Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συνολάκης: Θα είναι πιο συχνά τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής

Συνολάκης: Θα είναι πιο συχνά τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής

«Η αποσταθεροποίηση του κλίματος, με τους ακραίους καύσωνες και τους ακραίους παγετώνες, θα είναι πιο έντονη και πιο συχνή», τόνισε ο κ. Συνολάκης.

Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ, οι οποίες  κυριολεκτικά παγώνουν λίμνες και ποτάμια, σε αντίθεση με τον ήπιο, ανοιξιάτικο καιρό στην Ευρώπη, όπως σημείωσε, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο ακαδημαϊκός και Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Η χειμερινή καταιγίδα με παγωμένους ανέμους, που σαρώνει εδώ και ημέρες τις κεντρικές και τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζει να θερίζει ζωές, αφήνοντας επίσης δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς χωρίς ηλεκτρικό τις ημέρες των Χριστουγέννων. Την ίδια ώρα, που η Αμερική παγώνει, η Ευρώπη ζει τις πιο καλοκαιρινές γιορτές, με θερμοκρασίες ρεκόρ.

Πρόκειται για ακραία καιρικά φαινόμενα που θα τα βλέπουμε πιο συχνά, προειδοποίησε ο κ. Συνολάκης.

Οι ΗΠΑ σε «πόλεμο με τη μητέρα φύση» – Συγκλονιστικές ιστορίες επιβίωσης και διάσωσης

«Πιο συχνοί και πιο έντονοι οι ακραίοι καύσωνες και οι ακραίοι παγετώνες»

«Όλα αυτά είναι ενδείξεις της αποσταθεροποίησης του κλίματος κι είναι από τις προβλέψεις που είχε κάνει η επιστημονική κοινότητα για την κλιματική αλλαγή. Η αποσταθεροποίηση του κλίματος, με τους ακραίους καύσωνες και τους ακραίους παγετώνες, θα είναι πιο έντονη και πιο συχνή. Κανονικά θα έπρεπε να βλέπουμε φυσιολογικές μεταβολές θερμοκρασίας χειμώνα καλοκαίρι. Υπάρχει μία ταλάντωση που δεν είναι φυσιολογική. Οι 55 βαθμοί είναι κάτι το πραγματικά ακραίο. Δεν είχε εκτιμηθεί από τα κλιματικά μοντέλα ότι θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλη η διαφορά θερμοκρασίας ανά περιοχές του κόσμου», είπε ο Καθηγητής.

«Ένας λόγος είναι αυτό που ρυθμίζει το κλίμα της γης, που είναι τα αέρια και τα θαλάσσια στρώματα της γης. Υπάρχει ένα αέριο στρώμα που λέγεται jet stream. Τα θαλάσσια ρεύματα και αυτά επηρεάζουν. Όταν αυτό αποσταθεροποιείται αρχίζει και κατεβαίνει πιο χαμηλά το jet stream. Όσο λοιπόν έχεις μεγαλύτερη θερμοκρασία στη θάλασσα, ακόμα και αυτές οι διαφορές θερμοκρασίας που έχουν δημιουργηθεί από την κλιματική αλλαγή, η θάλασσα θερμαίνεται. Δημιουργούν περισσότερη υγρασία και αυτό αποσταθεροποιεί το jet stream. Όταν κατεβαίνει το jet stream δημιουργεί τους κυκλώνες – βόμβες», πρόσθεσε ο κ. Συνολάκης.

«Η ιδέα του κυκλώνα – βόμβα έχει να κάνει με την απότομη αλλαγή στη θερμοκρασία. Στην Ελλάδα δεν πρόκειται να δούμε τέτοιες θερμοκρασίες. Κυρίως παρατηρείται στη βόρειο Αμερική γιατί είναι το κλίμα τέτοιο, και γεωγραφικά είναι σε τέτοια θέση που υπάρχουν πολλά «μικροκλίματα» στην περιοχή, όπως υπάρχουν και σε άλλες περιοχές. Θα είναι πιο συχνά από δω και πέρα αυτά τα φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής», επισήμανε.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024