Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Νέα προειδοποίηση εναντίον χερσαίας επιχείρησης της Τουρκίας στη Συρία

Ρωσία: Νέα προειδοποίηση εναντίον χερσαίας επιχείρησης της Τουρκίας στη Συρία

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ότι νέα χερσαία στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο συριακό έδαφος «θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση τής έτσι κι αλλιώς δύσκολης κατάστασης στην περιοχή».

Η ρωσική διπλωματία επανέλαβε χθες Τετάρτη τη θέση ότι νέα χερσαία στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας της Τουρκίας στο έδαφος της Συρίας θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή και κάλεσε σε συντονισμό κινήσεων την Αγκυρα και τη Δαμασκό, διά στόματος της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Maxim Shemetov/Reuters).

«Σε στενή συνεργασία»

Η Μόσχα βρίσκεται σε «στενή συνεργασία με τους σύρους και τούρκους εταίρους (της) για την αποτροπή της όξυνσης της κατάστασης στον βορρά της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας», ανέφερε η εκπρόσωπος.

Δείτε ακόμα – Τι καθυστερεί την χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία;

Η κα Ζαχάροβα εκτίμησε ότι νέα χερσαία στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο συριακό έδαφος «θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση τής έτσι κι αλλιώς δύσκολης κατάστασης στην περιοχή αυτή της Συρίας, θα επιδρούσε αρνητικά στην κατάσταση στην περιοχή συνολικά».

Εκρινε επίσης ότι «η αποκατάσταση του συντονισμού μεταξύ Αγκυρας και Δαμασκού» ανταποκρίνεται στον σκοπό «της κατοχύρωσης της ασφάλειας στην παραμεθόρια ζώνη».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ υπενθύμισε κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση δημοσιογράφων ρωσικών μέσων ενημέρωσης και ανταποκριτών ξένου Τύπου ότι με σκοπό «να αποτραπεί» η κλιμάκωση βρίσκονται σε εξέλιξη «επαφές σε διυπουργικό επίπεδο, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των εργασιών της ‘διαδικασίας της Αστάνας’», κατά τη 19η σύνοδο εκπροσώπων της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας στην πρωτεύουσα του Καζακστάν (22η-23η Νοεμβρίου).

Το «βασικό εμπόδιο»

Στο ανακοινωθέν της τριμερούς συνεδρίασης αναφερόταν, θύμισε η εκπρόσωπος, ότι «η επίτευξη μόνιμης ασφάλειας και σταθερότητας στη βορειοανατολική Συρία είναι εφικτή μόνο στη βάση της διατήρησης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής».

Καταβάλλονται προσπάθειες, συνέχισε η κα Ζαχάροβα, για την ενθάρρυνση του διαλόγου των κουρδικών αυτοδιοικήσεων και της κυβέρνησης της Συρίας, έτσι ώστε «να επιστραφούν οι πέραν του Ευφράτη περιοχές στον κοινό χώρο του συριακού κράτους».

«Βασικό εμπόδιο» στη διαδικασία αυτή η Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε «τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ», επιχειρηματολογώντας ότι «οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις αυτονομιστικές διαθέσεις ορισμένων ηγετών των Κούρδων της Συρίας, εφαρμόζουν ανοιχτά τη γραμμή της αποκοπής από τη Δαμασκό αυτών των προσωρινά μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση της Συρίας εδαφών, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο και άλλους φυσικούς πόρους».

«Το έχουμε πει επανειλημμένα. Στις επαφές μας με τους εκπροσώπους των Κούρδων με συνέπεια ακολουθούμε τη σκέψη ότι είναι αντιπαραγωγικό και όχι προνοητικό να ποντάρεις στη συμμαχία με την Ουάσιγκτον αντί να διαμορφώνεις φυσιολογική συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση της Συρίας. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά», κατέληξε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Προειδοποίηση και από ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη «σθεναρή αντίθεσή» τους σε νέα χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του υπουργού Αμυνας Λόιντ Οστιν με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Ο κ. Οστιν «εξέφρασε ανησυχία για την κλιμακούμενη δράση στη βόρεια Συρία», ιδίως «τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές» της Τουρκίας, και κάλεσε να προτιμηθεί η «αποκλιμάκωση».

«Εντονη ανησυχία» της Γαλλίας

Τα τουρκικά πλήγματα «οδηγούν σε κλιμάκωση των εντάσεων, που απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής» έκρινε από την πλευρά του το Παρίσι, το οποίο εξέφρασε στην Αγκυρα την «έντονη ανησυχία» του για το ενδεχόμενο νέας χερσαίας επιχείρησης των δυνάμεών της στη Συρία.

Sports in

Παπανικολάου: «Ας είναι φέτος η χρονιά που θα κάνουμε το διπλό στην έδρα της Εφές»

Ο Κώστας Παπανικολάου μίλησε για την κρίσιμη αναμέτρηση του Ολυμπιακού στην έδρα της Εφές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024