Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Άντονι Μπουρντέν: Πώς ο άνδρας με την καλύτερη δουλειά στον κόσμο οδηγήθηκε στην αυτοκτονία

Άντονι Μπουρντέν: Πώς ο άνδρας με την καλύτερη δουλειά στον κόσμο οδηγήθηκε στην αυτοκτονία

Μία νέα βιογραφία του στη δημοσιότητα.

Αφού ο Άντονι Μπουρντέν έβαλε τέλος στη ζωή του στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στη Γαλλία το 2018, οι στενοί του φίλοι, η οικογένειά του και οι άνθρωποι που επί δεκαετίες τον είχαν βοηθήσει να γίνει  τηλεοπτικός σταρ διεθνώς, έκλεισαν τις γραμμές τους απέναντι στο σμήνος των ερωτήσεων των μέσων ενημέρωσης και παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σιωπηλοί, ειδικά για τις τελευταίες ημέρες του.

Αυτή η σιωπή συνεχίστηκε μέχρι το 2021, όταν πολλοί από τον στενό του κύκλο έδωσαν συνέντευξη για το ντοκιμαντέρ «Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain» και για το «Bourdain: Bourdain: Η οριστική προφορική βιογραφία».

Όπως αναφέρουν αναλυτικά οι New York Times, τα δύο έργα έδειξαν μια πιο σύνθετη πλευρά του κ. Bourdain, ο οποίος είχε γίνει όλο και πιο συγκρουσιακός σχετικά με την επιτυχία του και τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του είχε επικεντρωθεί στη σχέση του με την Ιταλίδα ηθοποιό Asia Argento.

Ωστόσο τίποτα από αυτά δεν συνδέονται άμεσα με το πόσο ακατάστατη είχε γίνει η ζωή του τους τελευταίους μήνες πριν αυτοκτονήσει.

Στις 11 Οκτωβρίου, οι Simon & Schuster θα εκδώσουν την πρώτη μη εξουσιοδοτημένη βιογραφία του συγγραφέα και δημιουργό ταξιδιωτικών ντοκιμαντέρ.

Η βιογραφία επικεντρώνεται στη δουλειά του, στην τελευταία του σχέση αλλά και στη φιλία του με την πρώην σύζυγό του.

Νιώθω μοναξιά και ζω σε συνεχή αβεβαιότητα

«Μισώ και εγώ τους θαυμαστές μου. Μισώ το να είμαι διάσημος. Μισώ τη δουλειά μου», είχε γράψει ο Μπουρντέν στην πρώην σύζυγό του με την οποία χώρισαν το 2016, αλλά τους συνέδεε μία πολύ στενή φιλία.

Μάλιστα σε μία από τις σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές μηνυμάτων τους της είπε γράψει «νιώθω μοναξιά και ζω σε συνεχή αβεβαιότητα».

Σκοτεινή ζωή

Έχοντας πάρει περισσότερες από 80 συνεντεύξεις, και βασιζόμενος ακόμη και σε αρχεία, κείμενα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το τηλέφωνο και το φορητό υπολογιστή του Μπουρντέν, ο δημοσιογράφος Charles Leerhsen παρακολουθεί τη μεταμόρφωση του διάσημου σεφ από έναν κατσούφη έφηβο σε ένα προάστιο του Νιου Τζέρσεϊ που η οικογένειά του δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα οικονομικά, σε έναν «κουζινομανή» που έπαιρνε ηρωίνη, ο οποίος όμως στη συνέχεια «χρυσάφισε» ως συγγραφέας και δημιουργός ντοκιμαντέρ.

Ο κ. Leerhsen δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ήθελε να γράψει ένα βιβλίο για την πτώση του Μπουρντέν.

Στο τέλος της ζωής του ήταν απομονωμένος, έκανε ενέσεις στεροειδών, έπινε μέχρι λιποθυμίας και επισκεπτόταν πόρνες ενώ είχε σχεδόν εξαφανιστεί από τη ζωή της 11χρονης κόρης του.

Το βιβλίο ξεκινά με τα πρώτα χρόνια του Μπουρντέν, αναλύοντας τον γάμο των γονέων του, τις επιδόσεις του στο σχολείο και τη σχέση του με την πρώτη του σύζυγο, Nancy Putkoski, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Leerhsen, ήταν μια χρήσιμη πηγή.

Ο Μπουρντέν αποφοίτησε από το λύκειο ένα χρόνο νωρίτερα, ώστε να μπορέσει να την ακολουθήσει στο κολλέγιο Vassar. Οι βαθμοί του εκεί ήταν άθλιοι και ήταν πιο ευτυχισμένος τα καλοκαίρια που δούλευε σε εστιατόρια στο Provincetown της Μασαχουσέτης.

Το βιβλίο παρακολουθεί την καριέρα του Μπουρντέν στα εστιατόρια της Νέας Υόρκης και τις σχέσεις του με τους εκφοβιστικούς σεφ που τον διαμόρφωσαν. Περιλαμβάνει τη γνωστή ιστορία για το πώς η μητέρα του, Γκλάντις, τότε συντάκτρια στους New York Times, παρέδωσε ένα άρθρο που είχε γράψει για τα άσχημα μυστικά ενός εστιατορίου του Μανχάταν και το οποίο δημοσιεύτηκε.

Η ιστορία έδωσε ώθηση στη συγγραφική καριέρα του Μπουρντεν, οδηγώντας στο best-seller βιβλίο του «Kitchen Confidential». Αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον της νεοσύστατης εταιρείας μέσων ενημέρωσης Zero Point Zero, η οποία ανέπτυξε την πρώτη του εκπομπή, «A Cook’s Tour», και τα επόμενα προγράμματα.

Το βιβλίο εμβαθύνει και στην εμμονή που είχε ο ίδιος με την τελευταία του σχέση, την Asia Argento.

Βρίσκω τον εαυτό μου απελπιστικά ερωτευμένο με αυτή τη γυναίκα

«Βρίσκω τον εαυτό μου απελπιστικά ερωτευμένο με αυτή τη γυναίκα», έγραφε στη σύζυγό του.

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο κ. Μπουρντέν ξόδευε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για την κ. Argento, παρέχοντας οικονομική υποστήριξη σε αυτήν, τα δύο παιδιά της και μερικές φορές στους φίλους της. Επέμενε να σκηνοθετεί και να εμφανίζεται στην εκπομπή, ενώ έγινε σφοδρός υποστηρικτής του κινήματος #MeToo, αφότου εκείνη είπε στον δημοσιογράφο Ronan Farrow το 2017 ότι ο Harvey Weinstein την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά. Μάλιστα την υπερασπίστηκε πληρώνοντας αθόρυβα τον Τζίμι Μπένετ, έναν νεαρό ηθοποιό που είχε απαιτήσει 3,5 εκατομμύρια δολάρια από την Αρτζέντο, ισχυριζόμενος ότι τον είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά όταν εκείνος ήταν 17 ετών και εκείνη 37.

Ο Μπένετ ζήτησε 3,5 εκατομμύρια δολάρια. Ο Μπουρντέν κανόνισε να του καταβάλει σιωπηλά 380.000 δολάρια.

Η θλίψη της Αρτζέντο

Σημειώνεται πως η Αρτζέντο έχει μιλήσει δημόσια για τον θάνατο του Μπουρντέν.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, έσπασε τη σιωπή της σε αποκλειστική συνέντευξη στην DailyMail.com, όπου λυγμούς είπε ότι ο κόσμος την κατηγορούσε ότι τον δολοφόνησε, επειδή έκανε δημόσια παρέα με τον Κλέμεντ στη Ρώμη τις ημέρες πριν από τον θάνατο του Μπουρντέν.

«Με απάτησε κι εκείνος. Δεν ήταν πρόβλημα για εμάς. Αλλά καταλαβαίνω ότι ο κόσμος πρέπει να βρει έναν λόγο. Θα ήθελα κι εγώ να βρω έναν λόγο. Εγώ δεν τον έχω. Ίσως θα ένιωθα κάποια παρηγοριά αν σκεφτόμουν ότι κάτι συνέβη», είχε πει η ηθοποιός.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024