Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιστορική απόφαση για Toblerone - Η παραβίαση που φέρνει την αλλαγή

Ιστορική απόφαση για Toblerone – Η παραβίαση που φέρνει την αλλαγή

Μια διαφορετική Toblerone μετά την παραβίαση του νόμου της «ελβετικότητας».

Σε αναγκαστική αλλαγή της συσκευασίας της θα προχωρήσει η αγαπημένη σοκολάτα Toblerone, καθώς παραβίαζε ελβετικό νόμο.

Η αμερικανική εταιρεία Mondelez, που παράγει τη θρυλική σοκολάτα Toblerone, θα πρέπει να αποχωριστεί από τη συσκευασία της την ελβετική κορυφή του βουνού Μάττερχον.

Η Toblerone θα αλλάξει το βουνό που είχε ως λογότυπο στη συσκευασία της για να μην παραβιάζει τον ελβετικό νόμο.

Στο εξής οι συσκευασίες της Toblerone δεν θα δείχνουν το όρος Μάττερχνορν. Στη θέση του θα υπάρχει το αόριστο σχέδιο μιας βουνοκορφής.

Στο κουτί με το χαρακτηριστικό τριγωνικό σχήμα θα αναγράφεται η φράση «ιδρύθηκε στην Ελβετία». Μέχρι πρότινος υπήρχε διαφορετική αναφορά που έγραφε για «(προϊόν) της Ελβετίας».

Η απόφαση της Mondelez να μεταφέρει από φέτος μέρος της παραγωγής της Toblerone στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, κρίθηκε ότι παραβιάζει αυστηρή νομοθεσία του 2017. Από τη στιγμή που στη συσκευασία της σοκολάτας διακρίνεται ακόμη το ελβετικό όρος.

Ο νόμος της «ελβετικότητας»

Ο νόμος περί «ελβετικότητας», ο οποίος υιοθετήθηκε το 2017, περιορίζει τη χρήση της ελβετικής σημαίας. Αλλά και άλλων εμβληματικών στοιχείων που αναφέρονται στην ελβετική κουλτούρα και προέλευση σε τρόφιμα, βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Για να διακινηθούν τα τρόφιμα ως «παραγόμενα στην Ελβετία», το 80% των πρώτων υλών πρέπει να προέρχεται από τη χώρα. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος της επεξεργασίας θα πρέπει να πραγματοποιείται εκεί.

Για το γάλα και τα προϊόντα με βάση το γάλα, η απαιτούμενη ποσόστωση είναι 100%. Με εξαιρέσεις για συστατικά που δεν είναι δυνατόν να παράγονται στην Ελβετία, όπως το κακάο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως «made in Switzerland» πωλούνται σε τιμή 20% υψηλότερη από συγκρίσιμα προϊόντα άλλης προέλευσης, με την τιμή πώλησης να αυξάνεται έως και 50% για είδη πολυτελείας.

Από το 1908, η σοκολάτα Toblerone παραγόταν στην ελβετική πρωτεύουσα, τη Βέρνη, της οποίας το εραλδικό σύμβολο – μια αρκούδα – είναι κρυμμένο μέσα στην εικόνα του Μάττεχορν στη συσκευασία.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024