Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
SVB: Η μεγαλύτερη φυγή καταθέσεων στις ΗΠΑ σε μια δεκαετία

SVB: Η μεγαλύτερη φυγή καταθέσεων στις ΗΠΑ σε μια δεκαετία

Πλημμυρίζουν από νέους καταθέτες οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ – Διαδικασίες fast-track για άνοιγμα νέων λογαριασμών από τιs Big Banks

Η μεγαλύτερη μετακίνηση καταθέσεων σε περισσότερο από μία δεκαετία, είναι μία από επιπτώσεις της χρεοκοπίας της Silicon Valley Bank, με τους αμερικανικούς τραπεζικούς κολοσσούς να κατακλύζονται από αιτήματα πελατών που προσπαθούν να μεταφέρουν κεφάλαια από μικρότερους δανειστές.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, η JPMorgan Chase, η Citigroup και άλλα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσπαθούν να εξυπηρετήσουν πελάτες που θέλουν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους γρήγορα, λαμβάνοντας επιπλέον μέτρα για να επιταχύνουν την κανονική διαδικασία εγγραφής ή «ενσωμάτωσης».

Ένα πακέτο έκτακτων μέτρων που αποκάλυψε η κυβέρνηση των ΗΠΑ την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας δανειοδοτικής διευκόλυνσης της Federal Reserve για τις τράπεζες, φαίνεται να έχει περάσει την πρώτη μεγάλη δοκιμασία προς το παρόν αποτρέποντας την πτώχευση τρίτης τράπεζας μετά την κατάρρευση της SVB και της Signature Bank. .

Ωστόσο, οι καταθέτες εξακολουθούν να προσπαθούν να μεταφέρουν υπόλοιπα σε μεγαλύτερες τράπεζες όπως η JPMorgan, η Citi και η Bank of America, καθώς και τα αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς χρήματος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν τα υπόλοιπα υπερβαίνουν το όριο των 250.000 δολαρίων, που δεν είναι εγγυημένο από την ομοσπονδιακή ασφάλιση.

Μαζικές αιτήσεις

Οι μεταφορές καταθέσεων από την SVB και άλλους περιφερειακούς δανειστές σε μεγάλες τράπεζες αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και συνεχίστηκαν τη Δευτέρα, ανέφεραν οι τραπεζικές πηγές στους FT.

«Οι αιτήσεις φτάνουν σήμερα σαν αεροπλάνα στοιβαγμένα σε μια χιονισμένη μέρα στο αεροδρόμιο του Ο’ Χέαρ», είπε ένας ανώτερος τραπεζίτης, αναφερόμενος στον πολυσύχναστο αεροπορικό κόμβο του Σικάγο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η JPMorgan έχει συντομεύσει τον χρόνο αναμονής για το άνοιγμα ενός λογαριασμού και επιταχύνει την ταχύτητα με την οποία οι νέοι εταιρικοί πελάτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια για να διασφαλίσουν ότι μπορούν να πληρώσουν το προσωπικό τους στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Προσθέτουν μάλιστα ότι, αρκετές τράπεζες  έχουν επανατοποθετήσει υπαλλήλους σε θέσεις εργασίας που συνδέονται με άνοιγμα λογαριασμών.

Αλλά και η Citi, η οποία εξυπηρετεί πλούσιους ιδιώτες, προσπαθεί να ανοίξει λογαριασμούς εντός μιας ημέρας από την υποβολή της αίτησης σε σύγκριση με το τυπικό χρονοδιάγραμμα μιας έως δύο εβδομάδων, τόνισαν πηγές του κλάδου στους FT.

Η νίκη του Γολιάθ

Ωστόσο, τραπεζικά στελέχη σπεύδουν να τονίσουν ότι βαδίζουν σε μια λεπτή γραμμή επειδή δεν θέλουν να κατηγορηθούν ότι εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η JPMorgan είπε στους τραπεζίτες ότι δεν θα πρέπει να κάνουν ενεργές προσπάθειες για «λαθροθηρία πελατών» από μικρότερους ανταγωνιστές.

Η JPMorgan, η Citi και η BofA και η First Republic αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

«Ο Γολιάθ κερδίζει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο τραπεζικός αναλυτής της Wells Fargo, Mike Mayo, σε ένα ερευνητικό σημείωμα τη Δευτέρα. «Οι πελάτες είναι σαν . . . «Έμαθα το μάθημά μου, δεν διαφοροποιώ απλώς το χαρτοφυλάκιό μου, θέλω να διαφοροποιήσω την τράπεζά μου», είπε χαρακτηριστικά ένας τραπεζίτης σε μεγάλη εταιρεία.

Και στη Βρετανία…

Το σενάριο του «δυνατού που κερδίζει» γράφτηκε και στη Βρετανία μετά την απόφαση της HSBC να εξαγοράσει τον βραχίονα της Silicon Valley Bank  έναντι μόλις μίας στερλίνας!

Ο κολοσσός με έδρα το Λονδίνο πληρώνει 1 στερλίνα για το τοπικό τμήμα του αποτυχημένου δανειστή από την Καλιφόρνια, το οποίο εκτιμά ότι θα μπορούσε να έχει πραγματική λογιστική αξία περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων στερλινών. Το αφεντικό της HSBC, Noel Quinn, αποκτά επίσης μερικές χιλιάδες νέους ταχέως αναπτυσσόμενους πελάτες με επίκεντρο την τεχνολογία στη Βρετανία, καθώς και την ευκαιρία να δημιουργήσει βαθύτερες τραπεζικές συνδέσεις με τους υποστηρικτές κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου.

Μαζικό sell-off στις τραπεζικές μετοχές

Η χρεοκοπία της SVB έχει προκαλέσει έντονους κλυδωνισμούς στον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο, με τις εν λόγω μετοχές να έχουν χάσει 465 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία μέσα στους δύο πρώτες ημέρες.

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες έχασαν περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα οι απώλειές τους κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις να ανέρχονται σε σχεδόν 190 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ επλήγησαν περισσότερο. Οι μετοχές της First Republic Bank σημείωσαν πτώση άνω του 60%, καθώς τα νέα για διασφάλιση χρηματοδότησης δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τους επενδυτές, με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s να εξετάζει την υποβάθμισή της.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης STOXX έκλεισε με πτώση 5,7%. Η γερμανική Commerzbank σημείωσε πτώση 12,7% και η Credit Suisse διολίσθησε κατά 9,6% σε χαμηλό ρεκόρ.

Οι απώλειες διευρύνθηκαν την Τρίτη, με τον MSCI Asia Pacific Financials Index να υποχωρεί έως και 2,7% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Νοεμβρίου. Η Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. υποχώρησε έως και 8,3% στην Ιαπωνία, ενώ η Hana Financial Group Inc. της Νότιας Κορέας υποχώρησε 4,7 % και η Αυστραλιανή ANZ Group Holdings Ltd. έχασε 2,8%.

Πηγή: OT

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024