Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΜέΡΑ25: «Αμετανόητοι! Σοσιαλισμός για τα funds η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη κατοικία»

ΜέΡΑ25: «Αμετανόητοι! Σοσιαλισμός για τα funds η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη κατοικία»

Το ΜέΡΑ25 υποστηρίζει ότι οι δανειολήπτες και η κοινωνία «μόνο να χάσουν έχουν από την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την πρώτη κατοικία».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, για τις προτάσεις του ως προς την προστασία της πρώτης κατοικίας, εξαπέλυσε το ΜέΡΑ25, τονίζοντας πως οι δανειολήπτες και η κοινωνία «μόνο να χάσουν έχουν από την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα».

Το ΜέΡΑ25 αναφέρει ότι «χωρίς κατάργηση του ‘Ηρακλή‘ δεν υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας και των ‘κόκκινων’ δανειοληπτών, όπως ακριβώς δεν μπορεί να σταματήσει η αισχροκέρδεια στην ηλεκτρική ενέργεια χωρίς κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας».

«Οι δανειολήπτες και η κοινωνία δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την πρόταση του κ. Τσίπρα, μόνο να χάσουν έχουν. Προφανώς, όμως, αποτελεί ιερό δισκοπότηρο για ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ο ‘Ηρακλής’ που εξασφαλίζει ασυδοσία στα funds», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Και τονίζει πως μόνη λύση είναι ο «Οδυσσέας», «η πρόταση του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη».

Μάλιστα, ο τίτλος της ανακοίνωσης του κόμματος Βαρουφάκη είναι: «Αμετανόητοι! Σοσιαλισμός για τα funds η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη κατοικία. Συνεχίζουν την ίδια καταστροφική πολιτική».

«Σοσιαλισμός για τα funds οι προτάσεις Τσίπρα»

Ως προς την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη βραχυχρόνια εξωδικαστική ρύθμιση, το ΜέΡΑ25 σημειώνει πως αυτή «περιλαμβάνει δύο εναλλακτικές επιλογές, βάσει της χρονικής διάρκειας αποπληρωμής».

Και εξηγεί αναλυτικά: «Κατ’ αρχάς η βραχυχρόνια, 5 έως 10 έτη με αγοραία επιτόκια (καθώς δεν υπάρχει αναφορά επιτοκίου όπως στην μακροχρόνια περίπτωση, υποθέτουμε εύλογα ότι θα εφαρμοστούν αγοραία επιτόκια). Αυτό ‘πωλήθηκε’ από τον Τσίπρα ως η περίπτωση με το μεγάλο κούρεμα. Όπου μεγάλο ‘κούρεμα’, 40% με 60%!

»Ο δανειολήπτης αποδέχεται το σύνολο της οφειλής, επέρχεται κούρεμα δήθεν γενναίο, π.χ. 50%. Και ο οφειλέτης βρίσκεται στη θέση όπου πρέπει μέσα σε 5 με 10 χρόνια, να αποπληρώσει το 50% μιας οφειλής που αγοράστηκε από το fund το πολύ στο 10% της αξίας του, και μάλιστα με αγοραία επιτόκια! Παραγωγή τρομερών υπεραξιών για τα funds σημαίνει αυτό, δρομολόγηση της αγοράς τιτλοποιημένων δανείων ΗΡΑΚΛΗΣ σημαίνει αυτό!».

Τα παραδείγματα του ΜέΡΑ25 στις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ

Στο παράδειγμα που επικαλείται το ΜέΡΑ25 στην ανακοίνωσή του, «το fund ζητά το 100% δανείου ονομαστικής αξίας Euro 200 χιλ., το οποίο αγόρασε για Euro 20 χιλ., στο 10% της ονομαστικής αξίας.

»Η ΕΓΔΙΧ, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (υπηρεσία του ΥΠΟΙΚ που συστάθηκε το 2016), κάνει κούρεμα 50%, κουρεύει δηλαδή Euro 100 χιλ. και άρα η προς αποπληρωμή οφειλή είναι Euro 100 χιλ. Το αγοραίο επιτόκιο, ανάλογα με τον χρόνο, κυμαίνεται από 3,5%, για 5ετία, έως 4,5% για 10ετία.

»Έστω πάει στα 10 χρόνια με επιτόκιο 4,5%. Η μηνιαία δόση ανέρχεται στα Euro 1.050! Όμως, μην είμαστε άδικοι», αναφέρει ειρωνικά, προσθέτοντας πως «υπάρχει η πρόβλεψη για ‘κρατική επιδότηση ως και 50% για την εξυπηρέτηση της εναπομείνασας οφειλής, με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια’ (sic).

»Κάποιοι δηλαδή που ούτως ή άλλως δεν θα μπορούν να μπουν σε αυτή τη ρύθμιση πρακτικά, επειδή τα εισοδήματά τους θα είναι πολύ χαμηλά, υποθετικά λοιπόν, θα πλήρωναν, αντί για Euro 1.050, μόνο Euro 525 τον μήνα, ποσό μεγαλύτερο από το εισόδημά τους».

«Ασχολίαστη η δέσμευση Τσίπρα για αναστολή πλειστηριασμών»

Όσον αφορά τη μακροχρόνια εξωδικαστική ρύθμιση που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας, αυτή – σύμφωνα με το ΜέΡΑ25 – «διαρκεί 10 με 35 χρόνια και έχει να κάνει με αυτούς που δεν μπορούν να καταβάλουν τα Euro 1.000 ή Euro 500 που βγάζει μέσο ‘κοστούμι’ η βραχυχρόνια ρύθμιση.

»Το επιτόκιο της μακροχρόνιας ρύθμισης θα είναι σταθερό στο 2%. Υπάρχει όμως μια προϋπόθεση: το ύψος της οφειλής ορίζεται ‘στο 100% της αντικειμενικής αξίας του προστατευόμενου ακινήτου!’

»Ο δανειολήπτης δηλαδή, για να ρυθμίσει σε μακροχρόνια βάση, με σταθερές δόσεις την οφειλή του, πρέπει να αποδεχθεί ότι οφείλει στο fund την αντικειμενική αξία του σπιτιού που το αρπακτικό απειλεί να του βγάλει στο σφυρί! Ένα δάνειο που, επαναλαμβάνουμε, το fund απέκτησε το πολύ στο 10% της ονομαστική του αξίας!».

Εν προκειμένω, το παράδειγμα αναφέρει ως υπόθεση εργασίας, ότι «για ένα δάνειο ονομαστικής αξίας Euro 200 χιλ., που είναι είναι εγγυημένο με ακίνητο αντικειμενικής αξίας Euro 190 χιλ., ο δανειολήπτης αποδέχεται ότι οφείλει στο fund το 95% της ονομαστικής αξίας του δανείου, και ας έχει αποπληρώσει ήδη το 40%, 50%, 60%, 70% του δανείου».

Το ΜέΡΑ25 υπογραμμίζει, μάλιστα, πως ο κ. Τσίπρας «υποτίθεται ότι δεσμεύτηκε να προστατεύσει την πρώτη κατοικία μόλις εκλεγεί: ‘Η πρώτη ενέργεια θα είναι να προχωρήσουμε αμέσως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης, με βάση τα παραπάνω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για διάστημα τριών μηνών, έως ότου δηλαδή τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών’ (sic)».

Τη δέσμευση αυτή, το ΜέΡΑ25 την αφήνει «ασχολίαστη», όπως σημειώνει καταληκτικά στην ανακοίνωσή του.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024