Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα: Το in στην τελετή έναρξης

Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα: Το in στην τελετή έναρξης

Η μεγάλη γιορτή της Ευρώπης ξεκίνησε με μια εντυπωσιακή εκδήλωση στο παράκτιο μέτωπο

Στην Ελευσίνα είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων σήμερα για την Τελετή Έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023, που είναι εμπνευσμένη από την ιστορία και τη μυθολογία της ίδιας της πόλης, τις Πομπές και τη σύνδεση του Πάνω με τον Κάτω Κόσμο.

Η οικουμενική γιορτή ξεκίνησε με μια εντυπωσιακή εκδήλωση και ένα «πολύχρωμο» πρόγραμμα με εκθέσεις, συναυλίες, DJ πάρτι και παράλληλες εκδηλώσεις σε όλη την πόλη.

Στις 19:00 ένα πολυδιάστατο θέαμα ξεκίνησε να εκτυλίσσεται στο παράκτιο μέτωπο συνδέοντας τη στεριά, τη θάλασσα και τον ουρανό της Ελευσίνας. Με τη Ρένα Μόρφη οικοδέσποινα της τελετής, με περισσότερες από 100 Chóres σε καλλιτεχνική επιμέλεια Μαρίνας Σάττι, και τους ήχους της πρωτότυπης μουσικής του Άγγελου Τριανταφύλλου, σε εκτέλεση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών – ΚΟΑ, κεντρική σκηνή της Τελετής Έναρξης γίνεται η θάλασσα, με μια μυθική οντότητα να αναδύεται από τα βάθη της.

Δείτε φωτογραφίες από την Τελετή Έναρξης

Νωρίτερα, κατέφθασαν από την Αμβέρσα οι TimeCircus με το πλοίο ξηράς Landship, έχοντας διανύσει πεζή 3000 χλμ σε εννέα μήνες, στη μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στην ιστορία της Ελευσίνας. Το πλοίο Πρωτοπόρος «έδεσε» στο λιμάνι της πόλης έχοντας διαπλεύσει από τον Πειραιά, στο πρώτο δρομολόγιο της Θαλάσσιας Ιεράς Οδού.

Την ίδια ώρα, Ημεροδρόμοι με σημείο εκκίνησης τον Κεραμεικό, τερμάτισαν έχοντας βαδίσει εν τάχει τα 21 χλμ. της Ιεράς Οδού. Τέλος, το Ελευσίνιο Κίνημα, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Τζένης Αργυρίου και του Βασίλη Γεροδήμου, ξεκίνησε στις 15:30 από 11 διαφορετικά σημεία της πόλης, πλημμυρίζοντας τους δρόμους με μουσικές και χορούς από τους 14 διαφορετικούς τόπους καταγωγής των εθνοτοπικών συλλόγων της Ελευσίνας.

Περισσότεροι από 600 συμμετέχοντες στην πομπή συναντήθηκαν στην οδό Κανελλοπούλου, στη συμβολή με την οδό Κοντούλη και Νικολαΐδου, και σαν ένα σώμα κατευθύνθηκαν στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας.

Σε μια ιστορική στιγμή για την πόλη αλλά και τη διοργάνωση, οι τέσσερις πομπές συναντήθηκαν στο Παλαιό Ελαιουργείο, με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης να τους επιφυλάσσουν μια ιδιαίτερη υποδοχή.

Το πρόγραμμα της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου

11:00 – 20:00  Εγκατάσταση γλυπτού

11:00 – 20:00 Μυστήριο 17  Μελίνα, έκθεση, Αποθήκη 3 Παλαιού Ελαιουργείου

Η έκθεση ζωντανεύει την πολύπλευρη προσωπικότητα της λαμπερής ηθοποιού, ανυποχώρητης αγωνίστριας για τη δημοκρατία και ακαταπόνητης πολιτικού. Αυθεντικές αφίσες διάσημων ταινιών της Μελίνας Μερκούρη, φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τις βραβεύσεις, τον αντιδικτατορικό αγώνα και από στιγμές με τους αγαπημένους της, σκηνές από ταινίες, αυθεντικά θεατρικά κοστούμια από παραστάσεις που έμειναν ιστορικές στο πέρασμα των δεκαετιών, επιστολές που αντάλλαξε με διασημότητες, καθώς και το ίδιο το καμαρίνι της με τα προσωπικά της αντικείμενα.

11:00 – 20:00 Μυστήριο 177 Visions from the Underworld, εικαστική Έκθεση, X-Bowling Art Center

Σε ένα σκηνικό που απηχεί αρχαίο ιερό ως αναφορά στον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο, κάτι ανάμεσα σε ένα ερείπιο που μπορεί να υπήρξε πριν από χιλιετίες και σε ένα ακαθόριστο, μετα-αποκαλυπτικό μέλλον, οι επισκέπτες προσκαλούνται σε ένα ψυχεδελικό ταξίδι −μια συμβολική κατάβαση στον Κάτω Κόσμο μετ’ επιστροφής− όπου περιλαμβάνονται ποικίλα έργα τέχνης με θέματα όπως ο κύκλος θανάτου και αναγέννησης, οι τελετές μύησης, οι παραισθήσεις και η σημασία όλων αυτών στη σημερινή κοινωνία.

11:00 – 20:00 Μυστήριο 29  Ελευσίνα – Ωμό μουσείο, έκθεση, Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας

Μια έκθεση εκτός των τειχών της πόλης, η οποία ανιχνεύει τις βασικές ψηφίδες που συνιστούν το φαινόμενο «Ελευσίνα», με στόχο να καταδείξει ψήγματα από το παρόν και το παρελθόν της. Επιχειρεί να ερμηνεύσει την πόλη ως έκθεμα, ως πρώτη από μια σειρά χειρονομίες που θα ακολουθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

11:00 – 20:00 Αποθέματα: Inventory II, Βασίλης Γεροδήμος – Τζένη Αργυρίου, έκθεση – εγκατάσταση, Παγκάλου & Κανελλοπούλου

Μια εικαστική έκθεση-εγκατάσταση μέσα σε τρία container, με βίντεο-ντοκουμέντα και δημιουργική παράθεση τεκμηρίων. Στόχος να αναδειχθεί για μια ακόμη φορά το ισχυρό αποτύπωμα του εργατικού κινήματος στον ελευσίνιο τόπο.

12:00 – 20:00 Μυστήριο 44  Heiner Goebbels 7 Στήλες, εικαστική εγκατάσταση, Αποθήκη 2 Παλαιού Ελαιουργείου

Με μεγάλο σεβασμό στη μεταβιομηχανική ιστορία της πόλης, στην αρχιτεκτονική της και στη γενναιόδωρη αισθητική της, ο Heiner Goebbels χρησιμοποιεί το φως, την προβολή, το νερό και τον ήχο για να μετατρέψει τον χώρο σε ένα Τελεστήριο, έναν χώρο κοσμικής μύησης. Μια ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό να ανακαλύψει –χωρίς ιεράρχηση– τις εύγλωττες επιφάνειες των λίθων, τις αναπάντεχες αντανακλάσεις στους τοίχους και στην οροφή, καθώς και τις κινούμενες εικόνες στις οποίες οι περφόρμερ φαίνονται (κυριολεκτικά) να ανασύρουν λείψανα της ευρωπαϊκής ιστορίας από το οπλοστάσιο του παρελθόντος.

13:00 – 14:00 Γιορτάζοντας το Φως,  δράση στη θάλασσα του Ναυταθλητικού Ομίλου Ελευσίνας

18:30 – 19:30 Μυστήριο 108  Κάμαρες η περφόρμανς, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Πολιτιστικό Κέντρο Λ. Κανελλόπουλος

Στον απόηχο του Μυστηρίου ΚΑΜΑΡΕΣ, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης μοιράζεται μαζί μας τα πεπραγμένα του τριημέρου που προσφάτως ολοκληρώθηκε. Ο χώρος θα λειτουργήσει ως ένα ίχνος – με οθόνες να προβάλλουν βίντεο, εικόνες και αισθήσεις της δράσης που παρήλθε.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024