Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λευκός Οίκος: Προειδοποίηση στην Τουρκία - «Δεν θέλουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία»

Λευκός Οίκος: Προειδοποίηση στην Τουρκία – «Δεν θέλουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία»

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι ήταν ξεκάθαρος στις δηλώσεις του για όσα συμβαίνουν στη βορειοδυτική Συρία και τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες με την Τουρκία σχετικά με τους κινδύνους από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοδυτική Συρία, μολονότι στηρίζουν το δικαίωμα της Άγκυρας στην αυτοάμυνα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο πόλεμος της Συρίας δεν είναι αποκλειστικά «δικός της» – Πώς αλλάζουν το «παιχνίδι» Ισραήλ, Τουρκία και Ρωσία

«Δεν θέλουμε να δούμε  στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοδυτική Συρία οι οποίες θα θέσουν τους αμάχους σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ό,τι είναι ήδη, θα θέσουν σε κίνδυνο τους στρατιώτες και το προσωπικό μας στη Συρία ή την αποστολή μας για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους.

Η Τουρκία έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Συρία τις τελευταίες εβδομάδες και σχεδιάζει μια χερσαία εισβολή εναντίον των Συροκούρδων μαχητών, τους οποίους αποκαλεί τρομοκράτες. Οι Κούρδοι της Συρίας συνιστούν τη ραχοκοκαλιά των SDF, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, που στηρίζονται από  τις ΗΠΑ.

Ανησυχία και από τη Γαλλία

«Εντονη ανησυχία» για τα τουρκικά πλήγματα σε Συρία και Ιράκ είχε εκφράσει και το Παρίσι την προηγούμενη εβδομάδα. Σε ανακοίνωση από το υπουργείο Aμυνας γινόταν λόγος για απειλές στις προόδους που γίνονται στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Τα τουρκικά πλήγματα «οδηγούν σε κλιμάκωση των εντάσεων, που απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής και τις προόδους που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια από τον διεθνή συνασπισμό στον αγώνα εναντίον του Νταές (σ.σ. ακρώνυμο, στα αραβικά, του Ισλαμικού Κράτους)», τόνισε ο γάλλος υπουργός Aμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνού κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ (φωτογραφία της yenisafak, επάνω, από παλαιότεη συνάντησή τους).

Η Γαλλία είναι μέλος του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Ο κ. Λεκορνού τόνισε ότι νέα ευρείας κλίμακας τουρκική χερσαία επιχείρηση θα «έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του (στρατιωτικού) προσωπικού το οποίο επιχειρεί στη βορειοανατολική Συρία» και συνέβαλε ν’ αποσπαστούν από το ΙΚ τα εδάφη που κατείχε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024