Τα υπερέσοδα που ανακτώνται από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας, συνολικά για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 - Οκτωβρίου 2022, φτάνουν τα 2,69 δισ. ευρώ.

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται πλέον το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ενέργειας από τον Οκτώβριο 2021 έως τον Ιούνιο 2022 (περίοδος πριν την εφαρμογή του «πλαφόν» στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών), τα οποία ανέρχονται σε 373,55 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη φορολόγησή τους με συντελεστή 90%, «όπως είχε εξαγγελθεί».

Διαβάστε επίσης: Σύσταση να κλείνουν οι ενεργοβόρες συσκευές – Ποιες είναι οι ώρες αιχμής που θα μειώνουμε την κατανάλωση

Σε ένα χρόνο είχαν 2,69 δισ. υπερέσοδα

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΡΑΕ που παρέλαβε η κυβέρνηση, σχετικά με το προσωρινό ποσό της έκτακτης εισφοράς των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της περιόδου Οκτωβρίου 2021- Ιουνίου 2022, η Αρχή το προσδιορίζει στα 373,55 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση, συνεπής με τις δεσμεύσεις της, προχωρεί αμέσως στην αναδρομική φορολόγηση των υπερεσόδων, με την ανάκτηση του παραπάνω ποσού, επισημαίνεται.

Μάλιστα σύμφωνα με την κυβέρνηση «είμαστε η πρώτη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φορολογούμε τα υπερέσοδα αυτών των εταιρειών, αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, σε ποσοστό 90%. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα προστεθούν σε αυτά που ήδη έχουμε ανακτήσει στην πηγή από τον Ιούλιο 2022 έως σήμερα.

»Έτσι, τα υπερέσοδα που ανακτώνται από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας συνολικά για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Οκτωβρίου 2022, φτάνουν τα 2,69 δισ. ευρώ. Παράλληλα, καταθέτουμε – περί τα μέσα Νοεμβρίου – νομοθετική πρωτοβουλία για ανάκτηση των όποιων υπερεσόδων προκύπτουν και από τις εταιρείες προμήθειας ενέργειας».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr