Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην έκθεση «Newland» της Γεωργίας Δαμοπούλου ο μύθος συναντά την πραγματικότητα

Στην έκθεση «Newland» της Γεωργίας Δαμοπούλου ο μύθος συναντά την πραγματικότητα

Η Batagianni Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Γεωργίας Δαμοπούλου, με τίτλο Newland, από την Πέμπτη 2 Μαρτίου ως το Σάββατο 8 Απριλίου 2023. Η έκθεση αποτελείται από επιτοίχια έργα, κατασκευές, μικρογλυπτική και εγκαταστάσεις. Στα έργα της Γεωργίας Δαμοπούλου υπάρχει έντονο το πλαστικό στοιχείο.

«Ένας περίεργος υπερκορεσμός της ύλης, σε κάποια σημεία του πλανήτη, δημιουργεί διαρροή στο χρονικό συνεχές: Ο χρόνος εγκαταλείπει την ανθρώπινη πραγματικότητα με αποτέλεσμα το φαινόμενο της κρυσταλλοποίησης. Σε ένα σκηνικό μιας παράδοξης Αποκάλυψης, σε ένα μεταλλαγμένο γοτθικό τοπίο όπου οι κρυστάλλινοι θόλοι ενός δάσους της Δυτικής Αφρικής άλλοτε λάμπουν μεγαλειωδώς κι άλλοτε βαθαίνουν σε μια ζοφερή σκοτεινιά, ένας νέος εκπληκτικός κόσμος διεκδικεί κάθε έμβια ύπαρξη…».

Το απόσπασμα είναι από την παρουσίαση του βιβλίου του 1966, του J.G. Ballard, The Crystal World.

Ένα σημαντικό βιβλίο, που αποτελεί την έμπνευση για το πρότζεκτ της Γεωργίας Δαμοπούλου, η οποία δημιουργεί και ενσαρκώνει το ρόλο της scientific artistic expeditor Dr. Isabel Blacksmith.

Σε ένα παραμύθι που αφορμάται από την υπερ-πραγματικότητα που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος μέσα από μια αλληλουχία καταστροφικών γεγονότων, καθώς και την ανάγκη διατήρησης μιας σχέσης και ισορροπίας του ίδιου με τη φύση, η ηρωίδα βρίσκει καταφύγιο σε μία πλαστική εκδοχή των τροπικών δασών.

Μια σειρά από ερωτηματικά αναπηδούν αυτόματα.  Θα καταφέρει να προσαρμοστεί ο άνθρωπος στις νέες συνθήκες; Θα μπορέσει να ευδοκιμήσει ξανά; Διερωτάται η καλλιτέχνιδα και δίνει τη δική της εκδοχή. Οι εικόνες που δημιουργούνται στη Newland θυμίζουν τη ψευδαίσθηση του Παραδείσου, όπου ο άνθρωπος τριγυρνάει μέσα σε αυτόν μαγεμένος, όπως η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων.

Georgia Damopoulou, Ιnfection, 2022, resin, thread, reed, 115 x115 cm

Ο σουρεαλιστικός κόσμος μιας ρομαντικής εξερευνήτριας

«Η Γεωργία Δαμοπούλου, πιστή στην καλλιτεχνική της έρευνα και διαδρομή, μας μεταφέρει, με το πρότζεκτ Newland, σε ένα φανταστικό κόσμο. Το γήινο περιβάλλον που δημιουργεί, δε θυμίζει σε τίποτε, όλα όσα έως τώρα βιώνουμε εμπειρικά και γνωρίζουμε. Η εξερευνήτρια αποτυπώνει και καταγράφει τη μετάπλαση της φύσης, η οποία επεκτείνεται καθημερινά και μετατρέπεται σε ένα πλαστικοποιημένο δάσος.

»H Newland είναι ένας συνθετικός τόπος που τα συστατικά του είναι ρητίνες, σιλικόνες, zip-ties, pvc, κόλλες και πλαστικές κλωστές, συστατικά τα οποία καταλαμβάνουν σιωπηλά και ύπουλα το χώρο, όπως τα έργα της Lynda Benglis» λέει η επιμελήτρια της έκθεσης, η  ιστορικός τέχνης, Μαρίνα Αθανασιάδου.

«Η Γεωργία Δαμοπούλου, φανερά επηρεασμένη από το Θέατρο του Παραλόγου, μετατρέπει το φυτικό και ζωικό βασίλειο σε ένα ανοίκειο, συνθετικό περιβάλλον. Σαν άλλος Ionesco αντιστρέφει τους όρους της αφήγησης. Μόνο που στη Newland δε μεταμορφώνονται οι άνθρωποι σε ρινόκεροι, αλλά το ανθρώπινο περιβάλλον μετατρέπεται σε μία αφύσικα πλαστικοποιημένη εκδοχή. Στην εικονική πραγματικότητα που δημιουργεί η καλλιτέχνιδα, οι άνθρωποι δε μεταλλάσσονται σε περίεργες οντότητες, παρόλο που το γήινο περιβάλλον παραμένει το ίδιο, αλλά ξεκινάει, μία δίχως επιστροφή, μετάλλαξη του γνώριμου περιβάλλοντος σε ένα σύστημα πλαστικών υλών, που ολοένα σφίγγει και αφομοιώνει τον άνθρωπο.

Ένας αρχικά αφιλόξενος τόπος, ερμητικά κλειστός, χωρίς ίχνος από τα γνώριμα φυτά και ζώα με τα οποία έως τότε συμβίωνε ο άνθρωπος, ανοίγεται μπροστά του. Τι θα φέρει η νέα αυτή συνθήκη; Θα επιβιώσει ο άνθρωπος; Θα προσαρμοστεί; Θα μπορέσει να ευδοκιμήσει ξανά; Ναι, απαντάει η καλλιτέχνιδα. Ο περιβάλλοντας χώρος που δημιουργείται είναι γεμάτος χρώματα, μαλακές υφές και συνθέσεις που προσκαλούν το άγγιγμα του ανθρώπου και δημιουργούν νέες συνθήκες συμβίωσης και εξέλιξης μέσα σε αυτόν. Οι εικόνες που δημιουργούνται στη Newland θυμίζουν τη ψευδαίσθηση του Παραδείσου, όπου ο άνθρωπος τριγυρνάει μέσα σε αυτόν μαγεμένος, όπως η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» συνεχίζει η Μαρίνα Αθανασιάδου.

Georgia Damopoulou, Secret Garden, 2022, resin, thread, reed, 115×115 cm

Η πορεία της Γεωργίας Δαμοπούλου

Η Γεωργία Δαμοπούλου σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία και έκανε μεταπτυχιακά στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

Σπούδασε επίσης στην Εcole Νationale de Bourges στη Γαλλία και στη Σχολή Κινηματογράφου Λ. Σταυράκου. Έχει παρουσιάσει έντεκα ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έργα της έχουν δημοσιευθεί σε εκδόσεις τέχνης και βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα με το καλλιτεχνικό της έργο εργάζεται ως Υπεύθυνη στα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου Κορυδαλλού, δίδαξε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Παντείου Πανεπιστημίου Ψυχολογία και ΜΜΕ, στο Η’ εργαστήριο της ΑΣΚΤ, στο εργαστήριο εικαστικής έκφρασης στη μονάδα εφήβων Ατραπός του ΟΚΑΝΑ, στην Ανοιχτή Τέχνη και στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Εργάστηκε ως Επιστημονική Συνεργάτιδα στην έκθεση Στην Άλλη Όχθη στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Matisse-Picasso, παραγωγή του Centre Pompidou στο Παρίσι και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Έχει τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο Μελίνα Μερκούρη του ΥΠ.ΠΟ.

INFO

Εγκαίνια: Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023, 18:00-22:00

Διάρκεια έκθεσης: 2 Μαρτίου – 8 Απριλίου 2023

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 16:00-20:00 και Σάββατο: 11:00-15:00

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη γκαλερί

Batagianni Gallery, Αντήνορος 17, 116 34 Αθήνα

www.batagiannigallery.com

Georgia Damopoulou, Portable Oasis, 2022, resin, thread, reed, 105x110cm

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024