Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Naomi Watts και Έφη Αχτσιόγλου είπαν την αλήθεια

Naomi Watts και Έφη Αχτσιόγλου είπαν την αλήθεια

Ωδή σε έναν αρλούμπα

Είναι ένα κείμενο ωδή και αφιερωμένο στον αρλούμπα που ζει και περπατά ανάμεσά μας. Ο οποίος αποτελεί την εξαίρεση στην θεωρία της εξέλιξης των ειδών. Ο κάθε αρλούμπας, μαζί με εκατομμύρια άλλους σε όλο τον πλανήτη, γίνονται μία παγκόσμια αλυσίδα μισογυνισμού. Οι πιο πιστοί φρουροί της πατριαρχίας.

Και έτσι η γυναίκα μεγαλώνει και αναγκάζεται να απορροφά ένα σωρό κραδασμούς από χιλιάδες σεισμικές τοξικές δονήσεις και κακοποιητικές αρλούμπες. Το δυστύχημα είναι ότι οι όποιες στερεοτυπικές σκέψεις δεν περιορίζονται μόνο στον κάθε τοπικό Άρχοντα της Αρλούμπας. Δεν περιορίζονται σε χώρες που έχουν «καταδικαστεί» για διακρίσεις ή καταπάτηση δικαιωμάτων. Αλλά επεκτείνεται και σε εδάφη με πολίτες προοδευτικούς. Σε ανθρώπους που αυτοβαφτίζονται προοδευτικοί.

Έχουμε να κάνουμε με τους απόλυτους χωροφύλακες των στερεοτυπικών σκέψεων. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα δώσει εξηγήσεις για την ύπαρξη τους. Είτε υπάρχουν από την κακία, είτε επειδή στα κύτταρά τους κολυμπάει το αρχέγονο ένστικτο της εποχής των σπηλαίων.

Ωδή στο τοξικό «ποιανού είσαι εσύ». Kαι για αυτό κάνεις καριέρα. Δηλαδή, μία γυναίκα πρέπει να έχει προωθηθεί από κάποιον άντρα. Εν έτει 2022, μία γυναίκα εργαζόμενη αναγκάζεται να απορροφήσει τα όποια κουτσομπολιά για την προσωπική της ζωή, για το πως ντύνεται, με ποιον μιλάει, με ποιον κάνει παρέα στην δουλειά της. Κανένας άντρας δεν βιώνει αντίστοιχη κακοποιητική συμπεριφορά.

Ωδή στο κακοποιητικό «πάνε τα ψωμιά σου». Γιατί πέρασες τα «άντα». Ή «κάνε ό,τι μπορείς μέχρι τα 40» μετά γέρασες. Ή «κάνε κανα παιδί» γιατί μεγάλωσες.

Η Έφη Αχτσιόγλου τα είπε όπως είναι. Και συμβαίνει. Στα εργασιακά περιβάλλοντα. Στην ελληνική κοινωνία. Η πρώην υπουργός Εργασίας μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή της για ψευδή δημοσιεύματα. Καταρχάς αναφέρθηκε στο ρόλο της ως μητέρα «Μου προέκυψε ως επιθυμία να γίνω μάνα αλλά το τι σημαίνει επιθυμία το έζησα από τη στιγμή που το βίωσα και μετά. Είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση και κάτι που η κοινωνία ασκεί μεγάλη πίεση στις μητέρες σήμερα. Πρέπει να αφήνουμε τις γυναίκες να κάνουν η κάθε μια τις επιλογές της». Αναφέρθηκε επίσης στα όσα είχε ακούσει όταν αποδέχτηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να γίνει υπουργός Εργασίας σε πολύ νεαρή ηλικία. «Το πρώτο ψευδές δημοσίευμα που διάβασα όταν έγινα υπουργός ήταν ότι είχα κάποια σχέση με τον κύριο Κατρούγκαλο. Αδυνατούσαν να αποδεχτούν ότι μια γυναίκα νεαρής ηλικίας μπορεί να αναλάβει κάτι τέτοιο. Και πρόσφατα γράφτηκε ότι πήγα καλά στις εσωκομματικές εκλογές επειδή είμαι η σύζυγός του γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλου. Έμαθα να τα βάζω λίγο στην άκρη αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν με στεναχωρούν».

Τον ηλικιακό ρατσισμό τον δέχεται περισσότερο η γυναίκα. Σε συνέντευξή της στο Entertainment Weekly, η 54χρονη Naomi Watts αποκάλυψε ότι από την εποχή που πρωταγωνίστησε στην ταινία του David Lynch, Mulholland Drive, το 2001, την ενημέρωσαν να κάνει όσα περισσότερα πράγματα μπορεί μέχρι να φτάσει τα 40 γιατί μετά… η καριέρα της θα τελειώσει.

Και δεν θα μπορούσα να το πω καλύτερα: «Ω, σωστά. Όταν δεν είσαι πλέον αναπαραγωγική, όταν αυτά τα όργανα δεν λειτουργούν πλέον, δεν είσαι σέξι, επομένως, δεν μπορείς να προσληφθείς». Αυτό το είπε η Watts.

Της είπαν δηλαδή: καλύτερα να κάνεις πολλά γιατί όλα θα έχουν τελειώσει στα 40, όταν θα έχεις γίνει ανίκανη. Και ρώτησε: Τι σημαίνει αυτό ακριβώς;, η οποία ήταν τότε 33 ετών.

Ωδή σε όλους τους αρλούμπες.

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024