Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Το μυστήριο του…. «Λα Μπάρμπι» - Ο διαβόητος βαρόνος ναρκωτικών... χάθηκε από τις φυλακές

ΗΠΑ: Το μυστήριο του…. «Λα Μπάρμπι» – Ο διαβόητος βαρόνος ναρκωτικών… χάθηκε από τις φυλακές

Πώς και κυρίως γιατί χάθηκαν από ομοσπονδιακές φυλακές των ΗΠΑ τα ίχνη ενός από τους πιο διαβόητους βαρόνους ναρκωτικών;

Υπήρξε συνεργάτης του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν και μέλος ενός από τα πιο ισχυρά μεξικανικά καρτέλ του οργανωμένου εγκλήματος. Ήταν ένας από τους πιο αιμοδιψείς βαρόνους ναρκωτικών στον κόσμο. Εκτίει θεωρητικά ποινή μέχρι το 2056 σε ομοσπονδιακή φυλακή στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Όμως τα ίχνη του Έντγκαρ Βαλντές Βιγιαρεάλ έχουν χαθεί εδώ και λίγα 24ωρα. Έρευνες ΜΜΕ όπως της El Pais και του CNN αποκάλυψαν ότι το όνομά του δεν βρίσκεται πια στη βάση δεδομένων της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών (BOP).

Για την ακρίβεια, οι αρμόδιες αρχές ανέφεραν ότι «δεν γνωρίζουν τη νομική κατάσταση του “Λα Μπάρμπι”», όπως είναι το παρατσούκλι του διαβόητου κακοποιού με τα ξανθά μαλλιά, την ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και τα γαλαζοπράσινα μάτια.

Οι αιτίες που ένας καταδικασθείς μπορεί να βρεθεί εκτός του μητρώου κρατήσεων -αναφέρθηκε γενικόλογα- δυνητικά ποικίλουν.

Μπορεί να αφορούν σε ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο, ιατρική περίθαλψη εκτός χώρου των φυλακών κ.α.. Επισήμως όμως δεν δημοσιοποιούνται, υπογραμμίστηκε, «για λόγους ασφάλειας, προστασίας ή ιδιωτικότητας».

Η περίπτωση του «Λα Μπάρμπι» ωστόσο είναι ειδική και  προβληματίζει ήδη πολλούς. Κυρίως εκτός αμερικανικών συνόρων…

«Αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ με τον κ. Βιγιαρεάλ είναι περίεργο», δήλωσε ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. «Διέρρευσε ότι δεν είναι πλέον στο μητρώο κρατουμένων και θέλουμε να μάθουμε πού βρίσκεται. Δεν υπάρχει λόγος να φύγει από τη φυλακή γιατί η ποινή του είναι πολυετής», τόνισε. «Εκτός αν έχει υπάρξει συμφωνία»….

Ισχυρές διασυνδέσεις

Γεννημένος στο Τέξας το 1973, ο Βιγιαρεάλ έχει διπλή υπηκοότητα. Το παρατσούκλι «Λα Μπάρμπι» λέγεται ότι του το έδωσε ο προπονητής του στο ποδόσφαιρο, ενώ ήταν στο γυμνάσιο.

Η πρώτη του σύλληψη ήταν στα 19 του για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, όταν σκότωσε με το φορτηγό του έναν σχολικό σύμβουλο. Τότε γλίτωσε τη φυλακή.

Στη συνέχεια έγινε «βαποράκι». Μέσα σε λίγα χρόνια, είχε γίνει ο αρχηγός των δολοφόνων της μεξικανικής συμμορίας Μπελτράν Λέιβα, σε μια εποχή που αυτή συνεργαζόταν στενά με τον «Ελ Τσάπο» και το πανίσχυρο καρτέλ Σιναλόα.

Αδίστακτος, ο «Λα Μπάρμπι» κατέγραφε βίντεο με βασανισμούς και δολοφονίες των θυμάτων του. Εκτός όμως από… αρχιδολοφόνος, ο Βιγιαρεάλ ήταν υπεύθυνος για τις εισπράξεις της εγκληματικής οργάνωσής του.

Ήταν επίσης από τους πιο έμπιστους του Αρτούρο Μπελτράν Λέιβα, αρχηγού των Μπελτράν Λέιβα και τότε και «capo di capi»: αρχινονού τουτέστιν, ο οποίος τελικά σκοτώθηκε από τη μεξικανική αστυνομία το 2009, στην πρώτη σημαντική επιτυχία του τότε προέδρου του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν, στον πόλεμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι φήμες για προδοσία στο εσωτερικό των καρτέλ έκτοτε φούντωσαν και ξέσπασε ανοιχτός πόλεμος μεταξύ του Βιγιαρεάλ με τα αδέρφια του πρώην αφεντικού του, που έπνιξε το Ακαπούλκο και την Κουερναβάκα στο αίμα.

Μέσα από αυτόν, ο Βιγιαρεάλ αναδείχθηκε ως ένας από τους ισχυρούς της νέας γενιάς των ναρκοβαρόνων στο Μεξικό. Είχε πολυτελή ακίνητα σε όλη τη χώρα, οδηγούσε ακριβά σπορ αυτοκίνητα, φορούσε επώνυμα ρούχα.

Τελικά, συνελήφθη από την μεξικανική αστυνομία τον Αύγουστο του 2010 σε ένα ράντσο έξω από την Πόλη του Μεξικού, χωρίς να πέσει ούτε μια πιστολιά.

Ο ίδιος είχε ένα μυστήριο σαρδόνιο χαμόγελο, φορώντας στα χέρια του ένα πανάκριβο ρολόι μαζί με τις χειροπέδες…

«Σκοτεινές διαδρομές»

Η επιχείρηση σύλληψής του διαφημίστηκε ως ακόμη μια επιτυχία της προεδρίας Καλντερόν.

Πέντε χρόνια μετά, το 2015, ο Βιγιαρεάλ εκδόθηκε στις ΗΠΑ, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και για ξέπλυμα χρήματος.

Τον Ιανουάριο του 2016, ομολόγησε την ενοχή του. Τον Ιούνιο του 2018 καταδικάστηκε σε 49 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο ύψους 192.000 δολαρίων.

Πρακτικά, η καταδίκη του σήμαινε ότι ο «Λα Μπάρμπι» θα περνούσε το υπόλοιπο της ζωής του στο κελί…

Στη δίκη του, ο ίδιος και οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι ο συλληφθείς ναρκοβαρωνος ήταν πληροφοριοδότης της DEA, της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών, από το 2008 μέχρι το 2010.

Το 2012, ενώ ήταν ακόμη κρατούμενος στο Μεξικό, ο «Λα Μπάρμπι» έστειλε επιστολή σε δημοσιογράφο, που δημοσιεύτηκε στη μεξικανική εφημερίδα Reforma, στην οποία υποστήριζε ότι «η σύλληψή μου ήταν αποτέλεσμα πολιτικής δίωξης από τον Φελίπε Καλντερόν».

Κατήγγειλε ότι ο δεξιός πρόεδρος του Μεξικού -ο οποίος αποχώρησε από το αξίωμα εκείνη τη χρονιά- «ήθελε να συνάψει συμφωνία με όλες τις ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος».

Ο «Λα Μπάρμπι» ανέφερε ότι ήταν παρών σε κάποιες συναντήσεις που οργάνωσε προσωπικά ο Καλντερόν, με τη συμμετοχή ακόμη και του ίδιου του «Ελ Τσάπο». Στην επιστολή του ωστόσο ο Βιγιαρεάλ ανέφερε ότι είχε αρνηθεί να γίνει μέρος της συμφωνίας.

Ανάλογες καταγγελίες για συνεργασία των μεξικανικών αρχών και του οργανωμένου εγκλήματος έκανε αργότερα ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου και ο συλληφθείς Χεσούς «Ρέι» Σαμπάδα, αδελφός του… «συνεταίρου» του «Ελ Τσάπο» στην ηγεσία του καρτέλ της Σιναλόα, Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάδα.

«Δόλωμα» για άλλα… «ψάρια»;

Οι κατηγορίες κατά του Καλντερόν επανήλθαν στο προσκήνιο το 2020, στη δίκη επί αμερικανικού εδάφους του Γκαρθία Λούνα: πρώην υπουργού  Δημόσιας Ασφαλείας του Μεξικού επί προεδρίας Καλντερόν.

Ήταν αυτός που είχε το γενικό πρόσταγμα στη σύλληψη του Βιγιαρεάλ και τελικά συνελήφθη και ο ίδιος στα τέλη του 2019 στο Ντάλας, κατηγορούμενος για δωροδοκία από το καρτέλ της Σιναλόα, προκειμένου να το αφήνει να συνεχίζει ανενόχλητο την εγκληματική του δράση.

«Έχει λάβει χρήματα από εμένα, από τη διακίνηση ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα», έγραφε για τον Λούνα από το 2012 στην επιστολή του ο «Λα Μπάρμπι».

Η διαρροή της είδησης ότι έχουν εξαφανιστεί από το μητρώο κρατουμένων οι αναφορές για τον ομοσπονδιακό κρατούμενο 05658-748 (ο αριθμός του Βιγιαρεάλ) έρχεται εν τω μεταξύ σε μια κομβική συγκυρία.

Τον Ιανουάριο, ο Γκαρθία Λούνα αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη για την επόμενη φάση της δίκης του για δεσμούς με τα καρτέλ.

Μοιραία, το επικρατέστερο σενάριο για την τύχη του «Λα Μπάρμπι» θεωρείται η ένταξή του στο Ομοσπονδιακό Πρόγραμμα Προστασίας Μαρτύρων των ΗΠΑ, σε μια υπόθεση που δυνητικά μπορεί να αγγίξει πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει στα υψηλότερα πολιτικά κλιμάκια στο Μεξικό.

Ο δεξιός πρώην πρόεδρος της χώρας, Φελίπε Καλντερόν, έχει απορρίψει κάθε υπόνοια ενοχής του. «Εγώ ενήργησα με αποφασιστικότητα εναντίον αυτών των εγκληματικών οργανώσεων», είχε δηλώσει το 2020 σε δημοσιογράφους.

Αυτό πάντως που φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τον αριστερό νυν πρόεδρο Ομπραδόρ είναι ότι η χώρα του έχει αποκλειστεί από κάθε διαβούλευση ως προς τον χειρισμό της υπόθεσης «Λα Μπάρμπι».

Κι αυτό ενώ αφενός παραμένει σε ισχύ στο Μεξικό ένταλμα σε βάρος του πρώην αρχιβαρώνου, αφετέρου οι πιέσεις της  Ουάσιγκτον εντείνονται στην μεξικανική ηγεσία για αύξηση του αριθμού εκδόσεων καταζητούμενων στις ΗΠΑ.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024