Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές 2023: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα προκύψει αυτοδυναμία

Εκλογές 2023: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα προκύψει αυτοδυναμία

Το ΠΑΣΟΚ είναι «πολύφερνη νύφη» και για τη ΝΔ και για το ΣΥΡΙΖΑ και δεν αποκλείεται «γάμος» από την πρώτη Κυριακή, αν βγαίνουν τα νούμερα.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Mega είπε πως αν βγαίνουν οι αριθμοί μπορεί να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Πρωτίστως, το μήνυμα απευθύνεται στο Νίκο Ανδρουλάκη αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι εφόσον υπολείπονται οι αριθμοί θα μπορούσε να προστεθεί ακόμη ένα κόμμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τα Τέμπη δεν έχει μιλήσει, ούτε έχει δείξει εάν έχει μεταβάλλει τη στρατηγική του. Δηλαδή, εάν θα μιλήσει ανοικτά γι’ αυτό που όλοι συζητούσαν στο παρασκήνιο, πριν από το καταλυτικό δυστύχημα των Τεμπών,  ότι εφόσον βγαίνουν οι αριθμοί θα μπορούσε να μην ζητήσει δεύτερες εκλογές και να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ. Ακόμη, και μετά το δυστύχημα στα Τέμπη,  το αφήγημα της αυτοδυναμίας δεν έχει επισήμως ανακληθεί.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προσεκτικά έχει εδώ και 2-3 μήνες δείξει ότι μειώνει τους όρους που έθετε για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση. Ούτε με τον Μητσοτάκη, ούτε με τον Τσίπρα πρωθυπουργό, έλεγε αρχικά αλλά σταδιακά επανατοποθετήθηκε δηλώνοντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ότι θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας αφού τέτοιες κυβερνήσεις μειώνουν την αλαζονεία των ισχυρών.

Το ζήτημα είναι τι κυβέρνηση θα υπάρξει, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προφανώς αυτό είναι το ζητούμενο για όλους.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, δείχνουν ότι οι αριθμοί για δικομματική κυβέρνηση συνεργασίας δεν βγαίνουν, πιθανώς ούτε τη δεύτερη Κυριακή. Είναι, ίσως νωρίς ακόμη. Έτσι, μόνον μία τρικομματική κυβέρνηση ενδεχομένως με τη συμμετοχή Βαρουφάκη ή Βελόπουλου θα μπορούσε να προκύψει και πάλι οριακά, ανάλογα με τον πρώτο των εκλογών. Όμως, ουδείς μπορεί να προβλέψει σε αυτή τη φάση με την χαίνουσα πληγή των Τεμπών που τραντάζει το πολιτικό σύστημα και ολοφάνερα περισσότερο την κυβερνώσα παράταξη, αν θα μπουν και άλλα μικρότερα κόμματα στη Βουλή ή εάν οι ψηφοφόροι που αυτή τη στιγμή επιλέγουν ψήφο διαμαρτυρίας θα επιστρέψουν στη ΝΔ ή εάν η δυσαρέσκεια θα κατευθυνθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ως τις εκλογές -εάν γίνουν στις 21 ή 14 Μαΐου- έχουμε δύο μήνες και ο πολιτικός χρόνος είναι τεράστιος. Πρόσφατα η Ντόρα Μπακογιάννη θύμισε μία φράση του Ντεμιρέλ όταν του εισηγούνταν να κάνει πρόωρες εκλογές γιατί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κέρδιζε. «Σαράντα οκτώ ώρες στην πολιτική είναι ένας αιώνας», είχε πει.

Η ωμή αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση υπέστη πολλαπλά πλήγματα με το δυστύχημα των Τεμπών, σε τομείς αιχμής της πολιτικής της όπως ο εκσυγχρονισμός της χώρας, η ασφάλεια των πολιτών, η αξιοκρατία, η αναβάθμιση των υποδομών, κ.α.

Η αυτοδυναμία δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε σε δεύτερες, ούτε σε τρίτες εκλογές, όπως δείχνουν τα πράγματα. Και μπορεί γεγονότα όπως με τις τράπεζες στην Ελβετία και τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν νέα ανακλαστικά στο εκλογικό σώμα και η επαναφορά της οικονομικής ατζέντας με τις ρυθμίσεις χρεών και το επίδομα στις συντάξεις για την προσωπική διαφορά. Δηλαδή με βαριά καρδιά να επιστρέψουν στη ΝΔ ψηφοφόροι της που θύμωσαν και αποφάσισαν να την τιμωρήσουν μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά η αυτοδυναμία τουλάχιστον σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να θεωρηθεί ρεαλιστικός στόχος.

Πλέον, η ΝΔ αναμένεται να αλλάξει στρατηγική και να επιδιώξει να είναι σαφώς και με διαφορά πρώτο κόμμα ελπίζοντας ότι θα βγουν τα νούμερα για κυβέρνηση συνεργασίας στην πρώτη Κυριακή.

Έτσι, με δεδομένη τη θέση για κυβερνήσεις συνεργασίας που έχει διατυπώσει ο κ. Ανδρουλάκης αν βγαίνουν τα νούμερα μπορεί να έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας, από την πρώτη Κυριακή. Ποιος θα είναι ο κορμός της ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί από τις μετρήσεις λίγο πριν από το ΠΑΣΧΑ και από το αποτέλεσμα της κάλπης. Η μόνη σταθερά της αυτή τη στιγμή είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024