Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρομά: Εν αναμονή της απόφασης για προφυλάκιση ή όχι του αστυνομικού - Ο 16χρονος πέθανε και οι δικοί του ζητούν ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ

Ρομά: Εν αναμονή της απόφασης για προφυλάκιση ή όχι του αστυνομικού – Ο 16χρονος πέθανε και οι δικοί του ζητούν ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ

Ο 16χρονος Ρομά, Κώστας Φραγκούλης, δεν τα κατάφερε. Έχει έρθει η ώρα της ΔΗΚΕΟΣΙΝΗΣ

Πένθος, οργή και αγανάκτηση μετά τον θάνατο του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη, πατέρα ενός βρέφους, που κατέληξε σήμερα στο νοσοκομείο μετά από πυρά αστυνομικού στο κεφάλι στις 5 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια καταδίωξης. Η μοιραία καταδίωξη για τον Κώστα Φραγκούλη ξεκίνησε γιατί δεν πλήρωσε για τα καύσιμα που έβαλε στο αυτοκίνητό του, αξίας 20 ευρώ στο βενζινάδικο.

Το χρονικό

Οι τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που βρισκόταν στο πρατήριο καυσίμων ξεκίνησαν να καταδιώκουν τον Κώστα Φραγκούλη στη Δυτική Θεσσαλονίκη, προς τον οικισμό Αγία Σοφία όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο 16χρονος. Η καταδίωξη αυτή τελείωσε με μία σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του Φραγκούλη.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ώρες μετά το περιστατικά, ενώ ανέφερε ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν όπλο, δεν μιλούσε για τραυματισμό του Κώστα Φραγκούλη από πυροβολισμό. Όσο οι μέρες περνούν περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως, όπως ότι στην επικοινωνία των αστυνομικών με το κέντρο, αυτοί αναφέρουν τους πυροβολισμούς 30 λεπτά μετά το συμβάν.

Ο 34χρονος αστυνομικός που πυροβόλησε συλλαμβάνεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και τίθεται σε διαθεσιμότητα. Η κατηγορία αναμένεται να αναβαθμιστεί σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο από τη στιγμή που ο 16χρονος έχασε τη ζωή του.

Στην απολογία του, ο αστυνομικός αρνήθηκε ότι στόχευσε τον Κώστα Φραγκούλη και ισχυρίστηκε ότι πυροβόλησε δύο φορές, μία φορά στον αέρα και μία προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου. Αλλά απέτυχε στο σημάδι, καθώς όπως είπε πως η μεγάλη απόσταση και το ανώμαλο οδόστρωμα έβγαλαν τη σφαίρα από την πορεία της.

Μάλιστα, σε ένα σημείο της απολογίας του ο 34χρονος αστυνομικός σημείωσε πως αποδεικνύεται πως δεν ήθελε να σκοτώσει τον Φραγκούλη γιατί είχε ακόμα 10 σφαίρες στο όπλο του που δεν χρησιμοποίησε. «Αλλιώς θα είχα αδειάσει τον γεμιστήρα», αναφέρει.

Μέχρι την Πέμπτη η απόφαση για την προφυλάκιση

Μετά την απολογία του, ανακριτής και εισαγγελέας διαφώνησαν για το εάν θα έπρεπε να προφυλακιστεί ή όχι. Η απόφαση θα ληφθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών μέχρι την Πέμπτη, με τον εισαγγελέα να εισηγείται την προφυλάκισή του.

Προς το παρόν ο 34χρονος αστυνομικός παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Αστυνομικοί ανοίγουν πυρ εναντίον Ρομά τρεις φορές σε καταδίωξη μέσα σε ένα χρόνο

Ο πυροβολισμός του Κώστα Φραγκούλη ξύπνησε σε όλους μνήμες της υπόθεσης του Νίκου Σαμπάνη. Του 18χρονου Ρομά, που σκοτώθηκε με 36 σφαίρες κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης στο Πέραμα πριν από περίπου ένα χρόνο.

Ανάμεσα σε αυτά τα δύο περιστατικά μεσολάβησε ακόμα ένα χωρίς ευτυχώς να έχει θανατηφόρα έκβαση. Στις 30 Ιανουαρίου 2022, μία παρέα 15χρονων Ρομά στον Βόλο καταδιώκεται από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ. Τα παιδιά δεν σταματούν στον έλεγχο από φόβο, καθώς δεν έχουν δίπλωμα και κατευθύνονται προς το σπίτι τους.

Μόλις έφτασαν με το αυτοκίνητο στην αυλή του σπιτιού ένας εκ των αστυνομικών πυροβόλησε την ώρα που 15χρονος Ρομά πήγαινε να ανοίξει την πόρτα του οδηγού και έπεσε κάτω. Η σφαίρα διαπέρασε το παράθυρο στην πλευρά του οδηγού, χωρίς ευτυχώς να τον πετύχει.

Μέσα σε ένα χρόνο έχουν καταγραφεί τρία περιστατικά με πυροβολισμούς εναντίον Ρομά από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια καταδίωξης, εκ των οποίων τα δύο είχαν θανατηφόρα έκβαση. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις το αφήγημα της αστυνομίας ήταν το ίδιο. Προσπάθησαν να τους εμβολίσουν με το αυτοκίνητο, κινδύνευσε η ζωή τους και πυροβόλησαν. Ο δικηγόρος της οικογένειας Φραγκούλη το επισημαίνει και μιλά για συγκάλυψη από την πλευρά της αστυνομίας.

«Το αφήγημα της αστυνομίας το ξέρουμε. Όταν υπάρχει μια επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, που το μόνο που αναφέρει είναι ο εμβολισμός αλλά όχι το γεγονός του σοβαρού τραυματισμού, μιλάμε για μια απόπειρα συγκάλυψης».

ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ

Η οικογένεια του Κώστα Φραγκούλη ζητά ΔΗΚΕΟΣΙΝΗ όπως και η οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη που έγραψε το σύνθημα αυτό στέλνοντας – άθελά της – το πιο ουσιαστικό μήνυμα. Ο αποκλεισμός, η περιθωριοποίηση και η στοχοποίηση των Ρομά που ζουν σε καταυλισμούς χωρίς ρεύμα και τρεχούμενο νερό, που τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε σχολείο και οι γονείς τους δεν μπορούν να βρουν δουλειά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να δεχτούν ότι η ζωή τους δεν αξίζει.

Η οργή βράζει στην κοινότητα των Ρομά από την πρώτη ημέρα με νεολαία να βγαίνει στους δρόμους, να βάζει φωτιές και να συγκρούεται με την αστυνομία που βρίσκεται συνεχώς δίπλα στους καταυλισμούς και διεξάγει επιχειρήσεις. Οι εκκλήσεις για ψυχραιμία και ηρεμία φαίνεται να λειτουργούν προς στιγμήν, αλλά το αίτημα για Δικαιοσύνη ακούγεται ξανά και ξανά.

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην απόφαση για την προφυλάκιση ή όχι του 34χρονου αστυνομικού τη μέρα της κηδείας του Κώστα Φραγκούλη. Το αίτημα για Δικαιοσύνη εξάλλου ακούγεται δυνατά και έξω από τις κοινότητες Ρομά.

Μαζικές συγκεντρώσεις

Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη σε πολλές μεγάλες πόλεις σήμερα πραγματοποιήθηκαν πορείες με συμμετοχή χιλιάδων, με αυτό το αίτημα και με το σύνθημα «Οι ζωές των Ρομά μετράνε». Η ατιμωρησία ή ακόμα και η συγκάλυψη είναι για πολλούς ο λόγος που οι αστυνομικοί πυροβολούν τόσο εύκολα όταν έχουν απέναντί τους αποκλεισμένους.

Εξάλλου η Διεθνής Αμνηστία σε τρεις εκθέσεις της για την αστυνομική βία στην Ελλάδα έχει καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα. Η χρήση υπέρμετρης αστυνομικής βίας αποτελεί συστημικό και όχι κατ’ εξαίρεση φαινόμενο. Η οργάνωση απευθύνει έκκληση: Οι ελληνικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι τρέχουσες έρευνες για το περιστατικό θα είναι άμεσες, αμερόληπτες και διεξοδικές, καθώς και ότι θα διερευνήσουν πιθανά ρατσιστικά κίνητρα.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024