Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύπελλο ή δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα;

Κύπελλο ή δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα;

Μπορεί να υπάρξει δίλημμα ανάμεσα στην κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας και της δεύτερης θέσης του πρωταθλήματος της Super League

Ας συμφωνήσουμε προκαταβολικά: Εννοείται πως αν ρωτήσεις 100 φίλους του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ –με την… τρέχουσα βαθμολογική σειρά- αν προτιμούν στο φινάλε της σεζόν η ομάδα τους να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας ή –μην μπορώντας να κερδίσει το πρωτάθλημα- να αρκεστεί στη δεύτερη θέση της Super League, θα λάβεις 100 ίδιες απαντήσεις. Το κύπελλο δίχως δεύτερη συζήτηση.

Ένας κερδισμένος τελικός και βέβαια ένα τρόπαιο που προστίθεται στο πλούσιο ράφι σώζοντας ενδεχομένως μια ολόκληρη αγωνιστική σεζόν αποτελεί δέλεαρ. Δεν είναι παράξενο. Κάθε άλλο. Για παράδειγμα οι φίλοι του Παναθηναϊκού τον περασμένο Μάη το γιόρτασαν μια χαρά, όταν οι αντίστοιχοι του ΠΑΟΚ δεν έδωσαν καμιά σημασία στην τελική τους κατάταξη –ειδικά μετά την ήττα τους στον τελικό του ΟΑΚΑ-. Άντε να σκέφτηκαν μόνο ότι κατάφεραν να αφήσουν από… κάτω τον συμπολίτη Άρη που ακολούθησε στη τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Και αυτό ήταν όλο.

Φέτος όμως δεν είναι… πέρσι. Και μιας και πλέον μπαίνουμε στο δεύτερο μισό της σεζόν της Super League αλλά φτάσαμε και ως τους προημιτελικούς του Κυπέλλου με παρόντες όλους τους εμπλεκόμενους στα δύο ταμπλό; Σίγουρα έχει ενδιαφέρον μια αναφορά στη «νέα τάξη πραγμάτων». Σε εκείνη που έχει θέα στα επόμενα κύπελλα Ευρώπης.

Ήταν 15η η Ελλάδα στο ranking της UEFA για τη σεζόν 2021-22, άρα το καλοκαίρι επιστρέφουμε σε περασμένα μεγαλεία, έστω ως guest star. Όπερ σημαίνει 5 ευρωπαϊκά εισιτήρια αντί για 4. Και κυρίως δύο θέσεις στους προκριματικούς του Champions League. Από τον 3ο γύρο για τον πρωταθλητή στο γνωστό μονοπάτι. Από τον 2ο γύρο για τον δευτεραθλητή στη δική του διαδρομή. Καθόλου άσχημα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο πρωταθλητής ξεκινά με μίνιμουμ την εξασφαλισμένη συμμετοχή του στους ομίλους του Conference League –και μαζί του η Ελλάδα δεδομένα με μια ομάδα στη φάση των ομίλων-. Μάξιμουμ με τα εκατ ευρώ και το γόητρο της παρουσίας στον πόλεμο των Άστρων.

Κατ’ επέκταση σημαίνει ότι και ο δευτεραθλητής με μια πρόκριση σε τρεις προκριματικούς εξασφαλίζει με τη σειρά του και αυτός θέση στους ομίλους της Ευρώπης (Conference League). Με δύο σκαρφαλώνει ψηλότερα (Europa League). Με τρεις αγγίζει τα αστέρια (Champions League).

Φυσικά δεν είναι για όλους το ίδιο. Κάθε ομάδα κουβαλά την δική της «ειδική βαθμολογία» 5ετίας στην Ευρώπη άρα την περιμένουν διαφορετικές κληρώσεις. Ακόμη και έτσι όμως ποιος δεν θα ήθελε μια πρόκληση-ευκαιρία Champions League;

Και ο κυπελλούχος; Και εκείνος μια χαρά προνομιακή μεταχείριση έχει σε σχέση με τα συνηθισμένα. Διότι μπαίνει στα προκριματικά του Europa League και μάλιστα πιθανότατα από τa playoffs άρα με τη σειρά του έχοντας εξασφαλισμένη θέση σε ομίλους. Τυπικά ο εκπρόσωπος της Ελλάδας ξεκινά από τον 3ο προκριματικά. Πρακτικά όμως είναι πολύ πιθανό οι ομάδες από τις χώρες που βρίσκονται ψηλότερα στο ranking της UEFA να αφήσουν τη θέση τους ως κυπελλούχοι στα προκριματικά του Europa μέσω πρωταθλήματος (κατάκτηση του τίτλου ή προνομιακή κατάταξη που τις οδηγεί στa προκριματικά του Champions League).

Μπορεί λοιπόν με μια πρόκριση μόλις, να κερδίσει και εκείνος μια θέση σε γκρουπ της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης της UEFA. Κυρίως όμως μπορεί να συνεχίσει στην Ευρώπη ακόμη και αν δεν τα καταφέρει στα προκριματικά, πέφτοντας στο Conference League.

Ναι, μετά τον πρωταθλητή Ελλάδας και ο κυπελλούχος έχει σχεδόν εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους της νέας σεζόν. Και αυτό και αν αποτελεί προνόμιο. Να έχουμε δύο σίγουρους. Και να περιμένουμε και τους υπόλοιπους…

Τα πέντε εισιτήρια συμπληρώνονται από τις ομάδες που θα κατακτήσουν την 3η και 4η θέση στον πίνακα της Super League. Εκείνες θα ξεκινήσουν από τον δεύτερο προκριματικό του Conference League έχοντας σαφώς το δυσκολότερο έργο από όλους. Να περάσουν τρεις γύρους δίχως λάθος για να φτάσουν σε όμιλο.

Όπως και να έχει στους ημιτελικούς του κυπέλου δεν χωρούν όλοι: Τα ζευγάρια ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός-Άρης αφήνουν εκτός τετράδας δεδομένα δύο από τους πέντε «μεγάλους» που λογικά θα κερδίσουν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Παράλληλα ο νικητής του ζευγαριού Ολυμπιακός-Άρης θα αντιμετωπίσει την ΑΕΚ (που κοντράρεται με τον Πανσερραϊκό της Super League 2 στους «8») άρα το πράγμα γίνεται πιο συγκεκριμένο. Λογικά η μια διαδρομή τελικού αφορά Παναθηναϊκό ή ΠΑΟΚ (στους ημιτελικούς ο νικητής αντιμετωπίζει Λαμία ή τον Απόλλων Παραλιμνίου) και η άλλη τους… υπόλοιπους.

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Παρακολουθήστε μέσω live streaming στις 19:00 την αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για τον 3ο τελικό της Volley League Γυναικών

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024