Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εσκαμμένα

Εσκαμμένα

Το μείζον είναι οι καταστάσεις, τα δεδομένα, οι επικρατούσες συνθήκες, και όχι τα άτομα, οι μονάδες, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Θεματικός πυρήνας του άρθρου μας που δημοσιεύτηκε νωρίτερα σήμερα στην ενότητα του Ιστορικού Αρχείου υπήρξε ένα κείμενο που είχε συντάξει το 1963 ο διακεκριμένος κριτικός και δημοσιογράφος Βάσος Βαρίκας για το συγγραφικό έργο του Ρένου Αποστολίδη «Κριτική του μεταπολέμου».

Εκεί, μεταξύ άλλων, ο Βαρίκας –μυαλό ανοιχτό, άνθρωπος με καλλιέργεια– γράφει τα εξής:

«Γνώρισμα της κριτικής του κ. Αποστολίδη παραμένει η υπερβολή και η άκρως μαχητική διάθεση. Προσωπικά δεν νομίζω ότι βλάφτουν σ’ ένα κριτικό κείμενο οι δυο αυτές ιδιότητες. Ό,τι νομίζω ως απαράδεκτο είναι η διάθεση αυτή να φθάνει ως τον διασυρμό. Εκείνο που ενδιαφέρει κυρίως είναι οι καταστάσεις. Τα άτομα μονάχα ως ενδεικτικά καταστάσεων επιτρέπεται να μας απασχολούν. Και την αρχή αυτή δεν την κρατάει πάντα, κι’ ας υποστηρίζει το αντίθετο, ο κ. Αποστολίδης».

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα ανωτέρω, ο Βαρίκας θεωρεί ότι στο πεδίο της κριτικής, αλλά και στη ζωή εν γένει, υπάρχουν ανεκτά ή επιτρεπτά όρια, υπάρχουν τα λεγόμενα εσκαμμένα.

Ουδείς έχει, κατά την αντίληψή του, το ηθικό δικαίωμα να τα υπερβαίνει, να καταφεύγει σε προσωπικές επιθέσεις και αντιπαραθέσεις, που μόνο στόχο έχουν το διασυρμό της τιμής ή της υπόληψης του αντιπάλου, τη διαπόμπευσή του.

Εξάλλου –επισημαίνει ο Βαρίκας– το μείζον είναι οι καταστάσεις, τα δεδομένα, οι επικρατούσες συνθήκες, και όχι τα άτομα, οι μονάδες, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Για εκείνον το δάσος μετρά, όχι τα δέντρα και οι θάμνοι.

Αυτά καλό θα ήταν να τα έχουν υπόψη τους οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο αναφορικά με την τραγωδία των Τεμπών, αποσκοπώντας –όπως διατείνονται– στην αποκάλυψη της αλήθειας και στο δίκαιο επιμερισμό των ευθυνών σε κάθε επίπεδο.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024