Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΛΟΑΤΚΙ+: Τα ομόφυλα ζευγάρια ζουν με λιγότερο άγχος στον γάμο

ΛΟΑΤΚΙ+: Τα ομόφυλα ζευγάρια ζουν με λιγότερο άγχος στον γάμο

Σύμφωνα με μελέτη, τα γκέι παντρεμένα ζευγάρια διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος.

Τα παντρεμένα ομόφυλα ζευγάρια διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος από ό,τι οι στρέιτ σύζυγοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Social and Personal Relationships από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τέξας Ώστιν, διαπίστωσε ότι ενώ το άγχος είναι κοινό σε όλα τα είδη γάμου, τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να το αντιμετωπίσουν καλύτερα μαζί.

Αναλύοντας τις απαντήσεις της έρευνας 419 ζευγαριών, σχετικά με τη αντιμετώπιση του άγχους τους ως ζευγάρι, τόσο σε γάμους ομόφυλων ζευγαριών, όσο και ετεροφυλόφιλων, η ομάδα έρευνας ανακάλυψε, ότι οι σύζυγοι σε ομόφυλους γάμους λειτουργούσαν πιο θετικά και συνεργάσιμα στον χειρισμό του άγχους σε σύγκριση με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Οι διαφορές, σύμφωνα με την έρευνα, πηγάζουν από τις σχέσεις μεταξύ του φύλου, και των στρατηγικών αντιμετώπισης. Για παράδειγμα, γυναίκες παντρεμένες με άντρες, είπαν ότι οι σύζυγοί τους ήταν πιο αμφίθυμοι και εχθρικοί, ως προς το στρες, σε σύγκριση με τις γυναίκες που ήταν παντρεμένες με γυναίκες.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Yiwen Wang:

«Αυτή η έρευνα δείχνει ότι, ενώ υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ των φύλων στις προσπάθειες δυαδικής αντιμετώπισης, τα αποτελέσματα της υποστηρικτικής και συνεργατικής δυαδικής αντιμετώπισης, καθώς και της αρνητικής δυαδικής αντιμετώπισης στην ποιότητα του γάμου, είναι τα ίδια για όλα τα ζευγάρια. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν, επίσης, τη σημασία της αντιμετώπισης ως ζευγάρι, για την ποιότητα του γάμου σε διαφορετικά πλαίσια σχέσεων, κάτι που μπορεί να είναι μια οδός, μέσω της οποίας τα ζευγάρια συνεργάζονται για να ενισχύσουν την ευημερία της σχέσης».

Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν, ότι επειδή το άγχος αντιμετωπίζεται καλύτερα από τα ομόφυλα ζευγάρια, το κλειδί για τη δυαδική τους αντιμετώπιση είναι η ικανότητά τους να συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν το στρες, χρησιμοποιώντας τις ομοιότητές τους στις αντιδράσεις τους στο στρες, και τις κοινές τους εμπειρίες, που πηγάζουν από το φύλο τους.

Η Debra Umberson, συν-συγγραφέας του Wang, είπε ότι η συλλογική αντιμετώπιση του στρες μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντική για τα ομόφυλα ζευγάρια, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να έχουν οικογενειακή και θεσμική υποστήριξη σε σύγκριση με τα στρέιτ ζευγάρια.

«Η συμπερίληψη των συζύγων του ίδιου φύλου και η εξέταση του τρόπου με τον οποίο συνεργάζονται μεταξύ τους, για τη διαχείριση του άγχους ,σε σύγκριση με τους συζύγους διαφορετικών φύλων, μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τους τρόπους με τους οποίους εκτυλίσσεται η δυναμική του φύλου στους γάμους», είπε.

«Τα ζευγάρια του ίδιου φύλου αντιμετωπίζουν μοναδικούς στρεσογόνους παράγοντες, που σχετίζονται με τις διακρίσεις και το στίγμα. Η αντιμετώπιση ως ζευγάρι μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για αυτά τα ζευγάρια, καθώς δεν λαμβάνουν τόση υποστήριξη από την ευρύτερη οικογένεια, τους φίλους ή ιδρύματα, όπως τα ζευγάρια διαφορετικών φύλων».

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024