Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Στρέλλα»: Ο Γιώργος Ιατρού μιλά για τον ρόλο που του προτάθηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή

«Στρέλλα»: Ο Γιώργος Ιατρού μιλά για τον ρόλο που του προτάθηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή

«Είναι σημαντική η ρωγμή που άνοιξε για το ζήτημα της τρανς ορατότητας κι ελπίζω η συζήτηση να μη μείνει εκεί»

Με μια ανάρτησή του στο Facebook ο βαρύτονος Γιώργος Ιατρού και δημιουργός της drag queen περσόνας Νίνα Νάη μοιράστηκε ορισμένες σκέψεις του σχετικά με το γεγονός ότι του είχε αρχικά προταθεί ρόλος στην όπερα «Στρέλλα» από την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Όπως έγινε γνωστό, τελικά η ΕΛΣ θα προχωρήσει σε ακρόαση αναζητώντας τρεις τρανς γυναίκες για τους ρόλους των Στρέλλα, Μαίρη και Βίλμα.

«Αγαπημέν@ φίλ@, στα πλαίσια της συζήτησης που έχει ανοίξει αυτές τις μέρες για την όπερα Στρέλλα θέλω να μοιραστώ κάποιες θέσεις και σκέψεις μου. Από την πρώτη στιγμή που μου προτάθηκε αυτός ο ρόλος έθεσα το ερώτημα αν υπάρχει τρανς γυναίκα για να την ερμηνεύσει και ξεκαθάρισα ότι αν βρεθεί στο μέλλον θα παραιτηθώ. Εν όψει της απόφασης της ΕΛΣ να ανοίξει η ακρόαση και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενημέρωσα την παραγωγή ότι είμαι διαθέσιμος να αναλάβω κάποιον άλλο χαρακτήρα ή να βοηθήσω σε οποιοδήποτε στάδιο της δημιουργίας», γράφει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Ιατρού αναφέρει ότι «ως αποκλειστικά εργαζόμενος στην τέχνη είναι σημαντικό να μπορώ να βιοπορίζομαι από την όπερα και το θέατρο, ιδίως μετά το πλήγμα που έχουμε υποστεί, γενικώς, τα τελευταία χρόνια και ειδικά τα εργαζόμενα στην τέχνη άτομα».

Θα στηρίξω με όποιον τρόπο

«Ως κουήρ άτομο που προσπαθεί να σπάσει τα έμφυλα στερεότυπα στην όπερα -εξού και η δημιουργία της ντραγκ περσόνας μου που τραγουδάει ως βαρύτονος- κι έχοντας περάσει μεγάλες δυσκολίες και αποκλεισμούς λόγω αυτού, θεωρώ ότι με τη στάση μου και καλλιτεχνικά και πολιτικά προωθώ την συζήτηση και συμβάλλω στην προβολή ζητημάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Είναι σημαντική η ρωγμή που άνοιξε για το ζήτημα της τρανς ορατότητας κι ελπίζω η συζήτηση να μην μείνει εκεί. Πιστεύω πως είναι σημαντικό τα τρανς και κουήρ άτομα να έχουν πρόσβαση σε όλους τους ρόλους και όχι μόνο σε αυτούς που είναι βιωματικοί όπως επίσης να υπάρχει πρόσβαση στην καλλιτεχνική εκπαίδευση, γιατί από εκεί ξεκινάει η αδυναμία εύρεσης καλλιτεχν@ν», συνεχίζει.

Ευχόμενος καλή επιτυχία στην ακρόαση και στην παραγωγή τονίζει ότι αυτό που γίνεται «είναι πολύ σημαντικό» και «θα στηρίξω με όποιον τρόπο μπορώ».

«Σε προσωπικό επίπεδο νιώθω αυτές τις μέρες ότι μου έχουν αποδοθεί χαρακτηριστικά κανονικότητας τα οποία εγώ δεν αναγνωρίζω στην ύπαρξη μου. Καταλαβαίνω την πρόθεση της κατάταξης ώστε να συνεννοούμαστε αλλά αυτό είναι συχνά άδικο γιατί για εμένα η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Προφανώς και δεν έχω το βίωμα μίας τρανς γυναίκας, αλλά έχω ένα προσωπικό βίωμα και η ταμπέλα που μου αποδίδεται θεωρώ ότι είναι απλούστευση της έμφυλης ταυτότητας και της πραγματικότητάς μου. Τέλος, θέλω να πω ότι αυτή η διαδικασία -κι αν έγινε με κάπως βίαιο τρόπο, σαν να μου επιβάλλεται κάποιου είδους outing- με βοήθησε κι εμένα να καταλάβω πολλά για τον εαυτό μου και νιώθω πιο ολοκληρωμένος ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης», καταλήγει.

Δείτε την ανάρτηση:

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024