Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρίτσαρντ Μπράνσον: Από μια νύχτα στη φυλακή σε γαλαξιακός αυτοκράτορας

Ρίτσαρντ Μπράνσον: Από μια νύχτα στη φυλακή σε γαλαξιακός αυτοκράτορας

Όταν εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 16 ετών, ο τότε διευθυντής του Stowe School, Μπομπ Ντράϊσον, του είπε: «Προβλέπω ότι είτε θα πας φυλακή είτε θα γίνεις εκατομμυριούχος». Ο Ρίτσαρντ τα κατάφερε και τα δύο με μία καριέρα ως «κατά συρροήν επιχειρηματίας».

Το 1971, αφού πιάστηκε να φοροδιαφεύγει στον έλεγχο του φόρου αγοράς δίσκων βινυλίου (που δηλώθηκαν ψευδώς ως εξαγωγικό απόθεμα), ο 20χρονος τότε ιδιοκτήτης δισκοπωλείου Richard Branson πέρασε μια νύχτα στη φυλακή, η οποία του άλλαξε τη ζωή.

Πενηνταένα χρόνια αργότερα, ο 72χρονος δισεκατομμυριούχος άφησε τη Γη και τα επίγεια προβλήματά της για να κάνει μια βόλτα στο διάστημα σε μια δοκιμαστική πτήση για την εταιρεία του Virgin Galactic. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο τύπος πάντα ήταν σε τροχιά.

Photo: Wikimedia Commons

Φτάνοντας στα αστέρια (και σκουντουφλώντας)

Η ιστορία του είναι μια ιστορία που θα εμπνεύσει οποιονδήποτε με επιχειρηματικό πνεύμα, ο οποίος κρατάει στα χέρια του το τιμόνι της δικής του επιχείρησης. Είναι ξεκάθαρα η ιστορία με δίδαγμα πώς με την ορμή, την τόλμη και την τύχη μπορεί κανείς να ξεπεράσει τις επιχειρηματικές αποτυχίες που ενδεχομένως οδηγούν σε αστρονομική επιτυχία (και πλούτο).

Και ο Μπράνσον δεν απέτυχε μόνο μία φορά. Είναι αναμφισβήτητα η συσσώρευση πολλαπλών επιχειρηματικών αποτυχιών με την επωνυμία Virgin που έκαναν τον Μπράνσον τον εμβληματικό και εμπνευσμένο επιχειρηματία που είναι σήμερα. Το ιστορικό του αποτελεί απόδειξη της ρήσης ότι οι άνθρωποι που αποτυγχάνουν περισσότερο, πετυχαίνουν. Σύμφωνα με τα λόγια της κόρης του, Χόλι: «Όσο νωρίτερα μάθουμε να αγκαλιάζουμε την αποτυχία ως θετικό και όχι ως αρνητικό στοιχείο, τόσο πιο υγιείς και ευτυχισμένοι θα είμαστε».

Σήμερα, ο Μπράνσον, ο οποίος γεννήθηκε στο Λονδίνο, έχει κερδίσει τον τίτλο του «σερ» για την προσφορά του στο βρετανικό επιχειρείν, έχει στην κατοχή του ένα νησί της Καραϊβικής, ένα διαστημόπλοιο και περιουσία 4 δισ. δολαρίων. Όχι και άσχημα για τον «χαζό του σχολείου».

Photo: YouTube

«Με έβλεπαν σαν το πιο χαζό παιδί του σχολείου. Ποτέ μου δεν φαντάστηκα ότι θα γινόμουν επιτυχημένος», είχε πει ο ίδιος σε μια συνέντευξή του στο CNNMoney.

Οι εκπαιδευμένοι ηθοποιοί μαθαίνουν να πέφτουν με ασφάλεια. Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες μαθαίνουν να αποτυγχάνουν. Τα μεγαλύτερα μαθήματα μπορούν να αντληθούν από τις λάθος στροφές και την ανάγκη της επιστροφής στο σωστό δρόμο. Ο Μπράνσον έμαθε κυριολεκτικά να περιστρέφεται. Πριν από τη δημιουργία της άτυχης επιχείρησης δίσκων με έκπτωση, είχε εγκαταλείψει το σχολείο για να ξεκινήσει την πρώτη του επιχείρηση, το περιοδικό «Student». Ενώ εξασφάλιζε συνεντεύξεις υψηλού προφίλ, δυσκολευόταν με την ταμειακή ροή, με αποτέλεσμα να στραφεί στην πώληση δίσκων.

Φυσικά, η πώληση δίσκων ήταν μόνο η αρχή. Αργότερα, στη δεκαετία του 1970, στράφηκε και πάλι στην ηχογράφηση και την κυκλοφορία μουσικής μέσω της Virgin Records. Δημιουργώντας έναν επιτυχημένο κατάλογο κυκλοφοριών – από τον Mike Oldfield μέχρι τους Sex Pistols – η εταιρεία τελικά πωλήθηκε για ένα δισεκατομμύριο δολάρια το 1992.

Έτσι, ενώ οι επιχειρήσεις του Μπράνσον ήρθαν και έφυγαν, ένα πράγμα παρέμεινε το ίδιο: η κίνησή του να συνεχίσει. Με την απλή φιλοσοφία «ξεκίνα από χαμηλά και κοίτα ψηλά», όλα είναι δυνατά – και αν δεν τα καταφέρεις, περιστροφή.

Σήμερα, ο Μπράνσον είναι πεπεισμένος ότι η δυσλεξία, που τον κράτησε πίσω στο σχολείο, ήταν ένα πλεονέκτημα στην επιχειρηματική του καριέρα. «Νομίζω ότι επειδή είμαι δυσλεξικός, έμαθα να αναθέτω πράγματα στους κατάλληλους ανθρώπους, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στη ζωή αν είσαι επιχειρηματίας και χτίζεις επιχειρήσεις».

Το διαφορετικό τον γοήτευε

Από τον διάπλου του Ειρηνικού που έσπασε το ρεκόρ με αερόστατο μέχρι τον ταχύτερο διάπλου από το Ντόβερ στο Καλαί με υδάτινο όχημα, ο Μπράνσον πάντα τολμούσε να είναι διαφορετικός. Για την ακρίβεια, ήταν περήφανος γι’ αυτό. Και η φήμη του Μπράνσον ως τολμηρού που σπάει ρεκόρ σίγουρα τροφοδοτεί τις αντιλήψεις του κοινού για την αυτοκρατορία της Virgin.

Η μάρκα Virgin Cola, που λανσαρίστηκε το 1994, ήταν αρχικά διαθέσιμη στα αεροπλάνα της Virgin και στους κινηματογράφους Virgin, αλλά αργότερα κυκλοφόρησε στον ευρύτερο κόσμο. Επιτυχημένη στην Ευρώπη, αλλά όταν η μάρκα αναμετρήθηκε με την Coke και την Pepsi στην πατρίδα τους, στις ΗΠΑ, η εταιρεία γρήγορα κατέρρευσε.

Photo: YouTube

Η αναγγελία της άφιξης της Virgin Cola στις ΗΠΑ οδηγώντας ένα στρατιωτικό άρμα Sherman μέσα από έναν τοίχο με κουτιά των αντιπάλων του στην Times Square ήταν μια τολμηρή κίνηση μάρκετινγκ. Και ενώ η Virgin Cola κέρδισε αυτή τη συγκεκριμένη μάχη, έχασε στον πόλεμο της λιανικής πώλησης, με τους ανταγωνιστές να υποτιμούν τις τιμές της και να τη συμπιέζουν από την αγορά.

«Για 30 περίπου χρόνια, διηύθυνα τον μεγαλύτερο ιδιωτικό όμιλο εταιρειών της Ευρώπης. Δεν ήξερα τη διαφορά μεταξύ μεικτού και καθαρού κέρδους, αλλά δεν είχε σημασία… Αυτό που είχε σημασία ήταν ο χαρακτήρας μου, αν ήμουν καλός στο να εμπνέω ανθρώπους και να παρακινώ τους άλλους, αν ήθελα να κάνω μια πραγματική διαφορά στον κόσμο», έλεγε πρόσφατα στους Times του Λονδίνου.

Τελικά, η εμπορική επιτυχία – όπως την χαρακτηρίζει ο Μπράνσον – είναι ένα μεθυστικό μείγμα ανάληψης κινδύνων και γνώσης του πότε να αποχωρείς- να γιορτάζεις τις νίκες και να μη φοβάσαι την αποτυχία.

«Φροντίζω να έχω γύρω μου υπέροχους ανθρώπους που είναι καλύτεροι από εμένα σε πολλά πράγματα. Νομίζω ότι είμαι πιο δημιουργικός σε ορισμένα πράγματα. Εάν οι δυσλεξικοί μπορέσουν να συγκεντρωθούν σε πράγματα στα οποία είναι καλοί, θα διαπρέψουν πραγματικά σε αυτά. Το να βάλεις τα γράμματα στη σωστή σειρά είναι πραγματικά τόσο ασήμαντο» συμπλήρωσε.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024