Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι οπαδοί του αστυνομικού δράματος θέλουν απεγνωσμένα να δουν το The Stranger

Οι οπαδοί του αστυνομικού δράματος θέλουν απεγνωσμένα να δουν το The Stranger

Η αυστραλιανή ταινία του Netflix που έχει ήδη κάνει ντόρο βασίζεται σε αληθινή ιστορία.

Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τόμας Μ. Ράιτ, το The Stranger κυκλοφόρησε στην αμερικανική πλατφόρμα streaming στις 19 Οκτωβρίου, μετά την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ των Καννών τον Μάιο. Αφού έλαβε διθυραμβικές κριτικές από τους κριτικούς, τόσο η ταινία – όσο και η άβολη ιστορία πίσω από αυτήν – έχει συγκεντρώσει τεράστια απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με τόσες πολλές συναρπαστικές βιογραφίες και ντοκιμαντέρ να είναι διαθέσιμες στο Netflix τους τελευταίους μήνες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κόσμος αναρωτιέται αν το The Stranger είναι αληθινή ιστορία ή καθαρά κατασκευασμένη για λόγους ψυχαγωγίας.

Η κυκλοφορία του ακολούθησε την άφιξη μιας σειράς τρομακτικών σειρών αληθινών εγκλημάτων, όπως το Monster: The Jeffrey Dahmer Story, που έκανε πολλούς να ρωτούν για τον Τρέισι Έντουαρντς, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε να συλληφθεί ο Τζέφρι Ντάμερ.

Δείτε το τρέιλερ

Είναι ο Άγνωστος μια αληθινή ιστορία;

Ο Άγνωστος είναι κατά κάποιο τρόπο εμπνευσμένος από την αληθινή ιστορία και την έρευνα για τη δολοφονία του Ντάνιελ Μόρκομο, ενός 13χρονου αγοριού που εξαφανίστηκε στο Queensland της Αυστραλίας τον Δεκέμβριο του 2003. Τα λείψανά του βρέθηκαν τον Αύγουστο του 2011, οκτώ ημέρες μετά την απαγγελία κατηγοριών στον Μπρετ Πίτερ Κόουαν για την απαγωγή και τη δολοφονία του.

Τον Μάρτιο του 2014, ο Κόουαν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Η υπόθεση προσέλκυσε την προσοχή τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, με την αστυνομική έρευνα για την εξαφάνιση του Ντάνιελ να διαρκεί βασανιστικά οκτώ χρόνια και να καταλήγει σε μια μυστική επιχείρηση γνωστή ως «Mr Big».

Αν και το The Stranger βασίζεται χαλαρά στο έγκλημα του Κόουαν, ο Ράιτ επέμεινε ότι η ταινία δεν αποτελεί δραματοποίηση της απαγωγής ή της δολοφονίας του Ντάνιελ. Σε όλους τους χαρακτήρες της έχουν δοθεί φανταστικά ονόματα και το θύμα παραμένει εντελώς εκτός οθόνης, στο πλαίσιο της επιθυμίας των παραγωγών να επικεντρωθούν περισσότερο στην αστυνομική έρευνα για το έγκλημα. Μιλώντας στην Guardian τον Οκτώβριο του 2022, ο Αυστραλός σκηνοθέτης επέμεινε ότι η ταινία δεν αφορά «καθόλου τη βία».

«Σαφώς, ο λόγος της ταινίας είναι μια ακατονόμαστη πράξη βίας … που ενσαρκώνει το χειρότερο από όσα είναι ικανά να κάνουν τα ανθρώπινα ζώα. Αλλά αυτό δεν είναι το θέμα της ταινίας» δήλωσε.

Επίσης, δεν γίνεται καμία προσπάθεια να δοξαστεί ή να αναλυθεί ο ύποπτος για τη δολοφονία, Χένρι Τάνγκ, ενώ δεν περιλαμβάνονται στην ταινία σκηνές που να αναπαριστούν τη δολοφονία του Cowan.

«Η ταινία δεν επιχειρεί να χαρίσει προνόμια στον Χένρι ή να τον επιδοκιμάσει, ούτε να προσπαθήσει να ψυχαναλύσει τον χαρακτήρα του, επειδή η ταινία δεν ενδιαφέρεται για το γιατί ή τις πράξεις του, όπως δεν ενδιαφέρονται και εκείνοι οι πραγματικοί ερευνητές ντετέκτιβ και οι μυστικοί πράκτορες» προσθέτει ο Ράιτ.

Photo: YouTube

Πού βρίσκεται τώρα ο Μπρετ Πίτερ Κόουαν;

Ο Κόουαν εκτίει επί του παρόντος ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή της Αυστραλίας, αφού κρίθηκε ένοχος τον Μάρτιο του 2014 για τη δολοφονία του Ντάνιελ, την ανάρμοστη επέμβαση σε πτώμα και την άσεμνη μεταχείριση παιδιού κάτω των 16 ετών. Δικαιούται να αποφυλακιστεί υπό όρους το 2031, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα αποφυλακιστεί.

Μετά την καταδίκη του, η μητέρα του Ντάνιελ αποκάλυψε ότι «έζησε μια ζωή μοναξιάς, χωρίς αγάπη για όλη του τη ζωή». Η εμπειρία του στη φυλακή, στο σωφρονιστικό κέντρο Wolston, φέρεται να ήταν ακριβώς αυτή, με πηγές να λένε στη Daily Mail ότι ο Κόουαν «ήταν στόχος από τη στιγμή που μπήκε μέσα». Ως αποτέλεσμα, κρατήθηκε στην απομόνωση για το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του. Εννοείται ότι σπάνια έχει επισκέπτες, με εξαίρεση τους γονείς του που πήγαν να τον δουν λίγο μετά την έναρξη της ποινής του.

Photo: YouTube

Ποια ήταν η αντίδραση της οικογένειας Μόρκομπ στην ταινία Άγνωστος;

Οι γονείς του Ντάνιελ, Μπρους και Ντενίζ, έχουν παρακαλέσει το κοινό να μποϊκοτάρει την ταινία, αφού την καταδίκασαν ως «εγωιστική αρπαγή μετρητών» σε μια αποστολή να «δοξάσει ένα φρικτό περιστατικό».

«Αν έχετε έστω και λίγη συνείδηση, σας παρακαλούμε να μην πάτε να δείτε αυτή την ταινία», δήλωσε ο Μπρους στον ραδιοφωνικό σταθμό 6PR του Περθ τον Ιούλιο του 2022, προσθέτοντας ότι η αναζωπύρωση της προσοχής των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη δολοφονία του γιου του ήταν «έναυσμα για όλα αυτά τα άτακτα συναισθήματα που προσπαθείς να καταπιέζεις μέρα με τη μέρα».

Οι παραγωγοί του The Stranger δήλωσαν ότι επικοινώνησαν μαζί τους για να τους ρωτήσουν αν θα ήθελαν να συνεισφέρουν στην ταινία στα πρώτα της στάδια, αλλά αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

Η εταιρεία παραγωγής του, See Saw Films, εξήγησε επίσης ότι σκόπιμα παρέλειψε το όνομα του Ντάνιελ και την απεικόνιση της δολοφονίας από την ταινία από «βαθύτατο σεβασμό» προς τους γονείς του Μόρκομπ. Αντί να επικεντρωθεί στο θύμα, η ταινία The Stranger προβάλλει τη συναρπαστική ιστορία των «άγνωστων αστυνομικών που αφιέρωσαν χρόνια από τη ζωή τους και την ψυχική και σωματική τους υγεία για την επίλυση αυτής της υπόθεσης και άλλων παρόμοιων».

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024