Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ρόι Λίχτενστάϊν δεν έκανε πλάκα κι ας θεωρήθηκε «ο χειρότερος καλλιτέχνης των ΗΠΑ»

Ο Ρόι Λίχτενστάϊν δεν έκανε πλάκα κι ας θεωρήθηκε «ο χειρότερος καλλιτέχνης των ΗΠΑ»

«Δεν έχω μεγάλα άγχη. Μακάρι να είχα. Θα ήμουν πολύ πιο ενδιαφέρον» έλεγε ο ίδιος ο πρωτοπόρος της pop art κάνοντας ό,τι ακριβώς και στα έργα του: Φτάνοντας το μαχαίρι στο κόκκαλο χωρίς ίχνος τραύματος.

Ο Ρόι Λίχτενσταϊν ήταν μια από τις ηγετικές μορφές του κινήματος της ποπ αρτ. Η μέθοδός του να μετατρέπει συνηθισμένα πάνελ κόμικς σε μνημειακά έργα ήταν ο τρόπος του να αναβαθμίσει τα κατά τη γνώμη του «χαζά» πολιτιστικά αντικείμενα. Αναφερόταν στην ποπ αρτ ως «βιομηχανική ζωγραφική», όρος που αποκαλύπτει τις ρίζες του κινήματος στη μαζική παραγωγή κοινών εικόνων.

Η χρηματική αξία του έργου του συνεχίζει να αυξάνεται. Ο πίνακας Masterpiece του 1962, ο οποίος πουλήθηκε για 165 εκατομμύρια δολάρια το 2017, περιλαμβάνει μια φούσκα καρτούν, το κείμενο της οποίας θεωρείται ως μια ειρωνική πρόβλεψη της φήμης του Λίχτενσταϊν: «Θεέ μου, σύντομα όλη η Νέα Υόρκη θα φωνάζει για το έργο σου».

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Νέα Υόρκη, ο Ρόι ήταν το μεγαλύτερο παιδί μιας εβραϊκής οικογένειας της ανώτερης μεσαίας τάξης. Ο πατέρας του, Mίλτον Λίχτενσταϊν, ήταν ένας επιτυχημένος μεσίτης ακινήτων και η μητέρα του, Μπεατρίς, ήταν νοικοκυρά. Ο Ρόι φοίτησε σε δημόσιο σχολείο μέχρι τα 12 του χρόνια. Στη συνέχεια φοίτησε σε ιδιωτικό λύκειο προετοιμασίας για το κολέγιο μέχρι την αποφοίτησή του το 1940, όπου και ανακάλυψε την αγάπη του για την τέχνη. Έπαιζε πιάνο και κλαρινέτο και ήταν φανατικός οπαδός της τζαζ μουσικής. Σχεδίαζε συχνά εικόνες μουσικών του συγκεκριμένου είδους και των οργάνων τους. Ενώ φοιτούσε στο λύκειο, ο Λιχτενστάιν εγγράφηκε σε θερινά μαθήματα του Art Student’s League της Νέας Υόρκης, όπου ο κύριος μέντοράς του ήταν ο ζωγράφος Ρέτζιναλντ Μαρς.

Photo: Wikimedia Commons

Photo: Wikimedia Commons

Τον Σεπτέμβριο του 1940, ο Ρόι μπήκε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, όπου σπούδασε τέχνη και άλλα μαθήματα. Οι κύριες επιρροές του ήταν ο Πάμπλο Πικάσο και ο Ρέμπραντ, και συχνά δήλωνε ότι η Γκουέρνικα του Πικάσο ήταν ο αγαπημένος του πίνακας. Το 1943, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος διέκοψε την εκπαίδευση του, υπηρέτησε για τρία χρόνια στον αμερικανικό στρατό και συνέχισε ως φοιτητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο το 1946.

Ο Χόι Σέρμαν, ένας από τους καθηγητές του, άσκησε σημαντική επιρροή στη μελλοντική εξέλιξη του νεαρού καλλιτέχνη. Ο Λιχτενστάιν απέκτησε το Master of Fine Arts από το Ohio State το 1949.

Και να σου η επιτυχία

Ο Λιχτενστάιν έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στη Νέα Υόρκη το 1951, χρόνια μετά την αποφοίτησή του από το Ohio State. Το έργο του εκείνη την εποχή κυμαινόταν μεταξύ κυβισμού και εξπρεσιονισμού. Μετακόμισε στο Κλίβελαντ του Οχάιο για έξι χρόνια και το 1957 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, όπου ασχολήθηκε για λίγο με τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό.

Το 1960 ο Λιχτενστάιν ανέλαβε μια θέση διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers. Ένας από τους συναδέλφους του, ο Άλαν Κάπρου, πρωτοπόρος της performance art, έγινε μια νέα σημαντική επιρροή. Το 1961, ο Ρόι δημιούργησε τους πρώτους του ποπ πίνακες. Ενσωμάτωσε το κωμικό στυλ της εκτύπωσης με τις τελείες Ben-Day για να δημιουργήσει τον πίνακα Look Mickey, με τους χαρακτήρες Μίκυ Μάους και Ντόναλντ Ντακ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανταποκρίθηκε στην πρόκληση ενός από τους γιους του, ο οποίος έδειξε τον Μίκυ Μάους σε ένα κόμικ και είπε: «Πάω στοίχημα ότι δεν μπορείς να ζωγραφίσεις τόσο καλά όσο αυτό, ε, μπαμπά;».

Το 1962, ο Λιχτενστάιν είχε ατομική έκθεση στην γκαλερί Castelli στη Νέα Υόρκη. Όλα τα έργα του αγοράστηκαν από σημαντικούς συλλέκτες πριν καν ανοίξει η έκθεση. Το 1964, εν μέσω της αυξανόμενης φήμης του, ο Λιχτενστάιν παραιτήθηκε από τη θέση του καθηγητή στο Rutgers για να επικεντρωθεί στη ζωγραφική του.

Ανάδυση ως καλλιτέχνης της ποπ

Το 1963 δημιούργησε δύο από τα πιο γνωστά έργα ολόκληρης της καριέρας του: Και τα δύο ήταν διασκευασμένα από κόμικς της DC. Το Drowning Girl, ειδικότερα, αποτελεί παράδειγμα της προσέγγισής του στη δημιουργία έργων ποπ αρτ από υπάρχοντα κόμικς. Περικόπτει την αρχική εικόνα για να κάνει μια νέα δραματική δήλωση και χρησιμοποιεί μια πιο σύντομη και άμεση εκδοχή του κειμένου από το αρχικό κόμικ. Η μαζική αύξηση του μεγέθους δίνει στο έργο ένα πολύ διαφορετικό αντίκτυπο από το αρχικό πάνελ του κόμικ.

Όπως και ο Άντι Γουόρχολ, το έργο του Λιχτενστάιν δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με τη φύση και την ερμηνεία της τέχνης. Ενώ κάποιοι γιόρταζαν την τόλμη του έργου του, ο Λιχτενστάιν δέχτηκε έντονη κριτική από εκείνους που υποστήριζαν ότι τα έργα του ήταν κενά αντίγραφα από κάτι που ήδη υπήρχε. Το περιοδικό Life δημοσίευσε ένα άρθρο το 1964 με τίτλο «Είναι ο χειρότερος καλλιτέχνης στις ΗΠΑ;». Η σχετική έλλειψη συναισθηματικής εμπλοκής στο έργο του θεωρήθηκε ως χαστούκι στο πρόσωπο της ψυχικής προσέγγισης του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

Το 1965, ο Λιχτενστάιν εγκατέλειψε τη χρήση εικόνων κόμικς ως πρωτογενές υλικό. Ορισμένοι κριτικοί εξακολουθούν να ενοχλούνται από το γεγονός ότι δεν καταβλήθηκαν ποτέ δικαιώματα στους καλλιτέχνες που δημιούργησαν τις πρωτότυπες εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν στα έργα μεγάλης κλίμακας του Λιχτενστάιν.

Στη δεκαετία του 1960, ο Ρόι δημιούργησε επίσης έργα σε στυλ καρτούν με κουκκίδες Ben-Day που επανερμήνευαν κλασικούς πίνακες από δασκάλους της τέχνης, όπως ο Σεζάν, ο Μοντριάν και ο Πικάσο. Τα έργα αυτά πήραν την πιο στοιχειώδη μορφή της παραδοσιακής ζωγραφικής και τη μετέτρεψαν σε αντικείμενο ποπ αρτ, ενώ είχαν σκοπό να είναι μια ανατροπή της έμφασης του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

Photo: Wikimedia Commons

Δεν έκανε πλάκα

Το 1970, ο Ρόι αγόρασε ένα πρώην σπίτι στο Southampton του Long Island της Νέας Υόρκης. Εκεί, ο Λιχτενστάιν έχτισε ένα στούντιο και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης δεκαετίας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Συμπεριέλαβε αναπαραστάσεις των παλαιότερων έργων του σε μερικούς από τους νέους του πίνακες. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, δούλεψε επίσης πάνω σε νεκρές φύσεις, γλυπτά και σχέδια.

Στα τέλη της καριέρας του, ο Λίχτενσταϊν έλαβε παραγγελίες για δημόσια έργα μεγάλης κλίμακας. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν την τοιχογραφία 8 μέτρων με μπλε πινελιές στο Equitable Center της Νέας Υόρκης, που δημιουργήθηκε το 1984, και την τοιχογραφία 16,5 μέτρων για τον σταθμό λεωφορείων Times Square της Νέας Υόρκης, που δημιουργήθηκε το 1994. Το εταιρικό λογότυπο για την Dreamworks Records ήταν η τελευταία ολοκληρωμένη παραγγελία του πριν από το θάνατό του.

Ο Λιχτενστάιν πέθανε από πνευμονία στις 29 Σεπτεμβρίου 1997, μετά από αρκετές εβδομάδες νοσηλείας.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024