Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σίρλεϊ Τεμπλ: Η «μικρή Μις Θαύμα» που της έκλεψαν την παιδικότητα

Σίρλεϊ Τεμπλ: Η «μικρή Μις Θαύμα» που της έκλεψαν την παιδικότητα

Πολύ πριν το σκάνδαλο Balenciaga, στο παλιό Χόλυγουντ υπήρχε μια άλλη σκοτεινή παιδική υπόθεση...

γράφει η Βασιλίνα Ριστάνη * 

Για πολλούς, η Σίρλεϊ Τεμπλ είναι ένα από τα δύο: η μικρή ηθοποιός και μοντέλο με τις ξανθές μπούκλες ή το γλυκό μη αλκοολούχο ποτό που μπορείτε να παραγγείλετε σε ένα μπαρ. Αν και αυτά έχουν μείνει στην ιστορία, τα παιδικά χρόνια του παιδιού θαύματος του Χόλυγουντ δεν περιλάμβαναν μόνο γρεναδίνη και χαριτωμένες παραστάσεις.

Μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους να πιστέψουν, έστω και για λίγα λεπτά, ότι δεν υπήρχαν προβλήματα στον κόσμο της Μεγάλης Ύφεσης. Πίσω από το χαμόγελο με τα λακκάκια, όμως, ήταν απλά ένα μικρό κορίτσι που βίωσε πολύ πιο τραγικά πράγματα απ’ όσο θα έπρεπε.

Η «μικρή αγάπη της Αμερικής» που έζησε σαν ενήλικη

Γεννημένη στις 23 Απριλίου 1928, η Σίρλεϊ Τζέιν Τεμπλ ήταν μόλις τριών ετών όταν η μητέρα της την έγραψε σε μαθήματα χορού. Η απόφαση δεν ήταν εντελώς ανιδιοτελής. Η ίδια ήθελε να γίνει χορεύτρια και ήταν αποφασισμένη να πετύχει η κόρη της. Μάλιστα, απέκρυπτε την πραγματική ηλικία της Σίρλεϊ για να την κάνει πιο «εμπορική».

Κάθε βράδυ έβαζε ακριβώς 56 ρολά στα μαλλιά της μικρής Τεμπλ για να πετύχει το χαρακτηριστικό χτένισμα. Εκείνη πάλι μισούσε τις διάσημες μπούκλες της και προτιμούσε τα κοντά μαλλιά. Το 1938, η Πρώτη Κυρία τότε, Ελεανόρ Ρούσβελτ της ζήτησε να κολυμπήσει μαζί της, αλλά αρνήθηκε «λόγω των μαλλιών της».

Δεν ήταν ένα συνηθισμένο παιδί. Είχαν βγει διάφορες φήμες όπως ότι τα μαλλιά της δεν ήταν αληθινά ή ότι δεν ήταν πραγματικά παιδί. Ήταν τόσο διαδεδομένες που το Βατικανό ερευνούσε την ηλικία της. Κάποιοι ισχυρίζονταν ότι τα δόντια της είχαν λιμαριστεί για να μοιάζουν περισσότερο με παιδικά. Συχνά, οι θαυμαστές τραβούσαν τα μαλλιά της για να δουν αν ήταν περούκα.

Είχε σταματήσει από πολύ νωρίς να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη και κάθε τι της ηλικίας της. Η μητέρα της την πήγε σε ένα πολυκατάστημα σε ηλικία 6 ετών, όπου ο Αϊ-Βασίλης του καταστήματος της ζήτησε αυτόγραφο. Το 1939, μια γυναίκα προσπάθησε να δολοφονήσει την Τεμπλ επειδή πίστευε ότι είχε κλέψει την ψυχή της κόρης της.

Μια λαμπρή καριέρα – με τι κόστος;

H Τεμπλ πήρε μέρος σε μια σειρά όπου έπαιζε σατιρικούς ρόλους ενηλίκων. Το πλατό του «Baby Burlesks» δεν ήταν το καλύτερο μέρος για τα παιδιά. Αν κάποιο δεν συμπεριφερόταν σωστά, το έστελναν να καθίσει σε ένα κομμάτι πάγο σε ένα μαύρο θάλαμο ήχου. Το 1932, η ανερχόμενη Σίρλεϊ πήρε τον πρώτο της μεγάλο ρόλο στην ταινία με τίτλο «War Babies».

Ο χαρακτήρας που υποδύθηκε ήταν μια εξωτική χορεύτρια για στρατιώτες φορώντας δαντελένια εσώρουχα. Η νεαρή σταρ έλεγε ατάκες όπως «είμαι ακριβή» και αντάλλασσε φιλιά με γλειφιτζούρια. Η Τεμπλ αποκάλεσε τη σειρά στην αυτοβιογραφία της «κυνική εκμετάλλευση της παιδικής μας αθωότητας που περιστασιακά ήταν ρατσιστική ή σεξιστική».

Το πρώτο της φιλί στην οθόνη έγινε όταν η Τεμπλ ήταν μόλις πέντε ετών. Η Σίρλεϊ έπαιξε τον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του 1942, «Miss Annie Rooney» όπου αντάλλαξε ένα φιλί στο μάγουλο με τον συμπρωταγωνιστή της Ντίκι Μουρ. Ήταν η πρώτη φορά που το κοινό την έβλεπε σε ρομαντική σκηνή.

Κέρδισε Όσκαρ στη νεαρή ηλικία των 6 ετών. Το μιούζικαλ «Bright Eyes» θεωρείται η ταινία που την έκανε διάσημη. Γράφτηκε ειδικά γι’ αυτήν. Εκεί τραγούδησε το πιο δημοφιλές κομμάτι της «On the Good Ship Lollipop», το οποίο ερμήνευε σε ενήλικες άνδρες.

Η Σίρλεϊ τύγχανε τακτικά κακής μεταχείρισης κατά τη διάρκεια της κινηματογραφικής της καριέρας. Κατά τη διάρκεια της ταινίας Runt Page του 1932, έπαθε λοίμωξη στο αυτί και χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Ο παραγωγός επέμενε ότι αν δεν βρισκόταν στο στούντιο το επόμενο πρωί, θα την αντικαθιστούσε.

Το αποκορύφωμα της εκμετάλλευσης ήρθε με την πρώτη της συνάντηση με παραγωγό της εταιρείας MGM. Ο Άρθουρ Φριντ κατέβασε το φερμουάρ του παντελονιού του μπροστά στην Τεμπλ. Ήταν μόνο 12 ετών. Όταν ήταν 17 ετών, ο παραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ την κυνηγούσε κυριολεκτικά γύρω από ένα γραφείο απαιτώντας τα «δέοντα» του ως αφεντικό της.

* Η Βασιλίνα Ριστάνη σπουδάζει στη New Media Studies 

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024