Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
TikTok: «Μοιάζει με κοκαΐνη» - Πρόκειται για «χείμαρρο» που μπορεί να καταστρέψει το ίντερνετ, λένε αναλυτές

TikTok: «Μοιάζει με κοκαΐνη» – Πρόκειται για «χείμαρρο» που μπορεί να καταστρέψει το ίντερνετ, λένε αναλυτές

Το TikTok έχει αποδειχθεί τόσο δημοφιλές και εθιστικό που κορυφαίοι αναλυτές σκέφτηκαν μια μόνο πειστική σύγκριση, το κρακ κοκαΐνης, δηλαδή η μορφή κοκαΐνης που μπορεί να καπνιστεί

Με το κρακ κοκαΐνης συγκρίνουν κορυφαίοι αναλυτές της Wall Street και της Bernstein Research τη δημοφιλή, κατά βάση στους νέους, πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok, λέγοντας ότι η αυξανόμενη κυριαρχία των βίντεο μικρής διάρκειας, μπορεί έως και να «καταστρέψει» το διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, σε ανάλυση αναφέρεται ότι «το TikTok, όπως η κοκαΐνη, θα μπορούσε να καταστρέψει το internet».

Ακόμη, αναλυτές της Bernstein Research, αναφέρουν σχετικά: «Το TikTok έχει αντικαταστήσει το βάσανο της απόφασης τι να παρακολουθήσετε και τις “βαρετές” εικόνες status update” με μια “συρροή από μίνι βίντεο που τροφοδοτούνται από έναν κινεζικής ιδιοκτησίας black-box αλγόριθμο».

Σημειώνεται ότι το μέσο έχει αγγίξει πάνω από 1 δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες σε περίπου πέντε χρόνια.

«Ο αλγόριθμος “έσπρωχνε” το πιο viral περιεχόμενο απευθείας στον χρήστη, παρέχοντας την μια δόση ενδορφίνης μετά την άλλη με κάθε swipe», λένε οι αναλυτές.

«Ψηφιακή επιδημία κρακ»

«Οι επιδράσεις της κοκαΐνης χρειάζονται χρόνο για να επέλθουν, ενώ η επίδραση του κρακ είναι ακαριαία, αλλά εξασθενεί γρήγορα, στέλνοντας τον χρήστη στο να αναζητήσει νέα “δόση”. Το κρακ είναι απίστευτα εθιστικό».

Πάντως, άλλες μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες, με βασική το Facebook (ως η κοκαΐνη στην προκειμένη σύγκριση), ανταγωνίζονται, δημιουργώντας μια «ψηφιακή επιδημία κρακ», σύμφωνα με άρθρο αναλυτών με τίτλο «Has TikTok ruined the Internet?».

Αρκετοί αναγνώστες κάνουν λόγο για μια ακραία σύγκριση, δεδομένου ότι το κρακ σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους. Όμως, οι αναλυτές της Bernstein δεν υπονοούν ότι το TikTok θα σκοτώσει πραγματικά κάποιον.

Ωατόσο, το «πόρισμά» τους και η αυστηρή περιγραφή της εθιστικότητας του TikTok μαρτυρά την επιτυχία της πλατφόρμας και τον πιθανό (κατά κοινή ομολογία μεγάλο) αντίκτυπο στην ψηφιακή οικονομία.

Τα νέα reels

Να σημειωθεί πως μόνο το TikTok είναι έτοιμο να απορροφήσει το 16% των παγκόσμιων ψηφιακών διαφημιστικών δαπανών φέτος.

Το Facebook λέει ότι τα Reels αντιπροσωπεύουν πλέον το 25% του συνολικού χρόνου που δαπανάται στο Instagram και το YouTube λέει ότι 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι παρακολουθούν 30 δισεκατομμύρια Shorts, σε μηνιαία βάση.

Ως προς την επικράτηση των σύντομων βίντεο, η Bernstein Research προβλέπει ότι ακόμη περισσότερο περιεχόμενο θα μετατραπεί σε λίγω δευτερολέπτων βίντεο, βλέποντας ακόμη και το ενδεχόμενο να αντικατασταθούν τα σημερινά γεμάτα εικόνες και βίντεο news feeds, σχεδόν σε όλες τις πλατφόρμες.

Τέλος, εάν εταιρείες όπως το Facebook, το YouTube και το TikTok δεν μπορούν να βρουν πώς να κάνουν τις διαφημίσεις να λειτουργούν σε βίντεο μικρού μήκους, «οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι σοβαρές», λένε οι αναλυτές.

Πηγή: Business Insider

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024