Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Credit Suisse: Σε κατάσταση συναγερμού η ΕΚΤ – Τι θα κρίνει τις σημερινές αποφάσεις

Credit Suisse: Σε κατάσταση συναγερμού η ΕΚΤ – Τι θα κρίνει τις σημερινές αποφάσεις

Τι ζήτησε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Πριν από μία εβδομάδα η σημερινή συνεδρίαση της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεωρείτο ως λίγο-πολύ προεξοφλημένη: η ΕΚΤ είχε ήδη δεσμευτεί από την προηγούμενη συνάντηση σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. και τίποτα δεν προμήνυε κάποια έκπληξη.

Ωστόσο, η εικόνα άλλαξε άρδην και οι Ευρωπαίοι Τραπεζίτες καλούνται σήμερα να λύσουν μια πολύ δύσκολη εξίσωση, με πολλούς αγνώστους.

Η κατάρρευση δύο τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες και η επιμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με την αναταραχή στην Ευρώπη εξαιτίας της Credit Suisse προκαλεί έντονη ανησυχία στην ΕΚΤ

«Έτσι, οτιδήποτε θα συμβεί στην Credit Suisse θα έχει συστημική επίδραση όχι μόνο για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νουριέλ Ρουμπινί, σε μήνυμά του στο Twitter.

Ετσι, παρά το γεγονός ότι η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ αφορά στη νομισματική πολιτική, θεωρείται βέβαιο ότι τις συζητήσεις [ενδεχομένως και τις αποφάσεις] θα επηρεάσει η υπόθεση της Credit Suisse.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η οποία επικαλείται πρόσωπα με γνώση των εξελίξεων, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη επικοινωνήσει με τα τραπεζικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να ενημερωθούν για τυχόν οικονομικά ανοίγματά τους στην Credit Suisse.

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση σε επικοινωνία που είχε μαζί του η WSJ.

Θα κάνει την έκπληξη;

Οι εξελίξεις αυτές αλλάζουν τα δεδομένα, με κάποιους traders να εκτιμούν ότι η ΕΚΤ μπορεί τελικά να μην τηρήσει την υπόσχεσή της για μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Ωστόσο, μια πηγή κοντά στο Διοικητικό Συμβούλιο για τον καθορισμό των επιτοκίων της ΕΚΤ, υποστήριξε στο Reuters ότι δεν υπήρξε θεμελιώδης αλλαγή στις προοπτικές, επομένως η απαλλαγή από μια ευρέως επαναλαμβανόμενη δέσμευση για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη θα έβλαπτε την αξιοπιστία.

Αν και η αναταραχή της αγοράς θα μπορούσε να κάνει την ΕΚΤ πιο προσεκτική όσον αφορά τις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων, το κύριο πρόβλημά της, ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, δεν έχει αλλάξει.

Η πηγή ανέφερε ότι οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για τα επόμενα χρόνια θα είναι χαμηλότερες από ό,τι τον Δεκέμβριο, αλλά εξακολουθούν να θέτουν την αύξηση των τιμών πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας το 2024 και ελαφρώς πάνω από αυτόν το 2025.

Οι επενδυτές έχουν μειώσει απότομα τα στοιχήματά τους για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων μετά την κατάρρευση του SVB, με το επιτόκιο καταθέσεων να κορυφώνεται τώρα στο 3,65% το φθινόπωρο, σε σύγκριση με προοπτικές την περασμένη εβδομάδα άνω του 4%.

Οι εποπτικές αρχές της ευρωζώνης βλέπουν περιορισμένες συνέπειες για τις τράπεζες στην περιοχή από την κατάρρευση της SVB και δύο άλλων δανειστών, ενώ τονίζουν την ανάγκη να παρακολουθείται στενά κάθε περαιτέρω διάχυση.

Πηγή: ΟΤ.GR

Sports in

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/4): Πού θα δείτε play offs και Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός

Δείτε το σημερινό (24/4) πρόγραμμα των αθλητικών μεταδόσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024