Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Οι υπερπολυτελείς Rolls-Royce και οι εντυπωσιακές άμαξες του Τατοΐου

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Οι υπερπολυτελείς Rolls-Royce και οι εντυπωσιακές άμαξες του Τατοΐου

Πρόκειται για οχήματα με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς αποτελούν τεχνολογικά αντικείμενα με ηλικία από 55 έως 84 έτη.

Στο Τατόι, όλα είναι έτοιμα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου που άφησε την τελευταία πνοή του το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου 2023.

Ο χώρος που επέλεξε να ενταφιαστεί – μετά από επιλογή του – ο έκπτωτος μονάρχης έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους προγόνους του. Λίγοι, όμως, ξέρουν ότι στα γκαράζ φυλάσσονταν υπερπολυτελείς άμαξες επενδυμένες με χρυσό, πανάκριβα αυτοκίνητα, μέχρι και Rolls-Royce από την περίοδο του βασιλιά Γεωργίου του Α’ μέχρι και τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Ο ίδιος, είχε αναφερθεί σε αυτά, σε συνέντευξή του σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ενώ το 2020, κλιμάκιο συντηρητών του  υπουργείου Πολιτισμού, είχε προχωρήσει σε σωστικές επεμβάσεις, για την απομάκρυνση επικαθίσεων και ρύπων μετά από μακρόχρονη ακινησία εντός του κτηρίου του Βουστασίου, στο οποίο βρίσκονταν.

Υπερπολυτελείς  Rolls-Royce

Πρόκειται για οχήματα με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς αποτελούν τεχνολογικά αντικείμενα με ηλικία από 55 έως 84 έτη, εξαιρετικά δείγματα αυτοκίνησης πολυτελούς κατασκευής του προηγούμενου αιώνα, αλλά και εξαιτίας της ιστορικής τους σημασίας, αφού συνδέονται τόσο με πρόσωπα της τέως βασιλικής Οικογένειας όσο και με διεθνείς προσωπικότητες και στιγμές της νεότερης ιστορίας της χώρας.

Ανάμεσα στα αυτοκίνητα που βρέθηκαν είναι μια Rolls-Royce Silver Cloud 3, κατασκευής 1965. Πρόκειται για μια κάμπριο λιμουζίνα, με χρώμα σκούρο μπλε με άσπρη οροφή. Ακόμη, βρέθηκε μία Rolls-Royce Silver Wraith, κατασκευής 1959. Το αυτοκίνητο έχει οροφή και έχει τροποποιηθεί με την προσθήκη προστατευτικών από πλεξιγκλάς. Έχει ταυτοποιηθεί η χρήση του από τον βασιλιά Παύλο και το τέως βασιλικό ζεύγος Κωνσταντίνου-Άννας Μαρίας.

Μία Rolls-Royce Silver Cloud 3, κατασκευής 1964, χρώματος ασημί με μπλε οροφή και έχει επίσης ταυτοποιηθεί ότι χρησιμοποιούνταν από τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο σε δημόσιες εμφανίσεις. Επίσης, βρέθηκαν δύο MG TD σε κόκκινο και πράσινο χρώμα και δύο Fiat 500 του 1959 σε άσπρο και μπλε χρώμα.

Οι εντυπωσιακές  άμαξες

Η συλλογή της τέως βασιλικής οικογένειας ήταν πλούσια και σε άμαξες, άμαξες που έχουν τη δική τους μοναδική ιστορία, καθώς συμπεριλαμβάνονται η άμαξα με την οποία έγινε ο γάμος της βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας που αγοράστηκε από τον βασιλιά Γεώργιο Α’ το 1871.

Ανήκε στον πρώην δούκα του Μπορντό και τροποποιήθηκε όταν πάνω από τους θυρεούς του γαλλικού οίκου ζωγραφίστηκαν οι θυρεοί της ελληνικής δυναστείας. Μια ανοικτή άμαξα χρησιμοποιήθηκε για τον γάμο του Κωνσταντίνου και της πριγκίπισσας της Δανίας Άννα- Μαρία.

Επίσης, περιλαμβάνονται μια χρυσή άμαξα τύπου Coupe, 3 άμαξες τύπου Berlin, 2 ανοιχτές τύπου Phaethon, μία κυνηγετική και 3 μόνιππα.

Πριν από μερικά χρόνια οι βασιλικές άμαξες βρέθηκαν στο Τατόι μετά από 52 χρόνια εγκατάλειψης, εντός του κτηρίου του Στάβλου και σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες. Με ειδικές παρεμβάσεις απέκτησαν την λάμψη τους.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024