Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το Κατάρ χρημάτιζε αξιωματούχους

Διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το Κατάρ χρημάτιζε αξιωματούχους

Έφοδοι, κατασχέσεις και χειροπέδες στο πλαίσιο ερευνών για εγκληματική οργάνωση που είχε διεισδύσει στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο ρόλος του Κατάρ.

Σε έρευνες σε 16 σπίτια και σε τέσσερις συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές στις Βρυξέλλες το πρωί της Παρασκευής σύμφωνα με το Politico. Οι έφοδοι από τις αρχές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος».

Οι έρευνες, σύμφωνα με το Politico, είχαν στόχο κυρίως αξιωματούχους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως γνωστοποιήθηκε από τη βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και δύο δημόσια πρόσωπα. Ένας πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και ένας γνωστός συνδικαλιστής.

Σύμφωνα με τη γαλλόφωνη εφημερίδα Le Soir, έχει συλληφθεί ο πρώην Ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντζέρι και ο σημερινός γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής συνδικαλιστικής οργάνωσης ETUC, Λούκα Βιζεντίνι. Η ETUC εκπροσωπεί περισσότερα από 200 εκατομμύρια εργαζόμενους.

«Εδώ και αρκετούς μήνες, οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονται μια χώρα του Κόλπου. Εκτιμούν ότι επηρεάζει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Όλοι οι συλληφθέντες είναι ιταλικής υπηκοότητας ή καταγωγής. Ανάμεσά τους και ο διευθυντής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

Χρήματα και δώρα από το Κατάρ σε αξιωματούχους

Η χώρα δεν κατονομάζεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας, αλλά φαίνεται ότι πρόκειται για το Κατάρ, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο βελγικό περιοδικό Knack που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές. Το Κατάρ στόχευε αξιωματούχους με «σημαντική πολιτική ή και στρατηγική θέση» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τους έστελναν «σημαντικά χρηματικά ποσά και σημαντικά δώρα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του εισαγγελέα.

Οι αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ενώ κορυφώνεται η αγωνία στα νοκ άουτ παιχνίδια για το Μουντιάλ. Το Κατάρ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο ως οικοδεσπότης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ωστόσο, όλο το προηγούμενο διάστημα επικρίθηκε σφόδρα για τις οπισθοδρομικές πολιτικές του έναντι των δικαιωμάτων των ανθρώπων της LGBTQ+ κοινότητας και των μεταναστών εργαζομένων.

Κατέσχεσαν 600.000 ευρώ

Οι ερευνητές εξετάζουν αν το Κατάρ προσπάθησε να επηρεάσει θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τρόπους που «υπερβαίνουν το κλασικό lobbying». Η Αστυνομία κατάσχεσε περίπου «600.000 ευρώ σε μετρητά», κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές από τις εφόδους. Τα μετρητά, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εντοπίστηκαν στο σπίτι του ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντζίρι στις Βρυξέλλες.

Η έρευνα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των The Evening και Knack, ξεκίνησε στα μέσα Ιουλίου. Η έρευνα εξέταζε την ύπαρξη και δράση εγκληματικής οργάνωσης που είχε διεισδύσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η συγκεκριμένη οργάνωση είναι ύποπτη για ανάμειξη σε δραστηριότητες διαφθοράς και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από το Κατάρ.

Η κυβέρνηση του Κατάρ δεν προχώρησε σε σχολιασμό της υπόθεσης παρά τις προσπάθειες των δημοσιογράφων του Politico.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024