Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η «ομάδα Χόρχε», το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica και τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη Δημοκρατία

Η «ομάδα Χόρχε», το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica και τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη Δημοκρατία

Μπορούν να αμφισβητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα; Και μπορεί άραγε να χειραγωγηθεί το εκλογικό σώμα; Κάποιος πρέπει να απαντήσει

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το αν θα αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών. Το είπε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις, είπε ότι σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να δημιουργήσει υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. «Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μία διαχείριση της ήττας του αλλά υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό», σημείωσε. «Είναι τουλάχιστον αστείο να συζητάμε σήμερα ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα Δημοκρατίας στη χώρα μας. Αυτοί που τα λένε με πρώτο τον κ. Τσίπρα έχουν ένα σκοπό.

Και αυτός είναι να δημιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Ήδη το εννοούν. Θέλουν να μας πουν περίπου ότι οι πολίτες θα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και τελικά θα βγει η Νέα Δημοκρατία». Στην ερώτηση για το αν θα υπάρξουν υπόνοιες αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, απάντησε ότι «αν δείτε που οδηγεί η λογική κατάληξη των επιχειρημάτων τους δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα καταλήξουν να πουν και αυτό. Και είναι αδιανόητο αυτό γιατί αν έχουμε ένα κεκτημένο στη χώρα μας είναι το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας. Καταλαβαίνω ότι ο κ. Τσίπρας κάνει μία διαχείριση της ήττας του αλλά υπάρχουν όρια στο πόσο μπορεί να δυσφημεί τη χώρα στο εξωτερικό και υπάρχει μία ξεκάθαρη σύγκρουση με την πραγματικότητα που βιώνουν όλοι οι πολίτες».

Εδώ έχουμε ένα διπλό πρόβλημα για τη Δημοκρατία. Είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί τον πολιτικό του αντίπαλο για κάτι που δεν έχει γίνει, άρα το προβλέπει. Κι αυτό είναι επικίνδυνο διότι έτσι αμφισβητείται ο ρόλος των κομμάτων και της αντιπολίτευσης.

Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι, αν χάσει τις εκλογές, θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα, πράγμα ακόμη πιο επικίνδυνο για τη Δημοκρατία.

Θέλω να πιστεύω ότι δεν ισχύει τίποτε από τα δύο, κι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Διότι σε κάτι που συμφωνώ με τον πρωθυπουργό είναι ότι η εκλογική διαδικασία θα πρέπει να είναι καθαρή, αδιάβλητη, σύμφωνη με τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις παραδόσεις της χώρας.

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα

Από την άλλη, όμως, υπάρχει αυτό το δημοσίευμα του Guardian το οποίο αποκαλύπτει συγκλονιστικά στοιχεία. Ομάδα Ισραηλινών κατηγορείται για χειραγώγηση εκλογικών διαδικασιών σε 30 χώρες. Η «ομάδα Χόρχε» φέρεται να κρύβεται πίσω από μια εταιρεία η οποία προσφέρει υπηρεσίες ανάμειξης σε εκλογές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία από τις βασικές υπηρεσίες της Team Jorge είναι ένα εξελιγμένο πακέτο λογισμικού, Advanced Impact Media Solutions ή αλλιώς Aims. Ελέγχει έναν τεράστιο στρατό από χιλιάδες πλαστά προφίλ κοινωνικών μέσων στο Twitter, το LinkedIn, το Facebook, το Telegram, το Gmail, το Instagram και το YouTube. Ορισμένα avatar έχουν ακόμη και λογαριασμούς Amazon με πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλια bitcoin και λογαριασμούς Airbnb.

Επικεφαλής αυτής της ομάδας βιντεοσκοπήθηκε κρυφά από δημοσιογράφους – υποτιθέμενους πελάτες και αποκάλυψε αρκετά στοιχεία της δραστηριότητάς τους. Είπε μάλιστα ότι έχει και ομάδα στην… Ελλάδα.

Τι μου θυμίζουν όλα αυτά; Μα τις αμερικανικές εκλογές και το σκάνδαλο με την εταιρεία Cambridge Analytica.

Για όσους δεν θυμούνται, η συγκεκριμένη εταιρεία, μέσω «τρύπας» στο Facebook, κατάφερε να πάρει στα χέρια της τουλάχιστον 50 εκατ. λογαριασμούς με αποτέλεσμα να ξέρει κινήσεις, δεδομένα, προτιμήσεις των χρηστών – ψηφοφόρων.

Guardian Design/Haaretz/The Marker/Radio France

Ετσι, στέλνοντας μαζικά μηνύματα ή κάνοντας τα λεγόμενα dark posts, δηλαδή χορηγούμενα μηνύματα, μπορούσε να επηρεάσει την κοινή γνώμη και τον καθένα ξεχωριστά, ανάλογα με το προφίλ του. Όταν μια εταιρεία έχει δεδομένα για οποιονδήποτε, έχει φτιάξει ψυχολογικό προφίλ, ξέρει τα ενδιαφέροντά του, τους φόβους του, τις πολιτικές πεποιθήσεις ή διάφορα θέματα με τα οποία ασχολείται, ξέρει και τι είδους μηνύματα θα στείλει.

Η Cambridge Analytica κατηγορήθηκε για χειραγώγηση του εκλογικού σώματος υπέρ του Τραμπ ενώ δεν αποκλείεται να είχε παρέμβει και στο δημοψήφισμα για το Brexit.

Εφόσον, λοιπόν, υπάρχει ένα τεράστιο σκάνδαλο διεθνώς, μήπως θα έπρεπε να ερευνηθεί και στην Ελλάδα αν ευσταθούν οι κατηγορίες για παράρτημα της ομάδας από το Ισραήλ;

Δεν θα έπρεπε να ξέρουμε όλοι αν υπάρχει έστω και μία περίπτωση παρέμβασης στο εκλογικό σώμα, υπέρ οποιουδήποτε κόμματος;

Εδώ δεν κατηγορούμε ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ. Την αλήθεια πρέπει να μάθουμε και τίποτε άλλο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ανοησίες τα δημοσιεύματα και είπε:«Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες χώρες αλλά οι Έλληνες πολίτες δεν χειραγωγούνται. Ξέρουν τι ψηφίζουν, ποιον και γατί τον ψηφίζουν. Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας να υπάρχει τέτοια ομάδα στην Ελλάδα. Οι Έλληνες ξέρουν ποιον ψηφίζουν και ποιον καταψηφίζουν άνευ αντικειμένου η συζήτηση. Η αξιωματική αντιπολίτευση μάλλον θέλει να δικαιολογήσει μια επερχόμενη ήττα», είπε ο κ. Οικονόμου.

Δηλαδή οι Αμερικανοί είναι βλάκες, ενδεχομένως και οι Βρετανοί, όμως, στην Ελλάδα είμαστε «τζιμάνια» και ξέρουμε τι ψηφίζουμε;

Δεν μπορούμε να χειραγωγηθούμε δηλαδή; Ποιος το λέει αυτό; Ο Οικονόμου ως ειδικός;

Και ρωτάμε: Αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα αμφισβητήσει η ΝΔ το αποτέλεσμα; Κι αν ναι θα επικαλεστεί τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας;

Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να γίνουν (αν δεν είναι) όλα διάφανα. Ώστε κανείς να μην τολμήσει την ημέρα των εκλογών να αμφισβητήσει τη βούληση του ελληνικού λαού.

Δεν παίζουμε με τη Δημοκρατία, ας το καταλάβουν όλοι καλά.

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024