Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξαφάνιση: Που βρίσκεται η Ανν-Ελίζαμπεθ Χάγκεν; Ένας εγκληματικός γρίφος για γερούς λύτες

Εξαφάνιση: Που βρίσκεται η Ανν-Ελίζαμπεθ Χάγκεν; Ένας εγκληματικός γρίφος για γερούς λύτες

Η Ανν-Ελίζαμπεθ Χάγκεν, συζύγου ζάπλουτου επιχειρηματία, εξαφανίστηκε πριν από τέσσερα χρόνια. Οι Νορβηγοί προσπαθούν ακόμα να λύσουν το μυστήριο.

Στους δημοφιλείς συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων από τη μακρινή Σκανδιναβία αρέσουν ιδιαίτερα οι ανατροπές. Αυτό ακριβώς μπορεί και να εξηγεί, γιατί στη Νορβηγία, την πιο ασφαλή χώρα της Ευρώπης, η εξαφάνιση της Ανν-Ελίζαμπεθ Χάγκεν, συζύγου ενός από τους πλουσιότερους Νορβηγούς, παραμένει τέσσερα χρόνια τώρα ένα άλυτο μυστήριο που «κατέκτησε» μέχρι και το Netflix.

Απλά στην συγκεκριμένη περίπτωση η ζωή έγραψε καλύτερο σενάριο…

Εξαφάνιση στο Λόρενσκογκ

Στις 18 Οκτωβρίου του 2018 μια γυναίκα, ταυτόχρονα της διπλανής πόρτας αλλά και τόσο ξεχωριστή, εξαφανίζεται στο Λόρενσκογκ, μια πόλη ανατολικά του Όσλο. Η Ανν-Ελίζαμπεθ Χάγκεν ζούσε σε μια μονοκατοικία σε μια ήσυχη περιοχή. Ήταν 68 ετών, μητέρα τριών παιδιών, ταπεινή και προσηνής.

Η εμφάνιση της μπορεί να θύμιζε δασκάλα δημοτικού σχολείου, ωστόσο όλοι στην περιοχή ήξεραν ότι η γυναίκα με τα ξανθά, σπαστά μαλλιά ήταν η σύζυγος του Τομ Χάγκεν, αυτοδημιούργητου ζάπλουτου επιχειρηματία με περιουσία άνω των 550 εκατομμυρίων νορβηγικών κορόνων. Το ζευγάρι για τους γείτονες του ήταν αγαπημένο και πριν το αναπάντεχο συμβάν είχε γιορτάσει τη 49η επέτειο του.

Ο αστυνομικός γρίφος για γερούς λύτες ξεκίνησε όταν ο Χάγκεν επέστρεψε το μεσημέρι από τη δουλειά του για να βρει σε μια καρέκλα στο σαλόνι ένα σημείωμα που του ζητούσε να μεταφέρει 9 εκατομμύρια ευρώ σε κρυπτονομίσματα, διαφορετικά η γυναίκα του θα δολοφονούνταν. Ο σύζυγος της Ανν-Ελίζαμπεθ Χάγκεν κάλεσε αμέσως την αστυνομία.

Τους επόμενους μήνες η νορβηγική αστυνομία έκανε τα πάντα για να βρει την τοποθεσία, που οι δράστες θα μπορούσαν να έχουν κρύψει την άτυχη γυναίκα. Ανέκριναν φίλους και γνωστούς, έψαξαν κάθε γωνιά του σπιτιού και ανέλυσαν το σημείωμα με κάθε τελευταία τεχνολογία. Ο Χάγκεν δεν τσιγκουνεύτηκε και σύντομα έστειλε στους απαγωγείς 1.3 εκατομμύρια ευρώ μέσω μιας πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων απαιτώντας να του στείλουν κάτι που θα αποδείκνυε ότι η σύζυγος του είναι ζωντανή. Η έκκληση του δεν είχε έτυχε καμιάς ανταπόκρισης και μέχρι σήμερα η Ανν-Ελίζαμπεθ Χάγκεν αγνοείται.

Νεκρή χωρίς πτώμα

Η αστυνομία είναι πεπεισμένη εδώ και καιρό ότι η γυναίκα είναι νεκρή. Ποιος όμως τη σκότωσε και γιατί; Η σειρά πέντε επεισοδίων του Netflix με τίτλο «Εξαφάνιση στο Λόρενσκογκ», η οποία βρέθηκε στις πρώτες θέσεις τηλεθέασης της πλατφόρμας από την πρώτη ημέρα της προβολής της το φθινόπωρο, δεν κατάφερε με το αμφίσημο τέλος της να σιγήσει τα αμέτρητα γιατί.

Το έγκλημα εξακολουθεί να συγκλονίζει τη Νορβηγία και η λύση του να απασχολεί τόσο έντονα τους πολίτες της, που οι New York Times έκαναν λόγο για «εθνική εμμονή». «Οι άνθρωποι μιλούν γι’ αυτό στα σπίτια τους, την ώρα του δείπνου, και έξω από αυτά, την ώρα του καφέ και του ποτού», δηλώνει στο der Spiegel ο Σβεν Χαραλντ Μπρουράς, συνταξιούχος καθηγητής μέσων μαζικής ενημέρωσης.

ΠΗΓΗ: Netflix

«Δεν υπάρχει άτομο σε ολόκληρη τη Νορβηγία που να μην αναρωτιέται τι συνέβη στο Λόρενσκογκ στις 31 Οκτωβρίου του 2018;», συμπληρώνουν από την πλευρά τους οι Άντνε Χάσμπι Σάντνες και Γκόρντον Άντερσον, αστυνομικοί ρεπόρτερ της εφημερίδας Verdens Gang που τέσσερα χρόνια τώρα προσπαθούν να πετύχουν το ακατόρθωτο, να βρουν ποιος ή ποιοι απήγαγαν την Ανν-Ελίζαμπεθ Χάγκεν  και να τους οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ωστόσο ακόμα και σήμερα αδυνατούν να απαντήσουν στην υποψία πολλών ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρξε απαγωγή, αλλά ήταν ένα έγκλημα σκηνοθετημένο και εκτελεσμένο από έναν ευφυή άνθρωπο, όπως είναι ο σύζυγος της.

Η έλλειψη στοιχείων σε ένα σπίτι χωρίς κάμερες, τα χαρτιά αίτησης διαζυγίου που ανακαλύφθηκαν σε δεύτερο χρόνο, αλλά και η συνάντηση του Χάγκεν με έναν ειδικό στα κρυπτονομίσματα μερικούς μήνες νωρίτερα, οδήγησαν στη σύλληψη του στις 28 Απριλίου του 2020.

Κίνητρο το διαζύγιο;

Το κίνητρο μπορεί να βρέθηκε, αφού αν το ζευγάρι χώριζε η Ανν-Ελίζαμπεθ Χάγκεν θα έπαιρνε τη μισή περιουσία του συζύγου της, αλλά χωρίς πτώμα δεν υπάρχει έγκλημα. Το γεγονός επίσης ότι το άλλοθι εκείνου ευσταθούσε και βρισκόταν πράγματι στη δουλειά του τις ώρες πριν την εξαφάνιση της οδήγησε τις αρχές στη σκέψη ότι είχε αναθέσει σε κάποιον άλλον τη βρώμικη δουλειά.

Και πάλι αποδείξεις δεν βρέθηκαν, πέρα από κάποιες φημολογίες για σχέση του με κάποιον άνδρα, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διατάξει την άμεση αποφυλάκιση του.

Σήμερα ο Τομ Χάγκεν εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται σαν ύποπτος για τη δολοφονία της συζύγου του, ωστόσο ποτέ δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του.

Υπέρ της ενοχής του πάντως ψηφίζει και ο βραβευμένος Νορβηγός συγγραφέας αστυνομικών μυστηρίων, Γιορν Λιρ Χορστ, επιχειρηματολογώντας στο γερμανικό περιοδικό ότι «στατιστικά, όταν μια γυναίκα εξαφανίζεται, ο σύζυγος είναι ο δράστης». Η μικρή διαφορά με τις μεγάλες συνέπειες είναι ότι στα βιβλία του κάθε παράλογη σκέψη πρέπει να έχει εξήγηση. Σε αυτό το πραγματικό έγκλημα, η ανατροπή που δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί κλέβει τις σκέψεις και τις εντυπώσεις…

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024