Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ- Eνδιάμεσες εκλογές: Το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, μαύρο πρόβατο των Ρεπουμπλικάνων

ΗΠΑ- Eνδιάμεσες εκλογές: Το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, μαύρο πρόβατο των Ρεπουμπλικάνων

Τουλάχιστον σε δύο αγροτικές κομητείες σε πολιτείες-κλειδιά για τις εκλογές επέτρεψαν πρόσφατα την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων με το χέρι

Το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας έρχεται για άλλη μια φορά στο προσκήνιο στις ΗΠΑ, εν αναμονή των ενδιάμεσων εκλογών την ερχόμενη Τρίτη. Όπως πάντα, οι ακραίοι Ρεπουμπλικάνοι ήδη καταφέρονται εναντίον του.

Συνήθως λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας, επιθυμούν την επιστροφή του παλιού, καλού τρόπου καταμέτρησης των ψήφων με το χέρι -αν και σύμφωνα με ειδικούς με αυτό τον τρόπο γίνονται περισσότερα λάθη στην καταμέτρηση και υπάρχουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

Διαβάστε επίσης: Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, έρχεται η υποψηφιότητα Τραμπ;

Σε τουλάχιστον δύο αγροτικές κομητείες σε πολιτείες-κλειδιά για τις εκλογές -την Αριζόνα και τη Νεβάδα- επέτρεψαν πρόσφατα την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων με το χέρι, αποδίδοντας την απόφαση αυτή στην έλλειψη εμπιστοσύνης των κατοίκων στο ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας.

Η κίνηση αυτή των αρχών των κομητειών Κότσαϊς και Νάι εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο δυσπιστίας, η οποία τροφοδοτείται συνεχώς μετά το 2020 και τις αβάσιμες κατηγορίες του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί γενικευμένης νοθείας στις προεδρικές εκλογές.

Ο Ρεπουμπλικάνος και οι σύμμαχοί του επέκριναν κυρίως το λογισμικό που χρησιμοποιεί το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για να καταγράφονται και να καταμετρώνται οι ψήφοι, αναφέροντας ότι αυτό κατασκευάστηκε στο εξωτερικό.

Οργή εναντίον των μηχανημάτων

Πάντως η επιστροφή στη δια χειρός καταμέτρηση των ψήφων δεν είναι χωρίς προβλήματα και παίρνει περισσότερο χρόνο, εξηγούν ειδικοί που ανησυχούν για τον κίνδυνο περιπλοκών.

«Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη Νεβάδα και την Αριζόνα δημιουργούν συνθήκες χαοτικές που ευνοούν τη διάπραξη λαθών και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, κυρίως διότι είναι πιο δύσκολο για το κοινό να τις παρακολουθήσει», εκτίμησε η Πάμελα Σμιθ πρόεδρος της οργάνωσης Verified Voting που δεν στηρίζει κανένα από τα δύο κόμματα.

Το γραφείο στη Νεβάδα της American Civil Liberties, μιας μεγάλης αμερικανικής οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων, προσέφυγε την προηγούμενη εβδομάδα στη δικαιοσύνη εναντίον της κομητείας Νάι με την ελπίδα οι αρχές να αναγκαστούν να αλλάξουν την απόφασή τους.

Η επίθεση των Ρεπουμπλικανών κατά των συστημάτων ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ξεπερνά βέβαια τα σύνορα των δύο αυτών κομητειών.

Η Κάρι Λέικ, υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για τη θέση του κυβερνήτη της Αριζόνα, προσέφυγε στην ομοσπονδιακή δικαιοσύνη προκειμένου να σταματήσει η χρήση των μηχανημάτων αυτών στην πολιτεία, καθώς «ενδέχεται να μην είναι ασφαλή» και επειδή, σύμφωνα με την ίδια «στερούν από τους ψηφοφόρους το δικαίωμά τους να βλέπουν την ψήφο τους να προσμετράται και να καταγράφεται με βάση μια ακριβή διαδικασία, η οποία μπορεί να ελεγχθεί, είναι νόμιμη και διαφανής».

Διαβάστε επίσης: Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Η διαδικασία, η μάχη και ο αντίκτυπος – Ένας απλός οδηγός

Η προσφυγή της απορρίφθηκε, αλλά η Λέικ άσκησε έφεση.

Έρευνες για το θέμα φαίνεται να αποδεικνύουν ότι έχει άδικο: για παράδειγμα έρευνα, που δημοσιεύθηκε το 2018 στο Election Law Journal και η οποία αφορούσε τις εκλογές του 2016 στην πολιτεία Ουισκόνσιν, έδειξε ότι η ηλεκτρονική καταμέτρηση ήταν «στο σύνολό της πιο ακριβής».

«Τα συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας προσφέρουν ακρίβεια, αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων», υπογράμμισε επίσης ο Γκρέγκορι Μίλερ συνιδρυτής της οργάνωσης OSET Institute. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δια χειρός καταμέτρηση των ψήφων εγείρει τον κίνδυνο να «προκληθεί χάος».

Στις ΗΠΑ κανείς δεν ξεχνά το φιάσκο της καταμέτρησης ψήφων στη Φλόριντα στις προεδρικές εκλογές του 2000, με αντιπάλους τον Τζορτζ Ου. Μπους και τον Αλ Γκορ. Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονταν και τότε το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024