβέρνηση όχι απλά δεν μπορεί να τα διασφαλίσει, αλλά επανειλημμένα γίνεται η ίδια παράγοντας υπονόμευσής τους, τότε αυτή είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση που πρέπει να φύγει».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σήμερα αποφάσισε να μην τοποθετηθεί με προτάσεις για τεχνικά ζητήματα, που θα τεθούν στα θεματικά τραπέζια της ημερίδας και θα καταγραφούν στις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θέλει να προτείνει λύσεις «για τη ρίζα του κακού στη δημόσια διοίκηση και στην εκτέλεση των δημόσιων έργων», διότι αν δεν αντιμετωπιστεί αυτή δεν θα καταφέρουμε όσο κι αν το επιθυμούμε να διαμορφώσουμε συνθήκες ασφάλειας στα έργα και στις υποδομές».

Υπογράμμισε ότι για την ασφάλεια χρειάζεται περισσότερο φως και πως «ένα μεγάλο μέρος της κακοδιαχείρισης, της ανεπάρκειας και της διαπλοκής στις συναλλαγές του δημοσίου με ιδιώτες, που είναι καταλυτική για την ασφάλεια και τη λειτουργία των δημόσιων υποδομών, οφείλεται στο σκοτάδι». Στο σκοτάδι ανθίζει η διαφθορά και πάντοτε εις βάρος και της ασφάλειας, είπε, «γιατί εκεί που το αλισβερίσι των ημέτερων και οι συμφωνίες γίνονται κάτω από το τραπέζι, κανείς δεν λογαριάζει ούτε την ασφάλεια, ούτε την ποιότητα των υποδομών».

Υπογράμμισε ότι «σε αυτό το πάρτι που δεν θέτει μόνο τα δημόσια οικονομικά σε κίνδυνο, αλλά την ίδια την ανθρώπινη ζωή, είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα οριστικό τέλος», προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα γίνει με ημίμετρα αλλά «με ριζοσπαστικές προτάσεις και πάνω απ’ όλα την πολιτική βούληση να συγκρουστούμε με την παρακμή». Τόνισε ότι είναι παρακμή να ζούμε «σε ένα κράτος που δεν είχε αναλώσιμα στα νοσοκομεία τον καιρό της πανδημίας και την ίδια στιγμή έχει μοιράσει 9,5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς.

Τρεις παρεμβάσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε ότι «δικαιοσύνη παντού σημαίνει ασφάλεια παντού, σημαίνει πρώτα από όλα σεβασμός στην ίδια τη ζωή». Είπε ότι στο σκοτάδι ανθίζει η διαφθορά και πάντα εις βάρος και της ασφάλειας, για να υπογραμμίσει ότι «σε αυτό το πάρτι που δεν θέτει μόνο τα δημόσια οικονομικά σε κίνδυνο, αλλά την ίδια την ανθρώπινη ζωή είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα οριστικό τέλος». Σημείωσε ότι το επίκεντρο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια νέα Διαύγεια συνολικά για τα δημόσια έργα, συνολικά για τα έργα υποδομής.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις τρεις προγραμματικές παρεμβάσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτον, αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση, υλοποίηση και τη λειτουργία πρώτα από όλα ενός ψηφιακού Κεντρικού Συστήματος Αδειοδοτήσεων.

Με διασύνδεση όλων των φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου τομέα, όπως είπε, οι οποίοι εμπλέκονται στην αδειοδότηση, στις διαδικασίες έγκρισης δημοσίων και ιδιωτικών τεχνικών έργων, καθώς και όλων των ελεγκτικών οργάνων και αρχών.

Η διεκπεραίωση της διαδικασίας εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων θα γίνεται στο σύνολό της ηλεκτρονικά.
Στο σύστημα θα περιλαμβάνονται και οι ειδικές κατηγορίες αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων από φορείς και υπηρεσίες όπως, η δασική, οι εφορίες αρχαιοτήτων, το συμβούλιο αρχιτεκτονικής, το πυροσβεστικό σώμα.

Δεύτερον, τόνισε ότι προχωράμε στη θεσμοθέτηση, υλοποίηση και τη λειτουργία ενός ψηφιακού Κεντρικού Σύστηματος Παρακολούθησης Τεχνικών Έργων.

Στο σύστημα αυτό, σημείωσε,  θα καταγράφεται όλη η πορεία υλοποίησης ενός δημόσιου έργου.

«Με δυο λόγια δε θα μπορεί να ισχύει αυτό που συμβαίνει σήμερα. Δηλαδή, μετά το προσυμβατικό έλεγχο από όλους τους φορείς που ασκούν τον έλεγχο της νομιμότητας, όπως του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της ΕΑΔΗΣΥ, της Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών, των διαχειριστικών αρχών, ένα έργο, η υλοποίηση μιας σύμβασης μένει χωρίς ορατότητα.
Και η ορθή τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών μιας σύμβασης εναπόκειται στην ευχέρεια των υπαλλήλων της αρμόδιας υπηρεσίας και φυσικά στη σχέσης τους με την ανάδοχο εταιρεία. Από εδώ και στο εξής κάθε λογαριασμός, κάθε πίνακας εργασιών, κάθε πρόοδος, κάθε εκταμίευση θα είναι στη Διαύγεια, ορατή απ’ όλους. Και προφανώς κάθε παράταση ή κάθε καθυστέρηση θα είναι στο φως.
Συνεπώς η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, ο ίδιος ο υπουργός υποδομών, βουλευτές αλλά και ο κάθε απλός πολίτης, θα έχει τη δυνατότητα γνώσης, ελέγχου και παρέμβασης».

Τέλος, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  προχωρούμε και σε μια τρίτη ψηφιακή καινοτομία:

«Στη θεσμοθέτηση, την υλοποίηση και τη λειτουργία Συστήματος Καταγραφής, Λειτουργίας και Συντήρησης Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων, στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα δημόσια και ιδιωτικά έργα, τα οποία έχουν παραληφθεί οριστικά».

Παράλληλα, συντάσσεται και ο κατάλογος στοιχείων συντήρησης και λειτουργίας έργων, και για τα κτιριακά έργα διασυνδέεται με το σύστημα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίων.
Με δυο λόγια φτιάχνουμε ένα Εθνικό Ψηφιακό Μητρώο υποδομών, στο οποίο όμως καταγράφονται και όλες οι ενέργειες συντήρησης και όλες οι πιστοποιήσεις ασφαλείας.
Ώστε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δημόσιες υποδομές και άρα τι πρέπει να γίνει για την ασφάλεια χρήσης τους.

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024