Ο Ali Ahmed Aslam, γνωστός ευρέως ως Mr. Ali, πέθανε από επιπλοκές στην υγεία του τη Δευτέρα σε ηλικία 77 ετών, επιβεβαίωσε ο ανιψιός του Andleeb Ahmed στο NPR.

Ο Aslam ήταν ο ιδιοκτήτης του δημοφιλούς εστιατορίου Shish Mahal της Γλασκώβης, το οποίο άνοιξε το 1964 αφού μετανάστευσε από το Πακιστάν όταν ήταν παιδί.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο Aslam επινόησε την παγκοσμίως αγαπημένη συνταγή ένα βράδυ στη δεκαετία του 1970, όταν ένας πελάτης παραπονέθηκε ότι το παραδοσιακό κοτόπουλο tikka ήταν πολύ στεγνό. Ο σεφ επέστρεψε στην κουζίνα και συνδύασε μπαχαρικά, κρέμα γάλακτος και μια κονσέρβα συμπυκνωμένης ντοματόσουπας. Ορίστε: το σύγχρονο μοντέλο για το κοτόπουλο tikka masala γεννήθηκε.

Αλλά το ίδιο συνέβη και με μια συζήτηση σχετικά με την προέλευσή του.

Η πίτσα που έχει διχάσει τον πλανήτη ανακαλύφθηκε από έναν Έλληνα στα 60s

Δείτε το βίντεο

Ποιος δημιούργησε το κοτόπουλο tikka masala;

Το 2009, ένας πολιτικός της Γλασκώβης διεκδίκησε να αναγνωριστεί το καθεστώς προστατευόμενης πολιτιστικής κληρονομιάς για το chicken tikka masala και να ονομαστεί η πόλη η επίσημη πατρίδα του. Όμως, η πρόταση απορρίφθηκε αφού πολλές επιχειρήσεις από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο διεκδίκησαν το πιάτο.

Άλλοι λένε ότι το κάρυ εφευρέθηκε σίγουρα στη Νότια Ασία. Ο Monish Gurjal, επικεφαλής της δημοφιλούς ινδικής αλυσίδας εστιατορίων Moti Mahal, λέει ότι ο παππούς του σέρβιρε κοτόπουλο tikka masala σε Ινδούς αρχηγούς κρατών ήδη από το 1947.

«Είναι κάτι σαν “ποιος εφηύρε τη σούπα με κοτόπουλο;»» λέει η Leena Trivedi-Grenier, ανεξάρτητη συγγραφέας φαγητού, η οποία εξέτασε τους διάφορους ισχυρισμούς περί προέλευσης το 2017. «Είναι ένα πιάτο που θα μπορούσε να έχει εφευρεθεί από πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα».

Το κοτόπουλο tikka (χωρίς τη masala) είναι ένα δημοφιλές φαγητό του δρόμου στο Πακιστάν και τη βόρεια Ινδία εδώ και δεκαετίες. Στον πυρήνα του, περιλαμβάνει κοτόπουλο που μαρινάρεται σε σκόνη τσίλι και γιαούρτι και στη συνέχεια μαυρίζει στη σχάρα ή σε ένα tandoor, έναν φούρνο από αλεσμένο πηλό.

Η μέθοδος μαγειρέματος αφήνει το κοτόπουλο tikka επιρρεπές στην ξήρανση, λέει η Trivedi-Grenier- η ιδέα να προστεθεί μια σάλτσα με βασικά συστατικά όπως η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και η ντομάτα δεν είναι πολύ επαναστατική.

Ένα άλλο σημείο συζήτησης είναι η σχετικά ήπια γεύση του πιάτου. Σε συνέντευξη που μοιράστηκε αρχικά το AFP news, ο Aslam δήλωσε ότι η συνταγή προσαρμόστηκε από την παραδοσιακή κουζίνα «σύμφωνα με το γούστο του πελάτη μας».

«Συνήθως δεν παίρνουν καυτερό κάρυ» είπε για τους πελάτες του Ηνωμένου Βασιλείου. «Γι’ αυτό το μαγειρεύουμε με γιαούρτι και κρέμα γάλακτος».

Το 2001, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρόμπιν Κουκ, δήλωσε σε ομιλία του ότι το κοτόπουλο tikka masala είναι ένα «αληθινό βρετανικό εθνικό πιάτο», το οποίο ενσαρκώνει «την πολυπολιτισμικότητα ως θετική δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία μας».

Αλλά για την Trivedi-Grenier, η ιδέα ότι το κοτόπουλο tikka masala δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για να ταιριάζει στον ουρανίσκο των Βρετανών είναι «υπερβολική» αν αναλογιστεί κανείς τον συμβολισμό.

«Πώς αποικίζεις και υποδουλώνεις μια ολόκληρη χώρα για έναν αιώνα και μετά ισχυρίζεσαι ότι ένα από τα πιάτα τους είναι από τη δική σου χώρα;».

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Οι πελάτες θυμούνται τον Aslam ως ταπεινό άνθρωπο και ταλαντούχο σεφ

Ο Aslam, ένας άνθρωπος που απέφευγε την προσοχή, βρήκε μια αίσθηση σκοπού στο να εκθέτει τους πελάτες του σε νέες γεύσεις, δήλωσε ο ανιψιός του, Andleeb Ahmed.

«Στην πραγματικότητα εξυπηρετούσε τους πελάτες μέχρι το τέλος της ζωής του» δήλωσε ο Ahmed. «Αυτό ήταν το πάθος του. Αυτό του άρεσε να κάνει».

Όσοι έχει τύχει να δειπνήσουν στο Shish Mahal θυμούνται τον Aslam ως ευγενικό και ταλαντούχο και ως κάποιον που βοήθησε να διευρύνουν τις γαστρονομικές τους ευαισθησίες.

«Δοκίμασα το πρώτο μου κάρυ στο Shish Mahal το 1967 και συνέχισα να τα απολαμβάνω κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων και μετά» έγραψε στο Twitter ένας πρώην βουλευτής της Σκωτίας.

Ο Vijay Prashad, ένας διεθνής δημοσιογράφος, έγραψε ότι, το να πούμε ότι η προσθήκη του κοτόπουλου tikka masala έχει ωφελήσει πολλά μενού, είναι «ανακριβές», αλλά το φαγητό είναι αναμφισβήτητα καλό.

Κατά ειρωνικό τρόπο, όταν επρόκειτο για τις δικές του γευστικές προτιμήσεις, ο Aslam κατέτασσε το chicken tikka masala αρκετά χαμηλά, δήλωσε ο ανιψιός του.

«Οι σεφ του έφτιαχναν ένα πολύ παραδοσιακό κάρυ. Το έτρωγε στο μεσημεριανό γεύμα κάθε μέρα» εξήγησε ο Ahmed. «Έτρωγε κοτόπουλο tikka masala μόνο όταν ήταν καλεσμένος».

*Με στοιχεία από npr.org