Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ήπια σύγχυση και παροδική δυσκολία μνήμης προκαλεί η εμμηνόπαυση

Ήπια σύγχυση και παροδική δυσκολία μνήμης προκαλεί η εμμηνόπαυση

Παροδικά προβλήματα μνήμης και σύγχυση φέρνουν οι αλλαγές στις ορμόνες που προκαλεί η εμμηνόπαυση – Τα συμπτώματα αποκαθίστανται μετά την εμμηνόπαυση

Πού έβαλα τα κλειδιά μου; Τι δουλειές έχω να κάνω; Πώς το λένε αυτό…

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να κάνει συχνά αυτές τις ερωτήσεις και είστε γυναίκα μέσης ηλικίας, μην ανησυχείτε. Δεν πρόκειται για άνοια, αλλά για προσωρινά συμπτώματα εμμηνόπαυσης, που θα αποκατασταθούν στη διάρκεια του χρόνου.

Αιτία των συμπτωμάτων αυτών είναι οι αλλαγές των επιπέδων των ορμονών που προκαλούν επίσης τις γνωστές εξάψεις, αλλά και διαταραχές στον ύπνο και τη διάθεση.

Στις δυσκολίες μνήμης των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση και στην εγκεφαλική σύγχυση που προκαλεί αυτή η μετάβαση, εστιάζει φέτος η Παγκόσμια Ημέρα για την Εμμηνόπαυση στις 18 Οκτωβρίου.

Η Παγκόσμια Εταιρεία Εμμηνόπαυσης και η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ) αναφέρονται σε μελέτες οι οποίες διαπιστώνουν ότι η μνήμη των γυναικών στην πραγματικότητα αλλάζει κατά την εμμηνόπαυση, επομένως αυτά τα παράπονα είναι αληθινά – δεν είναι στη φαντασία των γυναικών.

Η εγκεφαλική σύγχυση είναι φυσιολογική και κοινή στη μέση ηλικία, όμως αυτά τα ενοχλητικά προβλήματα που φέρνει μαζί της, μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής των γυναικών, παρότι συνήθως είναι αρκετά ήπια και βελτιώνονται μετά την εμμηνόπαυση.

«Η άνοια στη μέση ηλικία είναι πολύ σπάνια, επομένως οι γυναίκες πρέπει να καθησυχάζονται ότι τα προβλήματα μνήμης στην περιεμμηνόπαυση είναι πολύ συνηθισμένα και ότι συνήθως βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου», επισημαίνει η ταμίας και υπεύθυνη επικοινωνίας της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Καίτη Αντωνοπούλου.

Η εγκεφαλική σύγχυση στην εμμηνόπαυση περιλαμβάνει μια ομάδα συμπτωμάτων όπως η δυσκολία στην ανάμνηση λέξεων και αριθμών, διατάραξη της καθημερινής ζωής (π.χ. λάθος τοποθέτηση αντικειμένων όπως τα κλειδιά), δυσκολία συγκέντρωσης (απώλεια της σειράς των σκέψεων, ευκολότερη διάσπαση προσοχής), δυσκολία εναλλαγής μεταξύ εργασιών, δυσκολίες μνήμης, όπως ραντεβού και εκδηλώσεις ή γιατί μπήκες σε ένα δωμάτιο.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας στις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, Επισκέπτρια Υγείας Αθανασία Παππά εξηγεί ότι «αυτά τα παράπονα μνήμης μπορεί να οφείλονται σε αύξηση ή και πτώση των επιπέδων των ορμονών, ιδιαίτερα των οιστρογόνων, και σε ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, και οι διαταραχές του ύπνου καθώς και οι αλλαγές διάθεσης. Εάν έχετε μέτριες έως σοβαρές εξάψεις, ιδιαίτερα τη νύχτα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η μνήμη σας επηρεάζεται.

Οι γυναίκες ανησυχούν συχνά ότι αυτά τα προβλήματα μνήμης είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου Αλτσχάιμερ ή της άνοιας. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ κοινά σε γυναίκες μέσης ηλικίας και συνήθως βελτιώνονται με τον καιρό.

Όλες οι γυναίκες περνούν από την εμμηνόπαυση, αλλά οι περισσότερες γυναίκες δεν θα αναπτύξουν άνοια.

Η άνοια στη μέση ηλικία είναι πολύ σπάνια εκτός εάν έχετε  οικογενειακό ιστορικό πρώιμης έναρξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η ορμονοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της. Η θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης με ορμονοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική σύγχυση.

Μπορεί να ανησυχείτε ότι εάν ακολουθήσετε ορμονοθεραπεία για τις εξάψεις, μπορεί να αυξήσετε τον κίνδυνο για άνοια. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι αν είστε υγιής και ξεκινήσετε την ορμονοθεραπεία σας νωρίς στην εμμηνόπαυση, φαίνεται να είναι ασφαλές για τη γνωστική λειτουργία».

Η ΕΛΕΤΕΜ δίνει 12 συμβουλές για να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας:

  • Μια υγιής καρδιά συμβαδίζει με έναν υγιή εγκέφαλο.
  • Κάντε τακτικές εξετάσεις – η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης είναι επιβλαβείς για την υγεία του εγκεφάλου.
  • Παρακολουθήστε το βάρος σας με έναν υγιή Δείκτη Μάζα Σώματος 18-25.
  • Βάλτε στόχο τη χαμηλότερη αρτηριακή σας πίεση στα 120 mm Hg18.
  • Μειώστε τα αμυλούχα, λιπαρά, ζαχαρούχα τρόφιμα και τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά. Μια θρεπτική μεσογειακή δίαιτα είναι εύκολο να ακολουθηθεί.
  • Συμμετέχετε σε τακτική σωματική δραστηριότητα – η αυξημένη καρδιαγγειακή ικανότητα μειώνει τον κίνδυνο άνοιας.
  • Ιδρώστε με τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα.
  • Ένας υγιεινός τρόπος ζωής περιλαμβάνει επαρκή ύπνο και ελαχιστοποίηση του στρες. Σταματήστε το κάπνισμα και πίνετε αλκοόλ με μέτρο.
  • Προστατέψτε το κεφάλι σας από τραυματισμό και προσπαθήστε να αποφύγετε τον παθητικό καπνό και την ατμοσφαιρική ρύπανση.
  • Δοκιμάστε και ασκήστε τον εγκέφαλό σας μαθαίνοντας νέες δεξιότητες, διαβάζοντας και κάνοντας εθελοντισμό.
  • Μείνετε συνδεδεμένοι – η κοινωνική δέσμευση μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου σας.
  • Βρείτε τρόπους να γίνετε μέρος της τοπικής σας κοινότητας και να μοιραστείτε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024