Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ο… πρώιμος προεδρικός «εμφύλιος» των Ρεπουμπλικανών

ΗΠΑ: Ο… πρώιμος προεδρικός «εμφύλιος» των Ρεπουμπλικανών

Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται έτοιμος να ανακοινώσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Όμως δεν είναι ο μόνος

«Ετοιμαστείτε!», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στο Σιού Σίτι στην Αϊόβα, τέσσερις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, την προσεχή Τρίτη.

«Για να κάνουμε τη χώρα μας επιτυχημένη, ασφαλή και ένδοξη, πολύ, πολύ, πολύ πιθανόν θα το ξανακάνω, οκ;», συμπλήρωσε, κάνοντας μια θεατρινίστικη παύση για να δώσει χρόνο και «αέρα» στο πλήθος να φωνάξει εκστασιασμένο το όνομά του.

«Πολύ, πολύ, πολύ πιθανό… Αυτό μόνο σας λέω».

Δεν χρειαζόταν να έχει κανείς μαντικές ικανότητες για να καταλάβει τι εννοούσε ο πρώην και επίδοξος νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Εδώ και καιρό αφήνει να εννοηθεί ότι ετοιμάζεται να διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του στον Λευκό Οίκο το 2024, κόντρα στις πλείστες όσες νομικές του εκκρεμότητες και το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια «δηλητηριάζει» τη Δημοκρατία και τους αμερικανικούς θεσμούς με τη συνωμοσιολογία του περί «κλεμμένης ψήφου».

Άλλη μια φορά επανέλαβε τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς του για νοθεία με τις επιστολικές και ηλεκτρονικές ψήφους στις προεδρικές εκλογές του 2020 -όταν έχασε από τον Τζο Μπάιντεν και υποκινούμενοι ακροδεξιοί υποστηρικτές του εισέβαλαν μετέπειτα στο Καπιτώλιο, με στόχο την ανατροπή της συνταγματικής τάξης.

Το διακύβευμα της κάλπης

Ο Τραμπ λέει λίγο-πολύ τα ίδια όπου σταθεί και όπου βρεθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς περιοδεύει ανά την αμερικανική επικράτεια για να ενισχύσει τους ακραίους -ομοϊδεάτες στην συνωμοσιολογία του- Ρεπουμπλικανούς υποψήφιους, που στηρίζει προσωπικά.

Παραμένοντας πολωτική φιγούρα ακόμη και στο ίδιο του το κόμμα, κρατά υποστηρικτές και αντιπάλους σε «αναμμένα κάρβουνα». Επιδιώκει να συσπειρώσει την εκλογική βάση του, χωρίς να αποξενώσει τους πιο μετριοπαθείς συντηρητικούς ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών.

Ποντάρει, δε, τα «ρέστα» του στη νίκη των «δικών του» υποψηφίων στις κάλπες της 8ης Νοεμβρίου, ως «εφαλτήριο» νομιμοποίησης για την πολιτική του επάνοδο, βουλώνοντας τα επικριτικά στόματα ακόμη και στους ίδιους του Ρεπουμπλικανούς και προβάλλοντας ως ο «λαοφιλής εθνοσωτήρας».

Ένας «αδικημένος» πρώην πρόεδρος, έτοιμος να επιστρέψει δριμύτερος για να σώσει τον μέσο Αμερικανό από τον πληθωρισμό και τη χώρα από τους Δημοκρατικούς, υπό την κλασική τραμπική υπόσχεση να κάνει τις ΗΠΑ ξανά… MAGA.

Όπως επιτάσει δηλαδή το -ακουστικά πολύ ταιριαστό στα ελληνικά για την ξιπασιά του τραμπισμού- ακρωνύμιο του συνθήματος «Κάνε την Αμερική Σπουδαία Ξανά» (Make America Great Again).

«Τρεχάτε ποδαράκια»

«Οι βοηθοί του πρώην προέδρου προετοιμάζονται σιωπηλά για μια προεδρική εκστρατεία του 2024, που θα μπορούσε να ξεκινήσει πολύ σύντομα μετά τις ενδιάμεσης εκλογές», γράφει το πρακτορείο AP.

O ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios δημοσιοποίησε μάλιστα και την ημερομηνία: «Ο στενός κύκλος του πρώην προέδρου Τραμπ συζητά να ανακοινώσει την έναρξη της προεδρικής εκστρατείας του 2024 στις 14 Νοεμβρίου, με την επίσημη ανακοίνωση να ακολουθεί πιθανόν μια πολυήμερη σειρά πολιτικών γεγονότων, σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση των ευαίσθητων συζητήσεων», αναφέρει.

«Εκπρόσωπος του Τραμπ αρνήθηκε να σχολιάσει», προσθέτει το δημοσίευμα. «Οι συζητήσεις παραμένουν ρευστές και θα μπορούσαν να αλλάξουν ανάλογα με τα αποτελέσματα της Τρίτης, ειδικά εάν η μάχη για τη Γερουσία συνεχίσει να είναι αμφίρροπη και η κούρσα στη Τζόρτζια μεταξύ του [Αφροαμερικανού Ρεπουμπλικανού] Χέρσελ Γουόκερ και του [Δημοκρατικού και επίσης Αφροαμερικανού] Ραφαέλ Γουόρνοκ πάει σε δεύτερο», συμπληρώνει.

Ο λόγος της… πρεμούρας του επιτελείου Τραμπ είναι εμφανής. Ενόσω ο πρώην πρόεδρος επιδιώκει να «κεφαλαιοποιήσει» πολιτικά τη δημοσκοπικά προβλεπόμενη νίκη των Ρεπουμπλικανών την Τρίτη, υπάρχουν κι άλλα πολιτικά φιλόδοξα στελέχη των Ρεπουμπλικανών που σκοπεύουν να κάνουν ακριβώς το ίδιο. Πολλώ μάλλον εάν το κόμμα τους καταφέρει δύο χρόνια πριν από τις εκλογές του 2024 να πάρει τον έλεγχο και της Βουλής των Αντιπροσώπων, και της Γερουσίας, καθιστώντας έτσι τον 79χρονο Τζο Μπάιντεν πολιτικά και νομοθετικά «όμηρο» στο δεύτερο μισό της προεδρικής θητείας του.

Το πεδίο για τους εσωκομματικούς αμφισβητίες του Τραμπ θα μπορούσε άλλωστε κάλλιστα να ανοίξει αναλόγως της έκβασης (ή και του χειρισμού;) των εκκρεμών νομικών υποθέσεων του πρώην προέδρου.

Πολλοί εξ αυτών που πλασάρονται ως εναλλακτική ή έστω καλύτερη εκδοχή του τραμπισμού φέρονται να ανυπομονούν. Και δεν προτίθενται όλοι να περιμένουν εάν και πότε ο Ντόναλντ Τραμπ θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις.

Στενεύουν τα περιθώρια

Παραδοσιακά, οι υποψήφιοι διεκδικητές του κομματικού προεδρικού χρίσματος δεν κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις τους παρά με την αρχή του νέου έτους μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.

Ωστόσο η προοπτική μιας πανηγυρικής νίκης των Ρεπουμπλικανών την Τρίτη από τη μια, η πίεση που συνιστά από μόνη της η παρουσία του Τραμπ από την άλλη, δείχνουν να έχουν στενέψει τα χρονικά περιθώρια για τους φερέλπιδες προεδρικούς «μνηστήρες».

Η δε προοπτική να είναι ξανά υποψήφιος των Δημοκρατικών ο γηραιός Τζον Μπάιντεν κάνει τη συμμετοχή στην κούρσα ακόμη πιο δελεαστική για κάποιους.

Με διαρροές, μέλη του επιτελείου Τραμπ αφήνουν να εννοηθεί ότι το πιο πιθανό «παράθυρο» για τυχόν επίσημη ανακοίνωση υποψηφιότητας από τον πρώην πρόεδρο θα είναι πράγματι οι δύο εβδομάδες που θα ακολουθήσουν τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Εδώ και καιρό διεξάγονται συζητήσεις για τις πιθανές ημερομηνίες και τοποθεσίες. «Φαίνεται ότι κατά 95% θα είναι υποψήφιος», δήλωσε το AP ο Ράινς Πρίμπους, Αμερικανός ομογενής πολιτικός, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών και πάλαι ποτέ προσωπάρχης του Τραμπ το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Το εάν θα παραμείνει μέχρι τέλους είναι βέβαια ένα άλλο ερώτημα.

Ο πρώτος άλλωστε πρόεδρος στα χρονικά των ΗΠΑ που παραπέμφθηκε δύο φορές σε δίκη στη Γερουσία με το ερώτημα της καθαίρεσης βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο πολλαπλών ερευνών, και δη ποινικών.

Ανοιχτά νομικά μέτωπα

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη ασχολείται με δύο υποθέσεις. Η μια αφορά στα εκατοντάδες διαβαθμισμένα έγγραφα που ο Τραμπ πήρε μαζί του φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο, μεταφέροντάς τα στο πολυτελές θέρετρό του Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα, λες και το απόρρητο κρατικό υλικό ήταν προσωπική του ιδιοκτησία.

Η δεύτερη αφορά στην έρευνα της ειδικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021, για την οποία ο πρώην πρόεδρος κλητεύθηκε πρόσφατα να δώσει ένορκη κατάθεση, αλλά ο ίδιος ακόμη τη… σνομπάρει.

Οι εισαγγελείς στην πολιτεία της Τζόρτζια συνεχίζουν εν τω μεταξύ να ερευνούν τις προσπάθειές του Τραμπ και του επιτελείου του να ακυρώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, ασκώντας πιέσεις σε τοπικούς εκλογικούς αξιωματούχους.

Στο μεσοδιάστημα η Γενική Εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Λετίθια Τζέιμς, μήνυσε στα τέλη Οκτωβρίου τον Τραμπ και τρία παιδιά του -τους Ντόναλντ Τζούνιορ, Έρικ και Ιβάνκα- για απάτη ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, με «πείραγμα» των βιβλίων του επιχειρηματικού ομίλου The Trump Organization.

Το ίδιο διάστημα, ως… «κερασάκι» στην τραμπική «τούρτα», ο πρώην πρόεδρος έδωσε ένορκη κατάθεση για τη μήνυση που έχει καταθέσει εναντίον του η συγγραφέας Ε. Τζιν Κάρολ, κατηγορώντας τον ότι τη βίασε μέσα στο δοκιμαστήριο ενός πολυκαταστήματος, στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ο ίδιος το αρνείται.

Ακονίζοντας «μαχαίρια»

Μπροστά σε όλα αυτά και ίσως ακόμη πιο πολλά -με τον Τραμπ κανείς δεν μπορεί να ξέρει- επίδοξοι εσωκομματικοί του αντίπαλοι για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών έχουν στήσει εδώ και μήνες μεθοδικά τις βάσεις για τις δικές τους προεκλογικές εκστρατείες, με δίκτυα δωρητών.

Ορισμένοι είναι έτοιμοι να πατήσουν «γκάζι». Άλλοι παραμένουν στο «ρελαντί». Πιο έτοιμος από όλους και για όλα εμφανίζεται ο προς επανεκλογή αυτή την Τρίτη κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις: θεωρούμενος σήμερα ως ο πιο δεινός αμφισβητίας του Τραμπ.

«Μαχαίρια» φέρονται επίσης να ακονίζουν ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ, ο γερουσιαστής της Φλόριντα Ρικ Σκοτ, ο γερουσιαστής του Αρκάνσας Τομ Κότον, καθώς και ο πρώην αντιπρόεδρος του Τραμπ, Μάικ Πενς.

Ο τελευταίος είχε διαχωρήσει σαφώς τη θέση του από τον πρώην πρόεδρο κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο -εξ ου και οι υποστηρικτές του Τραμπ τον έψαχναν εκείνη την ημέρα για να τον λιντσάρουν.

Τη λίστα των επίδοξων προεδρικών υποψηφίων των Ρεπουμπλικανών συμπληρώνουν έτερα στελέχη της προεδρίας Τραμπ: ο πρώην ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι.

Αρκετοί εξ αυτών διαγκωνίζονται στα πόντιουμ των προεκλογικών συγκεντρώσεων Ρεπουμπλικανών υποψηφίων στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, μάλιστα εστιάζοντας σε εκείνες τις πολιτείες όπου θα γίνουν οι πρώτες εσωκομματικές προκριματικές εκλογές για την εκλογή προεδρικού υποψηφίου, όπως η Αϊόβα και το Νιου Χαμσάιρ.

Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι θα λάβουν την τελική τους απόφαση για το εάν θα θέσουν υποψηφιότητα ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Απεταξάμην»;

Ακόμη κι εάν διαψευστούν οι διαρροές ότι ο πρώην πρόεδρος σκοπεύει να ανακοινώσει άμεσα την υποψηφιότητά του, ένα πρώτο σημειολογικό ξεκαθάρισμα του τοπίου στους Ρεπουμπλικανούς αναμένεται σύντομα.

Ως τέτοια ευκαιρία θεωρείται το ετήσιο συνέδριο του Ρεπουμπλικανού Εβραϊκού Συνασπισμού, που φέτος θα διεξαχθεί στις 18-20 Νοεμβρίου, στο Λας Βέγκας.

Μεταξύ αυτών που έχει ανακοινωθεί ότι θα μιλήσουν αυτοπροσώπως από το βήμα είναι οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες. Προσώρας πάντως υπάρχει ένα όνομα που… λάμπει δια της απουσίας του από τη λίστα. Δεν είναι άλλο από αυτό του Ντόναλντ Τραμπ.

Τελευταία δημοσκόπηση εν τω μεταξύ της εφημερίδας USA TODAY και του Πανεπιστημίου του Σάφολκ δείχνει ότι προοπτική μιας ρεβάνς μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2024 ουδόλως ενθουσιάζει την πλειονότητα των Αμερικανών.

Σε ένα τέτοιο -υποθετικό ακόμη- σενάριο πάντως, η θέση του νυν προέδρου έχει ενισχυθεί έναντι του πρώην, με τον Μπάιντεν να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 46%, έναντι 42% που συγκεντρώνει ο Τραμπ.

Όμως ο χρόνος είναι ακόμη πολύς μέχρι το 2024. Και μέχρι τότε, πολλά μπορούν να αλλάξουν. Ακόμη και οι υποψήφιοι που θεωρούνται σήμερα τα πιθανά φαβορί…

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024