Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκοπήσεις: Τα Τέμπη ρίχνουν στα όρια του στατιστικού λάθους τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκοπήσεις: Τα Τέμπη ρίχνουν στα όρια του στατιστικού λάθους τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Με διαφορές που αγγίζουν τα όρια του στατιστικού λάθους, η Νέα Δημοκρατία «χρεώνεται» τις περισσότερες ευθύνες για το δυστύχημα και τον χειρισμό της τραγωδίας, ενώ την ίδια ώρα φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ - για μία ακόμη φορά - δεν καρπώνεται τα οφέλη της δημοσκοπικής πτώσης της κυβέρνησης.

Δύο καινούργιες δημοσκοπήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, αποτυπώνουν το πόσο έχει επηρεαστεί η κοινή γνώμη από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα και, κυρίως, τις ευθύνες που επιρρίπτουν στην σημερινή κυβέρνηση, αλλά και διαχρονικά, για την κατάσταση των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Με διαφορές που αγγίζουν τα όρια του στατιστικού λάθους, η Νέα Δημοκρατία «χρεώνεται» τις περισσότερες ευθύνες για το δυστύχημα και τον χειρισμό της τραγωδίας, ενώ την ίδια ώρα φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ – για μία ακόμη φορά – δεν καρπώνεται τα οφέλη της δημοσκοπικής πτώσης της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, σημαντική μείωση της διαφοράς, της τάξης των 2,5 μονάδων, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει το μηνιαίο βαρόμετρο που διενεργεί η εταιρεία δημοσκοπήσεων Prorata.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA, η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο κόμματα μειώνεται στο μισό και, από τις πέντε μονάδες της προηγούμενης μέτρησης, πέφτει πλέον στις δυόμιση.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5% (από 31%), ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 26%, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ενισχύονται κατά 0,5% (9,5 και 5% αντίστοιχα), ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 16%.

Στα ίδια ποσοστά παραμένουν Ελληνική Λύση (3,5%) και ΜέΡΑ25 (3%).

Πού αποδίδουν τις μεγαλύτερες ευθύνες για τα Τέμπη

Στην ερώτηση πού οφείλεται η τραγωδία των Τεμπών, μόνο το 16% θεωρεί ότι αυτό που επέφερε το πολύνεκρο δυστύχημα ήταν το «ανθρώπινο λάθος», το 41% θεωρεί υπεύθυνη τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ το 43% επιρρίπτει ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις.

Να σημειωθεί, πάντως, πως το 48% θεωρεί ότι μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, ενώ το 43% θεωρεί πως όλες οι κυβερνήσεις φέρουν την ίδια ακριβώς ευθύνη.

Θετική είναι η γνώμη των ερωτηθέντων για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού (το 51% εκφράζει ικανοποίηση), αρνητικά βαθμολογούν ωστόσο την κυβέρνηση όταν ερωτώνται για το αν είναι ικανοποιημένοι από τον βαθμό ενημέρωσης των συγγενών των θυμάτων και του κοινού (37%), το επίπεδο συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα (22%) και την ανάληψη πολιτικής ευθύνης (33%).

Όσο για την στάση των πολιτικών αρχηγών απέναντι στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, χαρακτηριστικό είναι πως οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση έκριναν ως ειλικρινή μόνο την στάση του γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα (49%).

MRB: Στις 2,9 μονάδες η διαφορά

Παράλληλα, δημοσκόπηση της εταιρείας MRB, για λογαριασμό του OPEN, δίνει και πάλι προβάδισμα κάτω των τριών μονάδων στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ προηγείται με 2,9 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με το κυβερνών κόμμα να χάνει 2,8 μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να παραμένει σχεδόν σταθερή (συν 0,2%).

Οι πολίτες αξιολογούν αρνητικά την στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αναφορικά με το δυστύχημα των Τεμπών, ενώ απαντούν στην πλειοψηφία τους πως ευθύνονται τόσο η παρούσα, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά ανέρχεται στις 2,9 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ: 27,4% από 30,2%
ΣΥΡΙΖΑ: 24,5% από 24,3%
ΠΑΣΟΚ: 9% από 10,5%
ΚΚΕ 5,1% από 5%
Ελληνική Λύση 4,5% από 4,4%
ΜέΡΑ25 3,9% από 2,9%
Αδιευκρίνιστη ψήφος στο 17,4%

Το 55,6% απαντά πως το θέμα των Τεμπών θα επηρεάσει πολύ ή αρκετά τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίσει στις εκλογές του 2023, ενώ το 40,4% απαντά πως η τραγωδία θα επηρεάσει λίγο ή καθόλου τον τρόπο που θα ψηφίσει.

Αξιολογούν αρνητικά κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Το 62,5% αξιολογεί πολύ ή αρκετά αρνητικά τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη συγγνώμη που διατυπώθηκε για το δυστύχημα, ενώ το 27,5% την αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά.

Την ίδια στιγμή, όμως, το 51,7% αξιολογεί αρνητικά ή πολύ αρνητικά και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και του Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με το δυστύχημα.

Τι είπε ο Τσίπρας στο MEGA για τις δημοσκοπήσεις

Τις δημοσκοπήσεις σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

«Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση της Νέας Δημοκρατίας. Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει την εκλογές είναι πολύ ρεαλιστικός», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην ερώτηση γιατί ενώ τα ποσοστά της ΝΔ πέφτουν μετά τα Τέμπη, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανεβαίνουν, ο κ. Τσίπρας, αρχικά, σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός οφείλει να μας πει πότε θα γίνουν οι εκλογές».

Στη συνέχεια, εξήγησε πως έχουμε ένα νέο φαινόμενο στη χώρα: Τον ξεσηκωμό των ανθρώπων που είναι έως 30 ετών, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τους ανθρώπους που ξεσηκώθηκαν τις εποχές των Μνημονίων.

«Θα δούμε πώς θα κινηθεί αυτό το φαινόμενο. Αυτό το φαινόμενο θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου το 4% του εκλογικού σώματος θα ψηφίσει στις εκλογές του 2023 για πρώτη φορά.

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024