Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συρία: Το Ιράν πιέζει τον Ασαντ να μην δεχθεί συνάντηση με τον Ερντογάν

Συρία: Το Ιράν πιέζει τον Ασαντ να μην δεχθεί συνάντηση με τον Ερντογάν

Κόντρα στις επιδιώξεις της Μόσχας να φέρει στο ίδιο τραπέζι Ερντογάν και Ασαντ, η Τεχεράνη πιέζει τον σύρο πρόεδρο να μην αποδεχθεί αυτόν τον συμβιβασμό καθώς βλέπει ότι στρέφεται εναντίον των συμφερόντων της στην περιοχή.

Διπλωματικές πηγές αποκάλυψαν ότι η Ρωσία προσπαθεί να επιτύχει συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Ασαντ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Reuters/Sana), ύστερα από τη σφοδρή εχθρότητα μεταξύ των δύο ηγετών που κρατάει μια και πλέον δεκαετία, από την έναρξη της κρίσης στη Συρία, ωστόσο υπάρχουν χώρες των οποίων τα στρατηγικά συμφέροντα αντιτίθενται σε μια τέτοια προοπτική.

Μεγάλη απειλή για την ασφάλεια

Εγκυρη πηγή ανέφερε ότι η Μόσχα επιδιώκει σοβαρά να πραγματοποιήσει τη συνάντηση με το πρόσχημα της «συμφιλίωσης» των δύο πλευρών προκειμένου ν’ αποτρέψει μεγάλης κλίμακας τουρκική χερσαία στρατιωτική επιχείρηση, την οποία η Αγκυρα απειλεί να πραγματοποιήσει εδώ και καιρό.

Δείτε ακόμα – Συρία: Η Δαμασκός δεν επιθυμεί προσέγγιση με τον Ερντογάν, παρά τις προσπάθειες της Μόσχας

Η πηγή δήλωσε στο Al Arabiya.net ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας να οργανώσει τη συνάντηση πηγάζουν από τη βεβαιότητά της για τη σοβαρότητα της τουρκικής στρατιωτικής δράσης στον συριακό βορρά καθώς συνιστά μεγάλη απειλή για την περιφερειακή, ακόμη και τη διεθνή σταθερότητα.

Είπε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι οι γραμμές επικοινωνίας μεταξύ Δαμασκού και Μόσχας έχουν ενισχυθεί, μετά τον διορισμό του σύρου υφυπουργού Εξωτερικών Μπασάρ αλ Τζαφάρι ως νέου πρεσβευτή στη Ρωσία πριν ένα και πλέον μήνα, με στόχο ν’ αποτραπεί η Τουρκία από την εισβολή στη βόρεια Συρία.

Το νέο είναι ότι η πηγή υπαινίχθηκε έναν κρυφό ρόλο του Ιράν το οποίο ωθεί τον Ασαντ ν’ αντισταθεί στη ρωσική πίεση και εξήγησε ότι ο σύρος πρόεδρος δεν είναι αντίθετος στη συνάντηση, αλλά στην Τεχεράνη φοβούνται το ενδεχόμενο η Μόσχα να πετύχει μια συμφωνία μεταξύ Ασαντ και Ερντογάν που θα επηρεάσει αρνητικά τα συμφέροντά της στη Συρία.

Σημείωσε επίσης ότι η Τεχεράνη φοβάται την επίτευξη ορισμένων συμφωνιών ή συνεννοήσεων μεταξύ της Ρωσίας, της Τουρκίας και του συριακού καθεστώτος που θ’ απέβαιναν σε βάρος των συμφερόντων της στην περιοχή.

Η Τεχεράνη γνωρίζει τους κινδύνους

Σε σχέση με αυτό, ο Δρ Firas Elias [σ.σ.: από το Ankara Center for Crisis and Policy Studies], ειδικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας και ιρανικών σπουδών, πιστεύει ότι η Τεχεράνη γνωρίζει τους κινδύνους από τη διεξαγωγή αυτής της επιχείρησης στη ζώνη επιρροής της στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, γεγονός που την έκανε να προχωρήσει σε στρατιωτικές συνεννοήσεις με το PKK και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση στη Μεσόγειο Θάλασσα, αφότου περιόρισε τις δραστηριότητές της ανατολικά των συνόρων Ιράκ – Συρίας λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών και αμερικανικών επιθέσεων.

Τόνισε ότι η Τεχεράνη έχει επίγνωση της σημασίας διατήρησης του «εναλλακτικού διαδρόμου» ο οποίος εκτείνεται κατά μήκος της βόρειας λωρίδας του Ιράκ και της Συρίας, και ως εκ τούτου πέτυχε ν’ αναπτύξει σχέσεις με κουρδικές ομάδες, παρέχοντας μεγάλους οικονομικούς πόρους μέσω του εμπορίου ναρκωτικών, του λαθρεμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία σχετικά με τις πιθανότητες διεξαγωγής αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης, επομένως είναι πιθανό ότι θα υπάρξει μια περιορισμένη δράση, με περιορισμένους στόχους σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η οποία δεν θα προκαλέσει την οργή της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών ή ακόμη και του Ιράν, ή μπορεί να συνεχίσει με αεροπορικές επιχειρήσεις και βομβαρδισμούς, με στόχο ν’ αδρανοποιήσει τις κουρδικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία, στοχεύοντας τις ηγεσίες και τα κέντρα της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητάς τους.

Δεν θα ξεκινήσει χωρίς συντονισμό με ΗΠΑ και Ρωσία

Τόνισε, επίσης, ότι η διεξαγωγή τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ δεν έχει ακόμη οργανωθεί στο τελικό της στάδιο, παρά τις στρατιωτικές προετοιμασίες, και πέραν της ύπαρξης πολιτικής απόφασης για κάτι τέτοιο από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

Κατέστησε σαφές ότι η Τουρκία δεν στοχεύει να ξεκινήσει καμία επιχείρηση χωρίς προηγούμενο συντονισμό με τη ρωσική και την αμερικανική πλευρά, καθώς αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ρωσία για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Αγκυρας και Δαμασκού, αλλά και για το περιβάλλον ασφάλειας στις περιοχές της βόρειας Συρίας και κατ’ επέκταση του βορείου Ιράκ, όπου οι κουρδικές ένοπλες ομάδες έχουν έναν οργανικό και πολιτικό δεσμό με την ιρακινή και τη συριακή πλευρά.

Οι σχέσεις μεταξύ Ερντογάν και Ασαντ έχουν επιδεινωθεί από το ξέσπασμα της σύγκρουσης στη Συρία το 2011, όταν η κυβέρνηση του τούρκου προέδρου ανακοίνωσε την υποστήριξή της στους μαχητές της αντιπολίτευσης που προσπάθησαν ν’ ανατρέψουν το καθεστώς του σύρου προέδρου, κατηγορώντας το ότι ασκεί κρατική τρομοκρατία.

Ο τελευταίος απάντησε στρέφοντας τα βέλη κατά της Τουρκίας για υποστήριξη της τρομοκρατίας υπέρ μιας ομάδας μαχητών, συμπεριλαμβανομένων εξτρεμιστικών φατριών, καθώς και των επανειλημμένων στρατιωτικών επιχειρήσεών της στη βόρεια Συρία.

Η Αγκυρα απειλεί εδώ και αρκετό καιρό να ξεκινήσει μια διευρυμένη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και προετοιμάζεται για μια δεύτερη στο βόρειο Ιράκ, αφότου κατηγόρησε τους κούρδους μαχητές για την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: alarabiya.net, echedoros-a.gr

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024