Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τους «γενίτσαρους» πολλοί αγάπησαν στην πολιτική, τον γενιτσαρισμό ουδείς

Τους «γενίτσαρους» πολλοί αγάπησαν στην πολιτική, τον γενιτσαρισμό ουδείς

Πώς τραγουδάγαμε παλιά: «σας πήραμε – σας πήραμε φλουρί κωνσταντινάτο, μας πήρατε, μας πήρατε, βαρέλι δίχως πάτο». Κάπως έτσι…

Αλήθεια, πόση συνέπεια και αυτοσεβασμό έχουν τα κόμματα και οι πολιτικοί; Είναι ένα ερώτημα τώρα που μπήκαμε στην προεκλογική εκστρατεία και οι μεταγραφές στα κόμματα δίνουν και παίρνουν. Και το ΠΑΣΟΚ πήρε την βουλευτή Κωνσταντίνα Αδάμου που ήταν στο ΜέΡΑ 25, και ο ΣΥΡΙΖΑ ενσωμάτωσε τις Αγγελική Αδαμοπούλου και Φωτεινή Μπακαδήμα πάλι από το κόμμα Βαρουφάκη, και η Νέα Δημοκρατία κάνει… ρελάνς «κλέβοντας» τρία πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, Καρανικόλα, Σπυρόπουλο, Φτακλάκη.

Δεν είναι κάτι καινούργιο οι μεταγραφές, ανέκαθεν τα κόμματα έκαναν τέτοιες κινήσεις, ειδικά πριν από εκλογές, προκειμένου να δώσουν την εντύπωση της συστράτευσης, της διείσδυσης και σε άλλα κομματικά ακροατήρια αλλά και της «αποδυνάμωσης» του αντιπάλου.

Επικοινωνιακά κόλπα με λίγα λόγια που δεν έχουν κατά τη γνώμη μου μεγάλη αξία. Ειδικά αν τα πρόσωπα που μετακινούνται από το ένα κόμμα στο άλλο δεν είναι αυτό που λέμε «μεταγραφές αεροδρομίου» που τρέχουν οι οπαδοί να τους υποδεχθούν ή είναι τελικά «παλτά» που κάποια στιγμή αποδεικνύονται και «βαρίδια» για τα κόμματα που τους πήραν.

Ο κόσμος είναι αυτός που κρίνει αν όντως άξιζε ο κόπος ή αν οι παρατάξεις που τους έχασαν γελάνε γιατί τους ξεφορτώθηκαν.

Κι αν πράγματι είναι «παλτά», δείχνει και την απόγνωσή των αρχηγών να δείξουν ότι «σαρώνουν».

Πώς τραγουδάγαμε παλιά: «σας πήραμε – σας πήραμε φλουρί κωνσταντινάτο, μας πήρατε, μας πήρατε, βαρέλι δίχως πάτο». Κάπως έτσι…

Επανέρχομαι απλά στη συνέπεια λόγων κι έργων. Διότι δεν μπορείς να βρίζεις ένα κόμμα, να «σκοτώνεσαι» στα τηλεπαράθυρα ως πολιτικός αντίπαλος, να εξευτελίζεις τον αρχηγό του, και μετά από κάποιο καιρό να τα ξεχνάς όλα, να τα διαγράφεις και να φωτογραφίζεσαι σαν «παγώνι» δίπλα στο νέο… πολιτικό σου ήρωα. Αυτό λέγεται κυβίστηση, κωλοτούμπα κατά το κοινώς λεγόμενον.

Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο βγάζει «διαμάντια» και για τις πρόσφατες μεταγραφές και για τις παλαιότερες. Viral έχει γίνει για παράδειγμα ο Γιάννης Ραγκούσης (απ’ το ΠΑΣΟΚ κι αυτός, τρομάρα μας) που έλεγε για τον Τσίπρα: «Είναι αρρωστημένα εγωπαθής… Ο πιο ανέντιμος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης». Τώρα είναι βασιλικότερος του βασιλέως Τσίπρα στην Κουμουνδούρου.

Εν πάση περιπτώσει, επειδή τις τελευταίες ώρες διαβάζουμε τίτλους του στυλ «Ηχηρές μεταγραφές ΝΔ», «Ο Μητσοτάκης διαλύει το ΠΑΣΟΚ», «Διαλύεται το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη» κι άλλες τέτοιες ανοησίες που μόνο επικοινωνιακή ουσία έχουν, καλό θα είναι να θυμόμαστε και μετά τις εκλογές αυτές τις μεταγραφές. Ποιους ωφέλησαν και ποιους ζημίωσαν.

Ειδικά για εκείνους που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ανύπαρκτοι κι απλά παίρνουν τα 15 λεπτά δημοσιότητας που τους αναλογούν.

Ή είναι υπονομευτές ενός κόμματος και η φυσική εξέλιξή τους είναι να πηγαίνουν στον πολιτικό αντίπαλο.

Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ όσοι έφυγαν τις τελευταίες ημέρες ή εβδομάδες ήταν απλά ανενεργά κομματικά στελέχη που μόνο κακό έκαναν παρά καλό. Όταν μάλιστα εγκαταλείπεις τον φυσικό σου πολιτικό χώρο γιατί ξαφνικά «θύμωσες» με την ηγεσία και αντί να παλέψεις μέσα από τις τάξεις που υπηρέτησες επιλέγεις να γίνεις «γενίτσαρος», ε, μην περιμένεις να κριθείς ευνοϊκά.

Αλλά είπαμε. Ο λαός είναι αυτός που κρίνει, συγκρίνει κι επικρίνει. Καλό θα είναι να το θυμόμαστε τώρα αυτό γιατί σε λίγους μήνες ορισμένοι θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν.

Τους «γενίτσαρους» πολλοί αγάπησαν, τον γενιτσαρισμό ουδείς. Καλό είναι να το γνωρίζουν και οι πρωταγωνιστές και τα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ που καυχιούνται για τα ανοίγματα που κάνουν στο μεσαίο χώρο.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024