Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η φύση μας προειδοποιεί: Αν δεν αλλάξουμε, τελειώσαμε

Η φύση μας προειδοποιεί: Αν δεν αλλάξουμε, τελειώσαμε

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, όπως δυστυχώς είναι εδώ και εκατομμύρια που δεν εμπιστεύονται την επιστήμη

Εβλεπα τις προηγούμενες ημέρες μια ανάρτηση μιας «ψεκασμένης» των social media, εκεί που ο καθένας τα ξέρει όλα και είναι επιστήμονας σε όλα. Η ανάρτηση έδειχνε «θαμμένη» στο χιόνι τη Νέα Υόρκη και το σκωπτικό σχόλιο ήταν «Υπερθέρμανση του πλανήτη».

Από κάτω δεκάδες likes που επιδοκίμαζαν την ειρωνεία της ψεκασμένης που θέλησε με τον τρόπο αυτό να δείξει ότι δεν υπάρχει υπερθέρμανση από τη στιγμή που μια πολική βόμβα έχει πλήξει τις ΗΠΑ. Ή που μπορεί να χτυπήσει και άλλες χώρες, ενδεχομένως και την Ελλάδα, όπως προειδοποίησε ο κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Είναι προφανές ότι είναι δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ό,τι θέλει. Και δικαίωμά του να το ποστάρει στα social media. Ακόμη μεγαλύτερο δικαίωμα έχει στην ηλιθιότητα και στο να μην πιστεύει ότι ο πλανήτης οδηγείται στην καταστροφή εξαιτίας των ωμών παρεμβάσεων των ανθρώπων στη φύση.

Δικαίωμα του καθενός είναι να νομίζει ότι οι σεισμοί, οι καταποντισμοί, οι πολικές βόμβες και οι καύσωνες είναι… τιμωρία του Θεού προς τον άνθρωπο γιατί αμάρτησε.

Όμως, έχουμε ένα βασικό δεδομένο: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και δεν ήρθε τώρα. Εδώ και μερικές δεκαετίες ο πλανήτης δοκιμάζεται από ακραία φαινόμενα που οφείλονται ξεκάθαρα στην ανθρώπινη παρέμβαση.

Ακόμη και οι πολικές συνθήκες στις ΗΠΑ συνδέονται με τη ζέστη στη χώρα μας.

Ακόμη και μια τεράστια οικολογική καταστροφή στον Αμαζόνιο ή το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική έχουν σχέση με οτιδήποτε καιρικό συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη.

Η φύση μας προειδοποιεί, ο πλανήτης μας χτυπά καμπανάκι. Αν συνεχίσουμε έτσι η καταστροφή θα είναι αναπόφευκτη.

Εμείς δεν θα την ζήσουμε, ενδεχομένως ούτε και τα παιδιά μας. Αλλά σίγουρα θα συμβεί.

Και μέχρι τότε θα βιώνουμε πρωτοφανείς συνθήκες. Να παγώνει ο Νιαγάρας, να πεθαίνουν δεκάδες στις ΗΠΑ από μια ιστορική κακοκαιρία, να κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά εδώ στη Μεσόγειο με 20 και 30 βαθμούς θερμοκρασία.

Αν δεν αλλάξουμε ως ανθρώπινο είδος θα βουλιάξουμε, θα πνιγούμε, σκοτωθούμε σε κάποιο σεισμό, θα παγώσουμε ή θα καούμε.

Και δυστυχώς δεν υπάρχει πρόθεση για μεγάλες αλλαγές. Ολες οι Σύνοδοι για το κλίμα καταλήγουν σε αποτυχία, οι στόχοι που μπαίνουν δεν επιτυγχάνονται, επικρατούν τα μεγάλα συμφέροντα αντί να κυριαρχεί το συμφέρον της ανθρωπότητας.

Και ο πλανήτης δεν δείχνει προετοιμασμένος για τα μελλούμενα. Γιατί οι άνθρωποι δεν είναι πεπεισμένοι ότι το κλίμα αλλάζει.

Γιατί οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι ο πλανήτης φλέγεται, ότι η υπερθέρμανση κατατρώει τη Γη, ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι σεισμοί είναι αποτέλεσμα αυτών των τεράστιων ανατροπών που συντελούνται.

Πριν από μερικά χρόνια, όταν η Καλιφόρνια καιγόταν από πρωτοφανείς πυρκαγιές ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει σαρκαστικά: «Στο τέλος θα αρχίσει να δροσίζει»

«Θα ευχόμουν η επιστήμη να συμφωνούσε μαζί σας», απάντησε ο Γουέιντ Κράουφουτ, τοπικός αξιωματούχος της υπηρεσίας προστασίας φυσικών πόρων στο Σακραμέντο, με τον Τραμπ να συνεχίζει, γελώντας: «Δεν νομίζω ότι η επιστήμη ξέρει πραγματικά τι συμβαίνει».

Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Ότι υπάρχουν εκατομμύρια Τραμπ σε όλο τον κόσμο. Ανθρωποι που δεν εμπιστεύονται την επιστήμη, που αδιαφορούν για τα σημάδια της φύσης, που νοιάζονται μόνο για την εφήμερη καλοπέραση, για το κέρδος, κι το τι γιατί θα αφήσουν στον πλανήτη.

Αν δεν εμπιστευτούμε τους ειδικούς, αν δεν ακούσουμε τους επιστήμονες και αν δεν προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων, τότε οι συνέπειες θα είναι δυσάρεστες.

Οχι μόνο με την απώλεια ζωών ή την καταστροφή περιουσιών. Αλλά και με τους περιβαλλοντικούς μετανάστες, τα εκατομμύρια των ανθρώπων που μετακινούνται από τα μέρη τους διότι δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Εν ολίγοις, θα έχουμε οι ίδιοι γκρεμίσει το κοινό μας σπίτι.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024