Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσαρλς Σίλβερσταϊν: Ο επιστήμονας που βοήθησε να αποχαρακτηριστεί η ομοφυλοφιλία ως ψυχική ασθένεια

Τσαρλς Σίλβερσταϊν: Ο επιστήμονας που βοήθησε να αποχαρακτηριστεί η ομοφυλοφιλία ως ψυχική ασθένεια

Ο Τσαρλς Σίλβερσταϊν, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποπαθολογικοποίηση της ομοφυλοφιλίας και (συν)έγραψε το βιβλίο-ορόσημο The Joy of Gay Sex, πέθανε σε ηλικία 87 ετών.

Η είδηση για τον θάνατο του γνωστού ψυχοθεραπευτή ανακοινώθηκε από την Ένωση Συμπεριφορικών και Γνωσιακών Θεραπειών στο Twitter τη Δευτέρα 6 Φλεβάρη 2023, περιγράφοντας τον ως «ήρωα, ακτιβιστή, ηγέτη και φίλο» και πρόσθεσε ότι «η συνεισφορά του στην ψυχολογία και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων έγινε αισθητή σε όλο τον κόσμο». Μάλιστα ο Άρον Μπερλίγκερ επιβεβαίωσε στην Washington Post ότι έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα.

Οι θεωρίες των ψυχιάτρων για την ομοφυλοφιλία που ήθελε να ανατρέψει

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Σίλβερσταϊν σε μια παρουσίαση που είχε κάνει τον Φλεβάρη του 1973 ήθελε να τονίσει στους συμμετέχοντες ψυχιάτρους πόσες προηγούμενες διαγνώσεις φαίνονταν παράλογες εκείνη την εποχή.

Αναφερόμενος στην ομιλία του αυτή, ο Σίλβερσταϊν είχε σχολιάσει: «Αυτό που έκανα ήταν να γράψω μια παρωδία, μια σάτιρα, για όλα τα παράλογα πράγματα που είχε διαγνώσει η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία», τα οποία περιελάμβαναν ασθένειες όπως η «συφιλοφοβία» ή ο φόβος της σύφιλης. «Τους πέταξα πίσω τις διαγνώσεις τους και επεσήμανα ότι είχαν πληγώσει πολλούς ανθρώπους».

Εκείνο τον Δεκέμβριο, η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία άλλαξε τη διάγνωση της ομοφυλοφιλίας στη δεύτερη έκδοση του Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-II). Στην τρίτη έκδοση του DSM, η ομοφυλοφιλία αφαιρέθηκε εντελώς.

«Οι ψυχαναλυτές πίστευαν ότι οι ομοφυλόφιλοι ήταν καταδικασμένοι σε ζωές κατάθλιψης λόγω της ντροπής τους», δήλωσε ο Σίλβερσταϊν στην εφημερίδα Windy City Times. «Υποστήριξα ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν ντρέπονταν επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι, αλλά εξαιτίας αυτού που τους έλεγαν αυτοί οι θεραπευτές».

Ο Σίλβερσταϊν ίδρυσε επίσης ένα συμβουλευτικό κέντρο με έδρα τη Νέα Υόρκη, το Identity House και το Institute for Human Identity, το οποίο είναι «ο πρώτος και μακροβιότερος πάροχος ψυχοθεραπείας ΛΟΑΤΚΙ+ επιβεβαίωσης στη χώρα», σύμφωνα με την Washington Post. Το 2011, ο Σίλβερσταϊν τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο για το Επίτευγμα Ζωής στην Πρακτική της Ψυχολογίας από το Αμερικανικό Ψυχολογικό Ίδρυμα.

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024