Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Έτοιμη να ανακατασκευάσει το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου που κατέστρεψαν οι Ρώσοι

Ουκρανία: Έτοιμη να ανακατασκευάσει το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου που κατέστρεψαν οι Ρώσοι

Η καταστροφή του ανακοινώθηκε μόλις τρεις ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή.

H καταστροφή του μεγαλύτερου εμπορικού αεροσκάφους στον κόσμο ήταν μια από τις βασικές εικόνες στην αρχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τον Φεβρουάριο, το Antonov AN-225 δέχτηκε επίθεση στη βάση του στο Χοστόμελ, κοντά στο Κίεβο. «Το όνειρο δεν θα πεθάνει ποτέ», έγραψαν στο Twitter οι κατασκευαστές όταν καταστράφηκε.

Τώρα φαίνεται ότι έμειναν πιστοί στο λόγο τους, με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την ανοικοδόμησή του.

Το θηριώδες αεροπλάνο με το όνομα «Mriya» από την ουκρανική λέξη για το «όνειρο» κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 για τη μεταφορά του σοβιετικού διαστημικού σκάφους. Τα επόμενα χρόνια, η συμβολή του ήταν καθοριστική, αφού λόγω του τεράστιου φορτίου που μπορούσε να μεταφέρει, εκτελούσε πτήσεις για μεταφορά βοήθειας όταν άλλες χώρες βρίσκονταν σε κρίση.

Ενδεικτικά, παρέδωσε προμήθειες στην Αϊτή μετά τον σεισμό του 2010 και μετέφερε ιατρικές προμήθειες στις πρώτες ημέρες της πανδημίας. Πρόκειται μέχρι και σήμερα για το βαρύτερο αεροπλάνο που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Η καταστροφή του ανακοινώθηκε μόλις τρεις ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή: «Η Ρωσία μπορεί να κατέστρεψε το ‘Mriya’ μας. Αλλά δεν θα καταστρέψει ποτέ το όνειρό μας για ένα ισχυρό, ελεύθερο και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος. Θα νικήσουμε!», έγραψε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στο Twitter.

Η ανακατασκευή

«Υπήρχε εκτενής ζημιά στα φτερά και σε μερικούς από τους κινητήρες. Το τμήμα της ουράς σώθηκε από μεγάλη ζημιά και έχει μερικές τρύπες είτε από θραύσματα είτε από σφαίρες», σημείωνε δημοσιογράφος του CNN στα τέλη Φεβρουαρίου. Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία που το διαχειρίζεται ανακοίνωσε ότι το σχέδιο ανακατασκευής του έχει ήδη ξεκινήσει. Εκτίμησε ότι το κόστος θα φτάσει τουλάχιστον τα 500 εκατ. ευρώ και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες «μετά τη νίκη». Ήδη η εταιρεία διαθέτει περίπου το 30% των εξαρτημάτων που απαιτούνται για την κατασκευή ενός νέου, ανακοίνωσε.

Αρχικά, η κρατική αμυντική εταιρεία Ukroboronprom, η οποία διαχειρίζεται το Antonov, υπολόγιζε ότι το κόστος θα έφτανε τα 3 δισ. δολάρια και ότι θα κατασκευαζόταν με έξοδα της Ρωσίας.

Η έκθεση στη Γερμανία

Η ανακοίνωση για την ανακατασκευή του Antonov συμπίπτει με τις πρώτες ημέρες σχετικής έκθεσης στο αεροδρόμιο Leipzig/Halle στη Γερμανία, η οποία είναι αφιερωμένη στο αεροσκάφος. «Φως και σκοτάδι: Η ιστορία του Antonov»: έτσι ονομάζεται η έκθεση με φωτογραφίες πριν και μετά την καταστροφή του αεροσκάφος, η οποία εστιάζει στην τεχνογνωσία που χάθηκε μετά την επίθεση.

Στα εγκαίνια, ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία, Oleksiy Makeiev, ανακοίνωσε πως παρότι είχε πετάξει με «σχεδόν όλα τα αεροσκάφη AN, το Mriya παρέμενε όνειρο για εμένα». «Αναμένουμε ότι θα ανακατασκευαστεί και ότι θα ξαναδούμε αυτό το επιβλητικό πουλί στους αιθέρες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024